Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball

Debt-snowball merujuk kepada teknik melangsaikan hutang yang paling kecil diikuti dengan hutang yang paling besar. Daripada sudut psikologi, teknik ini dapat memberi “feel good effect” dan motivasi kerana penghutang dapat melihat jumlah hutang mereka semakin berkurangan.

1. Senaraikan Semua Hutang

Senaraikan semua kategori hutang mengikut urutan jumlah ansuran, baki hutang, kos pinjaman,tempoh bayaran dan kadar faedah. Hutang ini perlu disusun bermula dari sedikit hingga yang paling tinggi.

Kos hutang boleh didapati daripada surat tawaran bank atau dokumen daripada pihak syarikat guaman yang mengendalikan pembiayaan tersebut. Jika tidak pasti anda boleh telefon pihak bank yang anda berhutang dan mohon mereka semak berapa baki terkini bersama kadar faedah.

Sila rujuk jadual di bawah untuk contoh.

Hutang Bayaran Ansuran Minima (RM) Baki Hutang (RM) Kadar Faedah Tempoh (Tahun)
(A) Kad Kredit 100 1,000 18%
(B) PTPTN 150 20,000 3% 20
(C) Kereta 400 40,000 4% 7
(D) Rumah 900 180,000 6% 25

2. Tentukan Jumlah Bayaran Khas Untuk Membayar Hutang

Sebaik-baiknya, peruntukan yang sesuai bagi membayar hutang hendaklah tidak melebihi 30% daripada gaji anda. Jika jumlah ansuran hutang bulanan (tidak termasuk ansuran bayaran rumah) melebihi 30% daripada pendapatan bulanan, kewangan anda tidak sihat.

Tindakan pembaikan segera perlu dilaksanakan.

3. Bayar Semua Hutang Dengan Bayaran Minimum, Lebihkan Bayaran Hutang Paling Kecil

Merujuk pada hutang di atas, komitmen anda terhadap hutang adalah sebanyak RM 1,950. Bermula pada bulan seterusnya, peruntukkan lebih sedikit duit contohnya RM 100. Jadi jumlah keseluruhan komitmen anda kini RM 2,050.

Anda perlu membayar semua hutang anda dengan jumlah minimum dan bayar lebih untuk hutang A, bermakna anda bayar RM200 untuk hutang kad kredit A.

4. Teruskan Membayar Amaun Yang Sama, Walaupun Hutang Paling Kecil Habis Dibayar

Setelah langsai hutang A, gunakan RM200 tersebut untuk ditambah kepada pembayaran hutang (B) PTPTN pula. Ini menjadikan pembayaran ansuran hutang B meningkat kepada RM350 sebulan. Seterusnya ulang teknik ini bagi hutang C pula dan seterusnya hutang D.

Secara teorinya, apabila sampai ke hutang yang terakhir, jumlah bayaran tambahan yang dibayar akan bertambah banyak, serupa dengan sebutir bebola salji bertambah besar saiznya sewaktu bergolek menuruni bukit. Inilah yang dinamakan sebagai snowball effect.

Kaedah ini adalah di antara cadangan untuk membayar hutang secara sistematik. Sebagai pengguna yang berhemat, anda perlu merancang kewangan anda dengan teliti, pertimbangkan antara ansuran bulanan yang mampu anda bayar dengan tempoh pinjaman yang paling pendek dan buatlah keputusan dengan bijak.

Sumber Rujukan: KonsumerKini

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ekonomi Malaysia OK Atau KO? Mana Satu Yang Betul?

Kami tertarik dengan nukilan saudara Faiz Pire berkenaan ekonomi Malaysia. Diharap anda dapat membacanya dengan hati yang terbuka.

Mai nak share notes aku masa attend corporate event minggu lepas.

Banyak speakers. Second Finance Minister ada, Bank Negara ada, Vivy Yusof pun ada. Tapi ni aku nak jump straight into topik yang aku rasa related dengan orang biasa macam kita.

Kita selalu baca orang merungut tentang kenaikan kos. Ada yang terpaksa tahan lapar tak makan, yang miss bagi duit belanja sekolah pada anak, berkira-kira nak beli baju sekolah anak, macam-macam cerita sedih kita baca.

Dalam masa yang sama, kita ada juga terbaca (atau alami sendiri) tentang betapa susahnya nak cari parking kat shopping mall masa hujung minggu, nak buat reservation dekat kedai makan yang fancy pun kadang-kadang dah penuh, wayang full house kalau cerita sedap, dan cerita-cerita yang lebih positif.

Satu Pihak Susah, Satu Pihak Lagi Senang

Jadi, mana satu yang betul? Ekonomi kita tengah ok ke atau tak sebenarnya?

Realitinya, kedua-dua senario itu benar-benar berlaku. Memang ada yang kelihatannya macam tak terjejas dengan apa pun keadaan ekonomi. Tapi ada sebilangan lagi yang benar-benar terpaksa mengikat perut.

Kalau kita tengok data ekonomi, contohnya GDP, ekonomi negara nampak baik. Tapi kenapa masih ada orang hidpunya susah?

Sebelum tu, aku harap kita realistik la sama. Takkan kita expect SEMUA orang hidup senang tanpa ada masalah kewangan? Macamana pun, akan tetap ada golongan yang keadaan kewangannya kurang baik. Mana ada manusia/kerajaan hebat yang boleh bagi semua orang hidup senang. Takkan ada. So I hope, we can manage our expectation.

Ok. Balik pada data ekonomi.

Kenapa semacam ada disconnect antara data-data ekonomi yang positif tu dengan apa yang kita lalui hari-hari?

Impak Ekonomi Bukan Serta-Merta Dirasai

Antara sebab yang dibincangkan oleh panel haritu, sebab adanya ‘lagging effect’.

Untuk tahun 2016, ekonomi kita berkembang pada kadar 4.2%.

Tapi masa 2016 tu, perasan tak kita masih berbelanja seperti biasa? Macam tak reflect pun yang GDP growth kita sebenarnya menurun.

FYI, tahun sebelumnya, 2015, GDP kita adalah 5.0%.

Maknanya masa 2016 (walaupun GDP growth turun kepada 4.2%), kita masih ‘menikmati’ hasil GDP 2015 (5.0%).

Datang 2017, ekonomi kita rebound balik. Thanks to the weaker Ringgit, eksport kita berkembang double digit hampir setiap bulan dalam 2017. Supported by positive external demand too. GDP growth:

1Q17: 5.6%

2Q17: 5.8%

3Q17: 6.2%

Tapi kita rasa macam tak percaya dengan data yang positif ni. Apa ni, kata ekonomi makin bagus. Tapi awat rasa macam sesak saja?

Sebab, kita sedang rasa ekonomi yang berkembang pada kadar 4.2% (GDP 2016).

Itulah maksud ‘lagging effect’. Tempohnya lebih kurang antara 6 ke 8 bulan.

Indirectly, tahun 2018 ni, kita sepatutnya akan dapat rasa ada improvement daripada keadaan tahun lepas (sebab ekonomi 2017 lebih baik berbanding 2016).

Dan, err, mungkin bonus yang nak dapat ni lebih baik daripada tahun lepas? Mana tau, kan? Doa-doa. Haha.

Itu satu.

Ramai Ikat Perut Petanda Ekonomi Teruk?

Kemudian, ada juga misperception bila kita kurangkan budget sana sini, terus conclude, “Oh, ekonomi kita teruk.”

Pernah dengar tak orang Ipoh cakap, “Make hay while the sun shines”?

Sebenarnya, ekonomi kita taklah teruk mana. Bukan nak kata ‘terlalu bagus’, tapi tak la teruk macam yang digambarkan oleh sesetengah pihak.

Tapi, sebagai langkah berjaga-jaga, kita kena la bersiap sedia dari sekarang. Kalau kita tengok unjuran GDP untuk tahun 2018 pun, ianya lebih rendah daripada tahun 2017. (FY2017: 5.2%-5.7% vs. FY2018 5.0%-5.5%).

Dan kita semua sedia maklum yang sekarang ni kita dah overdue dah yang 10-year recession cycle tu. 1997 dulu ada Asian financial crisis. 2007-2008 pulak ada Great Recession (house price bubble di US). Untuk 2017-2018 ni apa pula?

Tengok sendiri bursa saham dunia. Semua kalau tak near, at record high. Sebab tu masing-masing dok cautious, apa agaknya yang akan trigger next economic crisis.

Sementara ekonomi kita tengah sihat ni, kita jimat-jimat la mana yang boleh. Nanti bila ekonomi dunia dah jatuh balik, lagi sakit kita nak kena adjust.

Kait balik dengan budget kita. Kalau perasan, budget untuk Operating Expenditure sebenarnya dah berkurang daripada RM219.6B pada 2014 kepada RM210.2B semasa 2016.

Operating Expenditure ni termasuklah emolumen (gaji) dan pencen kakitangan kerajaan.

Sebenarnya dua ni la pun yang represent a large chunk dalam budget kita. Amaun ini (gaji dan pencen) makin lama makin besar. Takkan nak biar saja?

Strategi sekarang, kerajaan akan kekalkan bilangan kakitangan awam yang ada. Tak ada perjawatan baru.

Tingkatkan Kecekapan Dengan Tenaga Kerja Sedia Ada

Untuk yang ada sekarang, kita cuba untuk jadikan mereka lebih efficient. Kerajaan tak boleh berhentikan kakitangan yang ada. Itu akan jadi political suicide. Haha. Aku tak rasa kerajaan sekarang berani pun nak buat bold decision macam tu.

Selain tu, kita manfaatkan technological changes. Antaranya itu la, e-government. Buat urusan dalam online, dapat kurangkan manpower.

Nanti, over a period of time, bila ekonomi semakin berkembang, dapat la kita kurangkan perbelanjaan untuk emolumen dan pencen ni dari segi percentage of total budget (bilangan staff kekal sama, ekonomi bertambah besar, percentage jadi lebih rendah la).

Kita juga sedang cuba untuk naikkan budget Development Expenditure. Sedar atau tidak, kita dah semakin hampir dengan fasa ageing society. Kesihatan kita rata-rata bertambah baik, jangka hayat kita semakin panjang, jadi kenalah sediakan infra untuk ageing society. Contohnya, tambah hospital.

Tapi bila budget kita dah banyak habis kat Operating Expenditure tadi, kemampuan kita untuk allocate budget untuk Development Expenditure agak terhad. Itu yang berlaku dalam budget negara kita.

Sekarang, kita nak ubah. Nak kurangkan Operating Expenditure, dan nak tambah Development Expenditure, supaya lebih ramai yang akan dapat manfaat. For the record, Development Expenditure 2014 RM39.5 vs. 2016 RM42.0bn.

Ok?

Next, kenapa kalau tengok private consumption growth, dah recovered to pre-GST level. Tapi bila kita baca berita sesetengah portal, seolah-olah ekonomi masih tak baik?

Pertumbuhan Pendapatan Lebih Tinggi Daripada Peningkatan Perbelanjaan

Yang ni, ada kaitan dengan income growth vs. expenditure growth. Dalam satu slide tu, Bank Negara tunjukkan perbezaan mean income dengan mean expenditure pada tahun 2014 dan 2016.

Untuk golongan B40, mean income naik RM311, tapi mean expenditure naik RM257. Maknanya, net (RM311-RM257), golongan B40 ada lebih RM54 sebulan.

Berbanding dengan M40, mean income naik RM840, tapi mean expenditure naik RM475 je. Net, M40 ada extra RM365 sebulan.

Manakala T20, mean income naik RM1,783, dan mean expenditure naik RM943.

Summarize balik. Duit lebih untuk golongan

B40: RM54 sebulan

M40: RM365 sebulan

T20: RM840 sebulan

Maksudnya?

Golongan 40% paling bawah pun sebenarnya ada menikmati kenaikan pendapatan. Cuma, tolak kenaikan kos hidup, net yang diaorang ada tu tak banyak sangat (RM54), berbanding M40 (RM365) dan T20 (RM840).

Jadi, agak kurang tepatlah headline berita yang kata golongan B40 tidak mendapat manfaat daripada pertumbuhan ekonomi negara.

Sebenarnya diaorang dapat, cuma, tak sebanyak orang lain.

Dan aku nak sentuh balik pasal private consumption tadi.

Kan aku mention consumption growth dah recover?

Details nya, 75% daripada consumption growth ni datang daripada golongan M40 dan T20. Depa ni la yang banyak berbelanja.

Kita tengok orang sekeliling kita. Perasan tak, berbanding dulu-dulu, sekarang ramai orang dah mampu pergi umrah? Kan? Dulu kalau kita dengar orang nak pergi umrah, rasa macam special sangat. Sebab jarang-jarang. Tapi sekarang, ada tu setahun sampai dua kali pergi ke sana.

Jadi, betul ke data ekonomi yang positif tu?

Betul.

Tapi yang cerita orang miskin struggle tu?

Pun betul juga.

Golongan Bawahan Paling Terasa

Sebab B40 masih bergelut dengan kenaikan harga barang. Dan diaorang ni bukan beli luxury items. Diaorang beli essential items. Golongan B40 dan lower-end of M40 memang terasa kenaikan kos. Those complaints are real. But the spending is also real.

Jadi macamana kita nak tolong golongan B40 (and lower M40) ni? Takkan nak complaint saja?

In short term, cash transfer macam BR1M tu amat membantu. Tapi takkan sampai bila-bila pun kita nak bagi cash macam tu?

It goes back to education. Salah satunya, utilise teknologi yang ada. Cuma itu lah, nak suruh orang belajar benda baru ni bukan kerja mudah.

Ambil contoh pemandu teksi. Bila Uber/Grab dah mula ambil market share diaorang, pemandu-pemandu teksi ni jadi marah. Kita faham, itu periuk nasi mereka. Tapi bila tanya kenapa tak join je trend Uber/Grab ni?

Jawapannya sebab kebanyakan yang bawa teksi ni agak berumur. Dan diaorang tak minat nak belajar macamana nak guna teknologi baru. Bagi kita, mungkin boleh kata, alah, bukannya susah pun nak belajar guna apps tu. Tapi pada pakcik-pakcik teksi tu, diaorang tak tahu.

Dah panjang, tapi aku nak share dua point lagi. Hang sabaq sat na. Sikit ja lagi ni.

Kita ada baca antara bukti ekonomi kita teruk, adalah retail business yang semakin merosot.

Sebenarnya tak boleh simpulkan semudah itu.

Ada banyak faktor. Mungkin bisnes model dia sendiri yang salah. Dia tutup 5 kedai, tapi orang lain plan nak buka 20 kedai baru. Filem dia tak laku dekat wayang, tapi filem orang lain boleh meletup-letup sampai extend tempoh tayangan.

Itu baru faktor sendiri. Kalau faktor industri, contohnya, kita perasan kan sekarang ni shopping mall banyak gila (terutamanya dekat KL). Jalan tak sampai 10km-20km, boleh jumpa satu shopping mall. Obviously shopping mall kita ni dah tahap oversupplied.

FYI, Malaysia’s retail space per capita is 4.9 sqft. Orang lain macamana?

Hong Kong 3.4 sqft. Singapore 4.5 sqft.

Maknanya, space shopping mall kita luas. Bila terlalu banyak shopping mall, diaorang akan terpaksa bersaing. They cannibalise each other. Sudahnya, bila tak cukup orang datang (dan berbelanja), diaorang keluarkan statement – ekonomi tak bagus. Walhal macam kita bincang dekat atas tadi, ada saja orang yang berbelanja (M40 + T20).

Satu lagi, sebab online purchase.

Yang ni aku tak payah elaborate la. By now aku rasa semua orang dah tau apa itu Lazada dan yang seangkatan dengannya. Yang beli diapers anak online pun makin ramai, kan?

Jadi, tepat tak bila geng retailers ni mengadu ekonomi teruk, orang tak beli barang, etc. etc.?

Hui. Panjang sangat dah ni.

Cukuplah tu.

Pentingnya Hadiri Majlis Ilmu

By the way, ini sekadar nak kongsi apa dibincangkan oleh captains of industry. Orang yang memang berkelayakan untuk beri komen. Sebab aku rasa bukan semua orang ada peluang nak dengar benda-benda macam ni, kan?

Kalau rasa tak setuju, it is ok. Relaks. Tak payah nak bergaduh teruk-teruk nak buktikan juga kitalah yang paling betul.

Facebook ni tempat kita lepak-lepak buang masa saja. Jangan la emo sangat bila orang tulis benda yang contradict dengan apa yang kita percaya. Kalau rasa make sense, angguk. Kalau tak boleh terima, ketap bibir, scroll ja ke post seterusnya.

Sumber: FB Faiz Pire

Tahniah kepada anda yang baca sampai habis.

Perlu Lihat Gambaran Keseluruhannya

Tidak semudah itu untuk kita membuat kesimpulan betapa teruknya keadaan ekonomi Malaysia pada masa ini. Apa yang penting, memang akan ada golongan yang susah, sebab itu kerajaan menyediakan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan adanya pusat zakat seluruh negara yang berusaha keras untuk membantu golongan fakir miskin.

Di sebelah pihak yang lain pula, taraf ekonomi mereka kelihatan semakin bertambah baik kerana pendapatan meningkat lebih tinggi berbanding peningkatan kos.

Apa Anda Boleh Buat Untuk Tingkatkan Kewangan Anda?

Ada dua pilihan yang anda ada, samada untuk kurangkan perbelanjaan atau tingkatkan pendapatan. Anda boleh baca beberapa artikel ini sebagai sumber inspirasi:

Selamat mencuba & jangan berputus asa, kerana pasti ada jalannya.

Iklan

Mengapa Dividen Simpanan Syariah KWSP Sikit Berbanding Konvensional?

Alhamdulillah, baru beberapa hari yang lalu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan pemberian dividen sebanyak 5.9% bagi simpanan Syariah, manakala dividen sebanyak 6.15% bagi simpanan konvensional.

Kedua-duanya mencatatkan penurunan berbanding tahun lalu, seperti yang dapat dilihat di bawah:

Sumber: Laman Web KWSP

“Eh bro, kenapa dah dua tahun berturut-turut, dividen simpanan Syariah kurang daripada dividen simpanan konvensional?”

Dulu bising KWSP tak patuh Syariah. Sekarang pertikaikan pula keuntungan simpanan Syariah.

Sabar tuan-tuan.

Mengapa Terdapat Perbezaan Pemberian Dividen?

Kedua-dua kadar dividen yang diisytiharkan mencerminkan prestasi sebenar pelaburan bagi kedua-dua simpanan tersebut. Pendapatan pelaburan kasar untuk 2018 adalah sebanyak RM50.88 bilion, di mana RM4.62 bilion dijana bagi Simpanan Syariah, berkadar dengan bahagiannya daripada keseluruhan jumlah aset Syariah; manakala RM46.26 bilion dijana bagi Simpanan Konvensional.

Penurunan pendapatan portfolio Syariah KWSP pada 2018 adalah disebabkan oleh prestasi kurang memberangsangkan untuk sektor telekomunikasi, pembinaan dan minyak dan gas dalam portfolio domestik.

Di antara pelaburan dalam aset bukan Syariah adalah pelaburan dalam perbankan konvensional, pinjaman konvensional dan bon, yang mungkin tidak terjejas seteruk pelaburan Syariah.

Sumber: Laporan Tahunan 2017 KWSP

Bukan semua ya duit KWSP digunakan untuk pelaburan dalam pasaran saham. Sebanyak 51% dilaburkan dalam instrumen pasaran wang yang berisiko rendah, yang keduanya sebanyak 36% dilaburkan dalam pasaran saham yang berisiko tinggi.

Jadi bila indeks FBMKLCI mencatatkan penurunan sebanyak 9.1% sepanjang tahun 2018, ini menandakan pelaburan KWSP dalam pasaran saham juga terjejas.

Tahun 2017: KWSP Untung 7.3%, Beri Dividen 6.9% Untuk Konvensional dan 6.4% Untuk Syariah

Sumber: Laporan Tahunan 2017 KWSP

Agaknya berapa keuntungan KWSP untuk tahun 2018, dengan dividen 6.15% untuk konvensional dan 5.9% untuk Syariah? Sama-sama kita tunggu laporan tahunan 2018 daripada KWSP.

Sekarang KWSP dah ada pilihan simpanan yang patuh shariah, seeloknya sama-sama kita pilih dan bertukarlah ke skim ini. Kalau boleh, rezeki yang kita dapat itu biarlah yang bersih dan suci. Alang-alang nak ke pejabat KWSP tu nanti, bolehlah semak sekali berapa ada dalam akaun 1 & 2. Kalau banyak sangat dalam tu, keluarkan lah sikit untuk kurangkan outstanding hutang rumah. Baca lagi di Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP dan Cara-Caranya.

Iklan

Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia

Baru-baru ini, kita dikhabarkan dengan pelancaran rasmi Digital Free Trade Zone (DFTZ), e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Ini semestinya berita baik yang ditunggu-tunggu rakyat Malaysia di kala ekonomi sekarang yang agak suram.

Apakah Itu DFTZ?

Tapi sebelum itu, jom kita tengok dulu apakah sebenarnya DFTZ. Ringkasannya adalah seperti berikut:

  • DFTZ merupakan zon perdagangan pertama dunia yang menggalakkan pertumbuhan e-dagang dengan menampilkan platform terbaik bagi perniagaan kecil dan sederhana bagi menjalankan perniagaan dan menawarkan perkhidmatan mereka kepada seluruh dunia
  • Merupakan e-hab pertama di luar negara China, dan memberikan generasi muda lebih banyak akses kepada pasaran global dengan merendahkan kekangan perdagangan
  • Merupakan sebahagian daripada pelan Jack Ma untuk mewujudkan Electronic World Trade Platform (eWTP).
  • Merupakan sebahagian daripada Pelan Strategik e-Dagang Kebangsaan yang bertujuan meningkatkan pertumbuhan e-dagang negara daripada 10.8% kepada 20.8% menjelang 2020.

Kenapa DFTZ Penting Kepada Malaysia?

Dah tahu apa itu DFTZ, jom kita lihat mengapa ianya penting bagi Malaysia.

  • Beri peluang sama rata kepada semua pihak, tidak kira anda merupakan pengusaha kecil atau sederhana; mahu pun gergasi yang sudah mempunyai nama yang besar
  • Ikut trend semasa masyarakat yang semakin gemarkan pembelian di atas talian
  • Lonjakkan sumbangan e-dagang kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia, lebih tinggi jualan syarikat, lebih banyak keuntungan, lebih banyak cukai yang disumbangkan

Kredit: bfm.my

Syarikat Mana Di Belakang Tabir DFTZ?

Kalau diikutkan, beberapa syarikat terkemuka akan menerima tempias secara langsung dengan kewujudan DTFZ:

  • Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) akan berurusan dengan Rangkaian Cainiao, pengurus logistik Kumpulan Alibaba bagi membangunkan hab serantau di KLIA Aeropolis, bandar lapangan terbang berintegrasi. Tidak ketinggalan juga Pos Malaysia Berhad yang bakal menguruskan penghantaran kepada para pembeli
  • Catcha Group yang merupakan pemaju utama bagi Kuala Lumpur Internet City (KLIC) yang bakal menempatkan 1,000 syarikat berkaitan Internet
  • Maybank dan CIMB akan bekerjasama dengan Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Ant, iaitu bahagian bayaran dan kewangan Alibaba; bagi membolehkan AliPay (kemudahan dompet mudah alih @ mobile wallet) beroperasi di Malaysia

Bahang DFTZ Sudah Mula Dirasai

Walaupun baru sahaja diumumkan, kita sudah boleh lihat tempiasnya kepada saham-saham syarikat di Bursa Malaysia:

Kredit: thestar.com.my

Para pelabur sudah mula menunjukkan minat kepada syarikat-syarikat yang secara langsung dan tidak langsung dijangka terlibat dengan pelaksaan DFTZ. Gambar di atas menunjukkan pertambahan nilai pembelian saham syarikat-syarikat tersebut sehari (23 Mac 2017) selepas pengumuman DFTZ dibuat.

Bayangkan apa akan terjadi sekiranya DFTZ mula beroperasi nanti dan apa akan jadi kepada saham-saham syarikat yang betul-betul mendapat kontrak bagi melaksanakan DFTZ?

Sudahkah Anda Bersedia?

Jom kita renungkan kata-kata hikmah Jack Ma yang cukup bermakna:

“Tolong beritahu anak-anak kamu bahawa dunia berubah setiap hari dan tiada sesiapa akan menunggu bila masa sudah berlalu.

Bila pemetik api dicipta, mancis perlahan-lahan lenyap.

Bila kalkulator dicipta, abakus juga menghilang.

Bila kamera digital direka, jualan negatif filem tidak lagi wujud.

Bila jualan langsung @ penjualan secara online meningkat, pemasaran secara tradisional menurun.

Bila telefon pintar guna 4G (akses internet tanpa talian) diperkenalkan kepada dunia, kita tidak perlu lagi memasang komputer di rumah.

Bila Whatsapp dan Wechat (mesej teks/suara/video bergerak) dibangunkan, mesej teks tradisional (SMS) tidak lagi sepopular dulu.

Apa pun yang berlaku, kita kena bersiap-sedia dengan DFTZ kerana jika tidak; perniagaan atau perkhidmatan kita mungkin tidak lagi relevan.

Iklan

Inflasi, Apa Yang Perlu Kita Tahu

Inflasi adalah komponen utama dalam mengesan kekuatan atau kelemahan ekonomi sesebuah negara. Jika ekonomi kukuh, ianya akan menggalakkan fenomena euphoria berlaku. Apabila perniagaan dan perkhidmatan meningkat serta bilangan orang yang menganggur merosot, sekaligus pasaran ekonomi sebuah negara akan menjadi lebih mantap.

Walaubagaimanapun, kewujudan inflasi yang tidak terkawal boleh menyebabkan mimpi buruk kepada ekonomi sesebuah negara. Ianya akan mengakibatkan peningkatan harga barangan di luar kawalan kerajaan. Dengan kejatuhan kadar pengangguran yang ketara, syarikat perniagaan terpaksa membayar upah yang lebih tinggi untuk tenaga pekerja, dan harga upah dan perkhidmatan dinaikkan.

Inflasi kini menjadi salah satu kebimbangan terbesar ekonomi dunia.  Inflasi cenderung untuk meningkat tinggi semasa pergolakan ekonomi, seperti kejutan kejatuhan sumber pendapatan, peperangan, krisis hutang, dan sebagainya.

Pada kebiasaannya, setiap negara mengesan kadar inflasi sesebuah negara melalui unjuran nilai kumpulan atau “basket” terhadap barangan dan perkhidmatan pengguna. Contohnya jika di Amerika Syarikat, ia digelar sebagai Indeks Harga Pengguna (Consumer Price Index atau CPI). Di Britain pula dikenali sebagai Indeks Harga Runcit (Retail Price Index atau RPI) dan sebagainya.

Definisi Inflasi

Inflasi biasanya didefinisikan sebagai peningkatan peratusan dalam kumpulan barangan dan perkhidmatan sepanjang tempoh tertentu. 

Manakala deflasi adalah berlawan dengan inflasi, iaitu penurunan peratusan dalam kumpulan barangan dan perkhidmatan sepanjang tempoh tertentu. Kebiasaannya dalam ekonomi sesebuah negara sangat jarang deflasi berlaku, kerana syarikat dan pekerja enggan membenarkan harga dan gaji mereka dikurangkan.

Dalam ekonomi yang berkembang pesat, inflasi mula meningkat apabila pengguna dan perniagaan bersaing di antara satu sama lain bagi meningkatkan peratusan barangan dan perkhidmatan. Contohnya apabila permintaan mengatasi penawaran dengan kadar yang terlalu tinggi, sekaligus akan menyebabkan inflasi tumbuh dengan laju.

Peningkatan harga barang dan perkhidmatan, menyebabkan pekerja dan rakyat akan meminta dan mendesak bagi kenaikan gaji yang lebih tinggi seiring dengan nilai inflasi. Apabila inflasi berlaku di luar kawalan kerajaan, ianya akan menyebabkan ribut kewangan akan berlaku kepada ekonomi sesebuah negara, sekaligus mengakibatkan kuasa membeli menurun berbanding pendapatan pengguna yang tidak dapat menampung kadar inflasi.

Biasanya, apabila kerajaan dan bank pusat melihat tanda-tanda inflasi yang tidak baik, mereka cuba memperlahankan pertumbuhan ekonomi. Mereka akan menggunakan peningkatan kadar faedah (interest rate). Kadar faedah yang lebih tinggi biasanya menghalang perbelanjaan perniagaan dan pengguna, yang membawa kepada pengurangan kerja dan sekaligus mengakibatkan kelembapan ekonomi.

Pasaran dunia sentiasa memantau kadar inflasi setiap negara dengan penuh berhati-hati. Mereka akan sentiasa mengawasi tanda-tanda ekonomi yang stabil, melalui pertumbuhan dan kadar inflasi yang rendah.

Apabila kadar inflasi dan kadar faedah yang terkawal dalam sesebuah negara, secara tidak langsung ianya akan menarik pelaburan asing dan manfaat aktiviti ekonomi yang lain.

Namun jika inflasi dan kadar faedah meningkat secara mengejut, ianya akan menyebabkan pelabur asing membawa keluar semula portfolio pelaburan mereka, sekaligus menyebabkan aktiviti ekonomi sesebuah negara akan terjejas. Pelabur asing lebih selesa melabur dana mereka di negara-negara yang mempunyai ekonomi yang lebih stabil, pertumbuhan ekonomi positif dan kadar inflasi yang boleh diramal.

Inflasi Malaysia Terkawal

Statistic: Malaysia: Inflation rate from 1984 to 2024 (compared to the previous year) | Statista
Kredit: Statista

Kalau dilihat pada carta di atas, kadar inflasi Malaysia adalah pada paras 3.8% pada tahun 2017, dan turun kepada 0.97% pada tahun 2018. Ianya dijangka meningkat kepada 2% pada tahun 2019, dan mendatar bagi tahun-tahun berikutnya.

Jadi bolehlah dikatakan kadar inflasi di Malaysia berada dalam keadaan terkawal.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!