Kisah Jatuh Bangun Restoran Subway

Anda pasti pernah dengar nama restoran Subway ini bukan? Restoran ini menyediakan pelbagai pilihan roti sandwic yang bukan sahaja enak tetapi juga berkhasiat untuk dimakan.

Kini restoran ini menjadi salah satu restoran francais yang paling cepat berkembang di seluruh dunia. Sekarang Subway mempunyai lebih daripada 40,000 rangkaian francais di 110 buah negara.

Untuk mencapai kejayaan sebegitu rupa, banyak liku-liku yang terpaksa dilalui oleh pemiliknya.

Asal-Usul Subway

Kredit Gambar: Eat This

Perniagaan restoran ini mula diusahakan oleh seorang remaja berusia 17 tahun yang bernama Fred DeLuca. Pada asalnya, beliau berniaga semata-mata ingin mencari duit bagi menampung pengajiannya di kolej.

Beliau tidak pernah bercita-cita untuk menjadi seorang ahli perniagaan, sebaliknya mahu menjadi seorang doktor.

Dengan modal USD1,000 yang dipinjam, beliau memulakan perniagaan sandwic bersama dengan seorang rakan kongsi iaitu Peter Buck. Mereka membuka kedai pertama mereka yang diberi nama Pete’s Super Submarine di Connecticut pada Ogos 1965. Tetapi mereka telah mengalami kegagalan, namun tidak berputus asa.

Mereka meneruskan usaha dengan membuka restoran lain di kawasan yang berhampiran. Namun mereka masih juga gagal.

Usaha tetap diteruskan. Restoran mereka yang ketiga diberi nama baru iaitu ‘Subway’. Sikap tidak berputus asa mereka ini akhirnya telah membuahkan hasil.

Mereka berjaya mendapat keuntungan sebanyak USD7,000 pada tahun pertama perniagaan ini. Akhirnya Fred mengambil keputusan untuk melupakan cita-cita untuk menjadi seorang doktor dan bekerja dalam industri makanan.

Mereka meletakkan sasaran iaitu mereka akan memiliki 30 restoran di negeri tersebut. Tetapi setelah 10 tahun, mereka hanya mampu memiliki 16 restoran sahaja.

Masalah yang paling besar adalah untuk mengekalkan kualiti yang sama bagi setiap cawangan restoran mereka. Menurut Fred, francais merupakan salah satu cara terbaik untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Jadi beliau telah memujuk salah seorang rakannya iaitu Brian Dixon untuk membuka cawangan francais mereka yang pertama di New Haven. Usaha mereka ini membuahkan hasil apabila 14 buah lagi cawangan baru telah dibuka pada tahun yang sama.

Kredit Gambar: The Daily Meal

Setelah itu, kejayaan demi kejayaan mula menyusul. Berpuluh-puluh ribu cawangan telah berjaya dibuka di seluruh dunia. Dan jumlah ini terus meningkat.

Salah satu faktor kejayaan mereka adalah kerana makanan yang mereka tawarkan. Mereka mempromosikan makanan yang sihat, berkualiti dan juga segar.

Setiap roti yang mereka gunakan harus dibakar di dalam kedai itu juga. Ini membuatkan pelanggan berasa yakin dengan kualiti serta kesegaran makanan yang disediakan.

Banyak yang kita boleh belajar daripada dua orang pengasas restoran ini sebenarnya. Antaranya ialah sikap tidak mudah berputus asa.

Walaupun beberapa kali gagal dalam perniagaan, mereka tetap berusaha mencari jalan keluar kepada permasalahan dan yakin bahawa mereka pasti berjaya. Ternyata sikap positif ini telah membuahkan hasil yang lumayan.

Pengasasnya Fred DeLuca telah pun meninggal dunia pada tahun 2015, tetapi legasinya berterusan sehingga ke hari ini. Dan katanya beliau bernilai USD2.8 bilion menerusi perniagaan Subway ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.