Skim Insurans Baru Untuk Pekerja Bakal Diperkenalkan Tahun Depan

Tahukah anda bahawa pekerja sektor swasta bakal diwajibkan mengambil skim insurans pekerja bagi melindungi mereka sekiranya pekerja tersebut diberhentikan kerja?

Bermula tahun depan, 0.2% daripada gaji pekerja akan dipotong + 0.2% sumbangan daripada majikan. Untuk memudahkan anda, sila rujuk jadual di bawah:

Gaji BulananPotongan Bulanan
RM1,000 ke bawahRM1.90
RM1,001 – RM2,000RM3.90
RM2,001 – RM3,000RM5.90
RM3,001 dan ke atasRM7.90

Dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar, skim insurans ini dapat melindungi anda dengan memastikan anda mendapat sebahagian daripada gaji anda untuk tempoh 6 bulan seperti di bawah:

BulanPeratusan Gaji
Pertama80%
Kedua50%
Ketiga40%
Keempat40%
Kelima30%
Keenam30%

Ini bermakna, anda akan diberi pampasan seperti di atas bagi membolehkan anda mempunyai dana untuk meneruskan kehidupan, dan sambil mencari pekerjaan baru.

Bolehlah gunakan duit tersebut untuk pergi interview, sambil mempunyai wang untuk membayar sewa rumah dan kenderaan anda. Tapi anda harus cepat, kerana lagi lama anda tidak dapat pekerjaan yang baru, semakin sedikit wang yang akan anda dapat. Walaupun ianya tak banyak, tapi sekurang-kurangnya dapat juga meringankan beban bulanan anda.

Tetapi apa akan berlaku sekiranya anda mendapat kerja baru sebelum tempoh enam bulan tersebut? Jawapannya – anda akan menerima 25% daripada jumlah yang sepatutnya anda terima.

Kerajaan juga akan membantu anda bagi menyertai kursus dan latihan untuk anda sepanjang tempoh enam bulan tersebut, sehingga RM4,000.

Skim ini yang bakal bermula Januari 2018, dengan tempoh matang bermula Januari 2019.

Namun, anda tidak akan dibayar menerusi skim ini jika anda telah pun menerima sebarang pampasan daripada syarikat, samada MSS atau VSS; jika anda berhenti kerja secara sukarela; dan jika anda diberhentikan atas sebab disiplin.

Dengan adanya skim insurans pekerja yang baru ini, sudah semestinya ia dapat membantu anda. Kalau kebiasaannya, sudah jatuh ditimpa tangga; kini anda dapat menarik sedikit nafas lega dengan adanya safety net yang disediakan kerajaan ini.

There's a new, compulsory insurance for retrenchment

Starting next year, up to RM7.90 will be deducted from the salaries of private sector employees, to pay for insurance in case you’re retrenched. Also, are “odourless durians” coming soon?

Posted by Astro AWANI on 10hb Oktober 2017

Sumber: Astro Awani

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA