Nak Buat Duit Dalam Aset Digital (Kripto)? Ini Resolusi Shariah Berkenaan Aset Digital Oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti

Ramai hari ini yang telah mula pelaburan aset digital (kripto) khususnya dengan pengumuman Suruhanjaya Sekuriti yang memberi pengesahan kepada tiga platform digital iaitu Luno, Tokenize, dan Sinegy.

Minat terhadap aset digital ini dikuatkan lagi dengan Resolusi Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti pada 29 Jun 2020 dan 20 Julai 2020 yang lepas.

Walaubagaimapun, masih ramai yang tertanya-tanya dan keliru dengan hukum pelaburan aset digital.

Dalam resolusi tersebut, MPS telah membincangkan tiga isu:

  1. Adakah aset digital boleh dianggap sebagai aset menurut perspektif Shariah?
  2. Adakah aset digital dikira sebagai matawang atau barang dagangan?
  3. Bagaimana menentukan status Shariah token digital?

Sebelum ini, terdapat perbezaan di antara aset digital, matawang digital, dan token digital.

Berdasarkan resolusi tersebut, aset digital merujuk kepada kedua-dua matawang digital dan token digital.

Matawang digital pula dibahagikan kepada dua jenis, satu yang disandarkan kepada teknologi semata-mata seperti Bitcoin, Litecoin, Ripple dan sebagainya dan jenis kedua adalah yang disandarkan kepada aset ribawi seperti emas dan perak.

Antara matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi adalah GoldX yang dikeluarkan oleh HelloGold.

MPS membuat resolusi bahawa matawang digital yang disandarkan kepada teknologi tidak dikira sebagai matawang dalam perspektif Shariah, maka ianya tidak boleh disamakan dengan pelaburan FOREX yang tertakluk kepada ketetapan Shariah dalam bab perdagangan matawang.

Bagi matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi pula, maka ketetapan Shariah terhadap perdagangan matawang adalah tertakluk. Ketetapan paling utama adalah ia perlu dilakukan secara lani (spot) dan semisal.

Bagi token digital pula, MPS merumuskan bahawa ianya adalah barang dagangan dan bukannya matawang.

Bagi menentukan status Shariah token digital, ia perlu dipastikan bahawa hasil atau perolehan daripada jualan token digital itu haruslah digunakan untuk projek atau aktiviti yang patuh Shariah dan segala manfaat kepada pemegang token digital itu haruslah patuh Shariah.

Itulah rumusan ringkas daripada resolusi Shariah tentang aset digital oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti, ia boleh dibaca di pautan: Aset Digital Menurut Perspektif Syariah (KEPUTUSAN MAJLIS PENASIHAT SYARIAH
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA 31 Disember 2020)

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod F9S7R8. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod F9S7R8.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA