5 Platform Digital Yang Paling Banyak Digunakan Oleh Rakyat Malaysia

Dunia kini semakin canggih di mana semua orang menggunakan platform digital sebagai cara untuk berhibur, berniaga, mendapatkan ilmu dan banyak lagi. Selain daripada itu, platform digital juga digunakan dalam menjalankan perniagaan, pelaburan dan untuk berhubung dengan orang lain di seluruh dunia.

Malaysia tidak ketinggalan dalam penggunaan platform digital malah penggunaan kita semakin meningkat saban tahun. Jom kita tengok antara platform digital yang paling banyak digunakan oleh rakyat Malaysia.

1. Shopee

Shopee merupakan sebuah platform e-Commerce yang berpusat di Singapura di bawah Sea Group. Ianya ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. kini merupakan antara platform digital paling banyak digunakan di Malaysia.

Ramai peniaga mula menggunakan Shopee bagi memasarkan produk jualannya. Kita sebagai pengguna, pasti menggunakan Shopee untuk mencuci mata dan membeli-belah secara atas talian kan?

2. YouTube

Selain Shopee untuk membeli dan menjual barang, YouTube juga merupakan platform digital kedua yang paling banyak digunakan di Malaysia. Pengguna YouTube di Malaysia memanfaatkan platform ini untuk banyak perkara.

Ada yang menggunakannya untuk mencari hiburan, menambahkan ilmu pengetahuan, menampilkan bakat terpendam bahkan ada juga yang menggunakannya untuk memasarkan produk.

3. WhatsApp

Dengan adanya WhatsApp, ramai yang menggunakannya sebagai media untuk berkomunikasi dengan sanak saudara, rakan-rakan malahan juga dengan pelanggan.

Panggilan suara sudah semakin menurun, maka penggunaan WhatsApp pula dilihat semakin meningkat. Siap boleh hantar Voice Note lagi, yang penting kita ada data yang cukup.

Whatsapp juga telah digunakan sebagai salah satu medium untuk proses jual beli seperti pakaian, makanan seperti nasi berlauk, kuih-muih dan bermacam-macam lagi.

4. Facebook

Facebook pastinya tidak asing lagi buat kita semua, bahkan anak kecil yang pun sudah mengenalinya. Platform digital yang diciptakan oleh Mark Zuckerberg ini membawa keuntungan buat semua orang.

Ciri-ciri pengiklanan di Facebook juga memudahkan pengusaha memasarkan produk mereka mengikut sasaran pelanggan mereka yang membuatkan Facebook berada di tempat keempat bagi platform digital yang paling banyak digunakan di Malaysia.

5. Instagram

Photo by Pixabay from Pexels

Instagram sering digunakan oleh anak muda untuk memuat naik status , membeli-belah, pemasaran produk dan banyak lagi.

Ramai peniaga yang berpendapat bahawa mereka melihat peluang pemasaran yang luar biasa melalui Instagram kerana penggunanya semakin hari semakin bertambah.

Kesimpulannya, platform digital ini sememangnya sesuai untuk kegunaan seharian kita daripada pelbagai aspek. Namun, pengawasan daripada ibu bapa juga perlu dilakukan bagi mereka yang mempunyai anak kecil kerana ada juga kandungan yang tidak bersesuaian dengan mereka.

Hanya dengan dunia digital ini, kita boleh gunakan platform yang pelbagai ini untuk menjana pendapatan.

Sumber Rujukan: Sinar Harian

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Labuan Shipyard Bina Bot Tunda Berkeupayaan Berputar 360 Darjah Yang Pertama Di Malaysia

LABUAN, 23 Mei (Bernama) — Labuan Shipyard and Engineering Sdn Bhd (LSE) telah mencipta satu lagi kejayaan yang boleh dibanggakan apabila berjaya membina AR Diamond, bot tunda dengan gelang tundaan yang berkebolehan untuk berputar 360 darjah.

Ketua Pegawai Operasi LSE Khamdi Khalid berkata AR Diamond ialah bot tunda yang pertama di Malaysia yang boleh berputar 360 darjah.

Beliau berkata pembinaan AR Diamond bermula pada 25 Nov, 2021 dan siap pada 16 Jan tahun ini.

“Bot tunda ini sepanjang 25.08 meter dan mempunyai keupayaan untuk menarik kapal sehingga 50 tan.

“Tidak seperti kebanyakan bot tunda konvensional yang dibina dengan sistem ‘winch’ tunda tetap yang hanya membolehkannya berpusing setakat satu hingga 180 darjah, bot tunda baharu ini dilengkapi ‘winch’ kendalian jauh yang dipasang di atas gelang tunda yang membolehkan penundaan dilakukan ke mana-mana arah dalam radius 360 darjah semasa operasi menggerakkan kapal ke pelabuhan.

“Ciri utama ini membolehkan kestabilan yang mencukupi dicapai melalui pergerakan pantas dan tepat, serta kawalan yang lebih baik apabila memusing badan kapal walaupun pada kelajuan menunda yang agak tinggi,” katanya kepada Bernama hari ini.

Khamdi berkata penghantaran rasmi kapal ini berlangsung pada 3 Mei lalu di Kuala Lumpur melalui majlis menandatangani dan menyerahkan sijil penyiapan antara pemilik projek, Harbour 360 Sdn Bhd dan LSE, sebagai pembina yang diadakan secara hibrid.

Sijil tersebut ditandatangani oleh Lee Kong Siong, wakil Harbour 360, manakala Khamdi pula mewakili LSE.

Majlis itu disaksikan oleh Kapten Ng Ber Toon dan Ooi Kean Meng dari Nautica Ship Management Sdn Bhd, Pengarah Urusan Naval Arch Marine Sdn Bhd Ir Peter Tay dan Pengarah NVS Maritime Consultancy Sdn Bhd Robert Versteeg.

Turut hadir Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan LSE Shamsir Aiza Zainal dan Pengurus Besar, Mohd Zamri Sampol.

Khamdi berkata projek untuk membina bot tunda itu telah dianugerahkan pada Jun 2021 dan dijangka dihantar tahun lepas pada 2022, tetapi gangguan dalam rantaian bekalan global yang disebabkan pandemik Covid-19 telah menjejaskan pembinaannya.

Sementara itu, dalam satu kenyataan LSE dan Harbour 360 menyatakan minat untuk meneruskan kerjasama sedia ada kerana mereka bersedia untuk menjadi perintis pembinaan kapal tunda seperti itu dalam industri pembinaan dan pembaikan kapal di Malaysia.

Antara kapal terbaharu yang berjaya dibina dan dihantar oleh LSE termasuk dua kapal kerja/penginapan luar pesisir (OWAV) sepanjang 82 meter dan kapal bekalan platform elektrik (PSV) berkuasa diesel DP2 sepanjang 77 meter, selain tiga bot tunda untuk Pelabuhan Bintulu.

— BERNAMA