5 Promosi Pinjaman Peribadi Yang Berterusan Di Malaysia

Penjimatan wang untuk hari yang susah adalah cara terbaik untuk bersiap sedia untuk kecemasan kewangan yang tidak dijangka. Tetapi, bersiap sedia untuk pelbagai jenis kecemasan pada setiap masa tidak semestinya mungkin berlaku. Untuk masa keperluan apabila anda tidak mempunyai wang, pinjaman peribadi boleh menjadi suatu perkara yang sangat berguna.

Perkara terbaik mengenai pinjaman peribadi adalah kelayakan anda, disebabkan kerajaan tidak perlu tahu peranan anda untuk memohon pinjaman tersebut. Anda boleh memohon pinjaman untuk apa-apa sebab sahaja – pengubahsuaian rumah, penyatuan hutang, percutian, perbelanjaan Pendidikan, pembaikan kereta ataupun perbelanjaan untuk perkahwinan dan jika simpanan anda berkurang.

Dengan beberapa pilihan pinjaman peribadi yang ditawarkan, memilih satu boleh diputuskan oleh faktor penentu, ciri-ciri atau faedah. Kadangkala, tawaran promosi sementara juga memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan jualan produk di semua kategori.

Sebelum anda membuat pilihan, lihatlah blog kami mengenai kesilapan yang patut dielakkan semasa memohon untuk PL dan sebab-sebab umum aplikasi PL ditolak untuk penjelasan yang penuh.

Berikut adalah promosi pinjaman peribadi terkini di Malaysia yang anda boleh ketahui.

1. CIMB Cash Plus Personal Loan Win A Drive Campaign

Sumber Gambar: Laman Web CIMB Malaysia Cash Plus Personal Loan

CIMB Cash Plus pinjaman peribadi adalah popular kerana tidak mempunyai sebarang caj tambahan yang dikenakan ke atas jumlah pinjaman. Ini bermakna bahawa jumlah kesuluruhan pinjaman yang anda telah memohon akan disalurkan ke akaun anda tanpa sebarang potongan.

Ciri-ciri dan faedah-faedah pinjaman peribadi tersebut:

 • Pinjam sebanyak RM 100,000 atau 8x pendapatan bulanan kasar, mana-mana yang rendah.
 • 100% daripada jumlah pinjaman yang diluluskan akan disalurkan
 • Tiada cagaran atau penjamin diperlukan
 • Tempoh pembayaran balik yang fleksibel sehingga 60 bulan
 • Dapatkan liputan kematian sehingga RM 25,000

Promosi:

Bila anda memohon untuk CIMB Cash Plus pinjaman peribadi, anda mempunyai peluang untuk memenangi sebuah Perodua Myvi atau kad hadiah Petronas yang bernilai RM 200. Sebenarnya, terdapat 3 buah Perodua Myvi dan 300 kad Petronas untuk dimenangi.

Setiap RM 1,000 yang disalurkan ke akaun anda memenuhi syarat untuk 1x kemasukan untuk promosi, dan setiap RM 1,000 disalurkan untuk penyerahan secara dalam talian secara penuh oleh diri sendiri akan mendapatkan anda 3x kemasukan.

Tawaran ini sah sehingga 31 Julai 2018.

Kadar Faedah:

Jenis Pekerjaan Jumlah Pinjaman Kadar Faedah Efektif
Bergaji RM50,000 – RM100,000 14.50% p.a.
Bergaji RM20,000 – <RM50,000 18.62% p.a.
Bergaji RM2,000 – <RM20,000 24% p.a.
Bekerja Sendiri RM2,000 – RM100,000 24% p.a.

Harus diingati:

 • Yuran bayaran lewat sebanyak 1% atas tunggakan tertunggak
 • Profesional yang bergaji hendaklah diambil kerja untuk lebih daripada 6 bulan berturut-turut
 • Perniagaan mesti aktif lebih daripada 24 bulan sekiranya anda bekerja sendiri
 • Promosi pinjaman ini juga disediakan dengan CIMB Xpress Cash Financing-I kemudahan

2. Citi Personal Loan Transfer Promotion

Sumber Gambar: Laman web Citi Personal Loan

Jika anda mempunyai pinjaman peribadi tinggi dengan bank yang lain, anda boleh memindahkannya ke Citibank Malaysia dan menikmati kadar faedah yang rendah bersama dengan tempoh pembayaran balik yang fleksibel.

Ciri-ciri dan faeadah-faedah pinjaman peribadi:

 • Pinjam sebanyak 8x pendapatan bulanan kasar
 • Jimat caj kadar faedah dan selesaikan pembayaran yang tertunggak
 • Pilihan tempat kerja fleksibel yang boleh meningkat sehingga lima tahun

Promosi:

Nikmati penjimatan faedah sehingga 2.5% p.a apabila anda memindahkan baki pinjaman peribadi yang tertunggak ke Citibank Malaysia.

Harus diingati:

 • Pemegang kad kredit Citi boleh menikmati simpanan faedah sehingga 2.5% p.a
 • Ahli Citibank yang baru boleh menikmati simpanan faedah sehingga 1.9% p.a

3. Hong Leong Personal Loan Flexi-Pay Campaign

Sumber Gambar: Laman web Hong Leong Personal Loan Flexi-Pay Campaign

Dengan kemajuan teknologi yang baru setiap hari, tidak hairanlah bahawa alat elektronik menjadi usang dalam tempoh yang singkat. Dengan kempen membayar balik pinjaman peribadi Hong Leong, anda boleh memiliki alat-alat terbaru tanpa perlu membayar semuanya sekali.

Kadar Faedah:

Tempoh Pembayaran Balik Kadar Faedah Tetap
1 tahun 6% p.a.
2 – 3 tahun 8% p.a.
4 – 5 tahun 10% p.a.

Promosi:

Pergi ke kedai Switch/Urban Republik. Pilihlah alat yang anda ingin membeli, dan ingat untuk memberi butiran kenalan. Seorang wakil dari Hong Leong Bank akan menghubungi anda. Selepas itu, permohonan pinjaman dan kelayakan anda akan dinilai.

Jika permohonan anda berjaya, jumlah pinjaman itu akan disalurkan terus kepada peniaga tersebut. Tawaran ini sah sehingga 31 Oktober 2018.

Harus diingati:

 • Dalam kes penyelesaian awal, anda dikehendaki memberi notis 3 bulan
 • Notis 3 bulan diperlukan untuk pembatalan pinjaman
 • Duti stem – 0.5% daripada jumlah pinjaman yang diluluskan

4. UOB Personal Loan 25% Interest Rebate Campaign

Sumber Gambar: Laman web UOB Personal Loan 

Pinjaman peribadi UOB memberi ganjaran kepada anda untuk membuat pembayaran pinjaman anda tepat pada waktu yang ditentukan. Untuk setiap pembayaran pinjaman yang cepat, anda dilayaki untuk mendapat 25% daripada faedah yang dibayar sebagai cashback.

Ciri-ciri dan faedah-faedah pinjaman peribadi tersebut:

 • Pinjam jumlah sehingga RM 100,000
 • Bayaran bulanan bermula dari RM 125
 • Proses permohonan yang tidak susah
 • Tempoh pembayaran balik pinjaman yang fleksibel sehingga lima tahun

Promosi:

Dapatkan rebat sebanyak 25% dengan jumlah yang dibayar apabila anda membayar pinjaman peribadi UOB anda tepat pada waktunya setiap bulan. Tawaran ini sah untuk semua pemohon baru Pinjaman Peribadi UOB yang diluluskan dan disalurkan pada atau sebelum 31 Oktober 2018.

Harus diingati:

 • Sebarang pembayaran yang lewat akan mengakibatkan faedah rebat dibatalkan untuk keseluruhan tempoh.
 • Rebat akan dikreditkan setiap tahun ke dalam akaun CASA UOB anda
 • Kalau akaun tersebut tidak boleh didapati, rebat itu akan digunakan untuk mengimbangi jumlah pinjaman pokok yang anda berhutang kepada bank.

5. Hong Leong Personal Loan Travel Happy Campaign

Sumber Gambar: Laman web Hong Leong Bank Personal Loan Travel Happy

Hentikanlah menanggalkan pelan perjalanan anda setiap tahun kerana hendakkan wang tunai. Dapatkanlah pinjaman peribadi daripada Hong Leong bank untuk mengembara ke seluruh dunia dan bayar semuanya dalam ansuran bulanan yang berpatutan.

Promosi:

Pilih pakej dari 15 pakej mewah dengan rakan kongsi perjalanan – Malaysian Harmony Tour & Travel Sdn. Bhd. Pilih tempoh pembayaran yang sesuai dengan keperluan diri sendiri dan mohonlah untuk pinjaman ini.

Jika permohonan anda diluluskan, jumlah pinjaman akan disalurkan terus kepada peniaga. Tawaran ini sah sehingga 31 Ogos 2018.

Kadar Faedah:

Tempoh Pembayaran Balik Kadar Faedah Tetap
1 tahun 5% p.a.
2 – 3 tahun 6% p.a.
4 – 5 tahun 8% p.a.

Harus diingati:

 • Notis 3 bulan mesti disediakan jika pembayaran awal dilakukan atau pembatalan.
 • Duti setem – 0.5% daripada jumlah pinjaman yang diluluskan.
 • Jumlah yang rendah yang anda boleh mohon adalah sebanyak RM 5,000.

Sebelum anda memohon:

Walaupun promosi boleh menarik minat untuk memilih tawaran pinjaman peribadai tertentu, ia tidak sepatutnya menjadi satu-satunya sebab untuk memilih produk. Anda dinasihatkan untuk membandingkan pelbagai jenis tawaran pinjaman daripada bank-bank yang lain sebelum mendaftar untuk pelan yang paling sesuai dengan minat anda.

Caj faedah lebih penting dari semua perkara lain apabila anda memilih tawaran pinjaman. Walau bagaimanapun, ia juga penting bahawa anda memberi perhatian kepada cetakan.

Jika anda merupakan pelanggan Citibank yang baru dan memohon pinjaman peribadi Citi (baca butiran di sini) di Bbazaar, anda akan mendapat baucar Tesco bernilai RM 50 jika pinjaman itu disalurkan pada atau sebelum 31 Julai 2018. Anda boleh memohon untuk pinjaman di sini. T&Cs akan dikenakan.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Refinance Rumah: Baik Atau Buruk? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Soal refinance atau pembiayaan semula pinjaman hartanah memang antara amalan yang popular di Malaysia. Jika kita senaraikan sebab kenapa mereka melakukan refinance, pasti tidak cukup sehelai kertas.

Tidak kurang juga ada pembeli rumah yang mengambil keputusan membeli hartanah untuk mendapatkan sejumlah wang melalui pembiayaan pinjaman hartanah.

Alasan paling popular adalah untuk mendapatkan kadar faedah yang lebih rendah, memendekkan jangka masa bayaran ansuran pinjaman dan mengumpulkan dana untuk tujuan lain.

Baca : 8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Hakikatnya, ramai yang terciduk dalam refinance dan lari dari niat dan hasrat asalnya. Barangkali tujuan mereka melakukan refinance tidak jelas dan betul.

Umum mengetahui refinance bukanlah wang percuma yang diberikan bank kepada peminjam pembiayaan pinjaman hartanah.

Sebaliknya, satu pinjaman beserta faedah yang perlu dibayar semula mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Apa yang ramai orang tidak tahu adalah pinjaman hartanah tersenarai sebagai salah satu daripada punca ramai rakyat Malaysia muflis dan 60% daripadanya adalah golongan muda berumur 25 tahun – 44 tahun.

Data yang dikeluarkan PMB Investment pada Februari 2019 yang lalu menunjukkan 4 faktor utama rakyat Malaysia muflis adalah:

* Pinjaman Peribadi : 27.76%
* Sewa Beli Kenderaan : 24.73%
* Pinjaman Hartanah : 14.09%
* Kad Kredit : 9.91%

Tujuan data ini dikeluarkan bukanlah untuk menakutkan kita (baca : pemilik rumah), sebaliknya sebagai satu peringatan agar tidak melakukan kesilapan kewangan yang sama seperti pemilik rumah lain.

Jadi, refinance ini baik atau buruk?

Ini apa yang kita perlu tahu mengenai baik buruk buat refinance dalam hartanah.

1. Bina Ekuiti

Ada orang yang beli rumah saat harga rumah tersebut sedang murah.

Lantas, apabila nilai rumah tersebut telah meningkat pada satu angka yang signifikan selepas beberapa tahun, mereka memohon untuk mendapatkan pembiayaan pinjaman hartanah atas kapasiti menyelesaikan hutang rumah tersebut.

Manfaatnya adalah, si pemilik rumah akan memperoleh pembiayaan dengan kadar faedah yang jauh lebih rendah berbanding pinjaman peribadi.

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

Contohnya, kita memiliki rumah Semi-D yang dibeli pada harga RM450,000 pada tahun 2015 dan nilainya meningkat kepada RM550,000 pada tahun 2025. Baki bayaran rumah yang perlu dibayar adalah RM400,000.

Saat ini, kita boleh memohon pembiayaan semula hartanah 80% daripada nilai semasa. Jumlah pembiayaan pinjaman hartanah dikira setelah memotong baki pinjaman yang belum dibayar tanpa mengambil kira sebarang kos lain seperti SPA dan sebagainya.

2. Manfaat Kadar Faedah

Memang benar, kadar faedah oleh bank bersifat berubah – ubah mengikut masa dan keadaan ekonomi.

Akan tetapi, pada kebiasaannya kadar faedah yang ditetapkan adalah jauh lebih rendah berbanding membuat pinjaman peribadi.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Dan sekiranya kadar faedah sedang meningkat, kita boleh membuat pembiayaan semula tanpa mengeluarkan wang tersebut untuk satu jangka masa yang panjang bagi mengurangkan jumlah kos faedah.

3. Lanjut Pinjaman

Photo by Pixabay from Pexels

Kebaikan refinance yang paling ramai orang suka adalah kemampuan untuk melanjutkan tempoh pinjaman hartanah.

Kelebihan ini sangat sesuai untuk kita yang menghadapi risiko seperti dibuang kerja, hilang punca pendapatan atau sebarang masalah kesihatan dan perubatan yang memerlukan modal tinggi.

Ini juga dapat mengubah tahap kemampuan tempoh pembayaran ansuran bulanan dengan menyesuaikan tempoh mengikut kadar yang lebih berpatutan.

4. Selesaikan Hutang

Kita ada komitmen hutang kad kredit, pinjaman peribadi dan pinjaman lain? Dengan fasiliti refinance, kita boleh menyelesaikan semua hutang tersebut dan fokus membayar satu hutang sahaja.

Baca : Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Contohnya, hutang kad kredit RM20,000, pinjaman peribadi RM15,000 dan hutang motorsikal mempunyai baki akhir RM9,000.

Sekiranya kita mempunyai modal dari refinance sebanyak RM45,000, kita boleh melangsaikan semua hutang tersebut.

Teknik tutup semua hutang dan fokus kepada satu hutang sahaja sangat sesuai untuk kita yang mempunyai masalah disiplin kewangan.

Teknik ini lebih sistematik, tersusun dan mudah untuk memantau prestasi pembayaran, kadar faedah dan prinsipal.

5. Tak Sesuai Sekiranya…

Kita mempunyai baki hutang kurang dari 10 tahun atau perbezaan kadar faedah adalah kecil.

Hal ini kerana, adalah tidak berbaloi untuk membuat satu hutang baru sedangkan hutang hartanah bakal langsai dalam masa kurang 10 tahun lagi.

Baca : Profil Kewangan Dari Perspektif Bank

Selain itu juga, refinance juga kurang sesuai untuk yang tidak sanggup menanggung kos tambahan yang bakal dikenakan seperti insurans hartanah MRTA yang lebih mahal dan kos-kos guaman dan SPA sepertimana anda membuat permohonan pinjaman hartanah awal-awal dahulu.

Akhir sekali, ramai yang tidak tahu bahawa sesetengah produk pinjaman hartanah bank mempunyai tempoh lock-in period di mana kita akan dikenakan penalti sekiranya menyelesaikan hutang rumah lebih awal daripada tarikh.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Kos penalti adalah berbeza – beza mengikut bank, ada yang 2% dan ada sehingga 5% daripada jumlah pinjaman hartanah.

Kos refinance atau pembiayaan semula 2% – 5% lebih mahal berbanding pokok pinjaman hartanah.

Kita memerlukan tempoh masa yang lama untuk mendapatkan semua kos tersebut menerusi penijmatan yang dijana oleh kadar faedah yang rendah.

Makanya, rumah yang kita beli dan tidak mempunyai niat untuk duduk perlulah diuruskan dengan baik kerana peminjam hartanah yang bijak senantiasa mencari peluang dan ruang untuk mengurangkan hutang dan menjana sumber pendapatan dari hartanah mereka.

Jangan pula kita mengatakan bank kapitalis kerana fasiliti pembiayaan pinjaman sekiranya digunakan dengan betul mampu mengeluarkan kita daripada kemelut kewangan sekaligus menambah sumber pendapatan.

Apa yang penting, pastikan niat sebenar untuk buat refinance adalah jelas dan betul.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!