Dah Kenapa Tesco Bertukar Nama Kepada Lotus’s?

Sebilangan besar daripada rakyat Malaysia telah memilih Tesco sebagai pasaraya pilihan dari membeli barang dapur sehinggalah kepada barangan elektrik. Kalau nak tahu, Tesco mempunyai lebih daripada 70 cawangan di Malaysia tetapi namanya kini bertukar kepada Lotus’s Malaysia.

Pernahkah anda terfikir apakah sebabnya nama Tesco ditukar menjadi Lotus’s? Sedangkan sebelum ini ia menggunakan nama Tesco dan kita semua umum sudah mengenalinya.

Sebab Nama Tesco Ditukar Menjadi Lotus’s Malaysia

Kredit Gambar: Azhafizah

Pada bulan Mac tahun yang lalu, Tesco bersetuju untuk menjual operasi Asia Tenggara syarikat itu dengan harga USD10.6 bilion kepada konglomerat Thailand Charoen Pokphand (CP Group). Ini merupakan langkah besar bagi CP Group untuk berkembang ke peringkat antarabangsa dan memberi pulangan tunai yang lebih banyak kepada pelabur.

CP Group berjaya memperolehi perniagaan Tesco Malaysia pada bulan Disember 2020 yang lalu. Ia berlaku setelah mereka mengalahkan Chirathivat iaitu pemilik TCC Group Co dan Central Group.

Perubahan jenama ini merupakan pemerolehan korporat terbesar di Asia sehingga saat ini. Ia juga adalah perubahan paling terbesar dalam sejarah Thailand.

Dalam laporan pertukaran saham, Tesco telah mengatakan bahawa penjualan tersebut akan mengembalikan sekitar USD 5 bilion kepada pemegang saham melalui dividen khas.

Syarikat tersebut juga akan membayar USD 2.5 bilion ke dalam skim pencen faedah untuk menghapuskan defisit yang mereka miliki.

Bagi Tesco, penjualan hampir 2,000 buah pasaraya di Thailand dan 74 buah di Malaysia menunjukkan bahawa peruncit daripada United Kingdom kini berada di peringkat akhir untuk keluar dari pasaran Asia.

Kredit Gambar: Siakap Keli

Pada tahun 2015 yang lalu, Tesco telah menjual perniagaan HomePlus mereka di Korea Selatan. Ketua Pegawai Eksekutif Tesco, Dave Lewis menyatakan bahawa dengan cara ini, ia membolehkan mereka memberi tumpuan kepada pasaran United Kingdom, Ireland dan Eropah Tengah serta memperkecilkan kumpulan mereka.

Bagi CP Group, kejayaan pengambilalihan Tesco adalah kemenangan simbolik bagi CEO CP Group iaitu Dhanin Chearavanont. Beliau pernah menjual kawalan kumpulan pasaraya Lotus kepada Tesco dengan harga USD 180 juta pada tahun 1998 semasa krisis kewangan Asia.

Kini hasratnya untuk membeli pasaraya itu tercapai dan kini impian mereka telah menjadi kenyataan.

Kesimpulannya, kita boleh mengambil iktibar bahawa segala impian kita pasti akan tercapai dengan usaha yang sangat gigih sebagaimana usaha CEO CP Group untuk mendapatkan Tesco.

Sumber Rujukan: Lobak Merah

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Pas Penerbangan Tulisan Tangan, Daftar Masuk Manual Tangani Kekalutan Gangguan IT Global

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) — Insiden gangguan teknologi maklumat (IT) global mencetuskan kekalutan operasi lapangan terbang dan syarikat penerbangan di serata dunia pada Jumaat, termasuk lapangan terbang Berlin yang mengumumkan penangguhan semua penerbangan manakala di Malaysia menyaksikan segelintir syarikat melaporkan sistem daftar masuk dan tempahan terjejas.

Malah, setakat petang ini, difahamkan selain lapangan terbang dan syarikat penerbangan, gangguan itu turut menular ke peringkat operasi bursa saham, syarikat perkhidmatan kereta api, media serta bank-bank.

Punca insiden itu, sebagaimana diakui Crowdstrike, sebuah syarikat keselamatan siber Amerika Syarikat (AS) yang memaklumkan bertanggungjawab berikutan apa didakwanya sebagai ‘kecacatan’ pengaturcaraan di peringkatnya.

Berikutan itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya George Kurtz berkata CrowdStrike sedang bekerjasama dengan pelanggan terjejas akibat kesan dalam kemas kini kandungan tunggal untuk hos Windows.

“Ini bukannya satu insiden keselamatan atau serangan siber. Malah, puncanya telah dikenal pasti, diasingkan serta usaha mengatasinya sedang dilakukan,” katanya dalam kenyataan disiarkan dalam laman LinkedIn.

Mengikut laporan, syarikat penerbangan seperti American Airlines, United dan Delta telah meminta bantuan pihak Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) supaya semua penerbangan turut digantung di peringkat global.

FAA sebaliknya menyatakan sedang memantau semua isu teknikal membabitkan sistem IT di syarikat-syarikat penerbangan negara maju itu selain mengesahkan beberapa syarikat penerbangan meminta bantuan bagi menghentikan perkhidmatan berkenaan sehingga masalah itu dapat ditangani.

Sebaliknya di peringkat domestik, Malaysia Airports Holdings Bhd berkata rangkaian lapangan terbangnya di Malaysia tidak terjejas dengan gangguan IT global Microsoft.

“Bagaimanapun, beberapa rakan syarikat penerbangan kami terjejas akibat isu ini,” katanya.

Kenyataan itu jelas merujuk kepada keadaan dialami pelanggan syarikat penerbangan AirAsia

“Terkini!!! Semua sistem Daftar Masuk (dalam talian, kiosk) penerbangan #AirAsia mengalami gangguan teknikal,” kata pengguna Syahrul Azlan menerusi akaun X beliau, @syahrulazlan91.

“Mana yang perlu menaiki penerbangan dalam masa terdekat, sila datang awal ke Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2). Mereka yang belum ada pas penerbangan atau perlu serah bagasi, wajib beratur di kaunter,” katanya.

Akshay Kothari, melalui akaun X miliknya, @akothari  berkata: “Kegagalan Microsoft/CrowdStrike telah “menghuru-harakan” (menganggu operasi) kebanyakan lapangan terbang di India.

“Saya mendapat pas penerbangan tulisan tangan buat pertama kali hari ini,” katanya yang disertakan gambar pas penerbangan syarikat penerbangan Indigo Airlines dengan tulisan tangan berbanding biasanya cetakan komputer.

Ron Jeremy pula berkata sebuah syarikat penerbangan yang beribu pejabat di Denver, Colorado (Amerika Syarikat) – FlyFrontier telah menutup operasi sepenuhnya dan membatalkan semua penerbangan.

“Dalam beberapa jam anda akan menerima e-mel mengenai pilihan anda. Akibat masalah produk Microsoft, syarikat penerbangan ini tidak boleh beroperasi. Kakitangan mereka tidak boleh bekerja menggunakan komputer dan mereka tiada pilihan lain,” katanya di X.

Seorang lagi pengguna X, Pengarah Scowcroft Strategy Initiative, Andrew A. Michta berkata beliau terperangkap di Lapangan Terbang Athens, Greece.

“Kami diberitahu semua rangkaian Microsoft syarikat penerbangan AS tidak dapat beroperasi. Mereka tidak boleh mengeluarkan pelan pelan penerbangan…tiada apa pun yang boleh dilakukan. Saya baru sahaja menerima mesej dari seorang kenalan dari negara Eropah, beliau memberitahu bahawa rangkaian perbankan “lumpuh” di negaranya. Adakah ini serangan siber?.

Sementara itu, antara lapangan terbang paling sibuk di dunia, Lapangan Terbang Heathrow London, United Kingdom berkata gangguan di peringkat global itu hanya memberi kesan kepada sistem terpilih semasa penerbangan beroperasi dan telah melaksanakan pelan kontigensi untuk meminimumkan sebarang kesan terhadap perjalanan udara.

Pihak pengendali lapangan terbang itu turut menasihatkan penumpang supaya merujuk dengan syarikat penerbangan masing-masing bagi mendapatkan maklumat penerbangan terkini.

Di Malaysia, Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) berkata semakannya mendapati berlaku gangguan operasi di beberapa kawasan utama di negara ini.

“Sebagai contoh, operasi KLIA2 terjejas, menyebabkan proses daftar masuk terpaksa dilakukan secara manual dan tempoh menunggu yang lama. Bank turut menghadapi gangguan sistem sehingga menjejaskan urus niaga dan perkhidmatan pelanggan.

“Ini telah menyebabkan kelewatan dan cabaran terhadap operasi merentas pelbagai sektor, menjejaskan perniagaan dan orang ramai. Kami memantau keadaan dengan teliti dan bekerjasama rapat dengan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk mengurangkan kesan dan memulihkan operasi secepat mungkin,” katanya

— BERNAMA