4 Sebab Crowdfunding Lebih Baik Dalam Mendapatkan Modal

Anda mempunyai idea, tapi kekurangan modal untuk menjadikannya satu realiti? Nak pinjam daripada pihak bank, tapi rasa sukar dan lambat dengan menimbun kertas kerja yang perlu diisi. Dan kalau lulus pun pinjaman tersebut, tak seperti yang anda harapkan?

Crowdfunding ialah kegiatan membiayai projek atau usaha dengan mengumpulkan sejumlah wang yang kecil dari sejumlah orang, biasanya melalui Internet. Dalam erti kata lain, crowdfunding bermaksud mengumpulkan dana yang diberi melalui orang ramai.

Crowdfunding sangat sesuai untuk usahawan muda memulakan langkah dalam dunia perniagaan. Jadi, mengapakah crowdfunding lebih baik berbanding cara lain?

1. Kelebihan Berbanding Kaedah Pinjaman Tradisional

Crowdfunding adalah taktik pengumpulan dana yang telah meraih manfaat yang luar biasa dengan kecanggihan pesat teknologi dan internet. Semua orang sudah biasa dengan laman crowdfunding yang popular seperti Indiegogo, Crowdfunder dan Kickstarter.

Pilihan pembiayaan tradisional sebenarnya datang dengan permintaan mereka sendiri, seperti permohonan pinjaman dan mencari pelabur yang dikreditkan. Sebagai perbandingan, menubuhkan kempen crowdfunding yang berkesan melalui platform moden mampu untuk pergi dengan lebih jauh ke arah membantu anda.

Crowdfunding bukan sahaja mampu meraih modal yang diperlukan, tetapi juga telah meletakkan sasaran anda dalam dunia perniagaan.

2. Bukti Sosial Yang Diperlukan

Apabila menggunakan platform crowdfunding yang popular, anda memberitahu mesej anda kepada semua orang. Sekiranya dilakukan dengan betul, kempen crowdfunding boleh menyebabkan pengesahan dan bukti sosial yang akan memainkan peranan penting dalam memudahkan pertumbuhan dan perkembangan perniagaan anda.

Bukti sosial boleh digunakan sebagai pemacu psikologi yang kuat yang mendorong pengguna untuk melabur ke dalamnya. Tambahan pula, bukti sosial merupakan faktor yang penting dalam mendapatkan daya tarikan pasaran.

Ia sangat bermanfaat untuk menjana peningkatan perhatian media, yang akhirnya dapat menarik minat bakal pelabur.

3. Kos Efektif Dan Murah

Crowdfunding tidak semestinya menjadi pelaburan permulaan yang besar. Selain daripada memerlukan anda ‘pitching’ idea anda di platform crowdfunding, ianya dapat membantu anda mewujudkan sasaran untuk jangka panjang sebagai permulaan anda memulakan perniagaan.

Teknik crowdfunding yang inovatif (dan berpatutan) ini boleh bertindak sebagai pasaran yang bermanfaat untuk pelabur atau penyokong yang berpotensi untuk melayari dan mencuba produk anda sebelum melabur.

4. Memperhalusi Idea Dan Beri Maklum Balas Yang Baik

Anda sudah mempunyai idea, tetapi anda tidak yakin dengan kelemahan yang mungkin ada? Oleh itu, mulakan kempen crowdfunding anda kerana  kempen ini menarik maklum balas suara orang ramai.

Ini membolehkan anda untuk mendapatkan feedback pelanggan dan menerima komen dan kritikan mengenai idea anda. Jenis input ini dapat memberi gambaran mengenai aspek pelan perniagaan anda yang anda tidak pernah terfikir, seterusnya membantu anda menyempurnakan idea yang selaras dengan pilihan pelanggan.

Mentaliti ‘untuk pengguna, daripada pengguna’ akan diterap dalam perniagaan anda sejak dari awal lagi.

Kredit: Capital Markets Malaysia

Di Malaysia sendiri, kita ada 10 platform yang dibenarkan untuk beroperasi bagi tujuan crowdfunding ini.

Kredit: Capital Markets Malaysia

Dan kalau ikutkan, ramai juga pelabur yang terdiri daripada pelabur runcit dan mereka yang berumur bawah 35 tahun dah menceburi crowdfunding ini. Memang menarik.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Manfaat Cashback Kad Kredit Dan Cara Kumpul Cashback

Kad kredit sering dikatakan membawa beban tetapi tanpa sedar, ia mempunyai manfaatnya yang tersendiri.

Manfaat yang diperolehi daripada kad kredit adalah cashback kad kredit yang memberi nilai dan lebih menjimatkan di mana kita bayar kurang dari yang kita gunakan. Menarik sungguh!

Cashback atau pulangan tunai adalah satu keadaan di mana kita menerima pulangan tunai apabila melakukan apa jua jenis transaksi yang ditawarkan cashback. Maka, kita akan mendapat cashback tersebut. Biasanya cashback akan diperoleh ketika membeli belah, membayar bil dan sebagainya.

Bagi anda yang belum mengetahui manfaat cashback kad kredit dan cara kumpul cashback, kami akan kongsikan dalam entri kali ini.

Manfaat Cashback Kad Kredit

Seperti yang dikatakan tadi, cashback adalah insentif yang dapat memberikan anda peluang untuk menerima pulangan daripada setiap perbelanjaan anda. Wang yang dibelanjakan akan dikembalikan mengikut peratusan tertentu oleh pihak peniaga atau syarikat jualan. Oleh itu, cashback ini amat menarik bukan?

Anda boleh lihat terdapat banyak platform jual beli di internet dan kad kredit yang menawarkan pulangan menarik untuk pelanggan membeli. Jumlah cashback biasanya tidaklah banyak jika dibandingkan dengan perbelanjaan yang dikeluarkan tetapi ia sangat bermanfaat kepada kita. Berikut adalah manfaat cashback kad kredit yang anda perlu tahu.

1. Tanpa Menggunakan Wang Tunai

Program cashback ini wujud untuk menggalakkan pengguna membuat pembelian tanpa menggunakan wang tunai di semua tempat yang terpilih. Untuk pengetahuan anda, lebih banyak transaksi tanpa tunai dibuat, maka anda akan mendapat lebih banyak pulangan cashback.

2. Peroleh Penjimatan Ketika Berbelanja

Selain itu, manfaat cashback kad kredit juga dapat memberi sedikit penjimatan ketika berbelanja kerana membeli-belah sememangnya disukai ramai. Pada masa kini, kebanyakan syarikat e-dagang juga turut memberikan rebate cashback dengan penggunaan kad kredit pada masa kini. Oleh itu, makin banyak anda berbelanja, makin banyaklah penjimatan yang diperolehi.

3. Memudahkan Masa Dan Proses Yang Pantas

Kebanyakan syarikat yang menawarkan cashback ini tidak meletakkan banyak syarat untuk melayakkan anda menerima reward cashback tersebut. Cukuplah anda hanya perlu membuat pembelian melalui syarikat mereka. Dari segi pendaftaran pula, ia sangat mudah dan tidak memerlukan masa yang lama.

Cara Kumpul Cashback

Cara mendapatkan cashback biasanya bergantung kepada jenis kad kredit yang anda miliki dan program yang ditawarkan oleh syarikat jualan tersebut. Jom lihat antara beberapa cara untuk kumpul cashback kad kredit dengan lebih banyak.

1. Melalui Penyata Kad Kredit

Tahukah anda, cashback juga boleh didapati melalui penyata kad kredit. Dari penyata kad kredit ini, anda boleh mengumpul dan menebusnya sekiranya sudah mencapai pengeluaran minimum.

2. Melalui Resit / Cek Pembelian

Dengan resit atau cek pembelian juga, anda boleh mendapatkan cashback kad kredit. Biasanya pengeluar akan memberi anda resit atau cek pembelian anda untuk mendapatkan ganjaran cashback selepas membuat pembelian.

3. Melalui Mata Ganjaran

Cashback melalui mata ganjaran sering terkenal dalam kalangan para kaki shopping. Biasanya mata ganjaran ini akan dipindahkan secara elektronik ke dalam akaun bank yang didaftarkan pada kad kredit anda.

Bagi mendapatkan mata ganjaran cashback ini, anda mungkin memerlukan akaun bank yang mendaftarkan kad kredit tersebut untuk menggunakan pilihan ini.

Kesimpulannya, setiap pakej tawaran daripada kad kredit menawarkan peratusan cashback yang berbeza. Jadi, anda perlu berfikir secara bijak dalam memilih pakej kad kredit yang ditawarkan kerana terdapat beberapa pengeluar kad kredit akan mengenakan cas tambahan yang tersembunyi.

Semoga entri ini bermanfaat buat anda, selamat mendapatkan pulangan tunai kad kredit.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing