Telefon Pintar Jeff Bezos Dipercayai Telah Digodam

Jeff Bezos diintip oleh Putera Mohammad Bin Salman? Apa kaitan diantara  Jeff Bezos dan Mohammad Bin Salman?

Jeff Bezos merupakan lelaki terkaya didunia buat masa sekarang manakala Putera Mohammad Bin Salman bakal menjadi pewaris takhta untuk kerajaan Arab Saudi. Putera Mohammad Bin Salman dilihat sebagai seorang putera raja yang berpandangan jauh dalam membangunkan ekonomi Arab Saudi.

Dia adalah orang yang bertanggungjawab membawa Saudi Aramco ke peringkat IPO. Nak tahu kenapa kita tidak perlu melabur dalam Aramco? Klik di sini.

Mari kita selongkar bagaimana Putera Mohammad Bin Salman yang mempunyai krisis diantara dirinya dengan Jeff Bezos dan seterusnya dia dituduh menggodam telefon peribadi milik Jeff Bezos.

Krisis diantara Putera Mohammad Bin Salman dengan Jeff Bezos ini terjadi kerana Jeff Bezos merupakan pemilik kepada akhbar The Washington Post yang mana menempatkan seorang wartawan Jamal Khashoggi yang berasal dari Arab Saudi dan kemudianya menetap di Amerika Syarikat.

Khashoggi merupakan wartawan yang mempunyai pengaruh yang besar didalam dunia kewartawanan dan merupakan salah seorang wartawan yang sering mengkrtik pemerintahan Arab Saudi terutamanya Putera Mohammad Bin Salman melalui media akhbar The Washington Post.

Dia yang dipercayai dibunuh kejam oleh perisik Arab Saudi ketika dia berada di kedutaan Arab Saudi di Turki. Dia yang pergi ke kedutaan Arab Saudi di Turki itu diatas urusan penceraian dengan isterinya yang pertama dan seterusnya dia akan berkahwin dengan bakal isterinya yang baru yang berasal dari Turki.

Dia yang dilihat buat kali terakhir di Kedutaan Arab Saudi di sana sebelum mayatnya dijumpai di dalam keadaan yang mengerikan.

Putera Mohammad Bin Salman yang bertindak menggodam Jeff Bezos melalui aplikasi WhatsApp yang dihantar melalui nombor telefon peribadi Jeff Bezos sebelum pembunuhan ini berlaku lagi. Mereka berdua yang pernah berjumpa pada satu majlis makan malam pada  bulan April 2018 yang mana Putera Mohammad Bin Salman telah menjemput Jeff Bezos untuk makan malam.

Di dalam majlis itu, mereka berdua telah bertukar nombor telefon peribadi masing-masing. Selepas sebulan ketika selepas pertemuan itu, Putera Mohammad Bin Salman dipercayai telah menghantar satu malware kepada  Jeff Bezos melalui video WhatsApp.

Dari situ, semua data peribadi Jeff Bezos dipercayai diperolehi oleh Putera Mohammad Bin Salman. Dia yang dipercayai menghantar malware yang dibangunkan oleh sebuah Syarikat dari Israel yang bernama NSO untuk mengintip Jeff Bezos.

Facebook telah mengharamkan aplikasi ini digunakan untuk aplikasi whatapp kerana aplikasi ini mampu untuk megumpul data tanpa pegetahuan penggunanya. Syarikat Facebook juga telah megemukakan saman terhadap syarikat ini diatas kesalahan membina malware untuk mengintip melalui aplikasi WhatsApp.

Jeff yang mula menyedari bahawa telefon pintarnya telah digodam apabila gambar tidak senonohnya bersama dengan pasangan kekasihnya, Laura Sanches itu telah tersebar ke media barat ketika dia masih lagi bergelar suami kepada MacKenzie.

Akhbar tabloid yang bernama National Enquirer telah menghantar blackmail kepada Bezos supaya tidak menyiasat bagaimana tabloid itu memperolehi gambar tidak senonoh Jeff bersama dengan kekasihnya itu.

Jeff yang bertindak menyebarkan emel tersebut melalui blognya tentang perkara ini supaya orang ramai tahu kedudukan sebenar tentang perkara tersebut.

Dengan pendedahan maklumat skandal diantara Jeff dengan teman wanitanya, Jeff akhirnya mengmumkan perceraian dengan isterinya yang dikahwininya sejak 25 tahun yang lalu. Perceraian itu merupakan penceraian yang termahal di dalam sejarah dunia moden kerana telah Jeff kehilangan sebanayak 20% kekayaan yang dimiliki dan diserahkan kepada isterinya itu.

Isterinya itu telah menjadi wanita ketiga terkaya di dunia pada tahun lepas. Untuk maklumat lanjut mengenai perceraian ini, klik di sini.

Pada awal bulan ini, penyiasat dari Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah  membuka kes ini untuk mengetahui secara lanjut mengenai telefon Jeff yang digodam. Putera Mohammad Bin Salman yang menafi sekeras-kerasnya dakwaan yang  mengatakan bahawa dia adalah orang yang bertanggungjawab melakukan pengodaman terhadap telefon Jeff Bezos.

Bekas ketua pegawai keselamatan di Facebook juga ragu-ragu bagaimana Jeff yang terkenal sebagai taikun dalam bidang teknologi itu boleh digodam oleh pihak luar melalui aplikasi WhatsApp dan dia percaya bahawa Jeff sebenarnya boleh mengenal pasti malware yang dihantar itu tetapi dia masih berdiam diri.

Begitulah bahayanya perkembangan dunia digital tanpa semapadan ini. Segala maklumat peribadi kita hanya boleh diakses sekelip mata oleh pihak yang berkepentingan.

Berhati-hatilah bila kita menggunakan media sosialdan sebolehnya elakan  berkongsi maklumat peribadi kita melaui media sosial.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Bank Tak Luluskan Permohonan Pembiayaan

Zaman sekarang, memang dah menjadi kebiasaan untuk seseorang itu membuat pembiayaan bank tak kiralah untuk pembiayaan peribadi, pembiayaan kereta, rumah dan sebagainya.

Jarang kita dengar seseorang membeli kereta baru secara tunai. Ada tu ada, tapi tak ramai.

Disebabkan semakin ramai yang memohon untuk mendapatkan pembiayaan, pihak bank dan juga syarikat kewangan telah mengetatkan syarat kelulusan sehingga ada pemohon gagal mendapatkan pembiayaan.

Disebabkan itulah, kita perlu tahu beberapa faktor yang menyebabkan permohonan sesuatu pembiayaan itu ditolak.

1. Salah Pilih Bank

Setiap bank mempunyai syarat kelulusan mereka yang tersendiri. Jadi loan anda mungkin diluluskan oleh Bank A tetapi tidak untuk Bank B. Dan untuk pengetahuan anda lagi, Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjejak permohonan pembiayaan dan juga status pembiayaan anda.

Jika permohonan pembiayaan anda ditolak oleh satu-satu bank, bank lain pun mungkin akan melakukan hal yang sama walaupun anda telah memenuhi syarat kelayakan mereka.

Amat penting untuk anda memilih bank yang tepat berdasarkan syarat kelulusan yang dinyatakan mereka.

2. Skor Yang Rendah

Kebanyakan bank ada akses kepada skor setiap pemohon. Skor ini bergantung kepada tahap kewangan seseorang dan kemampuannya untuk membayar balik pembiayaan.

Sekiranya skor anda rendah, potensi untuk pembiayaan anda diluluskan juga adalah rendah.

Baca: Fahami CCRIS Dan CTOS Untuk Lulus Pinjaman

3. Debt to Service Ratio (DSR)

Nisbah hutang merupakan formula yang digunakan oleh setiap bank untuk menilai kemampuan anda membayar balik pembiayaan. Setiap bank pula mempunyai nisbah DSR yang berbeza-beza.

Jadi amat penting untuk anda buat homework terlebih dahulu bagi melihat bank mana yang sesuai dengan DRS anda.

Baca: Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

4. Dokumen Tak Lengkap

Anda ingin memohon pembiayaan ribuan ringgit, malah ada yang nak pinjam sehingga ratus ribu ringgit. Jadi tentulah perlu sediakan kesemua dokumen yang diperlukan.

Tanpa dokumen yang lengkap, proses permohonan bukan saja akan memakan masa yang lebih lama, tetapi permohonan tersebut berpotensi untuk ditolak.

Sebelum menghantar borang permohonan tersebut, semak beberapa kali untuk memastikan semuanya telah pun lengkap diisi dan dikepilkan dokumen sokongan seperti yang diperlukan.

Semua bakal peminjam mahukan pembiayaan mereka diluluskan dengan cepat dan mudah. Oleh itu, pastikan anda memenuhi segala kriteria yang diperlukan oleh bank pilihan anda.

Baca: Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

5. Cek Kena ‘Tendang’

Jika anda mempunyai cek tendang dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tangguhkan dahulu niat anda untuk mendapatkan pembiayaan. Ini kerana kebanyakan bank akan menolak permohonan peminjam sekiranya pemohon tersebut mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Mungkin zaman sekarang tak ramai yang pakai cek, tapi ini merupakan salah satu punca yang menyebabkan permohonan pembiayaan kita akan ditolak.

6. Muflis

Perkataan ini sangat ditakuti setiap orang. Individu yang muflis tidak layak untuk mendapatkan pembiayaan baru, pembiayaan semula dan apa jua kemudahan pembiayaan yang lain.

Sebab itulah anda dinasihatkan berhati-hati dalam merancang kewangan kerana takut ia akan memakan diri sehingga diisytihatkan muflis.

Sumber Rujukan: Hasrul Hassan

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur