4 Sebab Crowdfunding Lebih Baik Dalam Mendapatkan Modal

Anda mempunyai idea, tapi kekurangan modal untuk menjadikannya satu realiti? Nak pinjam daripada pihak bank, tapi rasa sukar dan lambat dengan menimbun kertas kerja yang perlu diisi. Dan kalau lulus pun pinjaman tersebut, tak seperti yang anda harapkan?

Crowdfunding ialah kegiatan membiayai projek atau usaha dengan mengumpulkan sejumlah wang yang kecil dari sejumlah orang, biasanya melalui Internet. Dalam erti kata lain, crowdfunding bermaksud mengumpulkan dana yang diberi melalui orang ramai.

Crowdfunding sangat sesuai untuk usahawan muda memulakan langkah dalam dunia perniagaan. Jadi, mengapakah crowdfunding lebih baik berbanding cara lain?

1. Kelebihan Berbanding Kaedah Pinjaman Tradisional

Crowdfunding adalah taktik pengumpulan dana yang telah meraih manfaat yang luar biasa dengan kecanggihan pesat teknologi dan internet. Semua orang sudah biasa dengan laman crowdfunding yang popular seperti Indiegogo, Crowdfunder dan Kickstarter.

Pilihan pembiayaan tradisional sebenarnya datang dengan permintaan mereka sendiri, seperti permohonan pinjaman dan mencari pelabur yang dikreditkan. Sebagai perbandingan, menubuhkan kempen crowdfunding yang berkesan melalui platform moden mampu untuk pergi dengan lebih jauh ke arah membantu anda.

Crowdfunding bukan sahaja mampu meraih modal yang diperlukan, tetapi juga telah meletakkan sasaran anda dalam dunia perniagaan.

2. Bukti Sosial Yang Diperlukan

Apabila menggunakan platform crowdfunding yang popular, anda memberitahu mesej anda kepada semua orang. Sekiranya dilakukan dengan betul, kempen crowdfunding boleh menyebabkan pengesahan dan bukti sosial yang akan memainkan peranan penting dalam memudahkan pertumbuhan dan perkembangan perniagaan anda.

Bukti sosial boleh digunakan sebagai pemacu psikologi yang kuat yang mendorong pengguna untuk melabur ke dalamnya. Tambahan pula, bukti sosial merupakan faktor yang penting dalam mendapatkan daya tarikan pasaran.

Ia sangat bermanfaat untuk menjana peningkatan perhatian media, yang akhirnya dapat menarik minat bakal pelabur.

3. Kos Efektif Dan Murah

Crowdfunding tidak semestinya menjadi pelaburan permulaan yang besar. Selain daripada memerlukan anda ‘pitching’ idea anda di platform crowdfunding, ianya dapat membantu anda mewujudkan sasaran untuk jangka panjang sebagai permulaan anda memulakan perniagaan.

Teknik crowdfunding yang inovatif (dan berpatutan) ini boleh bertindak sebagai pasaran yang bermanfaat untuk pelabur atau penyokong yang berpotensi untuk melayari dan mencuba produk anda sebelum melabur.

4. Memperhalusi Idea Dan Beri Maklum Balas Yang Baik

Anda sudah mempunyai idea, tetapi anda tidak yakin dengan kelemahan yang mungkin ada? Oleh itu, mulakan kempen crowdfunding anda kerana  kempen ini menarik maklum balas suara orang ramai.

Ini membolehkan anda untuk mendapatkan feedback pelanggan dan menerima komen dan kritikan mengenai idea anda. Jenis input ini dapat memberi gambaran mengenai aspek pelan perniagaan anda yang anda tidak pernah terfikir, seterusnya membantu anda menyempurnakan idea yang selaras dengan pilihan pelanggan.

Mentaliti ‘untuk pengguna, daripada pengguna’ akan diterap dalam perniagaan anda sejak dari awal lagi.

Kredit: Capital Markets Malaysia

Di Malaysia sendiri, kita ada 10 platform yang dibenarkan untuk beroperasi bagi tujuan crowdfunding ini.

Kredit: Capital Markets Malaysia

Dan kalau ikutkan, ramai juga pelabur yang terdiri daripada pelabur runcit dan mereka yang berumur bawah 35 tahun dah menceburi crowdfunding ini. Memang menarik.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Nak Selesaikan Hutang Jahat Dengan Cepat

Hampir semua benda boleh berhutang sekarang. Telefon, barang shopee sehinggalah ke penapis air. Berhutang bukan lagi kerana perlu, tetapi kerana mahu. Tak mampu? Tak apa. Boleh bayar ansur-ansur.

Lebih mudah kita membuat hutang, lebih besar keinginan kita.

Ramai yang fikir dengan berhutang kita akan memiliki barang yang kita inginkan dan lebih mudah kerana dapat membiayai sedikit demi sedikit. Tetapi ramai tak tahu apakah hutang jahat sebenarnya.

Hutang jahat adalah hutang yang tidak patut atau tidak perlu dilakukan. Ianya juga akan menyebabkan beban semakin meningkat.

Penting untuk kita langsaikan hutang jahat dengan cepat kerana jika terlambat, ianya akan bertambah dan menyebabkan kita tidak dapat membuat simpanan dengan berterusan. Jom lihat apakah cara untuk melangsaikan hutang jahat dengan cepat seperti berikut.

1. Tukar Gaya Hidup

Sekiranya kita ingin melangsai hutang jahat dengan lebih cepat, kita perlu buat perubahan dalam gaya hidup. Mulai hari ini kita perlu ubah untuk hidup dalam gaya hidup berjimat cermat.

Mungkin setiap orang berbeza jumlah hutang jahatnya, tetapi sangat penting untuk kita mula kurangkan perbelanjaan bagi barangan yang tidak perlu.

2. Tingkatkan Pendapatan

Sekiranya anda mempunyai masa lapang dan mampu bekerja lebih masa, anda boleh melakukan pekerjaan sambilan dan memperoleh wang tambahan untuk digunakan bagi melangsaikan hutang jahat tersebut.

Mungkin ada dalam kalangan kita yang bingung dalam memilih kerja sambilan tersebut, tetapi jangan risau, anda boleh pilih mengikut bakat yang anda miliki. Barulah mudah untuk hutang jahat dilangsaikan.

3. Jual Semua Barangan Yang Tidak Perlu

Sebahagian besar daripada kita mempunyai barang-barang yang jarang digunakan dan mungkin tidak pernah pun menggunakannya. Jadi, mengapa tidak jual sahaja barangan tersebut dan menggunakan wang yang diperoleh untuk membayar hutang jahat anda?

Mungkin anda boleh jual di kebanyakan platform e-dagang yang ada. Atau boleh juga menjual media sosial yang boleh kita gunakan secara percuma untuk menjual preloved item tersebut.

4. Jejak Segala Perbelanjaan

Seterusnya adalah dengan menjejaki segala perbelanjaan yang anda lakukan. Catat dengan lengkap mengenai perbelanjaan yang dilakukan supaya mudah nampak duit keluar masuk. 

Kemudian periksa betul-betul sama ada perbelanjaan tersebut adalah keperluan atau kehendak. Dengan cara ini, perbelanjaan untuk perkara yang tidak perlu dapat dikurangkan – sekaligus hutang jahat juga akan berkurang.

5. Guna Teknik ‘Snow Ball’

Sekiranya anda mempunyai hutang jahat yang mengenakan caj yang tinggi seperti kad kredit atau pinjaman peribadi, boleh gunakan teknik ‘snow ball’ untuk mempercepatkan proses melangsaikan hutang jahat tersebut.

Caranya adalah dengan menyenaraikan semua hutang yang ada dan susun ikut kadar faedah yang paling tinggi sehingga ke yang paling rendah. Kemudian, bayar seberapa banyak yang mungkin terhadap hutang dengan kadar faedah yang paling tinggi dan bayar minimum saja untuk hutang-hutang lain.

Ianya sangat efektif bagi mengelakkan hutang semakin meningkat.

Kesimpulannya, elakkan daripada terjebak dengan hutang jahat. Ingatlah, semakin banyak anda berhutang maka semakin tak tenang kehidupan anda.

Kami doakan agar urusan pembaca semua dipermudahkan. Berbaik sangka kepada ALLAH dan berusahalah mengubah keadaan kita ke arah lebih baik.

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا , إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

ALLAH SWT berfirman: “Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan) sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.” (Surah al-Insyirah, ayat 5-6)

Sumber Rujukan:

Baca juga :

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee