4 Ciri Perbankan Islam, Yang Membuatkan Orang Bukan Islam Turut Tertarik

Dah pun masuk tahun 2020, tapi masih ramai yang tak percaya dengan Perbankan Islam atau Islamic Banking?

Tahukah anda bahawa jika disebut mengenai perbankan dan kewangan Islam, Malaysia adalah perintis dan pemimpin di peringkat global?

Ya, sememangnya benar! Malah, sejak penubuhan Akta Perbankan Islam pada tahun 1983 lagi, industri ini telah dilihat berkembang dengan mendadak sekali.

Menurut laporan Bank Negara pada tahun 2017, pembiayaan Islam di negara telah menyumbang 34.9% daripada jumlah pinjaman dan pembiayaan. Jika dibandingkan pada tahun 2000, yang hanya menyumbang kepada 5.3% saja.

Satu perkara menarik untuk perbincangan adalah demografi bagi penggunanya. Perbankan Islam tidak terhad hanya kepada orang Muslim.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Namun, apakah ciri-ciri bagi industri yang kian meningkat ini untuk menjadikannya menarik bagi orang bukan Islam?

Kalau nak tahu, berikut adalah 4 ciri perbankan Islam yang membuatkan orang bukan Islam tertarik:

1. Keadilan Dan Perlindungan Daripada Risiko Yang Tinggi

Salah satu peraturan yang perlu dipatuhi oleh perbankan dan kewangan Islam adalah ianya perlu bebas daripada unsur “Gharar”. Perkataan itu boleh diterjemahkan secara umum sebagai ketidakpastian, ketidakcukupan, penipuan, peluang, atau risiko yang tidak memenuhi syarat.

Gharar mungkin wujud dalam senario berikut:

  • Sekiranya ia tidak jelas mengenai item yang sebenarnya. Kewangan Islam haruslah dikaitkan dengan aset sebenar
  • Sekiranya item tersebut tidak pasti dapat dihantar
  • Sekiranya penjualan sesuatu item tersebut adalah sengaja tidak jelas dan samar-samar maklumatnya. Contohnya adalah penjualan sebuah rumah yang tidak termasuk butir-butir penuh integriti strukturnya, bilangan biliknya, dan sebagainya.
  • Sekiranya item yang dijual melibatkan risiko atau bahaya yang tidak menentu, atau apabila hasilnya tidak diketahui.

2. Selamat Daripada Krisis

Kembali pada 2007 dan 2008, kebanyakan ekonomi dunia mengalami krisis. Walau bagaimanapun, kewangan Islam adalah sebaliknya – ia mengalami peningkatan sebanyak 25%!

Dua faktor utama telah dikenalpasti sebagai punca:

  • Bebas dari riba (kadar faedah): Selain daripada gharar, kewangan Islam perlu bebas daripada sebarang elemen riba. Ini menjadikan ia sebuah perjanjian yang lebih adil dan keuntungan boleh dikongsi oleh semua pihak yang berkepentingan.
  • Perkongsian risiko: Dengan konsep “Mudarabah” adalah kewangan Islam, sebarang risiko, kerugian, atau ganti rugi juga akan dikongsi dalam kalangan para pemegang saham dan bukan hanya para pembiaya.

3. Kos Tetap Dan Jelas

Dalam kewangan Islam, jumlah pembayaran maksimum telah dipersetujui terlebih dahulu. Dengan ini, bayaran adalah tetap dan kekal untuk keseluruhan tempoh yang telah ditetapkan.

Ia berbeza dengan pinjaman konvensional di mana amaun pembayaran adalah bergantung kepada BLR (Kadar Pinjaman Asas). Dalam erti kata lain, ia adalah kadar yang dirujuk oleh bank dalam pengurusan sebelum memutuskan berapa banyak bayaran yang akan dikenakan (iaitu kadar faedah) untuk pinjaman anda.

4. Penalti Yang Lebih Rendah

Tidak seperti pinjaman konvensional yang melaksanakan konsep kadar faedah pengkompaunan, yuran penalti lewat bayar dalam kewangan Islam hanya dikenakan ke atas jumlah baki hutang utama.

Berikut adalah contoh antara kedua-dua sistem. Senario yang diberikan adalah untuk pinjaman sebanyak RM100,000 dan penalti lewat sebanyak 3%:

PEMBIAYAAN ISLAM:

Bulan pertama: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan kedua: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan ketiga: RM100,000 x 3% = RM3000

Jumlah penalti selama tiga bulan:
RM3000 + RM3000 + RM3000 = RM 9000

PINJAMAN KONVENSIONAL:

Bulan pertama: RM100,000 x 3% = RM3000
Bulan kedua: (RM100,000 + RM3000) x 3% = RM3090
Bulan ketiga: (RM100,000 + RM3000 + RM3090) x 3% = RM3182.7

Jumlah penalti selama tiga bulan:
RM3000 + RM3090 + RM3182.7 = RM 9272.7

Adakah sekarang kita lebih yakin dengan kelebihan perbankan Islam?

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

Fenomena bekerja di rumah ini telah lama digunapakai di negara-negara moden yang lain dan baru-baru ini ia telah pula menjadi satu lumrah di negara kita. Antara nikmat zaman wifi atau internet laju – si isteri zaman moden boleh berhenti kerja pejabat dan buat duit guna smartphone secara santai atas sofa.

CEO rumahtangga (baca surirumah) yang fulltime sekarang tak tengok TV drama mengarut sebab dah mula berubah cari duit part time sambil urus anak-anak. Memang syok! Hasil dari nikmat ini si isteri boleh beli gelang emas sampai lengan dengan duit sendiri, beli kereta sendiri dan silap haribulan boleh beli rumah sendiri.

Yes, semua ini boleh dicapai tanpa perlu keluar rumah.

3 Cara Buat Duit Gunakan WiFi

Kalau tak pasang TM Unifi, Streamyx ataupun line broadband seperti WebeTIME dekat rumah boleh gunakan line 3G di telefon. Tetapi sebelum dapat menikmati semua hasil di atas si isteri perlulah tetapkan dulu macam mana nak buat duit tanpa perlu keluar rumah.

Takpe, biar kami bantu. Ada 3 cara paling popular:

1. Jual barang online (ini paling popular)
3. Jual servis online (lain macam je ni)
3. Jual beli saham online (apa pula ni?)

#1. Jual Barang Online

Cara pertama ni memang popular sebab kita boleh nampak macam-macam produk lalu lalang dekat timeline Facebook dan Instagram. Kalau tak ada barang atau produk sendiri, puan-puan boleh mula menjadi ejen dropship dulu. Hukum menjadi ejen dopship boleh rujuk posting yang dibuat oleh Mufti Wilayah Persekutuan di sini.

Ejen dropship hanya perlu cari pelanggan dan urusan penghantaran dibuat oleh tuan punya produk. Jadi tak perlu pening kepala cari timing keluar rumah untuk pos barang.

Mengikut pengamatan kami 4 produk yang laku keras di laman sosial adalah :

  1. Pakaian / Aksesori wanita
  2. Makanan tambahan kesihatan
  3. Produk kecantikan wanita
  4. Buku atau ebook berinformasi

Berikut adalah beberapa jenama produk yang menawarkan program dropship:

  1. Perfume De’Xandra
  2. Bahulu Gulung Aminah OB
  3. Kosmetik Zarra

Tetapi puan-puan perlu buat marketing di Facebook, Google dam Instagram. Kalau tak pandai boleh belajar. Boleh follow mereka yang hebat dalam bidang ini untuk sesi menuntut ilmu:

  1. Pakar Google Malaysia – Puan Shakirah Abdul Karim
  2. Pakar Copywriter – June Mohd Som

#2. Jual Servis Online

Jika berbakat menulis bahan ilmiah atau jangan biarkan bakat tu berkarat. Puan-puan boleh menjual kemahiran ini di internet. Jika puan-puan menguasai Bahasa Inggeris dengan baik, adalah lebih mudah. Banyak syarikat luar negara atau dalam negara memerlukan khidmat ini.

Lambakan website dan blog di seluruh dunia telah membuka ruang dan peluang kepada mereka yang berbakat dalam bidang ini. Semestinya pemilik website dan blog ini memerlukan bantuan ‘luar’ dalam menghasilkan rencana dan artikel dengan kos yang lebih murah.

Iklankan kemahiran puan-puan di laman web tempatan seperti; www.mudah.my, www.bantu.my, www.erezeki.com. Jika rasa nak terima upah yang lebih lumayan seperti dalam USD boleh iklankan di www.fiver.com atau www.freelancer.com

Kami di majalahlabur.com sendiri pernah mencari penulis-penulis tempatan yang berbakat di sana.

#3. Jual Beli Saham (trading) Online

Pelaburan saham juga sejenis perniagaan. Kena pegang kepada prinsip tu kalau nak betul-betul buat duit. Konsepnya simple, beli saham pada harga rendah dan jual pada harga lebih tinggi.

Dulu memang susah nak terlibat tetapi sekarang semuanya guna smartphone. Semua boleh buat sendiri. Kalau ada duit lebih boleh jual beli saham PADINI, BONIA, AJINOTOMO, POS dan 600 lebih saham patuh syariah secara online je. Ramai yang suka beli baju jenama Padini tapi tak ramai yang beli sahamnya!

Mereka yang terlibat dalam pasaran saham Bursa Malaysia ada 2 jenis iaitu short term (trader) dan long term (investor). Jika puan puan seorang surirumah sepenuh masa sememangnya ada banyak masa, maka sesuai menjadi seorang stock trader. Kalau yang bekerja boleh terlibat, kenapa surirumah tak boleh?

“Eh, orang perempuan macam akak ni boleh ke terlibat dalam stock market???”

Dah kenapa pula tak boleh?
Bila masa ada syarat kata lelaki je boleh?
Kaum perempuan lagi bijak dalam bidang ni sebenarnya. Baca sini kalau tak percaya.

Syarat utama jika nak buat duit dengan berdagang di pasaran saham Bursa Malaysia adalah perlu ada modal. Bukan setakat modal duit tetapi paling penting modal ilmu. Jika simpanan di bank ada beratus ribu sekalipun tetap tak boleh buat duit selagi tak tahu saham apa nak beli, bila nak beli dan bila nak jual.

Kami nak beritahu yang risiko untuk untung dan RUGI adalah tinggi dalam bidang ini. Untung 5%-20% dalam masa seminggu itu mungkin biasa. Rugi juga perkara biasa. Bak kata pepatah jawa “high risk high return”. Hanya dengan ilmu puan-puan dapat menguruskan risiko ini.

Boleh follow geng-geng CEO rumahtangga ini yang terlibat aktif buat duit dalam pasaran saham Bursa Malaysia. Kalau mereka boleh, mengapa orang lain tidak?

  1. Roslinah Laikoi
  2. Alin Jojie
  3. Leya Dleya
  4. Adibah Musa

Jangan risau, memang masih ramai tak tahu tentang pasaran saham di Bursa Malaysia. Macam survey video di bawah ni….

Sebelum rasa nak buat semua benda yang dikongsikan di atas, penting untuk ada redha suami. Ingat, keberkatan hidup rezeki terletak pada Encik Suami. Isteri tetap isteri. Ini sistem yang Allah SWT dan Rasul S.A.W dah set.

Selamat mencuba!

Iklan

Gaji Atau Rezeki Bertambah, Pastikan Upgrade Benda Ini

Ramai yang merungut dengan mengatakan gaji tak naik-naik, dan kos sara hidup pula semakin meningkat. Tetapi apa yang kita buat apabila diberi kenaikan gaji? Lagi best apabila dapat bonus 2-3 bulan gaji.

Mesti Belanja Sakan Kan?

Akibat terlalu seronok dapat rezeki, kita pun belanja tak ingat dunia. Beli telefon baru, beli baju baru, beli tudung baru, malah ada juga yang beli kereta baru. Bila duit tersebut dah habis, kita pun kembali merungut dan komplen tak sudah-sudah.

Ayuh kita ubah mentaliti berbelanja sakan ini, sebaliknya kita upgrade level atau memperbanyakkan bersedekah.

Rezeki Semakin Bertambah

Sebut sahaja sedekah, pasti ramai yang sedia maklum mengenainya terutama di kalangan orang beragama Islam. Juga dikenali sebagai infaq, ia bermaksud kita memberi atau menghadiahkan sesuatu kepada orang lain.

“Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (sedekah) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugerahNya) lagi Maha Mengetahui.” – Surah al-Baqarah Ayat 261

Takkan Miskin Disebabkan Sedekah

Ini satu konsep yang masyarakat kita masih kurang faham. Ingatkan kalau keluar duit RM10 untuk bersedekah, maka akan kurang wang dalam dompet.

Nabi SAW bersabda: “Tidak akan pernah berkurang harta yang disedekahkan kecuali ia bertambah… bertambah… bertambah” (HR. At-Tirmidzi)

Banyak lagi sebenarnya kelebihan bersedekah, di antaranya:
1. Allah anggap sebagai satu bisnes yang tidak merugikan
2. Malaikat mendoakan gantian semula bagi harta yang dibelanjakan
3. Menjadi aset akhirat sewaktu tiada bisnes dan bantuan lain di sana
4. Dianggap amalan yang paling utama di sisi Allah
5. Memberi kemenangan dalam usaha melawan Syaitan
6. Memelihara kemuliaan dan maruah diri
7. Mengelakkan kemurkaan Allah
8. Mengelakkan mati dalam keadaan buruk (su’ul khatimah)
9. Menjadi pelindung daripada azab neraka
10. Menghapuskan dosa 
11. Mengelakkan daripada bahaya dan musibah
12. Menyelesaikan pelbagai beban dan masalah hidup
13. Menambahkan harta yang sedia ada dan keberkatannya
14. Dilindungi bayangan Allah di mahsyar daripada kepanasan 
15. Memberi pahala berterusan walaupun selepas meninggal dunia
16. Tersedia pintu khas di Syurga untuk ahli sedekah
17. Melembutkan hati yang keras
18. Mengelakkan daripada kepanasan azab kubur
19. Menjadi kunci pembuka kepada amalan-amalan baik yang lain
20. Menghubungkan silaturahim antara hata-hati manusia
21. Ganjaran pahala amalan orang lain turut diterima oleh penderma
22. Menjadi bukti kepada keutuhan iman kepada Allah Tuhan Yang Maha Kaya
23. Menyembuhkan pelbagai penyakit

Sumber: FB Muamalat.my

Pastikan Kita Bersyukur Dengan Menambah Sedekah Apabila Rezeki Bertambah

Bila rezeki kita semakin bertambah, pastikan juga sedekah kita semakin bertambah. Semoga kita peroleh kebaikan di dunia dan akhirat dengan sedekah yang kita lakukan. InsyaAllah….

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Tabung Haji: Wadiah Yad Dhamanah Vs Wakalah?

Baru-baru ini, pihak Tabung Haji (TH) telah membuat satu pengumuman besar iaitu penukaran kontrak (Aqad) deposit TH daripada Wadiah Yad Dhamanah kepada Wakalah. Boleh baca lanjut mengenainya di Akaun Wakalah TH Memberi Lebih Nilai Tambah Dan Manfaat Kepada Pendeposit.

Ramai ke yang konfius dengan terma-terma Islamik yang digunapakai? Jom kita sama-sama fahamkan dan ketahui perbezaan di antara kedua-duanya.

Wadiah Yad Dhamanah Adalah Simpanan Dengan Jaminan

Wadiah Yad Dhamanah bermakna simpanan dengan jaminan. Ia adalah kontrak yang telah lama digunapakai oleh TH.

Kontrak ini menjanjikan kepada pendeposit yang mana walaupun simpanan mereka digunakan oleh TH untuk aktiviti pelaburan, kerugian tidak akan ditanggung oleh pendeposit kerana ia dijamin.

Jaminan menurut Akta TH 1995 adalah daripada pihak kerajaan.

Wakalah Pula Kita Mewakilkan

Kontrak Wakalah pula bermakna kontrak Wakil. Dalam pengumuman semalam, pendeposit selepas ini akan melantik TH sebagai wakil atau nama panjangnya Wakalah bil Istismar iaitu Wakil untuk Pelaburan di mana TH akan melaburkan deposit mereka dan untung dibahagikan.

Kerugian pula sama, dijamin oleh kerajaan seperti dalam Akta TH 1995.

Kenapa Kontrak Perlu Ditukar?

Kontrak Wadiah Yad Dhamanah merupakan satu kontrak yang mempunyai ciri-ciri pinjaman atau Qard kerana walaupun ia simpanan, TH menggunakan atau ‘meminjam’ duit pendeposit untuk membuat pelaburan.

Dalam kaedah Fiqh segala yang mendatangkan manfaat ke atas pinjaman adalah Riba maka dari segi kontrak, pendeposit tidak boleh dijanjikan sebarang untung walaupun TH membuat keuntungan yang tinggi.

Kerana itu, Hibah atau maknanya Hadiah diberikan. Hibah diberikan dengan syarat ia adalah hak mutlak TH untuk memberi dan pendeposit tiada hak menuntut.

Kontrak baru ini pula memberi kebenaran dari sudut Shariah untuk TH meletakkan kadar peratus atau nisbah perkongsian keuntungan dan kali ini disebabkan pendeposit telah melantik TH sebagai wakil, pendeposit mempunyai kuasa menuntut keuntungan hasil pelaburan TH.

Kerugian pula akan ditanggung oleh kerajaan dan deposit pendeposit terjamin.

Akhir sekali, harus diingatkan agar deposit di TH hanya diletakkan bagi tujuan pelaburan untuk menunaikan Haji. Objektif pelaburan lain eloklah kita melabur di instrumen pelaburan lain seperti saham, unit amanah, hartanah dan sebagainya.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Adakah Anak Derhaka Masih Berhak Mewarisi Harta Pusaka Ibu Bapanya?

“Along tak pernah kisah pun pasal arwah abah. Lepas habis belajar terus menetap dan kerja di KL. Sekarang arwah dah takde baru sibuk balik kampung tanya pasal bahagian pusaka dia. Dia masih ada hak ke?”

Mungkin ada sesetengah masyarakat kita yang masih kurang jelas tentang hukum perwarisan harta dalam Islam. Ditambah pula dengan cerita dan drama Melayu yang kadangkala memberikan maklumat dan kenyataan yang salah berkenaan perwarisan harta pusaka.

Jadi mungkin disebabkan itu, ada dari kalangan masyarakat kita yang menyangka hanya anak yang baik dan berbakti kepada orang tuanya saja yang layak menerima harta pusaka mereka.

Hakikatnya tidak, apabila telah dipastikan seorang anak itu memang lahirnya dari pasangan kedua ibubapanya, maka dia mempunyai hak perwarisan harta kedua orang tuanya.

Sekalipun jika dia bukanlah seorang anak yang baik.

Tanpa menafikan dosa menjadi anak derhaka, ia tetap tidak menghalang seseorang itu daripada menerima harta pusaka ibubapanya.

Faktor Yang Menghalang Perwarisan Harta Pusaka

Ada dua kategori yang menjadi sebab terhalangnya seseorang daripada menerima harta pusaka.

1. Disebabkan sesuatu kejadian atau situasi. Boleh dibahagikan kepada tiga faktor:

  • Perhambaan
  • Pembunuhan
  • Perbezaan Agama

2. Disebabkan wujudnya waris lain secara bersama. Bagi kategori ini pula, ia dipecahkan kepada dua iaitu:

  • Sama ada kewujudan waris yang lain akan menghalang waris yang satu lagi secara keseluruhan
  • Kewujudan waris yang lain akan mengurangkan hak pewarisan waris yang satu lagi.

Bagi kategori pertama, ianya mudah difahami. Kerana telah jelas dengan perincian yang dinyatakan. Sistem perhambaan tiada lagi pada zaman ini jadi ia tidak berlaku.

Pembunuh yang membunuh ibu atau bapanya tidak akan mewarisi harta pusaka mereka. Begitu juga dengan perbezaan agama.

Jika si anak beragam Islam, tetapi ibu bapanya tidak, maka anak tidak akan mewarisi harta mereka dan mereka juga tidak mewarisi harta si anak.

Apa yang mungkin rumit dan sukar difahami oleh orang awam kebanyakan adalah kategori kedua yang menjadi penghalang perwarisan harta.

Contoh mudah adalah, apabila si mati meninggalkan anak lelaki atau bapa; maka adik-beradik si mati terhalang dari menerima pusaka secara keseluruhan. Adik beradik si mati langsung tidak akan terima apa-apa harta pusaka si mati.

Contoh bagi kewujudan waris lain akan mengurangkan hak pewarisan waris yang satu lagi ialah apabila si mati mempunyai anak, isteri si mati menerima 1/8 bahagian pusaka kerana kewujudan anak si mati telah mengurangkan hak bagi isteri.

Jika si mati tiada anak, hak isteri adalah lebih banyak iaitu 1/4 bahagian.

Jadi bahagian faraid isteri bergantung kepada ada atau tidak anak bersama suami.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Beliau mengendalikan laman web fakhrurradzi.com. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!