5 Platform Digital Yang Paling Banyak Digunakan Oleh Rakyat Malaysia

Dunia kini semakin canggih di mana semua orang menggunakan platform digital sebagai cara untuk berhibur, berniaga, mendapatkan ilmu dan banyak lagi. Selain daripada itu, platform digital juga digunakan dalam menjalankan perniagaan, pelaburan dan untuk berhubung dengan orang lain di seluruh dunia.

Malaysia tidak ketinggalan dalam penggunaan platform digital malah penggunaan kita semakin meningkat saban tahun. Jom kita tengok antara platform digital yang paling banyak digunakan oleh rakyat Malaysia.

1. Shopee

Shopee merupakan sebuah platform e-Commerce yang berpusat di Singapura di bawah Sea Group. Ianya ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. kini merupakan antara platform digital paling banyak digunakan di Malaysia.

Ramai peniaga mula menggunakan Shopee bagi memasarkan produk jualannya. Kita sebagai pengguna, pasti menggunakan Shopee untuk mencuci mata dan membeli-belah secara atas talian kan?

2. YouTube

Selain Shopee untuk membeli dan menjual barang, YouTube juga merupakan platform digital kedua yang paling banyak digunakan di Malaysia. Pengguna YouTube di Malaysia memanfaatkan platform ini untuk banyak perkara.

Ada yang menggunakannya untuk mencari hiburan, menambahkan ilmu pengetahuan, menampilkan bakat terpendam bahkan ada juga yang menggunakannya untuk memasarkan produk.

3. WhatsApp

Dengan adanya WhatsApp, ramai yang menggunakannya sebagai media untuk berkomunikasi dengan sanak saudara, rakan-rakan malahan juga dengan pelanggan.

Panggilan suara sudah semakin menurun, maka penggunaan WhatsApp pula dilihat semakin meningkat. Siap boleh hantar Voice Note lagi, yang penting kita ada data yang cukup.

Whatsapp juga telah digunakan sebagai salah satu medium untuk proses jual beli seperti pakaian, makanan seperti nasi berlauk, kuih-muih dan bermacam-macam lagi.

4. Facebook

Facebook pastinya tidak asing lagi buat kita semua, bahkan anak kecil yang pun sudah mengenalinya. Platform digital yang diciptakan oleh Mark Zuckerberg ini membawa keuntungan buat semua orang.

Ciri-ciri pengiklanan di Facebook juga memudahkan pengusaha memasarkan produk mereka mengikut sasaran pelanggan mereka yang membuatkan Facebook berada di tempat keempat bagi platform digital yang paling banyak digunakan di Malaysia.

5. Instagram

Photo by Pixabay from Pexels

Instagram sering digunakan oleh anak muda untuk memuat naik status , membeli-belah, pemasaran produk dan banyak lagi.

Ramai peniaga yang berpendapat bahawa mereka melihat peluang pemasaran yang luar biasa melalui Instagram kerana penggunanya semakin hari semakin bertambah.

Kesimpulannya, platform digital ini sememangnya sesuai untuk kegunaan seharian kita daripada pelbagai aspek. Namun, pengawasan daripada ibu bapa juga perlu dilakukan bagi mereka yang mempunyai anak kecil kerana ada juga kandungan yang tidak bersesuaian dengan mereka.

Hanya dengan dunia digital ini, kita boleh gunakan platform yang pelbagai ini untuk menjana pendapatan.

Sumber Rujukan: Sinar Harian

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/