Siapa Kata Baru Bekerja Tak Boleh Menyimpan? Amalkan 4 Tips Ni

Jika ada yang masih dengan anggapan bahawa adalah sukar hendak membuat simpanan disebabkan baru mula bekerja, ianya adalah salah sama sekali.

Ini adalah kerana waktu mula bekerja inilah perlunya untuk membuat simpanan awal. Ketepikan dahulu segala keinginan seperti nak berkereta mewah dan sebagainya.

Kenapa Kena Menyimpan Daripada Mula Kita Kerja?

Pertama adalah disebabkan faktor usia. Kita biasanya mula bekerja pada umur 25 dan pencen pada umur 55 ke 60 tahun. Jadi tempoh masa kita bekerja adalah terhad.

Kedua, kita perlu mula menyimpan seawal yang mungkin, terutamanya sebaik kita mula bekerja disebabkan oleh compounding interest yang juga dikenali sebagai faedah berganda di dalam Bahasa Malaysia.

Ianya diperolehi apabila anda melaburkan semula keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan asal. Ini akan menjadikan pelaburan anda menjana pulangan yang lebih tinggi untuk tempoh seterusnya. Nak tahu lebih lanjut, sila baca Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang ‘Compounding Interest’.

Ketiga, disebabkan harga hartanah yang meningkat setiap tahun dan bukannya semakin menurun. Kalau kita tidak mula menyimpan untuk membeli rumah, dikhuatiri kita tidak mampu untuk beli rumah sampai bila-bila.

Rasa Beban Untuk Menyimpan

Memang tidak dinafikan, ramai daripada kita yang rasa terbeban untuk menyimpan pada usia muda. Ramai yang merasakan kita perlu reward diri sendiri setelah penat belajar di menara gading selama 3-4 tahun. Itu belum dikira belajar daripada Darjah 1 sehingga Tingkatan 5.

Dah penat belajar, mesti nak rehat dan rileks dulu kan?

Anda silap jika anda berasa sedemikian, kerana alam pekerjaan inilah anda baru sahaja hendak memulakan kehidupan yang sebenar.

Bagi yang telah bekerja pula, cuba throwback kembali 5-10 tahun ke belakang sewaktu anda baru mula bekerja. Alangkah bestnya kalau anda dah mula membuat simpanan kan?

Betapa besarnya kelebihan yang diperolehi jika anda menyimpan ketika mula bekerja. Sebenarnya, boleh sahaja untuk anda menyimpan, tetapi ianya memerlukan disiplin yang tinggi.

Baca dan hadamkan tips berikut bagaimana untuk memotivasikan diri anda yang begitu susah hendak menyimpan ketika mula bekerja.

1. Simpan Dahulu, Belanja Kemudian

Ramai yang salah guna dengan membuat perbelanjaan dahulu dan simpanan kemudian. Kesudahannya, duit habis, simpanan pun tiada.

Ada juga yang dah menyimpan, tetapi di tempat yang duit simpanan mudah untuk dikeluarkan. Sebagai contoh anda simpan di bank yang mempunyai kad ATM untuk membuat pengeluaran. Mulalah asyik nak keluarkan duit apabila tengah sesak, padahal tidak guna dulu cara lain untuk berjimat.

Sebaiknya, gunakan alternatif yang lebih bijak dengan menyimpan di tempat yang susah untuk dikeluarkan. Sebagai contoh, simpan di Tabung Haji yang memerlukan buku simpanan dan anda beratur di kaunter untuk mengeluarkan wang simpanan. Pasti anda berfikir panjang disebabkan sukar untuk membawa keluar wang simpanan tersebut.

Dan jangan pula simpan di akaun yang sama di mana anda menerima gaji setiap bulan. Memang laju sangat duit dalam akaun tersebut habis.

2. Jimat Berbelanja

Takkan hari-hari nak makan sedap atau di restoran saja pada setiap waktu rehat? Cuba bawa bekal sendiri dan makan di pejabat.

Percaya atau tidak, jika anda dapat berjimat pasal makanan ni, lebih banyak anda boleh simpan setiap bulan.

3. Rekod Segala Jenis Perbelanjaan

Ini juga penting, sebab anda sendiri dapat lihat setiap aliran duit keluar dan masuk. Jangan biarkan duit keluar begitu sahaja tanpa anda sedari.

Ada yang menyangkakan kita perlu berjimat sampai ada yang mengamalkan sifat kedekut. Sama sekali tidak. Cuba lihat perbelanjaan yang tidak perlu, maka anda boleh cuba kurangkan atau hentikannya serta-merta.

Sebagai contoh, anda sudah ada internet ‘unlimited’ dan di pejabat pula anda menggunakan WiFi pejabat untuk online; maka tidak perlu anda melanggan internet di rumah pula. Dan tak mati pun kalau anda tidak melanggan siaran TV berbayar, sekarang kan dah boleh streaming saja.

4. Bagi Duit Setiap Bulan Kepada Ibu Bapa

Terakhir sekali, ramai yang terlupa bab bersedekah. Lagi-lagi kepada ibu dan bapa anda sendiri. Cuba tetapkan matlamat untuk beri keluarga anda 10% daripada duit gaji anda setiap bulan.

Anda pasti dapat rasakan duit gaji anda sentiasa cukup, malah bertambah lagi pula.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Jangan Layankan Nafsu Sangat

Dah ramai kita lihat golongan muda terutamanya, yang terlibat dalam hutang yang tidak elok. Ada yang membeli kereta mewah, berbelanja sesuka hati disebabkan kemudahan kad kredit, setiap 3-4 bulan menukar telefon bimbit yang terbaru dan sebagainya.

Lama-kelamaan, mereka akan terjerat dengan hutang yang banyak sekaligus menyebabkan mereka jadi bankrap. Nak tahu apa puncanya, boleh baca 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama.

Pada usia muda inilah kita perlu menguruskan kewangan dengan bijak, mula membuat simpanan dan mengamalkan sikap berjimat-cermat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!