Adakah Bank Rugi Sewaktu Moratorium Diberi?

Sebelum ini, kami ada menyiarkan artikel yang bertajuk Bank, Perniagaan Yang Untung Berbilion Setiap Tahun.

Berikut merupakan keuntungan bersih bank-bank di Malaysia bagi tahun kewangan 2019.

Tetapi itu pada tahun 2019, bagaimana pula prestasi bank-bank ini semasa berlakunya moratorium tahun 2020?

Untuk recap semula, tempoh moratorium ialah tempoh di mana pelanggan yang membuat pinjaman dengan bank diberi kelonggaran dan tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman untuk tempoh yang tertentu.

Penangguhan bayaran balik pinjaman ini bertujuan membantu aliran tunai peminjam yang terjejas akibat pandemik Covid-19. Terima kasih diucapkan kepada pihak Bank Negara Malaysia.

Apabila kebanyakan bank menawarkan moratorium automatik selama 6 bulan, adakah bank-bank tersebut mengalami kerugian?

Maybank Berhad

Sumber: Maybank Annual Report, page 4

Keuntungan Maybank menurun daripada RM8.19 bilion pada tahun 2019 menjadi RM6.48 bilion pada tahun 2020. Ini berikutan pendapatan yang berkurangan bagi tahun 2020.

Kita tengok dalam bentuk carta senang sikit kot nak nampak.

Sumber: Malaysiastock.biz

Public Bank Berhad

Sumber: Public Bank Annual Report, page 2

Keuntungan Public Bank juga menurun daripada RM5.51 bilion pada tahun 2019 kepada RM4.87 bilion pada tahun 2020. Ianya berikutan pendapatan yang berkurangan bagi tahun 2020.

Jom tengok dalam bentuk carta pula.

Sumber: Malaysiastock.biz

CIMB Bank

Sumber: CIMB Financial Statements, page 8

CIMB pula mencatatkan penurunan keuntungan sebanyak 73.8%, daripada RM4.56 bilion pada tahun 2019 kepada RM1.19 bilion pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Pada tahun 2019 pun dah mencatatkan penurunan berbanding tahun 2018, namun masih untung berbilion Ringgit setiap tahun.

RHB Bank

Sumber: RHB Financial Report 2020, page 10

Keuntungan RHB sedikit berkurang daripada RM2.48 bilion pada tahun 2019 jatuh menjadi RM2.03 bilion pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Annual Report 2020, page 16

Hong Leong Bank pula hanya terjejas sedikit, dengan keuntungan merosot kepada RM2.49 bilion pada tahun 2020 berbanding dengan RM2.66 bilion pada tahun 2019.

Sumber: Malaysiastock.biz

Ambank

Sumber: Ambank Governance and Financial Reports 2020, page 77

Ambank pula mencatatkan pendapatan yang meningkat pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya. Namun keuntungan menurun sedikit menjadi RM1.34 bilion pada tahun 2020 berbanding RM1.50 bilion pada tahun 2019.

Sumber: Malaysiastock.biz

BIMB Holdings

Sumber: BIMB Integrated Annual Report, page 173
Sumber: BIMB Integrated Annual Report, page 174

BIMB Holdings mempunyai tiga anak syarikat iaitu Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam), Syarikat Takaful Malaysia Berhad (Takaful Malaysia) dan BIMB Securities (Holdings) Sdn. Bhd.

Keuntungan BIMB menurun daripada RM786.92 juta pada tahun 2019 kepada RM720.24 juta pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Untung Terjejas, Tetapi Bank Tidak Rugi

Berdasarkan laporan kewangan yang dikeluarkan bank-bank di atas, dapat kita simpulkan bahawa mereka masih tidak rugi, masih untung berbilion, cuma keuntungan yang berkurangan.

Walaupun diberi 6 bulan moratorium, bank tetap merupakan suatu jenis perniagaan yang padu.

Pada akhirnya mereka yang membuat pembiayaan tetap perlu membayar bayaran balik pembiayaan pinjaman. Bank juga akhirnya akan mendapat bayaran penuh walaupun lewat sedikit.

Previous ArticleNext Article

Mukadimah Dalam ‘Top-Up’ Pembiayaan Hartanah Anda

Top-up pembiayaan hartanah merujuk kepada aktiviti memohon pembiayaan tambahan bagi pembiayaan hartanah pada baki pembiayaan tertunggak berdasarkan nilai pasaran semasa rumah yang dibeli pembeli hartanah.

Terdapat perbezaan di antara top-up loan dan refinance yang perlu anda tahu. Top-up pembiayaan merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang sama dengan pembiayaan hartanah sedia ada.

Baca : Aku Keliru Bro…Nak Refinance Atau Nak Jual?

Manakala refinance merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang berbeza.

Sebagai contoh, anda membeli sebuah apartmen di Cyberjaya dengan nilai semasa RM250,000 pada tahun 2018 daripada bank CIMB. Menjelang tahun 2021, harganya telah meningkat kepada RM310,000.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Apabila anda ingin memohon pembiayaan tambahan RM310,000 daripada Maybank, maka ini dinamakan refinance.

Dan sekiranya anda memohon daripada bank yang sama (CIMB) maka ini dinamakan top-up loan.

Kadar pembiayaan yang diberikan untuk top-up pembiayaan adalah 90% atau 80% mengikut bank dan tidak semua bank yang menawarkan fasiliti top-up ini.

Anda perlu semak betul – betul sebelum membuat permohonan pembiayaan hartanah dari mana – mana bank.

Lakukan perbandingan secara holistik mengikut objektif anda. Dapatkan khidmat nasihat dari pegawai bank atau pakar kewangan untuk produk bank yang sesuai dengan objektif anda (pelaburan atau duduk).

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

3 Kelebihan Top Up Pembiayaan

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-kindel-media-7054414-700x394.jpg

1. Lebih Mudah Untuk Diluluskan

Memandangkan anda meminjam dari bank yang sama, mereka mempunyai rekod dan hubungan dengan anda sebagai peminjam.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Jadi, permohonan anda adalah lebih mudah untuk diluluskan dan lebih cepat berbanding proses refinance dengan syarat anda mempunyai rekod bayaran balik yang cantik tanpa tunggakan.

2. Kos Lebih Rendah

Anda tidak perlu mengeluarkan kos guaman untuk proses top-up pembiayaan seperti awal – awal anda memohon pembiayaan hartanah daripada pihak bank.

Sebaliknya, anda hanya perlu membayar kos duti setem sahaja untuk menyerahkan dokumen permohonan anda.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Untuk tambahan, anda juga tidak dikenakan caj penalti penamatan awal pembiayaan sekiranya anda membuat top-up pembiayaan.

3. Cepat

Kebanyakan pemohon yang melakukan top-up pembiayaan adalah kerana mereka inginkan tunai dengan lebih cepat berbanding proses refinance.

Buat pengetahuan anda, proses refinance memakan masa di antara 3 bulan – 6 bulan lamanya.

Berbeza dengan proses top-up pembiayaan yang memakan masa kurang daripada 3 bulan sahaja untuk anda terima 80% atau 90% dari nilai pasaran semasa rumah anda.

3 Keburukan Top Up Pembiayaan

1. Klausa

Anda perlu tahu yang anda kini perlu membayar 2 hutang (akaun) yang berbeza. Bank akan membuka satu akaun tambahan apabila anda membuat top-up pembiayaan.

Tetapi, ada juga bank yang menggabungkan pembiayaan sedia ada dengan top-up pembiayaan kepada satu akaun sahaja. Ini semua bergantung kepada bank.

Selain itu, anda tidak boleh menikmati kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pembiayaan yang lebih singkat kerana terikat dengan Effective Lending Rate.

2. Tempoh Pembiayaan

Berbeza dengan refinance yang membenarkan anda menikmati tempoh bayaran balik pembiayaan sehingga 35 tahun, untuk top-up pembiayaan, tempoh maksimum yang bank boleh tawarkan kepada anda cuma 10 tahun sahaja.

3. Risiko

Permohonan anda hanya akan diluluskan sekiranya nisbah DSR, CCRIS & CTOS sedia anda berada dalam keadaan baik.

Baca : 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ini bermakna, anda tetap perlu menjaga komitmen dengan bank lain sungguhpun bayaran bulanan pembiayaan hartanah sedia anda cantik.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Top-up pembiayaan merupakan salah satu fasiliti bank yang boleh anda gunakan sekiranya objektif anda adalah untuk mendapat tunai dengan lebih cepat berbanding menjual kediaman anda atau melakukan refinance.

Sekiranya anda tersilap langkah kelak, jangan pula salahkan bank. Bank tidak salah.

Semak kembali objektif anda kerana orang yang bijak menggunakan fasiliti bank mampu mengurangkan kadar pembiayaan hartanah mereka.

Ada yang berjaya membuat untung atau sekurang – kurangnya mempercepatkan tempoh pembiayaan sehingga 5 tahun – 10 tahun.

Tiada apa yang percuma lagi di dunia ini. Top-up pembiayaan bukan duit percuma, sebaliknya dana oleh pihak bank yang anda wajib bayar semula.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 27 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur