Parasite, Filem Pertama Dari Asia Yang Berjaya Memenangi Anugerah Oscar

Kemeriahan acara berprestij perfileman dunia baru sahaja melabuhkan tirai untuk tahun 2020. Satu kejutan telah berlaku kerana buat kali pertama di dalam sejarah perfileman dunia dan juga Asia apabila filem yang dihasilkan di Korea Selatan di dalam bahasanya telah memenangi anugerah filem terbaik untuk tahun ini.

Ia merupakan filem pertama dari Asia yang berjaya memenangi di dalam acara Oscar yang berprestij sejak diperkenalkan 92 tahun lalu.

Filem yang mengisahkan kehidupan dua buah keluarga yang berbeza dari segi darjat yang tinggal di bandar yang sama. Filem ini mengetengahkan masalah sosial yang wujud di kalangan masyarkat pada hari ini.

Keluarga yang miskin begitu kreatif berjuang untuk meneruskan kehidupan di bandar besar dengan menggunakan kelebihan yang dimiliki oleh keluarga yang kaya.

Selain mendapat anugerah filem terbaik di Oscar, pengarah filem Parasite ini juga berjaya mengungguli di dalam kategori pengarah terbaik untuk tahun ini. Beliau yang dimaksudkan ialah Bong Joon Ho dilahirkan di Daegu, Korea Selatan pada tahun 1969.

Beliau meminati dunia perfileman sejak berusia 14 tahun dan sering bermain dengan skrip hasil ciptaanya sendiri. Beliau yang meyambung pelajarananya di peringkat universiti di dalam jurusan sosiologi, mula aktif di dalam dunia perfileman pada pertengahan tahun 1990-an.

Beliau bermula sebagai pembantu pengarah untuk filem Motel Cactus pada tahun 1997 dan menjadi pengarah filem sepenuhnya pada tahun 2000 dengan filem yang bertajuk “Barking Dogs Never Bite”.

Filem yang menjadikan dirinya dikenali di peringkat antarabangsa adalah filem bertajuk “The Host” yang  merupakan sebuah filem sains fiksyen yang telah disiarkan diperingkat antarabangsa pada tahun 2006.

Sepanjang Bong Joon Hoa menjadi pengarah di Korea Selatan, kebanyakan filem arahannya telah mendapat kutipan Box Office dan menyebabkan dirinya begitu terkenal di negaranya sendiri. Beliau enjadi salah seorang pengarah yang terkenal di Korea Selatan dan khidmatnya mula ditagih oleh syarikat produksi dari negara barat.

Beliau telah bekerjasama dengan syarikat perfileman penstriman terbesar didunia iaitu Netflix pada tahun 2015, di mana Netflix telah melabur sebanyak $50 juta untuk filem yang diarahkan olehnya. Mereka begitu yakin dengan kebolehan yang dimiliki oleh Bong Joon Ho kerana dia telah berjaya mengarahkan filem sains fiksyen yang popular berdasarkan penulis novel Perancis, Jacques Lob  dan  Jean-Marc Rochette yang bertajuk Le Transperceneige (Snowpiercer).

Filem arahahanya bersama Netflix yang bertajuk Okja pada tahun 2017 berdepan dengan kontroversi yang menambahkan lagi publisiti kepada Bong Joon Ho. Filem sains fiksyen arahannya itu telah melanggar syarat percalonan filem Cannes yang mana syarat untuk filem itu ditempatkan didalam Festival Cannes, sesebuah filem wajib ditayangkan di Perancis sebelum ditayangkan di seluruh dunia.

Selain itu juga,filem ini juga mencetuskan  kontrovesi di negara kelahirannya sendiri apabila kebanyakan pawagam yang ternama enggan menyiarkan filem tersebut di pawagam mereka kerana telah melanggar akta perfileman yang mana setiap filem perlu ditayangkan selama tiga minggu di pawagam sebelum filem itu dapat ditayangkan di mana-mana platform. Syarikat Netflix yang enggan mematuhi peraturan tersebut dan menyangkan filem tersebut di platformnya bersama dengan tayangan perdana filem itu di  Korea Selatan.

Kesan dari peristiwa tersebut, filem ini tidak mendapat sambutan yang luar biasa seperti filem arahannya yang lain dan boleh dikategorikan sebagai sebuah filem Box Office Bomb yang mana kos untuk menghasilkan filem ini menelan belanja sebanyak $57 juta mankala hasil kutipan yang diperolehinya hanyalah sebanyak $2 juta.

Walaupun kutipan tidak seperti yang diharapkan, beliau masih mampu untuk memberi fokus kepada filem Parasite yang berjaya membawa dirinya memenangi empat anugerah Oscar yang berbeza. Walaupun, ianya keluar dari genre filem arahannya yang banyak berkisar kepada sains fiksyen, tetapi filem ini telah berjaya menjadikan dirinya menjadi salah seorang pengarah yang paling berpengaruh di dunia.

Beliau juga menyatakan salah satu faktor kejayaanya adalah disebabkan menjalani kehidupan yang ringkas dan banyak menyendiri. Beliau menjadikan lagenda pengarah filem terkenal Martin Scorsese sebagai rujukan dan idolanya semasa dia kecil.

Dengan kemenangan yang diperolehi oleh Bong Joon Ho, ia telah membuka mata banyak pihak bahawa filem yang dihasilkan oleh pengarah Asia juga mampu memperolehi kejayaan yang luar biasa di persada dunia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee