7 Sebab Kenapa Anak Muda Belum Beli Rumah

Ini adalah berdasarkan mesej yang diterima daripada followers yang mengadu mengenai masalah mereka.

#1. Gaji Yang Terlalu Rendah

Ramai yang tidak berkemampuan untuk membeli rumah disebabkan gaji yang terlalu rendah. Gaji minimum yang diperoleh antara RM900-RM1200. Dengan kenaikan kos hidup, gaji tersebut terpaksa diperuntukkan untuk membeli keperluan asas sahaja.

#2. Terlalu Banyak Hutang

Belum bekerja lagi sudah ada hutang pendidikan, hutang PTPTN.

Dah dapat kerja terus bela hutang dan tunjuk perangai debt lovers tu. Antara hutang yang biasa dibuat ialah hutang kereta, pembiayaan peribadi, kad kredit, hutang Courts ataupun hutang kawan-kawan. Gaji diperuntukkan hanya untuk bayar hutang. Lepas tu tinggal RM200 je setiap bulan untuk hidup.

#3. Harga Rumah Yang Semakin Mahal

Harga rumah semakin hari semakin mahal. Contohnya harga rumah di kawasan Lembah Klang, bandar-bandar utama, Sabah dan Sarawak sangat tinggi nilainya. Segelinitir orang, target nak beli rumah atas tanah, rumah baru dibina tak pun rumah tepi KLCC; memang mahal der. Cuba usha rumah apartmen. Rumah buruk kau tak nak beli pula.

Baca juga Bank Negara Malaysia Kata Bukan Sebab Isu Kelulusan Pinjaman. Mungkin Ini Sebabnya Rakyat Masih Tak Mampu Beli Rumah

#4. Tiada Ilmu

Tiada ilmu asas seperti cara-cara untuk menguruskan kewangan dengan betul. Mengumpul deposit dengan cepat atau membeli rumah pertama dengan selamat. Jadi, cubalah luangkan masa mencari ilmu mengenai hartanah. Ramai sifu-sifu di luar sana.

#5. Takut / Risau

Pengalaman daripada orang sekeliling membuatkan mereka takut untuk membeli rumah. Bagi mereka, membeli kereta berharga RM120,000 lebih selamat daripada membeli rumah apartmen subsale yang berharga RM100,000.

Kalau beli rumah, mereka takut ditipu ejen, takut rugi, takut tak ada penyewa, takut tak lepas pembiayaan dan bermacam-macam lagi.

Cuba dulu baru tahu. Jangan memberi banyak alasan.

#6. Tiada Simpanan

Iklan

Dah pakai kereta tak padan dengan gaji, travel sana sini, beli macam-macam barang kehendak macam mana nak buat simpanan. Ye tidak? Sukar untuk menyimpan walaupun RM100 setiap bulan. Simpan sebanyak 10% daripada gaji apatah lagi. Simpanan ini penting sebagai deposit rumah.

#7. Gaya Hidup

Gaya hidup yang mewah. Lebih mementingkan gaya hidup daripada keperluan hidup. Kereta nak yang import mewah saja. Telefon kalau tak iPhone tak sah. Alergik pakai baju murah. Makan mesti dekat tempat hipster.

.

Jadi apa tindakan kau untuk menempuh halangan-halangan ini? Kau nak terus memberi alasan ataupun nak mencari jalan keluar?

Tiada halangan yang tak mampu kau tempuhi. Setiap halangan pasti ada jalan penyelesaian.

Kena berusaha. Cari ilmu. Berkawan orang yang sudi tolong. Berkawan dengan orang yang boleh ajar kau untuk berjaya.

Baca juga Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Takkan nak menyewa sahaja seumur hidup? Cari jalan penyelesaian. Jika sekarang kau pun susah nak beli rumah, anak-anak kau nanti lagi lah susah.

Jangan risau. Jangan terburu-buru untuk membeli rumah. Yang penting kena ada kesedaran dan mula bertindak.

Semoga tahun 2017 ini menjadi titik permulaan untuk mula membeli rumah. Tanamkan azam berserta usaha. Ayuh sama-sama kita berubah.

Baca juga 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda

Sumber asal : Amir Syahir, Hamba Allah yang sentiasa berkongsi Ilmu Hartanah, Pengurusan Kewangan, dan Ilmu yang bermanfaat.

Jangan marah orang yang beli rumah banyak konon jadi punca anda tak dapat beli rumah. Mereka jumpa sebab mereka cari. Mereka berilmu sebab mereka belajar. Mereka ada deposit sebab mereka simpan duit!

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Iklan

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Iklan

Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Hari ini, ramai rakyat Malaysia yang mula berminat untuk menambah aset ‘susah cair’ dengan membeli hartanah dan mula mempertimbangkan pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Ada juga yang berminat dengan pasaran lelong gara-gara melihat nilai hartanah yang dijual adalah di bawah harga pasaran, dan jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Dengan lambakan iklan hartanah lelong bukan sahaja di dada akhbar dan internet, pasaran lelong dilihat satu peluang keemasan untuk memiliki hartanah.

“Deposit pembida yang diperlukan adalah 10% daripada harga hartanah.”

Akan tetapi, pasaran lelong boleh menjadi sedikit mengelirukan dan rumit untuk pembeli rumah pertama.

Baca : Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019

Jika berminat nak beli pasaran lelong, 10 tips ini bakal membantu kita untuk memiliki hartanah lelong pertama dan yang seterusnya. 

1. Jenis Lelong

Kalau nak tahu, terdapat lebih daripada 1,000 kes lelongan hartanah berlaku di Malaysia setiap minggu. Akan tetapi, hanya 10%-15% sahaja hartanah lelong yang berbaloi untuk dibeli.

Oleh yang demikian, kita perlu mencari hartanah lelong yang benar-benar sesuai untuk diduduki/ pelaburan dengan melakukan penyelidikan menyeluruh seperti lokasi, kemudahan, masalah hartanah tersebut dan sebagainya.

Maklumat lanjut mengenai unit atau lot yang akan dilelong biasanya dibuat 10-14 hari sebelum tarikh lelong. Kita mempunyai masa yang cukup untuk membuat sedikit kajian tentang hartanah dan kawasan tersebut.

2. Syarat Jualan & Pembelian

Kita wajib untuk mendapatkan salinan POS (Proclamation of Sale) dan COS (Condition of Sale). Dua surat ini menerangkan tentang pengisytiharan hartanah tersebut dan keadaan hartanah yang bakal dijual.

Kita juga wajib memahami semua terma dan syarat, melantik ejen/peguam yang sudah biasa dengan pasaran lelong untuk memudahkan anda memahami isi kandungan surat tersebut.

3. Periksa Kediaman

Sebagai bakal pemilik kediaman tersebut, kita perlu melakukan tinjauan khusus berkenaan kawasan sekitar, bahagian luar kediaman tersebut.

Sekiranya kediaman tersebut disewa, kita boleh semak penyewa semasa dan membandingkannya dengan pemilik yang dinyatakan di dalam POS.

Ini penting kerana dalam sesetengah kes, penyewa rumah tidak bersedia untuk mengosongkan kediaman tersebut walaupun kediaman tersebut telah dilelong; dan perkara ini bakal mendatangkan masalah kepada pemilik baru.

Semak kaveat ke atas kediaman tersebut dan nilai harga pasaran hartanah yang sama di kawasan itu jika kita merancang untuk melakukan pelaburan jangka panjang.

4. Deposit

Lumrah dalam pasaran lelong ialah dengan menyediakan 10% deposit pendahuluan daripada harga rizab hartanah tersebut.

Iklan

Kita juga perlu menyediakan tunai tambahan pada hari lelongan untuk menambah nilai perbezaan jumlah deposit antara harga bidaan yang berjaya.

Jumlah wang ini wajib dibayar dengan segera selepas kita berjaya memenangi lelongan tersebut.

5. Dokumen

Selain daripada draf bank, kita juga perlu menyediakan dokumen yang berkaitan dengan bidaan lelong tersebut seperti dua salinan kad pengenalan dan surat kebenaran wakil jika kita mewakilkan ejen/peguam untuk bidaan kita.

6. Datang Awal

Lumrah orang Malaysia apabila hendak ke suatu tempat mesti sampai lambat. Untuk membuat bidaan lelong, kita disyorkan datang 30 minit awal untuk mendaftar dan menyerahkan dokumen yang relevan untuk proses bidaan.

Kita juga akan diberikan kad pembidaan berserta nombor dan duduk dan tunggu sehingga bidaan bermula.

Jangan terkejut jika sesetengah bidaan mampu berakhir seawal 5 minit sahaja dan sekiranya kita terlambat, peluang untuk memiliki kediaman lelong pasti terkubur.

7. Terma & Syarat oleh Pelelong

Sebelum memulakan proses bidaan, hos akan bercakap mengenai terma dan syarat utama sebelum diteruskan dengan acara lelongan.

Sila dengar dengan teliti sebarang perubahan dalam terma dan syarat, dan jangan takut untuk bertanya sekiranya terdapat sebarang keraguan.

8. Bidaan

Apa yang kita perlu lakukan adalah menaikkan kad pembida sebagai tanda kita minat dengan hartanah tersebut dan tunjukkan harga tawaran.

Proses bidaan berhenti apabila harga tertinggi diulang sebanyak tiga kali oleh pelelong. Dan apabila tukul diketuk, hartanah itu dijual kepada pembida tertinggi di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, tiada tawaran lanjut akan dilayan oleh pihak pelelong.

9. Menang Lelong

Pembida yang berjaya wajib menandatangani borang COS (Contract of Sale) dan membayar perbezaan jumlah sekiranya berlaku peningkatan harga lelong pada hari yang sama.

Pembida yang gagal boleh menebus draf bank mereka di kaunter pendaftaran selepas proses lelongan tersebut.

10. Selepas Lelongan

Pembida yang berjaya diberikan 90-120 hari untuk menjelaskan baki 90% daripada harga rumah.

Untuk melangsaikan baki 90% tersebut, kita boleh membuat permohonan pinjaman rumah dari bank dengan menyertakan dokumen COS (Contract of Sale) tersebut.

Selepas itu, kita hanya memerlukan pihak peguam untuk menukar status pemilikan hartanah tersebut di pejabat tanah.

Baca: 6 Tips Beli Rumah Lelong

Pasaran lelong sememangnya pasaran yang unik kerana kita berkemungkinan berhadapan dengan pelbagai senario pada hari lelongan tersebut dijalankan. Apa yang penting dalam pasaran lelong adalah deposit dan kajian yang menyeluruh terhadap hartanah tersebut.

Iklan

Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Dengan jumlah penduduk mencapai 1.7 juta di Kuala Lumpur, kesesakan lalu lintas dilihat sebagai makanan ruji penduduk ibu kota Kuala Lumpur.

Di bawah program Greater Kuala Lumpur dengan usahasama 10 majlis perbandaran, Kuala Lumpur kini dalam satu proses transformasi besar – besaran bukan sahaja untuk memajukan sistem infrastruktur bahkan juga keperluan perumahan di Kuala Lumpur.

“Kemajuan sebuah bandar disukat dengan kemajuan infrastruktur dan pengangkutan awam.”

Kewujudan MRT 1 Sungai Buloh – Kajang (Aliran SBK) yang dilancarkan pada Julai 2017 yang lalu, telah membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas dan membantu aksesabiliti penduduk Kuala Lumpur.

Baca: Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

MRT 2 yang bakal dibuka untuk awam bermula Julai 2021 kelak dilihat sebagai satu alternatif kepada warga kota yang berada di pinggir bandar untuk mengakses pusat bandar dalam masa kurang daripada 90 minit.

Berdasarkan data yang dikeluarkan pada Julai 2019 yang lalu, MRT2 telah 54% siap dan dijangka siap sepenuhnya mengikut jadual menjelang Julai 2022.

Fakta Dan Data MRT 2 Aliran Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya (SSP)

  • MRT2 mempunyai kapasiti untuk membawa 1,204 penumpang dalam sebuah gerabak.
  • MRT2 merangkumi 35 stesen dengan 11 stesen bawah tanah, 24 di permukaan dan 16 stesen yang mempunyai kemudahan parkir awam.
  • Dijangka membantu 2 juta rakyat Malaysia
  • 11 stesen pertukaran ke aliran lain.
  • 58 gerabak elektrik yang akan beroperasi.
  • Perjalanan dari Sungai Buloh ke Putrajaya dijangka hanya memakan masa selama 88 minit sahaja.
  • Kelajuan maksimum adalah 100km/j.
  • Panjang trek MRT2 adalah sejauh 52.2KM dengan 13.5KM di bawah tanah dan 38.7KM di permukaan.
  • 529,000 pengguna dijangka menggunakan perkhidmatan MRT2 setiap hari.
  • Membantu lokasi dengan kepadatan penduduk yang tinggi seperti Sungai Buloh, Kepong dan Sri Damansara.
  • Membantu akses ke Damansara Damai, Kepong Sentral, Kepong Baru, Jinjang, Seri Kembangan, Equine Park dan Cyberjaya North.

Baca: Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Kesan Langsung MRT2 Terhadap Hartanah

Di antara elemen utama yang mempengaruhi turun naik harga hartanah di sebuah lokasi adalah dasar kerajaan.

Seperti MRT1, terdapat banyak impak positif yang diterima industri hartanah dengan kewujudan 31 stesen bermula Sungai Buloh dan Kajang.

Untuk MRT2 kawasan yang dijangka menerima impak positif terbesar adalah Sungai Buloh, Kepong, Sri Damansara, dan Seri Kembangan.

Baca: Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah

Ketiga – tiga kawasan tersebut mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi tetapi dengan aksesasibiliti pengangkutan awam yang lemah.

Dengan kewujudan MRT2 kelak, ianya secara langsung membantu akses ke banyak kawasan pinggir bandar yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi dan semakin meningkat seperti :-

  • Damansara Damai
  • Kepong Sentral
  • Kepong Baru
  • Jinjang
  • Seri Kembangan
  • Equine Park
  • Cyberjaya

3 Kelebihan Dan 3 Kekurangan Beli Hartanah Di Kawasan MRT

Kelebihan:

1. Peningkatan Harga Hartanah

HwangDBS Vickers Research pernah melaporkan bahawa harga hartanah di kawasan tumpuan utama mampu melonjak 100% hingga 500% dalam masa lima tahun akan datang.

Harga hartanah dalam radius 500 meter dari stesen MRT turut bakal meningkat naik lebih – lebih lagi di kawasan stesen pertukaran seperti kawasan Maluri.

Baca : Booster Hartanah Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

2. Permintaan Sewaan Meningkat

Ramai orang yang menggunakan pengangkutan awam sebagai alternatif utama untuk bekerja lebih gemar menyewa rumah dalam jarak berjalan kaki ke stesen MRT.

Permintaan terhadap rumah atau bilik sewa akan meningkat sekaligus menjadikan pelaburan hartanah di sekitar stesen MRT adalah satu peluang besar untuk pelabur hartanah.

3. Aksesibiliti

Golongan kelas menengah kini mempunyai pilihan untuk menuju lokasi A ke lokasi B menggunakan kenderaan sendiri ataupun menggunakan pengangkutan awam.

Di waktu puncak, menggunakan perkhidmatan awam seperti MRT adalah lebih menjimatkan dan mudah berbanding memandu sendiri.

Kekurangan:

1. Pencemaran Bunyi

Pencemaran bunyi yang terpaksa dihadapi mereka yang tinggal berhampiran stesen MRT bermula seawal jam 6 pagi dan berakhir lewat malam setiap hari.

2. Kesesakan Lalu Lintas

Rakyat Malaysia gemar untuk meletakkan kenderaan mereka seperti kereta atau motorsikal di bahu jalan MRT untuk menaiki MRT sungguhpun jaraknya cuma 10 minit berjalan kaki.

Kesannya, kawasan di sekitar MRT menjadi sesak lagi – lagi di waktu puncak ditambah lagi dengan bas awam yang berhenti untuk mengambil penumpang.

Iklan

Baca : Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil – Petanda Kemelesetan Ekonomi?

3. Pemandangan Kurang Cantik

Mereka yang membeli atau menyewa hartanah berhadapan MRT terpaksa menghadap pemandangan seperti struktur konkrit kereta api, kereta api, bangunan MRT dan juga pemandangan kesesakan manusia.

Ianya tidaklah seindah mempunyai pemandangan kehijauan pokok, burung dan tasik.

Senarai Hartanah Untuk Pelaburan Di Sepanjang Stesen MRT 2

1. Damansara Damai
– One Damansara Condominium
– The Zizz Condominium

2. Sri Damansara
DK Properties
Damansara Avenue

3. Kepong Sentral
Kepong Central Condominium

4. Metro Prima
Fortune Central

5. Kepong Baru
The Herz
Vista Mutiara
Unio Residences

6. Jinjang
Enesta Kepong

7. Kampung Batu
Alam Puri

8. Batu Cantonment
UOA Jalan Ipoh Mixed Development
Pelangi Indah
Sri Intan 2

9. Jalan Ipoh
Sang Suria
Maple
Pano OCR

10. Sentul West
Rivercity
Rica Sentul
Putra Majestic
Viva Residency
SCP Birch
Court 28 KL City

11. Titiwangsa
Titiwangsa Sentral
TR Residences

12. Kampung Baru
Setia Sky Residences
The Orion
101 Skywheel

13. Ampang Park
The Trillion
Three28
MyHabitat
Vista Damai

14. KLCC East
The Oval
Binjai
Troika

15. Conlay
Ampersand
1A Stonor
The Pearl
8 Conlay
The Manor
One Stonor
Eaton Residences

16. Tun Razak Exchange (TRX)
The Horizon

17. Taman Naga Emas
Central Residences
The Suite Starz @ KL South
Residensi Hijauan Lumayan
Kenwingston Avenue
8th & Stellar Mix Development
I&P SP Setia Mix Development

18. Technology Park
Maju Kuala Lumpur

19. Serdang Raya
One South City
Flexis
Gardenz
Zeta Residences
Greenz
Cube

20. Equine Park
Zeva Residences

21. Taman Putra Permai
Villamas Meta City Mixed Development
O2 City
Sfera Residency

22. 16 Sierra
16 Sierra

23. Cyberjaya North
Skypark Cyberjaya

24. Cyberjaya City Centre
The Place

Sumber Rujukan:

  1. The Edge
  2. Faizul Ridzuan
  3. iProperty
  4. The Malaysian Reserve
  5. Lowyat.net
  6. EdgeProp

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

‘Wish List’ Untuk Bajet 2020 Dalam Industri Hartanah

Bajet 2019 yang diumumkan oleh pihak kerajaan tahun lepas pada 2 November telah mengejutkan banyak pihak. Bajet 2020 pula akan diumumkan pada 11 Oktober ini.

CEO FAR Capital dan pakar pelaburan hartanah, Faizul Ridzuan, berkata bahawa Bajet 2020 yang akan datang perlukan beberapa perubahan. Beberapa ‘ wish list ’ atau isu yang akan dibincangkan ini telah pun dibangkitkan oleh ramai pihak yang berpengaruh dalam industri ini, tetapi tidak dibangkitkan oleh pihak Kerajaan.

Permintaan 1: Perlu Memberi Lebih Insentif Kepada Pihak Pemaju Untuk Membina Rumah Mampu-Milik

Insentif oleh pihak kerajaan penting bagi menggalakkan pemaju-pemaju hartanah untuk memberi kerjasama membina rumah mampu milik. Salah satu cadangan yang diberikan ialah untuk mengurangkan kos pematuhan dan kos modal (compliance and capital charges) kepada pihak pemaju, iaitu dalam 8% hingga 20% dari nilai pembangunan kasar (GDV) sesebuah projek. Ini diadakan supaya dapat mengurangkan kos yang dicaj kepada pemaju dan meningkatkan kemampuan untuk membeli rumah.

Jika pihak Kerajaan sudi untuk memberi lebih insentif kepada pemaju hartanah swasta, ini mungkin dapat menggalakkan pemaju membina lebih banyak rumah mampu milik, dan seterusnya meningkatkan kuantiti rumah mampu-milik di negara ini.

Permintaan 2: Memberi Insentif HOC Yang Sama Kepada Rumah Sekunder

Insentif pihak Kerajaan dalam Kempen Pemilikan Rumah 2019 (HOC) patut diberi kepada pembeli rumah pertama yang berhasrat membeli hartanah sekunder juga.

Antara insentif yang ditawarkan dalam HOC ialah pengecualian duti setem bagi hartanah bawah RM1 juta. Pembeli juga boleh mendapat minima diskaun 10% dari pemaju hartanah. Sekarang, kempen HOC ini dilihat sebagai cara mudah bagi pemaju hartanah untuk selesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka sahaja.

Walaupun ini dilihat sebagai inisiatif pihak Kerajaan menolong pemaju-pemaju hartanah ini menjual stok rumah sedia ada, insentif ini hanya dikira sebagai adil jika ia boleh dilaksanakan oleh penjual rumah pasaran sekunder juga. Insentif ini tidak patut dihadkan kepada hartanah pemaju sahaja, kerana terdapat banyak lagi pilihan rumah dengan harga mampu-milik dalam pasaran hartanah sekunder.

Ini dijangka dapat meningkatkan tahap pemilikan rumah, dan secara tidak langsung menyokong matlamat kerajaan untuk meningkatkan tahap pemilikan rumah di negara ini.

Permintaan 3: Ke Arah Skim Sewa-untuk-Memiliki (Rent-to-Own scheme) Yang Melibatkan Hartanah Sekunder

Skim Sewa-Untuk-Memiliki ( Rent-to-Own Scheme ) ialah sebuah skim yang memberi pilihan kepada penyewa untuk membeli dan memiliki rumah tersebut selepas 5 tahun menyewa. Skim ini yang sedia ada di Malaysia dipercayai lebih ke arah memanfaatkan pemaju hartanah lebih dari pembeli rumah.

Kebanyakan pemaju hartanah terlibat dalam skim ini hendak menyelesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka. Pemaju meletakkan unit mereka untuk disewa kerana mereka tak mampu nak menjual unit-unit rumah tersebut.

Faizul percayai bahawa skim ini akan menjadi lebih adil jika ia dibuka kepada pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), supaya lebih mudah untuk pembeli rumah pertama membeli hartanah sekunder.

Tambahan pula, ini seiring dengan inisiatif kerajaan untuk memudahkan pemilikan rumah kepada golongan yang tidak mampu untuk membeli rumah sekarang dengan adanya skim sewa untuk memiliki ini.

Permintaan 4: Kelulusan bagi Projek Baru Di Masa Depan Perlu Lebih Ketat Dan Disokong Data Yang Kukuh

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) perlu semak semula proses memberi kelulusan bagi projek baru supaya lebih ketat dan disokong data yang kukuh sebelum meluluskan pembinaan projek oleh pemaju.

Pihak kerajaan dan pemaju hartanah perlu bekerja seiring dengan permintaan pasaran untuk mengelakkan lebihan stok rumah di masa depan. Kebanyakan pemaju hartanah membina hartanah tanpa melakukan penyelidikan tentang permintaan dan bekalan hartanah di kawasan tersebut.

Ini menyebabkan kenaikan sebanyak 30.6% jumlah kuantiti rumah yang tak terjual di Malaysia tahun ini, menurut Jabatan Penilaian
dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

Iklan

Contoh terbaik ialah Cyberjaya. Sekarang, di Cyberjaya terdapat banyak hartanah siap dibina yang tak terjual. Ini disebabkan oleh kerana terlalu banyak stok hartanah di kawasan tersebut, tetapi tiada peluang pekerjaan di sana. Jadi, tiada motivasi untuk orang berpindah ke sana dan menyebabkan permintaan pasaran hartanah di sana sangat teruk.

Jika pihak kerajaan memainkan peranan dan mengetatkan proses kelulusan sesebuah projek di situ, masalah lebihan stok rumah ini tidak akan berlaku. Peranan kerajaan dan pemaju untuk menyelidik permintaan pasaran dan bekalan hartanah di sesebuah kawasan itu sangat penting.

Jika diabaikan, ia mungkin akan membawa kepada isu yang lebih besar seperti masalah lambakan stok rumah tak terjual, seperti yang berlaku sekarang.

Permintaan 5: Kenaikan RPGT dan Pelaksanaan Cukai Harta Pusaka

Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ialah cukai yang dikenakan atas keuntungan modal yang dibuat oleh pemilik rumah apabila melakukan transaksi untuk menjual rumah mereka. Jika kadar RPGT ini dinaikkan, pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), tidak mahu menjual rumah mereka.

Ini akan menggalakkan pembeli rumah pertama untuk membeli hartanah yang tak terjual oleh pemaju, dari membeli dari pemilik hartanah sekunder.

Akhir sekali, jika pihak kerajaan sudi mengenakan cukai harta pusaka di negara ini, ia mungkin dapat membantu dalam isu rumah mampu milik. Cukai yang dikenakan dari RPGT dan cukai harta pusaka tersebut boleh digunakan untuk menambah dana bagi membina lebih rumah mampu milik di negara ini.

Secara tidak langsung, ini akan membantu pemaju dan meningkatkan stok rumah mampu milik kepada masyarakat.

Permintaan 6: Meningkatkan Kualiti Hidup Masyarakat Dengan Membina Lebih Banyak Laluan MRT

MRT 1 Sungai Buloh-Kajang (SBK) sudah siap, manakala MRT 2 Sungai
Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) sudah disahkan dan sedang dalam pembinaan. Walau bagaimanapun, MRT 3 Circle Line belum disahkan lagi.

Kami berharap pihak kerajaan akan mengumumkan berita baik semasa pengumuman Bajet 2020 seperti pembinaan MRT Line 3 disahkan.

Dengan adanya MRT 3, kami dapat meningkatkan peluang pekerjaan dan meningkatkan pembangunan berorientasikan transit (transit-oriented developments) di Lembah Klang kerana MRT 3 dijangka akan meliputi semua kawasan-kawasan yang penting seperti Bandar Malaysia, Ampang, Ecocity, Bukit Kiara, dan Sentul.

Pembeli rumah, pekerja professional, pelajar kolej dan penyewa akan memilih untuk duduk berdekatan dengan stesen MRT untuk jimat masa dalam perjalanan. Secara amnya, nilai hartanah di kawasan sekitar meningkat apabila MRT 1 telah siap dan ada potensi untuk meningkat lagi apabila MRT Line 2 siap dibina nanti.

Selain itu, ia akan memberi galakan kepada masyarakat untuk menggunakan pengangkutan awam dan mengelakkan golongan muda dari melibatkan diri dengan hutang yang dikira sebagai liabiliti seperti pinjaman bank untuk membayar kereta. Hal ini juga akan membantu beri
sokongan untuk mengurangkan pemanasan global dan mesra alam sekitar.

Jika MRT 3 disahkan oleh pihak kerajaan, maka ia akan meningkatkan kualiti hidup masyarakat dan membuka pelbagai peluang keemasan kepada sektor swasta, sektor awam dan juga masyarakat.

Faizul percaya bahawa terdapat pelbagai kebaikan yang boleh dibuat dalam industri hartanah bagi menolong golongan B40 dan M40 ini. Beliau sangat berharap bahawa Bajet 2020 yang akan datang akan mengandungi beberapa penambahbaikan yang boleh memudahkan cabaran-cabaran yang dihadapi dalam industri hartanah sekarang.

Jika anda ada idea yang lebih bernas dari idea yang telah diberi di atas ini, anda boleh berkongsi idea anda di laman facebook kami iaitu: facebook.com/faizul.ridzuan.official/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!