4 Ciri Perbankan Islam, Yang Membuatkan Orang Bukan Islam Turut Tertarik

Dah pun masuk tahun 2020, tapi masih ramai yang tak percaya dengan Perbankan Islam atau Islamic Banking?

Tahukah anda bahawa jika disebut mengenai perbankan dan kewangan Islam, Malaysia adalah perintis dan pemimpin di peringkat global?

Ya, sememangnya benar! Malah, sejak penubuhan Akta Perbankan Islam pada tahun 1983 lagi, industri ini telah dilihat berkembang dengan mendadak sekali.

Menurut laporan Bank Negara pada tahun 2017, pembiayaan Islam di negara telah menyumbang 34.9% daripada jumlah pinjaman dan pembiayaan. Jika dibandingkan pada tahun 2000, yang hanya menyumbang kepada 5.3% saja.

Satu perkara menarik untuk perbincangan adalah demografi bagi penggunanya. Perbankan Islam tidak terhad hanya kepada orang Muslim.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Namun, apakah ciri-ciri bagi industri yang kian meningkat ini untuk menjadikannya menarik bagi orang bukan Islam?

Kalau nak tahu, berikut adalah 4 ciri perbankan Islam yang membuatkan orang bukan Islam tertarik:

1. Keadilan Dan Perlindungan Daripada Risiko Yang Tinggi

Salah satu peraturan yang perlu dipatuhi oleh perbankan dan kewangan Islam adalah ianya perlu bebas daripada unsur “Gharar”. Perkataan itu boleh diterjemahkan secara umum sebagai ketidakpastian, ketidakcukupan, penipuan, peluang, atau risiko yang tidak memenuhi syarat.

Gharar mungkin wujud dalam senario berikut:

 • Sekiranya ia tidak jelas mengenai item yang sebenarnya. Kewangan Islam haruslah dikaitkan dengan aset sebenar
 • Sekiranya item tersebut tidak pasti dapat dihantar
 • Sekiranya penjualan sesuatu item tersebut adalah sengaja tidak jelas dan samar-samar maklumatnya. Contohnya adalah penjualan sebuah rumah yang tidak termasuk butir-butir penuh integriti strukturnya, bilangan biliknya, dan sebagainya.
 • Sekiranya item yang dijual melibatkan risiko atau bahaya yang tidak menentu, atau apabila hasilnya tidak diketahui.

2. Selamat Daripada Krisis

Kembali pada 2007 dan 2008, kebanyakan ekonomi dunia mengalami krisis. Walau bagaimanapun, kewangan Islam adalah sebaliknya – ia mengalami peningkatan sebanyak 25%!

Dua faktor utama telah dikenalpasti sebagai punca:

 • Bebas dari riba (kadar faedah): Selain daripada gharar, kewangan Islam perlu bebas daripada sebarang elemen riba. Ini menjadikan ia sebuah perjanjian yang lebih adil dan keuntungan boleh dikongsi oleh semua pihak yang berkepentingan.
 • Perkongsian risiko: Dengan konsep “Mudarabah” adalah kewangan Islam, sebarang risiko, kerugian, atau ganti rugi juga akan dikongsi dalam kalangan para pemegang saham dan bukan hanya para pembiaya.

3. Kos Tetap Dan Jelas

Dalam kewangan Islam, jumlah pembayaran maksimum telah dipersetujui terlebih dahulu. Dengan ini, bayaran adalah tetap dan kekal untuk keseluruhan tempoh yang telah ditetapkan.

Ia berbeza dengan pinjaman konvensional di mana amaun pembayaran adalah bergantung kepada BLR (Kadar Pinjaman Asas). Dalam erti kata lain, ia adalah kadar yang dirujuk oleh bank dalam pengurusan sebelum memutuskan berapa banyak bayaran yang akan dikenakan (iaitu kadar faedah) untuk pinjaman anda.

4. Penalti Yang Lebih Rendah

Tidak seperti pinjaman konvensional yang melaksanakan konsep kadar faedah pengkompaunan, yuran penalti lewat bayar dalam kewangan Islam hanya dikenakan ke atas jumlah baki hutang utama.

Berikut adalah contoh antara kedua-dua sistem. Senario yang diberikan adalah untuk pinjaman sebanyak RM100,000 dan penalti lewat sebanyak 3%:

PEMBIAYAAN ISLAM:

Bulan pertama: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan kedua: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan ketiga: RM100,000 x 3% = RM3000

Jumlah penalti selama tiga bulan:
RM3000 + RM3000 + RM3000 = RM 9000

PINJAMAN KONVENSIONAL:

Bulan pertama: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan kedua: (RM100,000 + RM3000) x 3% = RM3090
Bulan ketiga: (RM100,000 + RM3000 + RM3090) x 3% = RM3182.7

Jumlah penalti selama tiga bulan:
RM3000 + RM3090 + RM3182.7 = RM 9272.7

Adakah sekarang kita lebih yakin dengan kelebihan perbankan Islam?

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.