Resolusi Shariah Berkenaan Aset Digital Oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti

Ramai hari ini yang telah mula pelaburan aset digital khususnya dengan pengumuman Suruhanjaya Sekuriti yang memberi pengesahan kepada tiga platform digital iaitu Luno, Tokenize, dan Sinegy.

Minat terhadap aset digital ini dikuatkan lagi dengan Resolusi Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti pada 29 Jun 2020 dan 20 Julai 2020 yang lepas.

Walaubagaimapun, masih ramai yang tertanya-tanya dan keliru dengan hukum pelaburan aset digital.

Dalam resolusi tersebut, MPS telah membincangkan tiga isu:

  1. Adakah aset digital boleh dianggap sebagai aset menurut perspektif Shariah?
  2. Adakah aset digital dikira sebagai matawang atau barang dagangan?
  3. Bagaimana menentukan status Shariah token digital?

Sebelum ini, terdapat perbezaan di antara aset digital, matawang digital, dan token digital.

Berdasarkan resolusi tersebut, aset digital merujuk kepada kedua-dua matawang digital dan token digital.

Matawang digital pula dibahagikan kepada dua jenis, satu yang disandarkan kepada teknologi semata-mata seperti Bitcoin, Litecoin, Ripple dan sebagainya dan jenis kedua adalah yang disandarkan kepada aset ribawi seperti emas dan perak.

Antara matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi adalah GoldX yang dikeluarkan oleh HelloGold.

MPS membuat resolusi bahawa matawang digital yang disandarkan kepada teknologi tidak dikira sebagai matawang dalam perspektif Shariah, maka ianya tidak boleh disamakan dengan pelaburan FOREX yang tertakluk kepada ketetapan Shariah dalam bab perdagangan matawang.

Bagi matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi pula, maka ketetapan Shariah terhadap perdagangan matawang adalah tertakluk. Ketetapan paling utama adalah ia perlu dilakukan secara lani (spot) dan semisal.

Bagi token digital pula, MPS merumuskan bahawa ianya barang dagangan dan bukannya matawang.

Bagi menentukan status Shariah token digital, ia perlu dipastikan bahawa hasil atau perolehan daripada jualan token digital itu haruslah digunakan untuk projek atau aktiviti yang patuh Shariah dan segala manfaat kepada pemegang token digital itu haruslah patuh Shariah.

Itulah rumusan ringkas daripada resolusi Shariah tentang aset digital oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti, ia boleh dibaca di pautan: https://www.sc.com.my/development/islamic-capital-market/resolutions-of-the-sc-shariah-advisory-council

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Apa Itu ‘Spread’ Atau Susut Nilai Emas?

Ramai yang terlibat dalam pelaburan emas, ada yang menjadikannya instrumen pelaburan dan ada juga yang memilihnya sebagai instrumen kalis inflasi.

Tapi tak ramai yang tahu apa yang dimaksudkan dengan susut nilai emas atau ‘spread’.

Bagi membantu anda menjawab persoalan ini, mari kami kongsikan apa itu ‘spread’ atau susut nilai emas yang sebenar.

Apa Itu Susut Nilai Emas?

Susut nilai emas atau pun dikenali sebagai ‘spread’ adalah perbezaan di antara harga belian dan juga harga jualan emas. Susut nilai emas ini boleh dijadikan kayu ukur bagi mendapat keuntungan berdasarkan berat emas yang dibeli.

Susut nilai emas biasanya boleh dianggarkan dalam peratus dan sekiranya harga emas melebihi nilai tersebut, maka kita sudah boleh menjual emas tersebut untuk mendapatkan keuntungan.

Bagi mengira peratus susut nilai emas, formula susut nilai emas adalah seperti berikut :

Harga jualan – Harga belian = Jumlah susut nilai emas tersebut

Sebagai contoh:

Pada tahun 2010, harga jualan emas adalah RM300 dan harga beliannya adalah RM290, maka nilai susut emas tersebut adalah RM10. Peratusan untuk susut nilai emas tersebut adalah sebanyak 3.33%.

Untuk pengetahuan anda, tiada pihak tertentu yang mengawal atau meletakkan had susut nilai emas ini. Susut nilai emas ini biasanya ditentukan oleh tukang emas itu sendiri dan terserah kepada mereka untuk meletakkan susut nilai tersebut kepada pelanggan mereka.

Adakah Rugi Sekiranya Beli Dan Terus Jual Emas?

Boleh dikatakan amat rugi jika anda terus menjual emas tersebut selepas membelinya.

Emas adalah pelaburan jangka masa panjang dan sebab itulah ianya diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain.

Kesimpulannya, sebelum membeli emas kena pastikan anda mencari susut nilai emas yang paling rendah. Susut nilai emas biasanya akan membolehkan kita membuat keuntungan dalam pelaburan emas dengan lebih cepat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur