5 Kelebihan Menjadi Ejen Hartanah

Apa yang kita dapat bila jadi ejen hartanah? Basic gaji pun tiada. Dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa ini, boleh ke nak survive hidup hanya dengan menjadi seorang ejen hartanah?

Tambah-tambah lagi apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, banyak sektor ekonomi ditutup yang turut melibatkan industri hartanah. Bila difikir semula, mungkin ianya mustahil bagi individu yang tidak berani untuk mencuba.

Biasa sangat kita dengar, alasan-alasan seperti di atas ini tanpa kita pandang dari sudut positif apakah kelebihan-kelebihan yang bakal kita perolehi apabila bergelar seorang ejen hartanah.

Tapi sebelum itu, ingin saya jelaskan bahawa terma ejen hartanah adalah terma yang dikenali ramai cuma terma sebenarnya adalah perunding hartanah berdasarkan kepada Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta (LPPEH).

Berikut adalah 5 kelebihan yang diperoleh sebagai perunding hartanah.

1. Masa Yang Fleksibel

Ini sebenarnya yang best apabila menjadi ejen hartanah. Kebebasan masa. Ternyata ini merupakan antara satu kelebihan yang tidak semua pekerjaan miliki. Seorang ejen hartanah boleh bekerja bila-bila masa dan di mana sahaja.

Ada ejen hartanah yang memperuntukkan masa 3 ke 4 hari sahaja dalam masa seminggu untuk bekerja. Namun, ini semua berbalik kepada strategi dan cara ejen itu untuk mendapatkan pelanggan.

Disebabkan kadar komisyen yang tinggi, banyak ejen hartanah berusaha dengan kuat untuk close deal di awal tahun bagi mencapai target mereka dan baki seterusnya mereka boleh berehat atau slowdown dalam bekerja.

2. Pendapatan Yang Tiada Had

Meskipun bergelar seorang ejen hartanah tidak menjanjikan satu pendapatan basic, namun dari sudut positifnya anda mampu untuk menetapkan pendapatan anda sendiri.

Jumlah pendapatan sama sekali tidak terhad. Mereka yang berusaha lebih, akan dapat pendapatan yang lebih.

Bayangkan jika dengan komisyen sebanyak 3% bagi setiap harga jualan, dan anda dapat menjual sekurang-kurangnya sebuah rumah pada setiap bulan yang berharga RM500,00.00, mesti ini dah dianggap cukup.

Namun, bagi ejen yang berfikir jauh, mereka akan terus melipat gandakan usaha untuk meningkatkan sales dan terus menambah pendapatan.

3. Modal Permulaan Yang Rendah

This image has an empty alt attribute; its file name is REAL-ESTATE-NEGOTIATOR-212x300-1.png

Ya. Untuk menjadi perunding hartanah atau lebih dikenali dalam kalangan masyarakat sebagai ejen hartanah yang berdaftar, anda perlu membuat pembayaran untuk menghadiri Negotiator Certification Course (NCC) bagi mendapatkan REN tag.

REN tag ini dikeluarkan oleh LPPEH yang merupakan satu badan yang ditugaskan untuk pengawalan penilai, ejen serta pengurus harta tanah.

Tak sampai RM700.00 pun untuk mendapatkan REN tag ini, namun harga ini berbeza apabila anda mendaftar di agensi hartanah kerana tawaran pakej yang berbeza.

4. Rangkaian Dengan Banyak Pihak

Menjadi kebiasaan dalam skop kerja perunding hartanah untuk saling berhubung dengan peguam, pegawai bank, penilai dan kadangkala pejabat tanah.

Bagi perunding hartanah yang aktif, setiap minggu perlu untuk call, email dan yang lebih mudah pada masa kini adalah komunikasi melalui Whatsapp. Ini menjadikan, perhubungan rangkaian kita semakin meluas dengan adanya urusan dengan pelbagai pihak.

Lama kelamaan, hubungan yang ada ini akan memudahkan urusan kerja serta mempercepatkan proses-proses yang terlibat.

5. Ilmu Dan Pengalaman

Dua perkara ini memang tidak boleh dibeli di mana-mana. Mereka yang melaluinya akan mendapat pengalaman serta ilmu berharga. Banyak perkara yang bakal kita perolehi secara tidak langsung meningkatkan ilmu dalam bidang hartanah.

Ilmu dalam buku tidak sama seperti ilmu on the ground. Ya, secara teorinya nampak mudah atau senang untuk diuruskan, namun situasi sebenar banyak berbeza. Pelbagai cabaran dan rintangan melanda dan akhirnya kita akan dapat belajar cara mengatasi cabaran tersebut.

Ilmu tentang pembiayaan juga sangat penting, sebab kalau pembiayaan tidak lulus, komisyen pun tak dapat.

Paling kurang ejen perlu fahami serba sedikit tentang pembiayaan. Contohnya:

  • Cara kira kelayakan
  • Proses pembiayaan bank dan LPPSA
  • Refinance

Daripada pengalaman dan ilmu yang diterima ketika menjadi perunding hartanah, anda boleh mengembangkan ilmu dalam pelaburan hartanah.

Sesungguhnya, ilmu dan pengalaman ini sangat bermakna bagi menghadapi dunia pelaburan sebenar.

Macam Mana Buat Duit Dengan Menjadi Perunding Hartanah?

Sepertimana yang kita ketahui, menjadi perunding hartanah ini tidaklah mudah dan tidaklah susah. Apa yang perlu adalah usaha.

Sumber pendapatan utama menjadi perunding hartanah adalah daripada komisyen jualan yang boleh mencapai maksimum 3% daripada harga jualan atau komisyen sewaan yang boleh mencapai kadar sebulan sewaan.

Selain itu, terdapat beberapa pendapatan sampingan lain.

Sebagai contoh, ketika proses jual beli rumah, pembeli dan penjual akan memerlukan peguam untuk menguruskan perjanjian dan segala yang berkaitan dengan urusan undang-undang.

Jika mereka tidak mengenali peguam, perunding hartanah boleh mengesyorkan peguam yang selalu mereka berurusan. Ada peguam yang memberikan sedikit token untuk perunding hartanah yang membawa pelanggan kepada mereka.

Ada pelanggan yang meminta perunding hartanah untuk mengesyorkan kontraktor ubahsuai rumah yang boleh dipercayai dan menghasilkan kualiti yang baik. Dalam aliran kerja sebagai perunding hartanah, perkara ini agak biasa dan adakalanya kontraktor tersebut turut juga memberikan token penghargaan atas syor tersebut.

Macam mana? Best kan jadi perunding hartanah?

Boleh tambah pendapatan dengan masa yang fleksibel pada kadar yang tinggi. Mungkin kepada yang sudah bekerja, boleh pertimbangkan untuk jadikan perunding hartanah ini sebagai salah satu kerjaya part-time.

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA