5 Platform Digital Yang Paling Banyak Digunakan Oleh Rakyat Malaysia

Dunia kini semakin canggih di mana semua orang menggunakan platform digital sebagai cara untuk berhibur, berniaga, mendapatkan ilmu dan banyak lagi. Selain daripada itu, platform digital juga digunakan dalam menjalankan perniagaan, pelaburan dan untuk berhubung dengan orang lain di seluruh dunia.

Malaysia tidak ketinggalan dalam penggunaan platform digital malah penggunaan kita semakin meningkat saban tahun. Jom kita tengok antara platform digital yang paling banyak digunakan oleh rakyat Malaysia.

1. Shopee

Shopee merupakan sebuah platform e-Commerce yang berpusat di Singapura di bawah Sea Group. Ianya ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. kini merupakan antara platform digital paling banyak digunakan di Malaysia.

Ramai peniaga mula menggunakan Shopee bagi memasarkan produk jualannya. Kita sebagai pengguna, pasti menggunakan Shopee untuk mencuci mata dan membeli-belah secara atas talian kan?

2. YouTube

Selain Shopee untuk membeli dan menjual barang, YouTube juga merupakan platform digital kedua yang paling banyak digunakan di Malaysia. Pengguna YouTube di Malaysia memanfaatkan platform ini untuk banyak perkara.

Ada yang menggunakannya untuk mencari hiburan, menambahkan ilmu pengetahuan, menampilkan bakat terpendam bahkan ada juga yang menggunakannya untuk memasarkan produk.

3. WhatsApp

Dengan adanya WhatsApp, ramai yang menggunakannya sebagai media untuk berkomunikasi dengan sanak saudara, rakan-rakan malahan juga dengan pelanggan.

Panggilan suara sudah semakin menurun, maka penggunaan WhatsApp pula dilihat semakin meningkat. Siap boleh hantar Voice Note lagi, yang penting kita ada data yang cukup.

Whatsapp juga telah digunakan sebagai salah satu medium untuk proses jual beli seperti pakaian, makanan seperti nasi berlauk, kuih-muih dan bermacam-macam lagi.

4. Facebook

Facebook pastinya tidak asing lagi buat kita semua, bahkan anak kecil yang pun sudah mengenalinya. Platform digital yang diciptakan oleh Mark Zuckerberg ini membawa keuntungan buat semua orang.

Ciri-ciri pengiklanan di Facebook juga memudahkan pengusaha memasarkan produk mereka mengikut sasaran pelanggan mereka yang membuatkan Facebook berada di tempat keempat bagi platform digital yang paling banyak digunakan di Malaysia.

5. Instagram

Photo by Pixabay from Pexels

Instagram sering digunakan oleh anak muda untuk memuat naik status , membeli-belah, pemasaran produk dan banyak lagi.

Ramai peniaga yang berpendapat bahawa mereka melihat peluang pemasaran yang luar biasa melalui Instagram kerana penggunanya semakin hari semakin bertambah.

Kesimpulannya, platform digital ini sememangnya sesuai untuk kegunaan seharian kita daripada pelbagai aspek. Namun, pengawasan daripada ibu bapa juga perlu dilakukan bagi mereka yang mempunyai anak kecil kerana ada juga kandungan yang tidak bersesuaian dengan mereka.

Hanya dengan dunia digital ini, kita boleh gunakan platform yang pelbagai ini untuk menjana pendapatan.

Sumber Rujukan: Sinar Harian

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Apple Dalam Membina Jenama Sehingga Dikenali Seluruh Dunia

Siapa yang tak kenal dengan nama Apple yang merupakan jenama yang sangat popular di dunia? Setiap kali iPhone baru dilancarkan, setiap kali iPad baru keluar, maka ribuan manusia yang sanggup beratur untuk jadi orang pertama yang mendapatkannya.

Walaupun harganya lebih mahal daripada produk daripada jenama lain, tetapi Apple mempunyai ramai peminat setia.

Tahukah anda strategi yang mereka gunakan dalam membina jenama Apple tersebut?

Jom kita lihat beberapa strategi yang Apple gunakan untuk membina jenama mereka sehingga dikenali di seluruh dunia.

1. Harga vs Nilai

Walaupun banyak jenama lain sering menjalankan pelbagai promosi, Apple memilih untuk tetap dianggap sebagai jenama mewah. Sebagai contoh, setelah pelanggan membeli produk daripada Apple, mereka merasa seperti mereka mempunyai sesuatu yang bernilai, tahan lama dan berkualiti.

Apple membuatkan penggunanya setia kepada produk Apple dengan menawarkan pelbagai pengalaman menakjubkan kepada para pelanggannya. Pendek kata, walaupun ianya mahal tetapi harga yang dibayar adalah setanding dengan nilai yang mereka terima.

2. Mesra Pengguna

Image by Jan Vašek from Pixabay

Apple biasanya akan mengambil maklum balas produk mereka daripada pengguna yang telah menggunakannya. Hasilnya, produk mereka tidak memerlukan masa yang lama untuk belajar cara untuk menggunakannya.

Malah anak kecil pun dengan mudah boleh kendalikan produk keluaran Apple, memang mesra pengguna sangat.

Dan sekiranya ada masalah, mereka akan bertanggungjawab dan menyelesaikannya dengan secepat mungkin.

3. Menerangkan Produk Mereka Dengan Ayat Yang Mudah

Kita ketahui bahawa Apple biasanya meyakinkan kepada para pelanggan bahawa produk mereka sangat istimewa. Mereka akan menerangkan dengan seringkas mungkin dan membuatkan pelanggan mudah untuk faham tentang ciri-ciri dan fungsi produk keluaran Apple.

Tiada istilah atau jargon yang berat-berat, semuanya dalam bahasa mudah dan santai.

4. Ada Komuniti Tersendiri

Photo by Pixabay from Pexels

Apple juga menggalakkan perkembangan komuniti Apple bagi membuat pengguna produk mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga Apple. Mereka juga rajin berkongsi masalah dan penyelesaian yang biasa berlaku.

Cuba juga lihat gambar selfie pengguna telefon pintar Apple, pasti mereka akan memaparkan logo Apple yang menunjukkan bahawa mereka bangga menjadi pengguna Apple.

Satu daripada empat pengguna Apple mengatakan bahawa mereka memilih produk Apple kerana rakan mereka juga memilikinya.

5. Buat Produk Seringkas Mungkin

Setiap produk yang dikeluarkan Apple termasuklah telefon pintar, komputer, komputer riba, jam tangan, tablet dan bermacam-macam lagi amat mudah untuk digunakan.

Penggunaannya amat ringkas dan tidak merumitkan, sesiapa saja boleh menggunakannya walaupun bukan tech savvy.

Sumber Rujukan: Medium

Tahukah anda bahawa saham Apple disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Majalah Labur