Perbaiki Kewangan Dengan Sampul Surat, Hanya Dengan 3 Langkah

Ramai yang telah cuba untuk memperbaiki kewangan dalam kehidupan namun masih tetap bocor sana sini. Berikut adalah 3 langkah yang anda boleh cuba untuk berjimat dan melabur melalui kaedah sampul surat.

Nampak unik bukan? Cuba dan amalkan dalam kehidupan anda. Pastinya anda dapat lihat perubahannya.

Langkah 1 – Senaraikan Keperluan

This image has an empty alt attribute; its file name is envelope-stationery-invitations-congratulations-700x467.jpg

Pertama, kita perlu senaraikan seberapa banyak kategori keperluan kita. Setiap satu kategori mewakili satu sampul surat. Berikut adalah contoh senarai kategori-kategori mengikut keperluan.

• Pelaburan ilmu seperti buku, seminar, bengkel dan sebagainya
• Instalment/sewa rumah setiap bulan
• Pembayaran takaful
• Pembayaran bil-bil

Kita disarankan untuk menggunakan sampul surat yang tebal. Ini bagi mengelakkan sebarang situasi yang tidak diingini berlaku, seperti sampul surat mudah koyak, mudah basah dan sebagainya.

Langkah 2 – Bertindak Selepas Terima Gaji Bulanan

Setiap kali kita memperoleh gaji bulanan, terus simpan jumlah wang yang diperlukan dalam sampul surat yang telah dikategorikan. Contohnya, jika pembayaran rumah setiap bulan berjumlah RM800, maka kita perlu segera memasukkan wang RM800 ke dalam sampul surat kategori ‘Pembayaran Rumah Setiap Bulan’.

Dengan bertindak pantas, kita tidak akan mengalami masalah untuk membayar bil-bil penting setiap bulan. Dalam masa yang sama, kita dapat merancang baki wang kita dengan lebih efektif.

Kebanyakan orang sering belanja dahulu, bayar bil kemudian. Keadaan ini akan menyukarkan mereka untuk meneliti status kewangan.

Langkah 3 – Melabur

Pelaburan adalah kategori yang sangat penting. Ianya dapat membantu kita untuk menambah wang setiap bulan. Sebagai contoh, kita membuat sampul surat ‘Pelaburan ASB’, dan setiap bulan memasukkan RM100 ke dalam sampul surat tersebut. Kemudian ada pula ‘Saham’, dan setiap bulan kita melabur ke dalam pelaburan saham.

Setiap bulan, kita akan berusaha pula untuk meningkatkan pendapatan dan seterusnya guna wang lebihan tersebut untuk melabur.

Beri Hadiah Kepada Diri Sendiri

Sebagai bonus, hadiahkan sesuatu kepada diri sendiri dapat mengekalkan momentum untuk terus mencapai matlamat yang kita inginkan. Dengan menggunakan kaedah sampul surat ini, kita perlu hadiahkan sesuatu kepada diri sendiri sebaik sahaja kita berjaya melakukannya secara konsisten tanpa gagal.

Dengan ini, ianya dapat memotivasikan diri untuk terus menyimpan dan melabur. InsyaAllah, dengan usaha ini, kita akan menjadi jutawan hanya dengan memiliki mindset dan tindakan yang betul.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA