Kenapalah Malaysia tak maju-maju…

SALAM TAHUN 2017 DARI KOTA SEOUL, KOREA : KENAPA LAH MALAYSIA TAK MAJU-MAJU

Tahun 1957, Korea Selatan adalah negara kelima termiskin di dunia. Sepuluh kali lebih miskin dari Malaysia. Hari ini, Korea Selatan adalah Ekonomi KESEPULUH terbesar dunia.

Orang Korea bezanya bukan mata, kulit dan fesyen rambut tetapi jati diri dan karakter ekonomi mereka. Mereka gila teknologi, gila internet, gila mencipta, gila fesyen, gila kosmetik, gila ginseng dan gila plastik surgery.

Selepas 60 tahun. Lihat apa yg berlaku Malaysia dan Korea hari ini.

Ekonomi Per Kapita Korea Selatan – USD 33,000
Ekonomi Per Kapita Malaysia – USD 11,000

Maknanya ekonomi kita SEMBAB 200% berbanding Korea.

Hari ini ekonomi Korea taklah besar sangat. Cuma 3 kali ganda ekonomi kita jer.

Saya ingat tahun 1997. Korea pinjam berbillion dari IMF. Sedangkan Malaysia hebat. Kita tidak pinjam satu sen pun dari IMF.

Lihat apa berlaku hari ini.

1997 1 RM = 400 Won
2016 1 RM = 269 Won

Maknanya duit kita SEMBAB 33% sejak tahun 1997 berbanding duit Korea. Hebat.

Iklan

Korea ada lima puluh brand dunia. Korea ada Samsung, LG, Kia, Hyundai, Park Ji Sung, K-Pop, Running Man dan Gangnam.

Tengok Hyundai & Kia. Terjual 1 juta unit di Amerika dan 5 juta di seluruh dunia. Maaf, saya tak nampak sebijik pun Proton di Korea.

Yang saya tahu Proton masih mencari tapak di negara sendiri. Malah lebih memalukan rakyat Malaysia kadang-kadang pun tak percaya Proton.

Korea tak ada minyak, tak ada getah, tak ada kelapa sawit, tak ada balak, tak ada emas, tak ada BRIM dan tak ada UMNO.

Tapi Korea ada komputer laju dan internet. Internet Korea terpantas di dunia (30 MB/s) dan internet Malaysia antara sepuluh perlahan di dunia (4 MB/s).

Korea ada banyak gempa bumi dan paling teruk terpaksa berperang dgn kuasa nuklear, Korea Utara yang sadis & brutal.

Korea tak buat bangunan hebat, tak buat istana berbillion, tak buat projek mega dan tak buat highway tol mahal-mahal. Tapi mereka buat jalan raya kos murah yg berkualiti, kilang elektrik yang tak pernah ‘black out’ dan empangan yang sentiasa ada air. Mereka bina universiti kelas atasan, cipta teknologi bertaraf dunia, dan mereka bagi belanjawan sukan hiburan yang tinggi utk rakyat mereka.

Itu pasal Malaysia gila betul artis Korea walhal Korea tak kisah pun artis Malaysia.

Bangsa maju ialah bangsa yang menakluki ilmu, bekerja keras, kuat melabur dan gila. Gila segala benda.

Ok dah cukup…. Bangun Malaysia Bangun. Selamat Tahun Baru 2017

 

Sumber asal : Datuk Dr Nazri Khan, Ketua Penyelidikan Runcit Affin Hwang Investment Bank

Iklan

Previous ArticleNext Article

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Amacam, tahun lepas bisnes untung ke rugi? Biasalah nama pun bisnes, mestilah ada naik turun.

Mari kita lihat 10 orang bilionaire yang telah rugi besar pada tahun 2019 dan berkemungkinan akan mengubah strategi perniagaan mereka pada tahun ini.

1. Rupert Murdoch

Merupakan taikun besar dalam industri penerbitan berita. Beliau memiliki syarikat berita yang berpengaruh di dunia dan juga sebahagian kecil saham syarikat perfileman yang telah dijual kepada Disney iaitu Syarikat Fox.

Rupert Murdoch mendapat durian runtuh berikutan pembelian Syarikat Fox oleh Disney yang melibatkan perjanjian sebanyak $71 bilion.

Nilai kekayaan beliau menyusut bukan sebab bisnes tak kencang, tetapi kerana telah mewariskan harta kepada 6 orang anaknya.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $10.2 bilion.

2. Jeff Bezos

Siapa tak kenal dengan taikun e-commerce terbesar di dunia ini. Beliau memonopoli hampir keseluruhan pasaran online peruncitan di Amerika Syarikat.

Jeff Bezos telah memberi sebanyak 4% saham Syarikat Amazon kepada bekas isterinya yang bernilai sebanyak $38 bilion selepas perceraian beliau. Ia merupakan kes penceraian yang termahal dalam sejarah dunia.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $8.7 bilion.

3. Hui Ka Yan

Merupakan pengerusi dan pemilik saham terbesar dalam syarikat hartanah terkenal di China iaitu Evergrande. Beliau memiliki kekayaan sebanyak $30 bilion.

Hui Ka Yan kehilangan kekayaan disebabkan harga saham syarikatnya itu telah menurun sebanyak 8% pada tahun lepas. Syarikat beliau kurang mendapat projek hartanah dari kerajaan Negara China yang menyebabkan harga saham syarikatnya itu telah jatuh.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

4. Tan Siok Tjien

Seorang bilionaire yang berasal dari Indonesia. Beliau yang membina kekayaanya melalui penghasilan rokok jenama Gudang Garam, turut terkenal di Malaysia.

Tan Siok Tjien memiliki sebanyak 75% pegangan saham di dalam syarikat tersebut dan kejatuhan harga saham mereka sebanyak 37% pada tahun lepas, telah menyebabkan nilai kekayaanya turut merosot. Sebelum ini, Gudang Garam menguasai sebanyak 20% pasaran rokok di sana.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

5. Robin Li

Merupakan pengasas dan juga CEO untuk ejen carian terbesar di China iaitu Baidu. Baidu merupakan Google versi China dan beliau telah kehilangan kekayaannya akibat perang perdagangan di antara China dan Amerika Syarikat.

Perang perdagangan itu telah mengurangkan pengiklanan di platform milik syarikatnya.

Iklan

Jumlah susut nilai kekayaan Robin Li pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

6. Thomas Peterffy

Merupakan pengerusi dan pengasas kepada syarikat Interactive Brokers yang merupakan salah satu broker saham yang terkenal di Amerika Syarikat.

Thomas Peterffy mengalami penyisutan nilai disebabkan persaingan di antara syarikat pesaingnya yang utama iaitu Charles Schwab. Schwab telah membeli syarikat TD Ameritrade dan telah mengakibatkan harga saham Interactive Brokers susut nilai.

Jumlah susut nilai kekayaan beliau pada tahun lepas adalah sebanyak 2.2 bilion.

7. Wang Wei

Merupakan pengasas kepada syarikat pos terbesar di China iaitu SF Express, yang merupakan syarikat penghantaran parcel ke seluruh China.

Sejak tahun 2017 lagi, saham syarikatnya mulai turun dan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China menambah lagi derita beliau. Akibatnya, saham syarikat telah mengalami penurunan sebanyak 38% .

Jumlah susut nilai kekayaan Wang Wei pada tahun lepas adalah sebanyak $1.9 bilion.

8. Harold Hamm

Merupakan pengasas dan CEO bagi Syarikat Continental Resources. Syarikat ini merupakan syarikat cari gali minyak dan gas. Syarikatnya yang mengalami penurunan harga saham syarikit disebabkan dengan harga minyak pasaran yang tidak menentu.

Saham syarikatnya telah mengalami penurunan sebanyak 15% pada tahun lepas dan ianya menjejaskan nilai kekayaannya.

Jumlah susut nilai kekayaan Harold Hamm pada tahun lepas adalah sebanyak $1.7 bilion.

9. George Kaiser

Beliau merupakan pengerusi dan pemegang saham terbesar dalam syarikat BOK Financial yang merupakan bank yang terbesar di Oklahoma. George Kaiser juga merupakan pengasas kepada Argonaut Private Equity dan juga pemilik kepada Kaiser-Francis Oil.

Jumlah susut nilai kekayaan yang menimpa beliau pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

10. Seo Jung-Jin

Merupakan pengasas kepada syarikat biofarmasi yang membangunkan ubat untuk melawan penyakit kanser dan virus influenza. Syarikat yang diasaskannya itu bernama Celltrion.

Saham syarikatnya telah jatuh sebanyak 15% akibat daripada JP Morgan yang mengurangkan pegangan saham dalam syarikat tersebut, dan dikuti oleh syarikat pelaburan Singapura iaitu Temasek.

Jumlah susut nilai kekayaan Seo Jung-Jin pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

Sumber Rujukan: Jeff Bezos, Rupert Murdoch, and other billionaires lost money in 2019. These are the 10 biggest losers

Iklan

Bank Negara Malaysia Menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Kepada 1.75%

Bank Negara Malaysia (BNM) pada Mesyuarat Dasar Monetari (MPC) yang diadakan pada 7 Julai 2020, menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang menjadi penanda aras kadar faedah tempatan sebanyak 25 mata asas kepada 1.75%.

Kadar siling dan lantai koridor OPR masing-masing diturunkan kepada 2.00% dan 1.50%.

Kredit: FB Bank Negara Malaysia

Apa Itu OPR?

Kadar Dasar Semalaman atau Overnight Policy Rate (OPR) adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman antara institusi depositori. Institusi depositori ialah bank atau institusi kewangan yang mengambil wang daripada pelanggan dan membayar faedah terhadap wang simpanan tersebut.

Jumlah simpanan yang ada pada sesebuah bank sentiasa berubah berdasarkan aktiviti-aktiviti seperti pinjaman, pengeluaran dan deposit pelanggannya.

Biasanya bank yang mempunyai lebihan tunai akan memberikan pinjaman kepada bank lain yang wang tunainya semakin merosot kerana ramai pengguna bank mengeluarkan simpanan mereka secara mendadak sehingga menyebabkan kekurangan tunai pada bank tersebut.

Bank yang akan meminjam dari bank lain dan akan dikenakan faedah.

Kesan OPR Kepada Kita?

Salah satu penentuan kadar faedah pinjaman kita adalah ditentukan oleh OPR. Sekiranya OPR diturunkan, maka kadar asas akan menurun. Sebaliknya jika OPR dinaikkan, maka kadar asas akan meningkat. 

Dengan pengumuman penurunan OPR daripada BNM ini, berkemungkinan besar kos bayaran bulanan hutang peminjam juga akan berkurang.

Walaubagaimanapun, perlu diiingatkan bahawa hanya pembiayaan dan pinjaman yang menggunakan floating interest sahaja yang akan turun seperti Pembiayaan ASB (ASB Loan) dan pembiayaan/pinjaman perumahan.

Iklan

Pembiayaan dan pinjaman kereta tidak dikira sebagai floating interest kerana pinjaman kereta ianya menggunakan kadar faedah tetap. Hanya hutang kereta baharu sahaja akan terkesan dan akan menjadi sedikit murah.

Secara ringkasnya, apabila semua bayaran bulanan berkurang, masyarakat akan mempunyai lebihan tunai untuk dibelanjakan. Ini secara tidak langsung akan merangsang pertumbuhan ekonomi.

Sumber Rujukan: 

Ditulis oleh Farah Alan, seorang perunding syarikat latihan pelaburan dan juga merupakan pedagang saham tegar. Untuk sebarang pertanyaan boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Dah 4 Kali OPR Turun Bagi Tahun 2020

Tahun ini sahaja 4 kali OPR telah diturunkan oleh BNM. Kalau ikut rekod, berikut merupakan penurunan OPR bagi tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mac 2020: -0.25
05 Mei 2020: -0.50
07 Julai 2020: -0.25

Tunggulah surat makluman dari bank masing-masing untuk tahu berapa jumlah bayaran ansuran pembiayaan/pinjaman yang baru.

Oh ya, bila OPR turun tidak semestinya kita wajib tambah rumah. Sebab hutang rumah yang sedia ada masih lagi perlu dibayar berpuluh tahun. Bukanlah OPR tu confirm tak naik semula.

Baca juga:

Iklan

Betul Ke Simpanan Di Tabung Haji Untuk Tujuan Pergi Haji Sahaja, Bukan Untuk Tujuan Pelaburan?

Sejak pengumuman hibah sebanyak 1.25% oleh pihak Tabung Haji, ramai yang mula tertanya-tanya, patutkan kita anggap simpanan di Tabung Haji sebagai satu pelaburan. Ini kerana sebanyak 9.3 juta rakyat Malaysia yang mempunyai akaun simpanan dengan Tabung Haji seperti berikut:

Malah kadar hibah tahunan dan hibah haji juga agak kompetitif, leblih-lebih lagi apabila ianya telah pun dibayar zakat.

Untuk mengupas isu menarik ini, izinkan kami berkongsi tulisan Tuan Afyan Mat Rawi, seorang pakar perancang kewangan Islam seperti berikut:

Simpanan Atau Pelaburan?

Benarkah matlamat Tabung Haji HANYA untuk simpanan menunaikan haji?

Bagi yang beranggapan begitu, suka saya kongsikan Visi & Misi institusi ini yang dipetik dari website rasmi Tabung Haji sendiri.

Sumber: Laman Web Tabung Haji

Daripada 7 item (1 Misi dan 6 Visi), hanya satu berkait langsung dengan ibadah haji, iaitu;

“Memudah Dan Menyempurnakan Urusan Jemaah Ke Arah Haji Mabrur”

Manakala 5 yang lain memang berkaitan langsung perihal modal dan keuntungan;

Lihat Visi utamanya;

“Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah; Pengurusan Haji Terbilang”

Diikuti misi-misi lain berkisar tentang;
– Memperkasa ekonomi
– Pelaburan
– Mengembleng dan memperkaya modal

Dan yang akhir sekali
– MEMBERI PULANGAN YANG KOMPETITIF

Majoriti daripada Visi dan Misi Tabung Haji adalah berkenaan menambah nilai keuntungan kewangan.

Hanya satu berkenaan ibadah haji dan satu lagi tentang perkhidmatan cemerlang.

Maka, tidaklah salah untuk para pendeposit meletakkan harapan untuk mendapatkan keuntungan melalui simpanan di Tabung Haji.

Ia memang dinyatakan dalam Visi dan Misi TH yang dipaparkan kepada pengguna di website mereka.

Jadi kalau ada yang kata TH hanya untuk simpanan haji, ia kurang tepat. Selalunya yang kata begitu sebab nak back-up tindakan kerajaan dan TH berikan hibah rendah.

Back-up biarlah dengan fakta. Alasan “TH HANYA utk simpanan haji”, tak berapa kemas hujah back-up tersebut.

Pasca Hibah 1.25%

Selepas pengumuman hibah TH siang tadi yang diumumkan rendah, tidak mustahil ramai pendeposit mula mengeluarkan wang mereka di Tabunh Haji.

Sebagaimana hak TH suntuk memberikan hibah kepada pendeposit, maka hak pendeposit juga untuk mengeluarkan wang mereka untuk dipindahkan ke tempat lain.

Memang dalam mana-mana situasi kewangan, ramai yang akan bertindak berdasarkan sentimen.

Lihat situasi ketika untung;

– Ketika harga saham naik, ramai berpusu-pusu masuk pasaran saham.
– Ketika harga hartanah naik, ramai yang menjadi pelabur-pelabur hartanah segera,
– Ketika harga emas naik, ramai yang mencuba-cuba pelaburan emas.
– Ketika pasaran unit trust naik, jualan unit trust pun turut naik

Begitu juga sebaliknya;
– Ketika pasaran saham jatuh, ramai tak berani masuk pasaran saham
– Ketika harga emas mulai jatuh, ramai yang segera jual emas
– Ketika harga hartanah muram, ramai tak berani mencuba pelaburan hartanah
– Ketika pasaran unit trust merosot, jualan unit trust turut merosot

Perkara yang sama tak mustahil berlaku di Tabung Haji. Berdasarkan status-status FB berkaitan TH dan komen-komen mereka, ramai yang hilang kepercayaan terhadap Tabung Haji dan akan mengambil tindakan untuk mengeluarkan wang mereka di Tabung Haji.

Iklan

Apa Nak Buat Sekarang?

Ramai yang bertanya pandangan saya tentang tindakan yang perlu dibuat apabila TH berikan hibah yang rendah?

“Afyan, apa nak buat sekarang? TH bagi hibah 1.25% sahaja ni?”

Dalam kewangan, sesuatu tindakan perlu diambil berdasarkan rasional bukan emosional.

Sentimen adalah emosional. Memang TH ada nilai sentimental yang tinggi bagi umat Islam di Malaysia.

Saya pernah tulis dulu, bukan “lokasi” duit yang perlu kita ubah tapi diri kita. Mindset kita.

Saya pernah kongsikan di https://www.facebook.com/1554505576/posts/10217829382236955

“Afyan, tulis panjang-panjang ni, aku nak tanya satu soalan sahaja. Perlukah kita keluarkan wang dari Tabung Haji? Selaku perunding kewangan apa nasihat kau?”

Rileks Bro..

Gunakan rasional, bukan semata-mata emosional.

Apapun dalam tindakan kita terhadap wang kita di TH, perlu didasari rasional dan fundamental kewangan.

Lagi pula yang hibah 1.25% itu ialah tahun 2018. Jika keluarkan sekarang pun tidak mengubah apa-apa yang sudah berlalu.

Tahun 2018 memang tahun yang mencabar. Saham-saham ekuiti Malaysia, hampir semua merah. Dana-dana unit trust, pun majoriti jatuh. Ramai pelabur yang marah-marah.

Ia banyak bersangkut paut Pilihanraya Umum tahun lepas dan kerajaan baru. Pelabur luar dan dalam kurang berkeyakinan. Sentimen juga tu.

Maknanya, kalau tak letak duit di TH pada tahun 2018 dan letak di instrumen pelaburan lain, kebarangkalian lebih rendah itu ada.

Hibah tahun 2019? Wallahualam. Tak siapa yang tahu. Kecuali kalau saya ada mesin masa, malangnya tiada.

Secara rasional, kita melihat usaha pemulihan TH yang dilakukan oleh kerajaan dengan melantik tenaga pakar yang berkaliber sebagai kumpulan pengurusan strategik Tabung Haji.

TH kini diketuai oleh pasukan kerja yang kompeten. Jadi, besarkan harapan umat Islam agar TH yang ada hari ini dan akan datang dapat berikan keuntungan yang lebih baik seiring Visi dan Misi Tabung Haji itu sendiri.

Dato’ Sri Zukri Samat yang Pengarah Urusan Kumpulan & Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji sekarang mempunyai track record yang baik dalam membangunkan perbankan Islam terutama Bank Islam.

Kepakaran dan pengalaman beliau bakal dicurahkan untuk membangunkan TH seiring dengan matlamat asal Tabung Haji bagi mencapai visi TH iaitu;

“Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah; Pengurusan Haji Terbilang”

Bukan calang-calang Visi Tabung Haji ini.

Ayuh sama-sama kita doakan agar Allah selamatkan Tabung Haji.

Sebarang kemugkinan mungkin terjadi.

“Past performance does not indicate future results”

Prestasi hibah TH yang lemah tahun lepas tidak menandakan ia akan terus lemah untuk tahun ini dan akan datang.

Dan, prestasi dan “track record” lampau pasukan top management TH sekarang yg diketuai oleh Dato’ Zukri juga tidak menjamin hibah akan datang lebih baik dari sekarang.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Tabung Haji vs ASB?

Sebelum ini pun, Tuan Afyan ada membuat perbandingan Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji Lebih Untung? Ternyata simpanan di Tabung Haji lebih menguntungkan. Adakah sudah tiba masanya kita berhijrah dan mencari instrumen pelaburan yang lain pula?

Iklan

4 Perkara Mesti Ada Kalau Nak Buat Wasiat Sendiri

Wasiat, hibah dan waqaf adalah antara instrumen dalam perancangan harta pusaka.

Alhamdulillah, semakin hari lebih ramai umat Islam yang sedar akan kepentingan merancang harta supaya dapat memberi manfaat yang berterusan kepada waris.

Walaubagaimanapun, dari sudut teknikaliti masih ramai yang keliru dan tidak tahu bagaimana nak buat sebuah dokumen perwarisan yang lengkap.

Oleh itu jom kita tengok 4 perkara yang perlu dibuat untuk merancang perwarisan harta.

1. Kumpul Dan Senaraikan Segala Aset Dan Liabiliti Semasa

Ini adalah langkah pertama yang mesti semua orang buat. Senaraikan semua aset dan liability (hutang) yang kita miliki sekarang.

Simpan semua dokumen-dokumen berkaitan dalam satu fail khas. Label fail tersebut untuk memudahkan waris mencarinya setelah kita tiada nanti.

Gunakan Word, Sheet atau apa-apa aplikasi untuk senaraikan kesemua aset dan hutang yang kita miliki.

Buat dua simpanan, satu softcopy yang boleh disimpan dalam email dan satu hardcopy untuk diletak sekali dalam fail tersebut.

2. Lantik Wasi Atau AJK Pusaka

Salah satu perkara penting yang mesti ada dalam dokumen perwarisan harta adalah perlantikan wasi atau AJK pusaka.

Apakah tugas wasi ini?

Wasi adalah pemegang amanah yang bertanggungjawab untuk menguruskan harta pusaka kita mengikut wasiat atau pesanan kita.

Kebiasaanya disarankan untuk kita melantik ahli keluarga terdekat yang kita percaya akan berlaku amanah setelah kematian kita nanti.

Apa jadi kalau tidak tak lantik wasi?

Waris perlu mendapatkan kata sepakat untuk melantik seorang wakil untuk uruskan harta pusaka.

Permuafakatan ini akan memanjangkan lagi proses menuntut harta pusaka kita nanti.

Takut-takut, waris tak dapat kata sepakat, harta pusaka pun terus terbeku, tiada siapa yang nak uruskan.

3. Sediakan Dana Pantas

Apa yang dimaksudkan dengan dana pantas ini?

Dana pantas adalah aset tunai yang boleh waris tuntut secara langsung selepas kita meninggal dunia tanpa perlu melalui proses untuk dapatkan surat perintah kuasa.

Iklan

Contoh aset dana pantas adalah duit dalam akaun KWSP dan Tabung Haji yang telah berpenama. Pampasan takaful berpenama pun termasuk dalam aset dana pantas.

Kenapa perlu ada dana pantas?

Ini untuk memudahkan waris kita menguruskan harta pusaka. Kena ingat nak urus harta pusaka bukan percuma! Ada kos yang perlu dikeluarkan.

Kerana telah terjadi banyak kes harta pusaka yang terus terbeku kerana waris tiada tunai untuk uruskan harta pusaka arwah.

Walaupun kita tinggalkan RM2 juta dalam akaun bank sekalipun, jika waris kita tiada tunai sekurangnya 5% daripada keseluruhan harta pusaka kita, maka RM2 juta tersebut akan terus dibekukan.

Akhirnya waris langsung tak dapat manfaat daripada harta pusaka.

4. Dokumen Yang Disediakan Mesti Bertulis, Bertarikh Dan Bersaksi

“Arwah ayah ada bagitau aku sebelum dia pergi dulu, yang tanah kat kampung tu dia nak bagi pada aku sebagai anak sulung.”

Dulu-dulu di zaman atuk nenek kita, mereka tidak begitu ambil perhatian terhadap perancangan harta. Biasanya kalau nak berikan harta hanya beritahu melalui cakap mulut sahaja.

Tiada hitam putihnya.

Oleh itu penting kalau nak buat wasiat, pastikan dokumen perwarisan tersebut lengkap bertarikh dan mempunyai saksi. Ini bagi mengelakkan pertikaian antara waris setelah kita meninggal dunia sekiranya ada yang tidak bersetuju dengan pesanan kita semasa hidup.

Dengan adanya dokumen lengkap sebegini, mudah bagi wasi atau AJK pusaka nak laksanakan pesanan arwah. Sama ada arwah ada berwasiat, buat hibah atau waqafkan sebahagian daripada hartanya.

5. Bonus: Guna Khidmat Pakar

Walaupun cara membuat dokumen perwarisan ini nampak mudah, tetapi sebenarnya ia tidaklah semudah yang disangka.

Lebih-lebih lagi kalau kita memang tiada ilmu dan kepakaran dalam bidang perwarisan harta pusaka Islam.

Analogi mudanya begini, dalam banyak urusan kehiudupan seharian, kita serahkan kepada pakar untuk bantu kita.

  • Nak buat rumah idaman, kita panggil kontraktor berpengalaman untuk bina.
  • Bila kereta rosak, kita hantar kepada pakar kereta (bengkel) untuk betulkan.
  • Anak sakit, kita hantar kepada pakar perubatan (doktor) untuk dapatkan konsultasi dan ubat.
  • Nak beli baju raya, kita tempah dari pakar yang pandai menjahit.

Oleh itu, sewajarnya juga kita cari dan dapatkan perkhidmatan pakar perwarisan harta pusaka untuk bantu rancang harta kita.

Kita ada banyak pilihan khidmat pakar perwarisan di Malaysia, boleh cari dan dapatkan konsultasi dari mereka.

Yang penting adalah kita rancang dan pastikan harta yang kita kumpul selama ini, dapat memberi manfaat bukan sahaja kepada waris, tetapi kepada kita apabila sebahagian daripadanya disedekah atau diwaqafkan untuk manfaat umum.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!