Rangkaian Sistem Pembayaran Masa Nyata Antara Malaysia Dengan Singapura Dilancarkan

KUALA LUMPUR, 17 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) dan Monetary Authority of Singapore (MAS) secara bersama-sama melancarkan jalinan sistem pembayaran masa nyata antara DuitNow Malaysia dengan PayNow Singapura

BNM berkata jalinan DuitNow-PayNow membolehkan pemindahan dana antara rakan setara (P2P) antara kedua-dua negara tersebut dibuat dengan serta-merta, selamat dan berkesan dari segi kos.

Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour berkata pembayaran rentas sempadan yang cepat, selamat dan menjimatkan kos boleh memberikan manfaat yang besar terutama kepada individu dan perniagaan kecil di negara yang mempunyai hubungan ekonomi erat seperti Malaysia dan Singapura. 

“Jalinan itu membolehkan kita meraih manfaat ini ke arah pertumbuhan dan kemakmuran bersama, sambil meletakkan asas bagi rangkaian pembayaran rentas sempadan yang boleh diperluas merentasi dan melangkaui rantau ASEAN,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan MAS Ravi Menon berkata kerjasama ini adalah kemuncak aspirasi bersama oleh Singapura dan Malaysia untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan antara kedua-dua negara.

“Jalinan ini melambangkan satu lagi langkah ke arah mencapai visi ASEAN untuk kesalinghubungan pembayaran serantau,” katanya.

DuitNow-PayNow merupakan jalinan sistem pembayaran masa nyata  pertama yang membolehkan penyertaan institusi kewangan bukan bank dari kedua-dua negara untuk memberikan akses kepada kumpulan pengguna yang lebih meluas.

Perkhidmatan itu, yang membolehkan pembayaran QR rentas sempadan kepada peniaga susulan jaringan pembayaran QR yang diumumkan pada 31 Mac 2023 akan boleh digunakan oleh semua pengguna Maybank, CIMB dan TNG Digital terlebih dahulu, manakala institusi kewangan lain akan turut serta secara berperingkat kemudian bagi pengguna di Malaysia. 

Bagi Singapura, perkhidmatan ini akan disediakan kepada pelanggan Liquid Group, Maybank Singapura, OCBC dan UOB secara berfasa, yang mana institusi tersebut akan meningkatkan bilangan kumpulan pengguna yang layak secara berperingkat mulai hari ini hingga akhir Januari 2024.

“Pengguna institusi kewangan yang menyertainya kini boleh menghantar dan menerima dana hingga RM3,000 atau S$1,000 setiap hari dengan menggunakan nombor telefon mudah alih atau alamat pembayaran maya (VPA) penerima,” kata BNM.

Bank pusat berkata, jalinan DuitNow-PayNow adalah hasil kerjasama yang erat antara bank pusat, pengendali sistem pembayaran, pemilik skim dan institusi kewangan peserta di kedua-dua negara. 

“Kerjasama ini merupakan pencapaian penting dalam usaha menambah baik kos, kepantasan, akses dan ketelusan pembayaran rentas sempadan kerana pengguna kedua-dua negara akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan dengan kos yang lebih rendah, menyeluruh dan mudah diakses.

“Jalinan ini juga sejajar dengan objektif Inisiatif Kesalinghubungan Pembayaran ASEAN dan Pelan Hala Tuju G20 bagi Mengukuhkan Pembayaran Rentas-Sempadan,” katanya.

Pada 2022, transaksi P2P dan pengiriman wang antara kedua-dua negara ini berjumlah RM7.8 bilion/S$2.3 bilion

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Nilai Pasaran Fintech Malaysia Capai US$100 Bilion Lima Tahun Akan Datang

KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) — Nilai pasaran teknologi kewangan (fintech) Malaysia dijangka meningkat dua kali ganda kepada US$100 bilion (US$1 = RM4.6720) dalam tempoh lima tahun akan datang.

Presiden Persatuan Fintech Malaysia Wilson Beh berkata pada masa ini pasaran fintech dianggarkan bernilai US$50 bilion.

Beliau berkata sektor itu dibina dan sangat bergantung kepada beberapa pencapaian penting yang dibangunkan dalam pasaran seperti DuitNow dan sistem pembayaran rentas sempadan.

“DuitNow bukan sahaja digunakan di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru atau George Town, tetapi jika anda pergi ke pekan-pekan kecil, pembayaran tanpa tunai kini sudah menjadi kebiasaan.

“Mengenai pembayaran rentas sempadan, e-dompet anda boleh digunakan untuk membuat urus niaga masa nyata di Singapura dan Thailand. Ini telah dilakukan dan dipermudahkan melalui Projek Nexus dan beberapa kerjasama utama antara bank-bank pusat di rantau ini,” kata beliau dalam ucaptamanya di Persidangan Teknologi di Asia 2024 di sini hari ini.

Beh berkata pembangunan proses Kenali Pelanggan Anda (eKYC) secara elektronik dan pengenalan bank digital juga telah meningkatkan pasaran sektor itu.

“EKYC juga telah menjadi penting, ia menjadi kebiasaan di Malaysia, dan ia akan membantu inisiatif Identiti Digital Nasional dengan memanfaatkan eKYC.

“Kita mempunyai tiga bank digital, saya rasa pasaran menjangkakan dua lagi,” kata Beh.

Sementara itu, beliau berkata Malaysia juga sentiasa berada di kedudukan nombor satu dalam indeks fintech Islam global, disokong oleh industri kewangan Islam yang kukuh.

Pada masa depan, beliau berkata industri sedang menunggu undang-undang dan peraturan daripada pasukan petugas Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB).

CCOB yang berada di bawah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan mengawal selia model perniagaan inovatif seperti beli sekarang bayar kemudian (BNPL), kata Beh.

Menurut beliau, fasa tiga Projek Nexus yang akan siap bakal menjadi pembangunan utama bagi sektor fintech dalam beberapa bulan akan datang.

“Ini menjanjikan pelaksanaan pembayaran rentas sempadan untuk generasi seterusnya, membuka peluang untuk Asean lebih bersatu sebagai blok ekonomi.

“Bagi Malaysia, ini juga adalah nilai penting terutamanya kerana negara ini akan menjadi Pengerusi Asean pada tahun depan,” tambahnya.

— BERNAMA