Senarai IPTA & IPTS di Malaysia yang tawarkan diploma & degree berkaitan pelaburan

UiTM diploma in investment

Anda minat mendalami ilmu pelaburan? Rasa berkobar-kobar nak mohon diploma atau ijazah dalam bidang pelaburan? Jika rasa usia dah meningkat, nak anak-anak anda pula menyambung hasrat anda itu?

Berikut merupakan senarai IPTA & IPTS di Malaysia yang tawarkan diploma & degree berkaitan pelaburan atau bahasa seksinya investment:

 

logo-uitm

Universiti Teknologi Mara

Diploma Analisa Pelaburan
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Pengambilan: Jun 2017 & Disember 2017

Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Kewangan
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)

 

logo-apu

Asia Pacific University of Technology & Innovation

Bachelor in Banking and Finance (Hons) With Specialism In Investment And Risk Management
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Anugerah Dual Degree: APU, Malaysia & Staffordshire University, UK
Pengambilan: 08 November 2016 & 14 Februari 2017

Yuran Kursus:

Tahap 1: RM 21,500 + £190
Tahap 2: RM 22,300 + £190
Tahap 3: RM 23,400 + £190

Jumlah: RM 67,200 + £570

 

logo-nottingham

The University of Nottingham

MSc Investment and Islamic Finance
Tempoh: 1 Tahun (2 Semester)
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 45,970

MSc in Finance and Investment
Tempoh: 1 Tahun (2 Semester)
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 45,970

 

tarclogo

Tunku Abdul Rahman University College (TAR College)

Diploma in Business Studies (Finance & Investment)
Tempoh: 2 Tahun (4 Semester)
Pengambilan: Mac 2017
Yuran Kursus: RM 14,500 – RM 18,600

Bachelor of Finance and Investment (Honours)
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Pengambilan: Mac 2017
Yuran Kursus: RM 29,200 – RM 39,900

 

UCSI University

BSc (Hons) Finance & Investment
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Januari 2017, Mei 2017, September 2017
Yuran Kursus: RM 55,560

 

Management & Science University (MSU)

Diploma in Investment Management
Tempoh: 2.5 Tahun
Pengambilan: Februari 2017
Yuran Kursus: –

Bachelor in Investment Management
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Feb 2017
Yuran Kursus: –

 

Southern University College

BBA (Hons) in Finance & Investment
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Ogos 2017
Yuran Kursus: RM 37,000

 

Brickfields Asia College (BAC)

Finance & Investment Management BA (Hons); Northumbria University via UK Transfer Degree Programme (Business)
Tempoh: 2 Tahun
Pengambilan: Julai 2017, November 2017
Yuran Kursus: RM 32,000

 

University of Reading Malaysia

MSc Investment Banking and Islamic Finance
Tempoh: 1 Tahun
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 43,565

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tips Simpan Emas Setiap Bulan

Melabur emas sebenarnya tidak memerlukan modal yang besar dan tidak salah jika kita memulakan pelaburan emas dengan modal yang rendah terlebih dahulu. Tahukah anda, dengan modal serendah RM1, anda sudah boleh menyertai pelaburan emas di HelloGold atau Public Gold sebagai contoh. Ada beberapa pilihan platform yang boleh dibuat untuk pembelian emas secara sedikit demi sedikit.

Namun, jangan terus melabur. Perlu ketahui terlebih dahulu antara tips simpan emas setiap bulan supaya tidak tersalah langkah.

1. Buat Simpanan RM10 Sehari

Money of Malaysia. Malaysian ringgit bills. MYR banknotes. 10 ringgits. Business, finance, news background.

Dengan adanya wang, anda boleh membeli emas. Jadi bagaimana? Ada juga individu yang selalu menyimpan RM10 sehari untuk berjaya menyimpan emas setiap bulan. Tips ini dilihat amat berkesan kerana apabila cukup 30 hari, anda sudah boleh memiliki emas seberat 1 gram. Bijak bukan?

2. Guna Duit Kutu

Selain menyimpan sendiri, ada juga makcik-makcik atau kakak-kakak di kampung yang sering menggunakan teknik duit kutu secara bulanan bagi membuat simpanan setiap bulan. 

Teknik guna duit kutu ini sangat berkesan dan mampu menjana lebih banyak jumlah simpanan emas setiap bulan. Sebagai contoh, jika duit kutunya RM100 seorang dan ahlinya 15 orang sebulan, anda sudah terima RM 1,500. Jadi, pasti setiap bulan akan mendapat lebih daripada 2 gram, betul tak?

3. Tukarkan Simpanan Wang Kumpulan RM5, RM10 Dan RM20

Pernahkah anda terfikir mengenai simpanan wang kumpulan RM5, RM10 dan RM20 anda tersebut ditukarkan kepada simpanan emas setiap bulan. Daripada anda menyimpan wang tersebut begitu sahaja, mungkin anda boleh menukarkannya kepada simpanan emas kerana nilainya susah untuk jatuh.

4. Beli Emas Bulanan Secara Tetap Dengan Harga Serendah RM100

Bagi anda yang tidak mampu menyimpan emas yang banyak setiap bulan, anda boleh menyimpan emas dengan harga RM100 setiap bulan dengan Public Gold. Ini mungkin merupakan antara simpanan emas dengan nilai yang agak rendah, namun dengan usaha yang berterusan ia akan mendatangkan hasil yang memuaskan. Kaedah ini akan membolehkan anda memiliki simpanan 1 gram emas setiap 3 bulan.

5. Beli Emas 1 Gram Setiap Bulan

Bagi anda yang mempunyai hasil kewangan yang banyak, anda boleh membeli emas 1 gram setiap bulan untuk dijadikan sebagai simpanan emas. Cara ini sering dilakukan oleh kebanyakan masyarakat di negara kita. Dengan konsisten membeli emas, anda akan mengumpul emas yang cukup banyak satu hari nanti.

Kesimpulannya, tips di atas merupakan tips yang berkesan dalam usaha menyimpan emas setiap bulan. Anda juga boleh menyimpan emas setiap bulan mengikut kreativiti masing-masing. Pentingnya menyimpan emas secara bulanan mulai sekarang kerana dalam masa 6 tahun, mungkin anda akan berjaya memiliki jongkong emas yang bernilai 1 kilogram.

Hampir lima tahun kami berkongsi ilmu kewangan di portal MajalahLabur.com, ramai yang beritahu kami mereka stress..

“Pak Teh, gaji saya habis bayar hutang je setiap bulan..”

“Saya dah tak tahu macam mana nak settle hutang, kalau saya meninggal..apa jadi dekat anak bini saya?”

“Suami saya dah diisytihar bankrap, macam mana ni?”

“Tuan, saya berjaya simpan duit sikit-sikit, tapi orang kata kena gandakan duit tu..Saya tak pandai..”

“Tolong saya Pak Teh, saya nak jadi pandai uruskan duit”

Kami tahu, ramai lagi diluar sana yang hadapi masalah serupa.

Semua orang mesti pernah dengar, pentingnya uruskan duit, uruskan hutang dan uruskan pelaburan supaya kita tiada masalah duit di kemudian hari.

Tetapi… Berapa ramai yang tahu cara untuk uruskan semua ini dengan betul? Banyak artikel dah kami kongsikan, tapi kami sedar tak semua orang boleh baca dan terus faham lepas baca artikel sahaja.

Kami berkongsi ilmu kewangan bukan sebab terlebih pandai, tetapi kami berasa lebih bahagia bila mengetahui orang lain tidak mengulangi kesilapan yang pernah kami lalui.

Maka, kami berbesar hati membawakan speaker dalam perancangan kewangan Islam yang berdaftar di bawah Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Belajar buat ANALISA KEWANGAN DIRI dan susun semula kewangan kasi cantik supaya hidup lebih bahagia.

Kita akan bersama Puan Aisya Rahman, Licensed Islamic Financial Planner (CFP CERT TM, IFP)

Puan Aisya Rahman merupakan seorang ibu dan isteri. Kerjaya beliau yang bermula di dalam industri pengiklanan, penerbangan dan seterusnya ke industri perbankan telah memberikan pengalaman meluas untuknya melebarkan sayap ke industri kewangan yang berlandaskan syariah. Beliau telah melalui pelbagai fasa kehidupan daripada tiada pendapatan untuk beberapa bulan sehingga berjaya menyelesaikan hutang melebihi 6 angka. Bila Allah dah bagi nikmat sebegitu beliau rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu pengurusan kewangan ini kepada ibu-ibu, ayah-ayah dan adik-adik di luar sana yang memerlukan bantuan.

Jika dalam Webinar Audit Profil Kewangan sebelum ini, anda belajar :

  • Fokus cara urus hutang dan duit supaya tak perlu kerja sampai umur 80 tahun
  • Mantapkan pengurusan kewangan supaya dapat bebas hutang
  • Belajar exit strategy yang berkesan sekiranya kita dah terlibat dalam hutang “jahat”
  • Rancang duit di dunia agar di akhirat kita selamat dan tak susahkan keluarga yang ditinggalkan
  • Cara betul mewariskan harta untuk anak-anak

Kali ini, kami bawakan kelas kewangan eksklusif dan premium khas buat mereka yang ingin menambah ilmu dalam pengurusan kewangan.

Apa yang anda dapat dalam Audit Profil Kewangan Intensif?

  • Pengurusan kewangan lebih terperinci dan personalised
  • Sesi Financial Coaching Eksklusif selama 2 hari
  • 1 jam sesi One-to-One bersama Puan Aisya Rahman
  • Telegram support 2 hala

Jangan rasa rendah diri. Kita mula belajar sekarang.

Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di Audit Profil Kewangan Intensif