Saudi Aramco Bakal Menjadi Syarikat Paling Mahal Dalam Sejarah IPO Dunia, Ini 8 Sebab Anda Tak Perlu Melabur Ke Dalamnya

Saudi Aramco merupakan syarikat yang mengeluarkan minyak mentah terbesar dunia. Syarikat yang berpengkalan di Arab Saudi ini bakal diapungkan ke pasaran dunia dan merupakan syarikat yang paling besar dari segi market capitalization di dunia jika berjaya diapungkan di pasaran dunia.

Idea untuk membawa syarikat ini ke IPO adalah dari Putera Mohamed Bin Salman yang ingin mengurangkan kebergantungan negara tersebut terhadap pendapatan minyak pada masa akan datang.

Syarikat ini merupakan syarikat yang paling banyak menjana keuntungan melebihi syarikat gergasi di Amerika Syarikat termasuklah Apple, Google dan Amazon; jika digabungkan keuntungan yang diperolehi oleh ketiga-tiga syarikat gergasi tersebut pada tahun lepas.

Syarikat yang ini akan menjadi syarikat pengeluar utama minyak di dunia sekiranya berjaya diapungkan di Riyadh Stock Exchange. Selain itu juga, kerajaan Arab Saudi berjanji untuk membayar sebanyak $75 billion dividen setiap tahun kepada pemegang saham syarikat tersebut.

Putera Mohamad Bin Salman adalah orang yang bertanggungjawab membawa Saudi Aramco ke IPO

Syarikat yang majoritnya di bawah kekuasaan Kerajaan Arab Saudi ini akan diapungkan hanya dengan 5% pegangan saham untuk pasaran luar yang bernilai sebanyak $2 trilion US Dolar.

Berikut merupakan sebab-sebab mengapa kita tidak perlu melabur ke dalam syarikat tersebut.

1. Geopolitik Yang Berisiko Tinggi

Kedudukan geografi pusat pengeluaran minyak terbesar yang dimiliki oleh syarikat tersebut sangat berisiko untuk dimusnahkan. Seperti yang sedia maklum, Arab Saudi mengalami krisis dengan negara jirannya iaitu Yemen.

Arab Saudi yang secara langsung telah melibatkan diri dalam peperangan saudara di Yemen dengan menghantar tenteranya bagi menumpaskan pemberontakan yang mencetuskan huru-hara di negara tersebut.

Kesannya, pemberontak dari Yemen telah melancarkan serangan dron ke telaga minyak terbesar yang dimiliki oleh syarikat tersebut yang bernama Abqaiq dan Khurais.

2. Tiada Pertumbuhan Syarikat

Syarikat yang berlandaskan perniagaan yang melibatkan komoditi kebiasanya sukar untuk berkembang berbanding dengan syarikat yang menjalankan perniagaan melibatkan sektor teknologi. Begitu juga Saudi Aramco yang mana pertumbuhan bagi syarikat ini adalah mendatar.

Syarikat ini hanya mengeluarkan minyak sebanyak 10 juta tong sehari dan tidak mampu untuk mengeluarkan lebih daripada itu bagi, memastikan harga minyak tidak jatuh terlalu murah dalam pasaran dunia.

3. Tiada Kuasa Penuh Syarikat

Syarikat ini walaupun diapungkan di pasaran antarabangsa, keputusan yang dibuat mengenai hala tuju bukan diputuskan oleh pemegang saham syarikat.

Ini kerana Saudi Aramco berada di bawah kekuasaan kerajaan Arab Saudi, yang mana raja mereka yang akan menentukan hala tuju syarikat tersebut tanpa dipengaruhi oleh pemegang-pemegang saham syarikat.

4. Nilai Yang Sangat Tinggi

Putera Mohamad Bin Salaman meletakan nilai yang agak tinggi untuk diapungkan ke pasaran luar iaitu sebanyak $2 trilion. Nilai tersebut dikatakan terlalu tinggi dengan apa yang dimiliki oleh syarikat tersebut.

Kebanyakan syarikat minyak sekarang yang menjalankan perniagaan minyak, hanya memberi pulangan dividen sebanyak 5% sahaja. Dengan nilai dividen yang dicadangkan oleh Saudi Aramco, nilai sebenar syarikat ini dipercayai hanyalah sebanyak $1.5 trilion.

5. Terdapat Altenatif Syarikat Lain

Selain daripada Saudi Aramco, banyak lagi syarikat minyak lain yang mempunyai pengurusan yang lebih baik berbanding dengan mereka. Dengan nilai sebanyak $1.5 trilion untuk sebuah syarikat yang dikuasai oleh pemerintahan Arab Saudi, adalah lebih baik melabur di dalam syarikat yang lain yang terdapat di dalam pasaran saham.

Sejarah membuktikan syarikat minyak yang dikuasai oleh pemerintahan sesebuah negara kebanyakannya tidak dapat berkembang dengan baik dan mungkin terlibat dengan skandal kewangan di negara tersebut.

6. Modal Pelaburan Dikhuatiri Disalah Guna

Risiko yang mungkin berlaku adalah duit para pelabur berkemungkinan disalah guna oleh pemerintah Arab Saudi yang kebanyakan adalah bilionair dan pewaris takhta kerajaan. Pada tahun 2017, Putera Alwaleed Bin Talal telah ditahan dan kewangan beliau dibekukan di atas kesalahan rasuah.

Selain daripada itu, seramai berbelas orang bilionair yang ditahan bersama dengan Putera Alwaleed di atas jenayah yang serupa.

7. Amalan Sistem Autokrasi

Arab Saudi terkenal dengan negara yang mengamalkan sistem autokrasi dalam pemerintahan negara mereka. Raja Arab Saudi merupakan ketua negara yang sangat berkuasa dan akan menghapuskan mana-mana individu di negara tersebut yang mengkritik cara pemerintahan diraja di negara tersebut.

Di antara mangsa yang terbaru yang menjadi korban kepada Arab Saudi adalah seorang wartawan dari negara tersebut yang bekerja untuk Akhbar Washington Post. Masih ingat lagi kes Jamal Khashoggi yang dibunuh di kedutaan Arab Saudi di Turki?

8. Era Penggunaan Petroleum Semakin Berakhir

Penggunaan petroleum akan berakhir pada masa hadapan dengan kemajuan kenderaan berasakan elektirk. Syarikat Tesla merupakan syarikat yang menguasai pasaran untuk segmen elektrik dan diikuti rapat oleh gergasi automotif Jerman iaitu Volkwagen.

Manusia yang semakin sedar betapa pentingnya menjaga alam sekitar daripada dicemari oleh asap enjin kenderaan yang menggunakan petrol atau diesel, semakin beralih arah ke kenderaan yang mesra alam.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!