Adakah Bank Rugi Sewaktu Moratorium Diberi?

Sebelum ini, kami ada menyiarkan artikel yang bertajuk Bank, Perniagaan Yang Untung Berbilion Setiap Tahun.

Berikut merupakan keuntungan bersih bank-bank di Malaysia bagi tahun kewangan 2019.

Tetapi itu pada tahun 2019, bagaimana pula prestasi bank-bank ini semasa berlakunya moratorium tahun 2020?

Untuk recap semula, tempoh moratorium ialah tempoh di mana pelanggan yang membuat pinjaman dengan bank diberi kelonggaran dan tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman untuk tempoh yang tertentu.

Penangguhan bayaran balik pinjaman ini bertujuan membantu aliran tunai peminjam yang terjejas akibat pandemik Covid-19. Terima kasih diucapkan kepada pihak Bank Negara Malaysia.

Apabila kebanyakan bank menawarkan moratorium automatik selama 6 bulan, adakah bank-bank tersebut mengalami kerugian?

Maybank Berhad

Sumber: Maybank Annual Report, page 4

Keuntungan Maybank menurun daripada RM8.19 bilion pada tahun 2019 menjadi RM6.48 bilion pada tahun 2020. Ini berikutan pendapatan yang berkurangan bagi tahun 2020.

Kita tengok dalam bentuk carta senang sikit kot nak nampak.

Sumber: Malaysiastock.biz

Public Bank Berhad

Sumber: Public Bank Annual Report, page 2

Keuntungan Public Bank juga menurun daripada RM5.51 bilion pada tahun 2019 kepada RM4.87 bilion pada tahun 2020. Ianya berikutan pendapatan yang berkurangan bagi tahun 2020.

Jom tengok dalam bentuk carta pula.

Sumber: Malaysiastock.biz

CIMB Bank

Sumber: CIMB Financial Statements, page 8

CIMB pula mencatatkan penurunan keuntungan sebanyak 73.8%, daripada RM4.56 bilion pada tahun 2019 kepada RM1.19 bilion pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Pada tahun 2019 pun dah mencatatkan penurunan berbanding tahun 2018, namun masih untung berbilion Ringgit setiap tahun.

RHB Bank

Sumber: RHB Financial Report 2020, page 10

Keuntungan RHB sedikit berkurang daripada RM2.48 bilion pada tahun 2019 jatuh menjadi RM2.03 bilion pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Annual Report 2020, page 16

Hong Leong Bank pula hanya terjejas sedikit, dengan keuntungan merosot kepada RM2.49 bilion pada tahun 2020 berbanding dengan RM2.66 bilion pada tahun 2019.

Sumber: Malaysiastock.biz

Ambank

Sumber: Ambank Governance and Financial Reports 2020, page 77

Ambank pula mencatatkan pendapatan yang meningkat pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya. Namun keuntungan menurun sedikit menjadi RM1.34 bilion pada tahun 2020 berbanding RM1.50 bilion pada tahun 2019.

Sumber: Malaysiastock.biz

BIMB Holdings

Sumber: BIMB Integrated Annual Report, page 173
Sumber: BIMB Integrated Annual Report, page 174

BIMB Holdings mempunyai tiga anak syarikat iaitu Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam), Syarikat Takaful Malaysia Berhad (Takaful Malaysia) dan BIMB Securities (Holdings) Sdn. Bhd.

Keuntungan BIMB menurun daripada RM786.92 juta pada tahun 2019 kepada RM720.24 juta pada tahun 2020.

Sumber: Malaysiastock.biz

Untung Terjejas, Tetapi Bank Tidak Rugi

Berdasarkan laporan kewangan yang dikeluarkan bank-bank di atas, dapat kita simpulkan bahawa mereka masih tidak rugi, masih untung berbilion, cuma keuntungan yang berkurangan.

Walaupun diberi 6 bulan moratorium, bank tetap merupakan suatu jenis perniagaan yang padu.

Pada akhirnya mereka yang membuat pembiayaan tetap perlu membayar bayaran balik pembiayaan pinjaman. Bank juga akhirnya akan mendapat bayaran penuh walaupun lewat sedikit.

Previous ArticleNext Article

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA