Kisah Jatuh Bangun Restoran Subway

Anda pasti pernah dengar nama restoran Subway ini bukan? Restoran ini menyediakan pelbagai pilihan roti sandwic yang bukan sahaja enak tetapi juga berkhasiat untuk dimakan.

Kini restoran ini menjadi salah satu restoran francais yang paling cepat berkembang di seluruh dunia. Sekarang Subway mempunyai lebih daripada 40,000 rangkaian francais di 110 buah negara.

Untuk mencapai kejayaan sebegitu rupa, banyak liku-liku yang terpaksa dilalui oleh pemiliknya.

Asal-Usul Subway

Kredit Gambar: Eat This

Perniagaan restoran ini mula diusahakan oleh seorang remaja berusia 17 tahun yang bernama Fred DeLuca. Pada asalnya, beliau berniaga semata-mata ingin mencari duit bagi menampung pengajiannya di kolej.

Beliau tidak pernah bercita-cita untuk menjadi seorang ahli perniagaan, sebaliknya mahu menjadi seorang doktor.

Dengan modal USD1,000 yang dipinjam, beliau memulakan perniagaan sandwic bersama dengan seorang rakan kongsi iaitu Peter Buck. Mereka membuka kedai pertama mereka yang diberi nama Pete’s Super Submarine di Connecticut pada Ogos 1965. Tetapi mereka telah mengalami kegagalan, namun tidak berputus asa.

Mereka meneruskan usaha dengan membuka restoran lain di kawasan yang berhampiran. Namun mereka masih juga gagal.

Usaha tetap diteruskan. Restoran mereka yang ketiga diberi nama baru iaitu ‘Subway’. Sikap tidak berputus asa mereka ini akhirnya telah membuahkan hasil.

Mereka berjaya mendapat keuntungan sebanyak USD7,000 pada tahun pertama perniagaan ini. Akhirnya Fred mengambil keputusan untuk melupakan cita-cita untuk menjadi seorang doktor dan bekerja dalam industri makanan.

Mereka meletakkan sasaran iaitu mereka akan memiliki 30 restoran di negeri tersebut. Tetapi setelah 10 tahun, mereka hanya mampu memiliki 16 restoran sahaja.

Masalah yang paling besar adalah untuk mengekalkan kualiti yang sama bagi setiap cawangan restoran mereka. Menurut Fred, francais merupakan salah satu cara terbaik untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Jadi beliau telah memujuk salah seorang rakannya iaitu Brian Dixon untuk membuka cawangan francais mereka yang pertama di New Haven. Usaha mereka ini membuahkan hasil apabila 14 buah lagi cawangan baru telah dibuka pada tahun yang sama.

Kredit Gambar: The Daily Meal

Setelah itu, kejayaan demi kejayaan mula menyusul. Berpuluh-puluh ribu cawangan telah berjaya dibuka di seluruh dunia. Dan jumlah ini terus meningkat.

Salah satu faktor kejayaan mereka adalah kerana makanan yang mereka tawarkan. Mereka mempromosikan makanan yang sihat, berkualiti dan juga segar.

Setiap roti yang mereka gunakan harus dibakar di dalam kedai itu juga. Ini membuatkan pelanggan berasa yakin dengan kualiti serta kesegaran makanan yang disediakan.

Banyak yang kita boleh belajar daripada dua orang pengasas restoran ini sebenarnya. Antaranya ialah sikap tidak mudah berputus asa.

Walaupun beberapa kali gagal dalam perniagaan, mereka tetap berusaha mencari jalan keluar kepada permasalahan dan yakin bahawa mereka pasti berjaya. Ternyata sikap positif ini telah membuahkan hasil yang lumayan.

Pengasasnya Fred DeLuca telah pun meninggal dunia pada tahun 2015, tetapi legasinya berterusan sehingga ke hari ini. Dan katanya beliau bernilai USD2.8 bilion menerusi perniagaan Subway ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee