Buat 4 Perkara Ini Selepas Dapat Duit Gaji (Ikut Turutan)

Hampir separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai wang simpanan sifar. Satu tinjauan oleh Persekutuan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendedahkan bahawa 30 hingga 40 peratus rakyat Malaysia tidak mempunyai penjimatan yang mencukupi untuk situasi kecemasan serta persaraan.

“Kebanyakan rakyat Malaysia, tanpa mengira kumpulan pendapatan dan umur, mempunyai simpanan yang tidak mencukupi kerana beberapa faktor yang saling berkaitan”, menurut Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA Dato ‘Paul Selvaraj dalam laporan berita. Alasan yang kerap dikemukakan adalah “kenaikan kos sara hidup” dan “upah yang rendah”. Beliau juga menyebut tentang pengurusan kewangan sebagai kunci untuk menyelesaikan masalah ini.

Sementara itu, kira-kira 41 rakyat Malaysia diisytiharkan muflis setiap hari, dengan majoriti mereka berusia bawah 44 tahun, menurut Jabatan Insolvensi Malaysia. Sebab utama yang disebut adalah ketidakupayaan untuk membayar pinjaman kereta, kawalan penggunaan kad kredit yang lemah, dan kegagalan untuk membayar pinjaman peribadi.

Perkara serius ini membawa kita kepada satu persoalan yang penting – bagamaina kita menguruskan kewangan dan gaji kita?

Berikut adalah 4 perkara yang bijak dilakukan dengan gaji anda sebaik sahaja anda menerimanya.

1. Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu (Menabung)

Sumber Gambar: snowing / Freepik

Sentiasa membayar diri anda terlebih dahulu sebelum membelanjakan wang. Kami tidak dapat menekankan betapa pentingnya untuk menabung – sama ada untuk kecemasan, matlamat kewangan anda (contoh Persaraan), atau matlamat peribadi anda (seperti pelancongan).

Simpan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pendapatan anda kepada simpanan. Secara kasarnya, dana tabungan kecemasan anda sepatutnya sebanyak selama tiga hingga enam bulan, sebagai persediaan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka.

2. Utamakan Pembayaran Bulanan Yang Mahal (Contoh: Bil Kad Kredit)

Sumber Gambar: xb100 / Freepik

Sentiasa mengutamakan bayaran dengan kadar faedah tinggi atau caj lewat untuk mengelakkan hutang terkumpul. Sebagai contoh, bil kad kredit dan pinjaman peribadi anda.

Elakkan melanggar syarat perjanjian anda untuk mengekalkan skor kredit yang baik. Bayar bil anda dengan jumlah penuh mengikut perjanjian dan pastikan anda membayar tepat pada masanya.

3. Laburkan

Sumber Gambar: Nattanan23 / Pixabay

Apabila anda telah memperuntukkan wang yang cukup untuk simpanan dan perbelanjaan bulanan, sudah tiba masanya untuk melabur baki wang tersebut untuk keuntungan diri sendiri.

Sekiranya anda belum memulakan tabung persaraan, sekarang adalah masa terbaik untuk berbuat demikian. Pertimbangkan untuk membuka akaun SP1M jika anda bekerja sendiri. Anda juga harus mempertimbangkan untuk melabur dalam skim persaraan swasta, yang boleh memberikan perlindungan yang baik kepada dana persaraan anda.

Jenis pelaburan lain yang perlu dipertimbangkan termasuk deposit tetap (risiko rendah), unit amanah (risiko rendah ke sederhana), hartanah (risiko sederhana) dan saham blue chip (risiko tinggi).

Sebelum membuat sebarang pelaburan, pastikan anda telah membuat penyelidikan yang mencukupi untuk memahami sepenuhnya risiko yang terlibat, sejarah pertumbuhan, yuran dan caj, dan lain-lain instrumen pelaburan pilihan anda.

4. Dapatkan Pelan Takaful Yang Betul

Sumber Gambar: creativeart / Freepik

Terdapat pelbagai jenis pelan insuran di pasaran, dan pilih yang paling sesuai dengan gaya hidup dan keperluan peribadi anda.

Jangan teragak-agak untuk mendapatkan perlindungan untuk diri anda, kerana anda boleh membuat tuntutan untuk pelepasan cukai ke atas Takaful dan Insuran.

Jenis-jenis yang paling biasa di Malaysia untuk dipertimbangkan: Takaful / Insuran perubatan dan kesihatan, Takaful / Insuran am (contohnya perjalanan, kemalangan peribadi, insurans kereta), dan insuran hayat. Perlu diingat bahawa anda akan mendapat pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6,000 untuk sumbangan kepada KWSP dan perlindungan Takaful /  Insuran hayat.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif oleh MajalahLabur.com

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KWSP Dijangka Umum Inisiatif Akaun 3 Pada April Ini – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan inisiatif  ‘Akaun Fleksibel’ atau Akaun 3 pada April ini yang merangkumi mekanisme serta kelonggaran pengeluaran kepada pencarum, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Beliau berkata, mekanisme mengenai Akaun 3 itu akan diperjelaskan kepada pencarum selepas KWSP mengumumkan agihan dividen pada Ahad ini.

“Mereka (KWSP) juga akan menyatakan dan menerangkan cara-cara pengeluaran, mekanisme yang ada di mana pemecahan akaun tiga akan diterangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) mengenai status terkini Akaun 3 khususnya dari segi kaedah pengeluaran pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Amir Hamzah berkata kerajaan tidak melihat kepada sebarang pengeluaran secara bersasar kerana ia akan memburukkan lagi isu ketidakcukupan simpanan persaraan.

“Kerajaan tidak melihat kepada pengeluaran bersasar kerana akan ada juga kelonggaran dalam Akaun 3 itu,” katanya.

— BERNAMA