Dah Kenapa Tesco Bertukar Nama Kepada Lotus’s?

Sebilangan besar daripada rakyat Malaysia telah memilih Tesco sebagai pasaraya pilihan dari membeli barang dapur sehinggalah kepada barangan elektrik. Kalau nak tahu, Tesco mempunyai lebih daripada 70 cawangan di Malaysia tetapi namanya kini bertukar kepada Lotus’s Malaysia.

Pernahkah anda terfikir apakah sebabnya nama Tesco ditukar menjadi Lotus’s? Sedangkan sebelum ini ia menggunakan nama Tesco dan kita semua umum sudah mengenalinya.

Sebab Nama Tesco Ditukar Menjadi Lotus’s Malaysia

Kredit Gambar: Azhafizah

Pada bulan Mac tahun yang lalu, Tesco bersetuju untuk menjual operasi Asia Tenggara syarikat itu dengan harga USD10.6 bilion kepada konglomerat Thailand Charoen Pokphand (CP Group). Ini merupakan langkah besar bagi CP Group untuk berkembang ke peringkat antarabangsa dan memberi pulangan tunai yang lebih banyak kepada pelabur.

CP Group berjaya memperolehi perniagaan Tesco Malaysia pada bulan Disember 2020 yang lalu. Ia berlaku setelah mereka mengalahkan Chirathivat iaitu pemilik TCC Group Co dan Central Group.

Perubahan jenama ini merupakan pemerolehan korporat terbesar di Asia sehingga saat ini. Ia juga adalah perubahan paling terbesar dalam sejarah Thailand.

Dalam laporan pertukaran saham, Tesco telah mengatakan bahawa penjualan tersebut akan mengembalikan sekitar USD 5 bilion kepada pemegang saham melalui dividen khas.

Syarikat tersebut juga akan membayar USD 2.5 bilion ke dalam skim pencen faedah untuk menghapuskan defisit yang mereka miliki.

Bagi Tesco, penjualan hampir 2,000 buah pasaraya di Thailand dan 74 buah di Malaysia menunjukkan bahawa peruncit daripada United Kingdom kini berada di peringkat akhir untuk keluar dari pasaran Asia.

Kredit Gambar: Siakap Keli

Pada tahun 2015 yang lalu, Tesco telah menjual perniagaan HomePlus mereka di Korea Selatan. Ketua Pegawai Eksekutif Tesco, Dave Lewis menyatakan bahawa dengan cara ini, ia membolehkan mereka memberi tumpuan kepada pasaran United Kingdom, Ireland dan Eropah Tengah serta memperkecilkan kumpulan mereka.

Bagi CP Group, kejayaan pengambilalihan Tesco adalah kemenangan simbolik bagi CEO CP Group iaitu Dhanin Chearavanont. Beliau pernah menjual kawalan kumpulan pasaraya Lotus kepada Tesco dengan harga USD 180 juta pada tahun 1998 semasa krisis kewangan Asia.

Kini hasratnya untuk membeli pasaraya itu tercapai dan kini impian mereka telah menjadi kenyataan.

Kesimpulannya, kita boleh mengambil iktibar bahawa segala impian kita pasti akan tercapai dengan usaha yang sangat gigih sebagaimana usaha CEO CP Group untuk mendapatkan Tesco.

Sumber Rujukan: Lobak Merah

Previous ArticleNext Article

Buat 5 Perkara Ini Dengan Segera Jika Facebook Anda Digodam

Baru-baru ini, Facebook telah mengesahkan bahawa hampir 30 juta data pengguna telah dicuri akibat digodam. Sekiranya anda tertanya-tanya sekiranya Facebook anda telah digodam atau tidak, teruskan sahaja lindungi data anda.

Sama ada pernah digodam atau tidak, selagi anda masih menggunakan Facebook, lindungi akaun anda segera.

Tapi apa nak buat jika Facebook anda benar-benar telah digodam?

1. Buat Pemeriksaan

Facebook mempunyai cara mudah bagi pengguna Facebook untuk memeriksa dan melihat dengan cepat sekiranya data mereka telah dicuri. Pergi ke Settings -> Security and Login

Anda boleh lihat bila dan peranti apa yang digunakan untuk mengakses akaun Facebook anda. Jika perasan ada lokasi atau device yang tak dikenali, mungkin akaun anda telah digodam.

2. Log Keluar Dari Semua Tempat

This image has an empty alt attribute; its file name is Buat-5-Perkara-Ini-Dengan-Segera-Jika-Facebook-Anda-Kena-Hack2.jpg
Kredit Gambar: Liputan 6

Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan anda log keluar daripada Facebook di semua peranti yang pernah anda login sebelum ini. Biasanya kita akan log masuk melalui desktop, laptop dan telefon pintar.

3. Tukar Kata Laluan

Pastikan anda tidak menggunakan kata laluan yang sama dan mudah diingati, terutama untuk setiap akaun lain di laman web. Anda harus menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun lain yang dimiliki.

Jika sebelum ini anda sudah menggunakan kata laluan tersebut, tukar kepada kata laluan yang belum pernah digunakan.

4. Periksa Semua Akses

Photo by Luca Sammarco from Pexels

Lihat aplikasi Facebook anda dan semak segala perkara yang mempunyai akses ke akaun Facebook anda. Anda boleh membatalkan segala akses tersebut bagi mengelakkan data dicuri di masa hadapan.

5. Maklumkan Kepada Rakan

Sekiranya anda dapati akaun Facebook anda telah digodam, beritahu rakan-rakan mengenai perkara tersebut. Dikhuatiri penggodam tersebut akan berpura-pura menjadi anda dan memperolehi segala maklumat peribadi yang dimahukannya melalui akaun Facebook anda.

Untuk mengelakkan daripada perkara ini berlaku, jangan berkongsi terlalu banyak maklumat peribadi di media sosial. Gunakan media sosial dengan lebih berhati-hati selepas ini.

Sumber Rujukan: Astro Awani

Majalah Labur