Nak Buat Duit Dalam Aset Digital (Kripto)? Ini Resolusi Shariah Berkenaan Aset Digital Oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti

Ramai hari ini yang telah mula pelaburan aset digital (kripto) khususnya dengan pengumuman Suruhanjaya Sekuriti yang memberi pengesahan kepada tiga platform digital iaitu Luno, Tokenize, dan Sinegy.

Minat terhadap aset digital ini dikuatkan lagi dengan Resolusi Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti pada 29 Jun 2020 dan 20 Julai 2020 yang lepas.

Walaubagaimapun, masih ramai yang tertanya-tanya dan keliru dengan hukum pelaburan aset digital.

Dalam resolusi tersebut, MPS telah membincangkan tiga isu:

  1. Adakah aset digital boleh dianggap sebagai aset menurut perspektif Shariah?
  2. Adakah aset digital dikira sebagai matawang atau barang dagangan?
  3. Bagaimana menentukan status Shariah token digital?

Sebelum ini, terdapat perbezaan di antara aset digital, matawang digital, dan token digital.

Berdasarkan resolusi tersebut, aset digital merujuk kepada kedua-dua matawang digital dan token digital.

Matawang digital pula dibahagikan kepada dua jenis, satu yang disandarkan kepada teknologi semata-mata seperti Bitcoin, Litecoin, Ripple dan sebagainya dan jenis kedua adalah yang disandarkan kepada aset ribawi seperti emas dan perak.

Antara matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi adalah GoldX yang dikeluarkan oleh HelloGold.

MPS membuat resolusi bahawa matawang digital yang disandarkan kepada teknologi tidak dikira sebagai matawang dalam perspektif Shariah, maka ianya tidak boleh disamakan dengan pelaburan FOREX yang tertakluk kepada ketetapan Shariah dalam bab perdagangan matawang.

Bagi matawang digital yang disandarkan kepada aset ribawi pula, maka ketetapan Shariah terhadap perdagangan matawang adalah tertakluk. Ketetapan paling utama adalah ia perlu dilakukan secara lani (spot) dan semisal.

Bagi token digital pula, MPS merumuskan bahawa ianya adalah barang dagangan dan bukannya matawang.

Bagi menentukan status Shariah token digital, ia perlu dipastikan bahawa hasil atau perolehan daripada jualan token digital itu haruslah digunakan untuk projek atau aktiviti yang patuh Shariah dan segala manfaat kepada pemegang token digital itu haruslah patuh Shariah.

Itulah rumusan ringkas daripada resolusi Shariah tentang aset digital oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti, ia boleh dibaca di pautan: Aset Digital Menurut Perspektif Syariah (KEPUTUSAN MAJLIS PENASIHAT SYARIAH
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA 31 Disember 2020)

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod F9S7R8. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod F9S7R8.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

3 Tips Untuk Kekal Survive Dalam Pasaran FCPO

Dalam perdagangan FCPO, ramai pelabur baru yang trauma dengan margin call kerana baki akaun sudah tidak mencukupi untuk meneruskan perdagangan. Bagaimana hal ini boleh berlaku? Margin call terjadi apabila pelabur salah membuat percaturan dalam trading plan dan harga bergerak melawan arus dengan trading plan. Maka, pelabur terpaksa menerima kerugian dan apabila kerugian semakin besar sehingga melebihi had yang ditetapkan oleh pihak broker, pelabur akan dikenakan margin call untuk menutup posisi dan menerima kerugian.

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang berisiko tinggi. High risk High Return, jika anda boleh untung RM1,000 dalam sehari, anda juga boleh rugi RM1,000 dalam sehari.

Gambar di atas menunjukkan produk-produk yang ada di Bursa Malaysia. Bermula dari paling kiri low risk sehingga yang paling kanan high risk. FCPO adalah salah satu produk derivatives. Oleh itu, FCPO dikategorikan dalam high risk instrument.

Oleh itu, ilmu yang mantap dan pemahaman dalam analisis teknikal mesti dikuasai supaya anda tidak menerima kerugian yang besar. Namun begitu, masih terdapat sinar bagaimana untuk anda kekal konsisten dan survive dalam pasaran yang penuh cabaran dan risiko ini.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk anda kekal survive dalam pasaran FCPO.

1. Modal Yang Mencukupi

Ramai pelabur baru yang tidak dapat survive dalam pasaran kerana tidak faham mengenai risk and money management. Pengurusan kewangan yang betul sangat penting untuk memastikan anda kekal survive dalam pasaran. Pada tahun 2022, margin pelaburan FCPO telah dinaikkan sebanyak 2 kali dari RM5,500 kepada RM7,000. Dari RM7,000 ke RM11,000. Ini yang menyebabkan ramai pelabur terciduk kerana modal pelaburan dinaikkan dengan begitu ketara.

Oleh itu, bagaimana cara yang betul untuk kita menguruskan modal pelaburan untuk FCPO? Untuk memudahkan anda menguruskan modal pelaburan, anda mestilah tidak merisikokan modal pelaburan melebihi 50%.

Sebagai contoh :

Margin FCPO : RM11,000

RM11,000 / 50% (risk exposure) = RM22,000

Mengikut kiraan di atas, modal ideal yang sepatutnya pelabur sediakan adalah mesti lebih dari RM22,000 untuk memastikan anda tidak sentiasa dedahkan modal pelaburan melebihi 50%.

Majoriti pelabur baru tidak mampu untuk sediakan modal pelaburan yang ideal. Oleh itu, ia akan menyukarkan pengurusan modal seterusnya pelabur akan cenderung kepada margin call.

2. Sentiasa Gunakan Stoploss

Stoploss adalah alat yang sangat penting dalam menjaga dan melindungi modal pelaburan kita. Penggunaan stoploss dalam setiap trading plan membantu untuk kita kekal fokus. Ramai pelabur baru yang tidak menggunakan stoploss kecundang kerana margin call.

Pasaran FCPO bergerak sangat laju dan dalam range yang besar. Pergerakan dalam sehari boleh mencecah 300 ticks bersamaan RM7,500. Jika kita berada dalam pergerakan besar seperti ini, stoploss membantu untuk kita kekal survive dalam pasaran. Jika tidak menggunakan stoploss, potensi kerugian RM7,500 dalam tempoh sehari dapat dielakkan.

3. SOP Entry

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, disiplin adalah kuncinya. Disiplin dalam mengawal emosi dan juga disiplin dalam mengamalkan SOP trading kita. Dalam apa juga pasaran pastikan anda mempunyai satu setup yang jelas dan terbukti berkesan. Sebelum mengambil apa-apa posisi dalam pasaran, pastikan setup yang anda gunakan muncul terlebih dahulu. Masalahnya, ramai pelabur di luar sana tidak mempunyai kesabaran dalam menunggu setup. Trading is waiting game.

Jika kita menjaga SOP entry ini, kecenderungan kita dalam melakukan kesilapan akan berkurang. Oleh itu, ia dapat meningkatkan potensi kita untuk kekal survive dalam pasaran FCPO.

Selamat berdagang!!

Baca juga:

Dapatkan Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam ebook akan datang ‘Waran 101’ khas untuk mereka yang nak dalami teknik melabur waran.