Lakukan 4 Perkara Ini Dengan Duit Gaji (Ikut Turutan)

Hampir separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai wang simpanan sifar. Satu tinjauan oleh Persekutuan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mendedahkan bahawa 30 hingga 40 peratus rakyat Malaysia tidak mempunyai penjimatan yang mencukupi untuk situasi kecemasan serta persaraan.

“Kebanyakan rakyat Malaysia, tanpa mengira kumpulan pendapatan dan umur, mempunyai simpanan yang tidak mencukupi kerana beberapa faktor yang saling berkaitan”, menurut Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA Dato ‘Paul Selvaraj dalam laporan berita. Alasan yang kerap dikemukakan adalah “kenaikan kos sara hidup” dan “upah yang rendah”. Beliau juga menyebut tentang pengurusan kewangan sebagai kunci untuk menyelesaikan masalah ini.

Sementara itu, kira-kira 41 rakyat Malaysia diisytiharkan muflis setiap hari, dengan majoriti mereka berusia bawah 44 tahun, menurut Jabatan Insolvensi Malaysia. Sebab utama yang disebut adalah ketidakupayaan untuk membayar pinjaman kereta, kawalan penggunaan kad kredit yang lemah, dan kegagalan untuk membayar pinjaman peribadi.

Perkara serius ini membawa kita kepada satu persoalan yang penting – bagamaina kita menguruskan kewangan dan gaji kita?

Berikut adalah 4 perkara yang bijak dilakukan dengan gaji anda sebaik sahaja anda menerimanya.

1. Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu (Menabung)

Sumber Gambar: snowing / Freepik

Sentiasa membayar diri anda terlebih dahulu sebelum membelanjakan wang. Kami tidak dapat menekankan betapa pentingnya untuk menabung – sama ada untuk kecemasan, matlamat kewangan anda (contoh Persaraan), atau matlamat peribadi anda (seperti pelancongan).

Simpan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pendapatan anda kepada simpanan. Secara kasarnya, dana tabungan kecemasan anda sepatutnya sebanyak selama tiga hingga enam bulan, sebagai persediaan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka.

2. Utamakan Pembayaran Bulanan Yang Mahal (Contoh: Bil Kad Kredit)

Sumber Gambar: xb100 / Freepik

Sentiasa mengutamakan bayaran dengan kadar faedah tinggi atau caj lewat untuk mengelakkan hutang terkumpul. Sebagai contoh, bil kad kredit dan pinjaman peribadi anda.

Elakkan melanggar syarat perjanjian anda untuk mengekalkan skor kredit yang baik. Bayar bil anda dengan jumlah penuh mengikut perjanjian dan pastikan anda membayar tepat pada masanya.

3. Laburkan

Sumber Gambar: Nattanan23 / Pixabay

Apabila anda telah memperuntukkan wang yang cukup untuk simpanan dan perbelanjaan bulanan, sudah tiba masanya untuk melabur baki wang tersebut untuk keuntungan diri sendiri.

Sekiranya anda belum memulakan tabung persaraan, sekarang adalah masa terbaik untuk berbuat demikian. Pertimbangkan untuk membuka akaun SP1M jika anda bekerja sendiri. Anda juga harus mempertimbangkan untuk melabur dalam skim persaraan swasta, yang boleh memberikan perlindungan yang baik kepada dana persaraan anda.

Jenis pelaburan lain yang perlu dipertimbangkan termasuk deposit tetap (risiko rendah), unit amanah (risiko rendah ke sederhana), hartanah (risiko sederhana) dan saham blue chip (risiko tinggi).

Sebelum membuat sebarang pelaburan, pastikan anda telah membuat penyelidikan yang mencukupi untuk memahami sepenuhnya risiko yang terlibat, sejarah pertumbuhan, yuran dan caj, dan lain-lain instrumen pelaburan pilihan anda.

4. Dapatkan Pelan Takaful Yang Betul

Sumber Gambar: creativeart / Freepik

Terdapat pelbagai jenis pelan insuran di pasaran, dan pilih yang paling sesuai dengan gaya hidup dan keperluan peribadi anda.

Jangan teragak-agak untuk mendapatkan perlindungan untuk diri anda, kerana anda boleh membuat tuntutan untuk pelepasan cukai ke atas Takaful dan Insuran.

Jenis-jenis yang paling biasa di Malaysia untuk dipertimbangkan: Takaful / Insuran perubatan dan kesihatan, Takaful / Insuran am (contohnya perjalanan, kemalangan peribadi, insurans kereta), dan insuran hayat. Perlu diingat bahawa anda akan mendapat pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6,000 untuk sumbangan kepada KWSP dan perlindungan Takaful /  Insuran hayat.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif oleh MajalahLabur.com

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.