Skim Insurans Baru Untuk Pekerja Bakal Diperkenalkan Tahun Depan

Tahukah anda bahawa pekerja sektor swasta bakal diwajibkan mengambil skim insurans pekerja bagi melindungi mereka sekiranya pekerja tersebut diberhentikan kerja?

Bermula tahun depan, 0.2% daripada gaji pekerja akan dipotong + 0.2% sumbangan daripada majikan. Untuk memudahkan anda, sila rujuk jadual di bawah:

Gaji Bulanan Potongan Bulanan
RM1,000 ke bawah RM1.90
RM1,001 – RM2,000 RM3.90
RM2,001 – RM3,000 RM5.90
RM3,001 dan ke atas RM7.90

Dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar, skim insurans ini dapat melindungi anda dengan memastikan anda mendapat sebahagian daripada gaji anda untuk tempoh 6 bulan seperti di bawah:

Bulan Peratusan Gaji
Pertama 80%
Kedua 50%
Ketiga 40%
Keempat 40%
Kelima 30%
Keenam 30%

Ini bermakna, anda akan diberi pampasan seperti di atas bagi membolehkan anda mempunyai dana untuk meneruskan kehidupan, dan sambil mencari pekerjaan baru.

Bolehlah gunakan duit tersebut untuk pergi interview, sambil mempunyai wang untuk membayar sewa rumah dan kenderaan anda. Tapi anda harus cepat, kerana lagi lama anda tidak dapat pekerjaan yang baru, semakin sedikit wang yang akan anda dapat. Walaupun ianya tak banyak, tapi sekurang-kurangnya dapat juga meringankan beban bulanan anda.

Tetapi apa akan berlaku sekiranya anda mendapat kerja baru sebelum tempoh enam bulan tersebut? Jawapannya – anda akan menerima 25% daripada jumlah yang sepatutnya anda terima.

Kerajaan juga akan membantu anda bagi menyertai kursus dan latihan untuk anda sepanjang tempoh enam bulan tersebut, sehingga RM4,000.

Skim ini yang bakal bermula Januari 2018, dengan tempoh matang bermula Januari 2019.

Namun, anda tidak akan dibayar menerusi skim ini jika anda telah pun menerima sebarang pampasan daripada syarikat, samada MSS atau VSS; jika anda berhenti kerja secara sukarela; dan jika anda diberhentikan atas sebab disiplin.

Dengan adanya skim insurans pekerja yang baru ini, sudah semestinya ia dapat membantu anda. Kalau kebiasaannya, sudah jatuh ditimpa tangga; kini anda dapat menarik sedikit nafas lega dengan adanya safety net yang disediakan kerajaan ini.

There's a new, compulsory insurance for retrenchment

Starting next year, up to RM7.90 will be deducted from the salaries of private sector employees, to pay for insurance in case you’re retrenched. Also, are “odourless durians” coming soon?

Posted by Astro AWANI on 10hb Oktober 2017

Sumber: Astro Awani

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!