Skim Insurans Baru Untuk Pekerja Bakal Diperkenalkan Tahun Depan

Tahukah anda bahawa pekerja sektor swasta bakal diwajibkan mengambil skim insurans pekerja bagi melindungi mereka sekiranya pekerja tersebut diberhentikan kerja?

Bermula tahun depan, 0.2% daripada gaji pekerja akan dipotong + 0.2% sumbangan daripada majikan. Untuk memudahkan anda, sila rujuk jadual di bawah:

Gaji BulananPotongan Bulanan
RM1,000 ke bawahRM1.90
RM1,001 – RM2,000RM3.90
RM2,001 – RM3,000RM5.90
RM3,001 dan ke atasRM7.90

Dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar, skim insurans ini dapat melindungi anda dengan memastikan anda mendapat sebahagian daripada gaji anda untuk tempoh 6 bulan seperti di bawah:

BulanPeratusan Gaji
Pertama80%
Kedua50%
Ketiga40%
Keempat40%
Kelima30%
Keenam30%

Ini bermakna, anda akan diberi pampasan seperti di atas bagi membolehkan anda mempunyai dana untuk meneruskan kehidupan, dan sambil mencari pekerjaan baru.

Bolehlah gunakan duit tersebut untuk pergi interview, sambil mempunyai wang untuk membayar sewa rumah dan kenderaan anda. Tapi anda harus cepat, kerana lagi lama anda tidak dapat pekerjaan yang baru, semakin sedikit wang yang akan anda dapat. Walaupun ianya tak banyak, tapi sekurang-kurangnya dapat juga meringankan beban bulanan anda.

Tetapi apa akan berlaku sekiranya anda mendapat kerja baru sebelum tempoh enam bulan tersebut? Jawapannya – anda akan menerima 25% daripada jumlah yang sepatutnya anda terima.

Kerajaan juga akan membantu anda bagi menyertai kursus dan latihan untuk anda sepanjang tempoh enam bulan tersebut, sehingga RM4,000.

Skim ini yang bakal bermula Januari 2018, dengan tempoh matang bermula Januari 2019.

Namun, anda tidak akan dibayar menerusi skim ini jika anda telah pun menerima sebarang pampasan daripada syarikat, samada MSS atau VSS; jika anda berhenti kerja secara sukarela; dan jika anda diberhentikan atas sebab disiplin.

Dengan adanya skim insurans pekerja yang baru ini, sudah semestinya ia dapat membantu anda. Kalau kebiasaannya, sudah jatuh ditimpa tangga; kini anda dapat menarik sedikit nafas lega dengan adanya safety net yang disediakan kerajaan ini.

There's a new, compulsory insurance for retrenchment

Starting next year, up to RM7.90 will be deducted from the salaries of private sector employees, to pay for insurance in case you’re retrenched. Also, are “odourless durians” coming soon?

Posted by Astro AWANI on 10hb Oktober 2017

Sumber: Astro Awani

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA