Bitcoin Ambil Masa 12 Tahun Untuk Cecah USD1 Trilion

Dalam diam tak diam, pelaburan dalam aset digital semakin meningkat popular. Pada bulan April yang lalu, Bitcoin yang merupakan aset digital atau mata wang kripto yang paling popular – telah mencecah USD1 trilion dalam market capitalization.

Jemput baca Nak Buat Duit Dalam Aset Digital (Kripto)? Ini Resolusi Shariah Berkenaan Aset Digital Oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti

Market capitalization bagi kripto adalah suatu ukuran yang menunjukkan jumlah nilai sesuatu kripto yang telah dilombong.

Formulanya: Harga kripto sekarang x bilangan kripto yang telah dilombong

Apa yang mengejutkan, Bitcoin hanya mengambil masa 12 tahun untuk mencapai paras USD1 trilion. Sedangkan syarikat gergasi lain yang tersenarai di pasaran saham yang berjaya mencecah paras ini biasanya mengambil masa yang lebih lama.

Sumber: Visual Capitalist

Microsot mengambil masa 44 tahun, Apple mengambil masa 42 tahun, Amazon 24 tahun dan Google yang terkini memasuki kelab USD1 trilion pula mengambil masa selama 21 tahun.

Secara purata, keempat-empat syarikat teknologi terkemuka ini mengambil masa lebih kurang 33 tahun untuk mencecah paras USD1 trilion.

Menurut data terkini setakat 26 Julai 2021, Apple telah pun mencapai market capitalization sebanyak USD2.49 trilion, diikuti dengan Microsoft sebanyak USD2.19 trilion, Amazon dengan USD1.87 trilion dan Google juga sebanyak USD1.87 trilion.

Manakala Bitcoin pula sekarang mempunyai market cap sebanyak USD698.93 bilion setelah membuat correction.

3 Faktor Utama Harga Bitcoin Dijangka Naik Semula Ke Paras Lebih Tinggi

Pada awal tahun 2021, Bitcoin mempunyai market cap sekitar USD500 bilion, tetapi telah naik mencanak-canak disebabkan beberapa perkara. Di antaranya adalah:

1. Ramai Orang Kaya Mula Berminat Melabur Dalam Bitcoin

Di antara sebab utama semakin ramai yang melabur ke dalam aset digital adalah penglibatan CEO terkenal dan bilionaire seperti Elon Musk (Tesla) dan Jack Dorsey (Square).

2. Wujudnya ETF Baru

Kini telah wujud beberapa ETF baru yang dilancarkan dan dikawalselia oleh kerajaan, seperti yang terdapat di Kanada. Dan katanya ada beberapa lagi ETF yang bersandarkan kepada aset digital yang bakal dilancarkan tak lama lagi.

Ini berikutan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) yang merupakan satu-satunya peluang pelaburan yang ada di pasaran ekuiti yang mempunyai kena-mengena dalam Bitcoin.

3. Institusi Kewangan Mula Melabur

Dengan penglibatan nama-nama besar seperti Mastercard, Visa dan Bank of New York Mellon yang kini menerima mata wang digital, pastinya akan memudahkan pelanggan mereka untuk membuat pembayaran menggunakan Bitcoin.

Persoalannya, bilakah Bitcoin akan membuat kenaikan semula ke paras USD1 trilion – dan seterusnya ‘to the moon’?

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod F9S7R8. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod F9S7R8.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma!

Jika belum membuka akaun Luno, boleh mulakan di sini: https://www.luno.com/invite/F9S7R8

Previous ArticleNext Article

Kaspersky: Keselamatan Blockchain Halang Jenayah Mata Wang Kripto

KUALA LUMPUR, 13 Julai  (Bernama) — Kaspersky yang merupakan sebuah syarikat keselamatan siber global menumpukan kepada pembangunan keselamatan blockchain bagi membantu memerangi jenayah mata wang kripto (penipuan dan scam).

Pengarah Urusan Kaspersky untuk Asia Pasifik Chris Connell berkata membangunkan keselamatan blockchain sentiasa menjadi antara keutamaan mereka memandangkan teknologi itu makin berkembang pesat.

“Keselamatan siber mata wang kripto pada masa ini masih di peringkat awal dan menjadi tugas kami untuk terus membangunkan produk kami bagi mencuba dan menyesuaikan diri dengan pasaran mata wang kripto yang sentiasa berubah,” katanya kepada pemberita dalam temu bual di sini hari ini.

Beliau juga berkata teknologi digital boleh berubah dalam masa sejam tetapi adalah penting untuk memastikan seseorang itu melakukan perkara yang betul dan sesuai bagi menyesuaikan diri dengan perubahan itu dengan cepat atau sekurang-kurangnya cuba mendahului penjenayah siber.

“Oleh itu, ia (keselamatan siber mata wang kripto) adalah penting dan pastinya berada dalam radar kami,” katanya, sambil menambah bahawa Kaspersky telah mematenkan teknologi blockchain untuk pemindahan data peribadi yang selamat pada 22 Februari, 2022.

Pakar-pakar Kaspersky memantau dengan teliti halaman pancingan data yang menyasarkan kepada pelabur kripto berpotensi serta fail berniat jahat yang diedarkan di bawah nama 20 dompet mata wang kripto paling popular, jelas Connell.

Beliau berkata sejak awal 2022, produk Kaspersky mengesan dan menghalang hampir 200,000 percubaan untuk mencuri mata wang digital pengguna dan perakuan ke dompet mereka melalui pancingan data.

Jumlah bilangan percubaan sedemikian hampir mencecah 50,000 pada April, iaitu separuh daripada petunjuk bagi suku pertama 2022, katanya.

Menurut Kaspersky, dompet kripto ialah sasaran utama untuk penipuan dan aktiviti yang berniat jahat.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/kaspersky-keselamatan-blockchain-halang-jenayah-mata-wang-kripto/