Ethereum, Aset Digital Kedua Terbesar Dunia Telah Breakout Paras USD4,000

Buat pertama kali dalam sejarah Ethereum, harga aset digital kedua terbesar ini berjaya memecahkan paras rintangan USD4,000.

Kredit: Trading View

Ether, token digital bagi blockchain Ethereum, meningkat sehingga paras USD4,200 dengan market cap sebanyak USD483 bilion, hampir separuh market cap Bitcoin yang sebanyak USD1.09 trilion.

Keseluruhan market cap pasaran aset digital adalah USD2.5 trilion dan ianya kelihatan semakin meningkat saban hari.

Minat belian ini dipacu oleh pembeli korporat seperti Tesla dan pelabur institusi seperti Goldman Sachs dan Morgan Stanley yang menyediakan peluang kepada para pelanggan mereka untuk mempelbagaikan portfolio mereka ke dalam Bitcoin.

Namun begitu, sesetengah pelabur masih belum percaya ke dalam aset digital ini seperti Bank of America yang menyifatkannya sebagai ‘mother of all bubbles’ dan Alvine Capital sebagai tiada fundamental ke atas aset digital ini.

Ethereum VS Bitcoin

Ethereum dibangunkan pada tahun 2013 oleh Vitalik Buterin dan beberapa orang lagi software developer yang membolehkan orang ramai membangunkan aplikasi menggunakan rangkaian Ethereum. Manakala Ether pula merupakan mata wang bagi Ethereum.

Walaupun Ethereum dan Bitcoin adalah aset digital, tetapi mereka mempunyai perbezaannya.

Bitcoin dilihat sebagai tempat simpanan nilai seperti emas, Ethereum dilihat sebagai infrastruktur bagi internet yang terdesentralisasi yang tidak dikawalselia oleh mana-mana pihak berkuasa.

Ianya dibentuk berdasarkan trend dalam dunia kripto yang semakin popular iaitu ‘kewangan yang terdesentralisasi’, yang bertujuan untuk mencipta semula produk kewangan tradisional menggunakan teknologi blockchain, sistem komputer yang digunakan banyak aset digital.

Ethereum juga mendapat manfaat daripada Non-Fungible Token (NFT) yang semakin popular, di mana kebanyakan NFT seperti CryptoKitties dan CryptoPunks ada di dalam rangkaian Ethereum.

Baca: Non-Fungible Token (NFT), Pelaburan Karya Seni Digital Yang Semakin Mendapat Perhatian

Namun, kedua-dua Ethereum dan Bitcoin telah dikritik oleh ahli alam sekitar kerana kesan perlombongan aset digital ini terhadap iklim dunia. Maklumlah, nak melombong ini memerlukan kuasa elektrik yang banyak.

Sumber Rujukan: CNBC

Bagi yang berminat nak beli Ethereum atau Bitcoin, boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Harga Tertinggi Dan Kejatuhan Bitcoin: Di Antara Wyckoff, Bull Run Tahun 2013, Kitaran Pi Dan Ketakutan Melampau

Setiap yang naik, pasti akan turun. Apabila berlakunya All-Time High bagi sesuatu pelaburan, pastinya akan berlaku jualan untuk meraih keuntungan. Takkan semua orang beli dan tak jual-jual kan?

Sama ada saham atau aset digital, kelihatan Bitcoin seperti telah mencapai paras tertingginya iaitu setinggi USD64,895 pada 14 April 2021 sehingga menjunam ke paras USD30,000 pada 19 Mei 2021.

Kejatuhan lebih daripada 50% dalam masa tak sampai sebulan.

Walaupun pada ketika itu market cap Bitcoin adalah lebih daripada USD1 trilion, kini ianya berlegar di sekitar USD600 bilion ke USD700 bilion.

Tetapi katanya para penganalisa telah pun mengaitkan kejatuhan mendadak Bitcoin ini kepada empat perkara.

1. ‘Wyckoff Distribution’

Kredit Gambar: BeInCrypto

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Setelah berlakunya kenaikan mendadak seperti yang dialami Bitcoin, maka lumrahnya harga akan turun apabila ‘jerung-jerung’ mula menjual dalam kuantiti yang besar. Naik cepat disebabkan banyak jerung beli, turun pun cepat disebabkan banyak jerung jual.

2. ‘Bull Run’ Tahun 2013

Kredit Gambar: BeInCrypto

“History will repeat itself”

Biasa dengar pepatah di atas?

Ya, Bitcoin pernah membuat ‘Bull Run’ yang serupa pada tahun 2013 yang lalu.

Pada awal tahun 2013, harga Bitcoin berada di sekitar USD20, tetapi telah melonjak naik setinggi USD1,100 di hujung tahun. Ianya merupakan kenaikan sebanyak 5,400% dalam masa setahun.

Tetapi apa jadi selepas itu?

Harga Bitcoin telah jatuh semula dan mula membuat sideways selama bertahun-tahun lamanya.

3. Kitaran Pi

Seterusnya, ada juga indikator yang mungkin kita jarang dengar iaitu Pi Cycle Top, di mana ianya telah bersilang di antara DMA 350-hari dan DMA 111-hari.

Indikator ini telah muncul pada tarikh 12 April 2020, 2 hari sebelum harga Bitcoin mencecah paras tertingginya iaitu USD64,895.

4. Ketakutan Melampau

Jika dalam pasaran saham, kita boleh mengukurnya dengan menggunakan Indeks VIX.

Baca: Tahap Ketakutan Di Kalangan Pelabur Pun Kita Boleh Ukur Menggunakan Indeks VIX

Dalam Bitcoin juga ada ukuran yang serupa dan ianya telah mencecah paras ‘Extreme Fear’ atau ketakutan melampau. Ini berlaku apabila panic selling berlaku secara besar-besaran.

Sumber Rujukan: BeInCrypto

Kesimpulannya, apa yang naik pasti akan turun. Bila harga naik cepat, maka kita boleh jangkakan bahawa ianya juga akan turun dengan cepat.

Apabila berlakunya keempat-empat perkara di atas, maka harga Bitcoin pun jatuh mendadak.

Tetapi adakah Bitcoin akan membuat All-Time High yang baru? Atau hilang keyakinan para pelabur yang akan menyebabkan harganya semakin jatuh?

Bagi mereka yang berminat, boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Majalah Labur