Lakukan 4 Perkara Ini Dengan Duit Gaji (Ikut Turutan)

Hampir separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai wang simpanan sifar. Satu tinjauan oleh Persekutuan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendedahkan bahawa 30 hingga 40 peratus rakyat Malaysia tidak mempunyai penjimatan yang mencukupi untuk situasi kecemasan serta persaraan.

“Kebanyakan rakyat Malaysia, tanpa mengira kumpulan pendapatan dan umur, mempunyai simpanan yang tidak mencukupi kerana beberapa faktor yang saling berkaitan”, menurut Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA Dato ‘Paul Selvaraj dalam laporan berita. Alasan yang kerap dikemukakan adalah “kenaikan kos sara hidup” dan “upah yang rendah”. Beliau juga menyebut tentang pengurusan kewangan sebagai kunci untuk menyelesaikan masalah ini.

Sementara itu, kira-kira 41 rakyat Malaysia diisytiharkan muflis setiap hari, dengan majoriti mereka berusia bawah 44 tahun, menurut Jabatan Insolvensi Malaysia. Sebab utama yang disebut adalah ketidakupayaan untuk membayar pinjaman kereta, kawalan penggunaan kad kredit yang lemah, dan kegagalan untuk membayar pinjaman peribadi.

Perkara serius ini membawa kita kepada satu persoalan yang penting – bagamaina kita menguruskan kewangan dan gaji kita?

Berikut adalah 4 perkara yang bijak dilakukan dengan gaji anda sebaik sahaja anda menerimanya.

1. Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu (Menabung)

Sumber Gambar: snowing / Freepik

Sentiasa membayar diri anda terlebih dahulu sebelum membelanjakan wang. Kami tidak dapat menekankan betapa pentingnya untuk menabung – sama ada untuk kecemasan, matlamat kewangan anda (contoh Persaraan), atau matlamat peribadi anda (seperti pelancongan).

Simpan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pendapatan anda kepada simpanan. Secara kasarnya, dana tabungan kecemasan anda sepatutnya sebanyak selama tiga hingga enam bulan, sebagai persediaan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka.

2. Utamakan Pembayaran Bulanan Yang Mahal (Contoh: Bil Kad Kredit)

Sumber Gambar: xb100 / Freepik

Sentiasa mengutamakan bayaran dengan kadar faedah tinggi atau caj lewat untuk mengelakkan hutang terkumpul. Sebagai contoh, bil kad kredit dan pinjaman peribadi anda.

Elakkan melanggar syarat perjanjian anda untuk mengekalkan skor kredit yang baik. Bayar bil anda dengan jumlah penuh mengikut perjanjian dan pastikan anda membayar tepat pada masanya.

3. Laburkan

Sumber Gambar: Nattanan23 / Pixabay

Apabila anda telah memperuntukkan wang yang cukup untuk simpanan dan perbelanjaan bulanan, sudah tiba masanya untuk melabur baki wang tersebut untuk keuntungan diri sendiri.

Sekiranya anda belum memulakan tabung persaraan, sekarang adalah masa terbaik untuk berbuat demikian. Pertimbangkan untuk membuka akaun SP1M jika anda bekerja sendiri. Anda juga harus mempertimbangkan untuk melabur dalam skim persaraan swasta, yang boleh memberikan perlindungan yang baik kepada dana persaraan anda.

Jenis pelaburan lain yang perlu dipertimbangkan termasuk deposit tetap (risiko rendah), unit amanah (risiko rendah ke sederhana), hartanah (risiko sederhana) dan saham blue chip (risiko tinggi).

Sebelum membuat sebarang pelaburan, pastikan anda telah membuat penyelidikan yang mencukupi untuk memahami sepenuhnya risiko yang terlibat, sejarah pertumbuhan, yuran dan caj, dan lain-lain instrumen pelaburan pilihan anda.

4. Dapatkan Pelan Takaful Yang Betul

Sumber Gambar: creativeart / Freepik

Terdapat pelbagai jenis pelan insuran di pasaran, dan pilih yang paling sesuai dengan gaya hidup dan keperluan peribadi anda.

Jangan teragak-agak untuk mendapatkan perlindungan untuk diri anda, kerana anda boleh membuat tuntutan untuk pelepasan cukai ke atas Takaful dan Insuran.

Jenis-jenis yang paling biasa di Malaysia untuk dipertimbangkan: Takaful / Insuran perubatan dan kesihatan, Takaful / Insuran am (contohnya perjalanan, kemalangan peribadi, insurans kereta), dan insuran hayat. Perlu diingat bahawa anda akan mendapat pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6,000 untuk sumbangan kepada KWSP dan perlindungan Takaful /  Insuran hayat.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif oleh MajalahLabur.com


BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!