Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya

Seronok juga sebenarnya kalau ‘cashless’ (nirtunai) ke mana-mana. Selamat pun selamat. Orang zaman sekarang boleh lupa nak bawa dompet. Tapi tak pernah lupa nak bawa smartphone, sentiasa ada di tangan.

Buka smartphone, scan barkod, terus siap. Memang nampak bergaya, lebih-lebih lagi kalau yang guna tu umur dah 40-an.

Tapi tahukah anda, selain aplikasi e-wallet yang popular seperti Wechat Pay dan GrabPay, masih ada lagi aplikasi yang boleh dicuba seperti Boost?

Ketiga-tiga e-wallet ini antara yang aktif, banyak peniaga yang terima.

Boost?

Boost app

Konsepnya sama seperti e-wallet yang lain. Pengguna tidak perlu lagi membayar menggunakan duit tunai sebaliknya hanya menggunakan app ini sahaja (biasanya hanya perlu scan barcode dan masukkan amaun)

Nampaknya Malaysia pun cuba berdiri setanding dengan negara China seperti bandar Hangzhou di mana penggunaan pembayaran digital sangat meluas. Lebih menakjubkan lagi mereka telah menggunakan “face id” untuk menggantikan kad pengenalan. Bila lah agaknya negara kita nak sampai ke tahap itu agaknya ya?.

Tapi bolehkah masyarakat di Malaysia hidup dengan nirtunai sepenuhnya?

Kalau ikutkan kita juga sudah terbiasa menggunakan nirtunai sejak dari dulu lagi seperti Touch ‘n Go.

Jom ‘challenge’ untuk hidup sehari tanpa tunai. Berani ke tidak? Kali ini kita cuba guna Boost, inshaAllah lain kali e-wallet lain pula.

Pergi Kerja Naik Grab Guna Boost

Kita mulakan dengan pergi kerja menaiki Grab. Eh, boleh ke guna Boost untuk naik Grab? Sebenarnya pengguna boleh beli voucher Grab dengan lebih murah dari Boost.

Boost app

Selepas itu, hanya masukkan ‘Promo code’ sebelum tempah Grab.

Nak Makan Pun Boleh Guna Boost

Dengan Boost ada dua pilihan, sama ada nak gunakan Food Delivery ataupun beli sendiri makanan dengan harga diskaun.

Boost app

Kalau rasa malas nak keluar pejabat, tempah sahaja makanan hanya dengan masukkan alamat, pilih restoran yang tersenarai, buat pembayaran dan seterusnya ‘enjoy your food!’. Wah sempoi.

Restoran yang tersenarai seperti Kenny Rogers, Fuel Shack, Texas chicken dan banyak lagi. Sebenarnya lebih daripada 200 restoran yang boleh dipilih.

Tapi kalau makan di kedai pun boleh. Tahu ke tidak anda boleh dapatkan yang diskaun lebih daripada 50% di restoran-restoran yang terpilih. Jimat bukan?

Boost app

Kalau semuanya berdiskaun, maknanya makin kuranglah duit yang keluar. Bijak ke tak bijak?

Nak Urut Badan Pun Boleh Guna Boost

Pernah nampak kerusi urut dekat mall? Contohnya seperti kerusi urut Gintell. Sebenarnya kalau nak tahu, anda boleh bayar menggunakan Boost. Dapat diskaun pula tu. Tapi pastikan ada lambang Boost di kerusi tersebut. Barulah boleh bayar dengan Boost.

Bayar Bil Pun Boleh

Bukan itu sahaja, ambil peluang masa rehat anda dengan membayar bil yang perlu dibayar. Tidak perlu lagi beratur lagi untuk membayar bil. Gunakan sahaja Boost App. Boleh bayar dari bil air sehinggalah ke bil Astro. Jimat masa.

Kalau ikutkan memang boleh gunakan terma “cashless” ke mana-mana untuk setiap hari. Tapi pastikan tempat-tempat tersebut menerima pembayaran melalui Boost ataupun mana-mana applikasi pembayaran secara digital.

Masukkan kredit ke dalam Boost Wallet

Pernah dengar Grab Wallet? Iaitu masukkan kredit ke dalam wallet. Sama juga seperti Boost wallet.

Nak topup kredit Boost ini boleh melalui 3 kaedah iaitu

  1. Debit card
  2. Credit card
  3. Online banking

Lagi satu yang menariknya tentang Boost ini, ada dua pengguna yang boleh topup kredit ke dalam wallet iaitu Basic Wallet dan Premium Wallet.

Untuk pengguna Basic Wallet, maksimum kemasukan kredit hanyalah sebanyak RM200 sekali sahaja pada satu masa dan limit kepada RM1000 sehari.

Tak cukup RM200?

Jom upgrade ke Premium. Jangan risau, yang pasti tiada charge yang dikenakan. Untuk pengguna Premium Wallet, kredit boleh ditambah sehingga RM1,500 ke dalam wallet.

Seusai tambah kredit ke dalam wallet, pengguna boleh menggunakan “Shake Reward” pula dengan hanya “menggocangkan” smartphone dan menerima cashback secara rawak bermula dari RM0.50 sehinggalah RM5 bagi setiap penambahan kredit ke dalam wallet.

Bukan itu sahaja, Boost juga membenarkan kita melakukan transaksi perpindahan kredit kepada pengguna Boost yang lain dan “Go Dutch” feature untuk membayar bil secara asing. Tidak perlu risau lagi selepas ini untuk keluar makan bersama kawan-kawan dan bayar bil secara berasingan.

Sebenarnya Boost ini bukan sahaja untuk mendapat diskaun tetapi anda juga boleh menderma ke persatuan Tabung Bersamamu dan Persatuan Kebajikan Anak-anak Istimewa Selangor (ORKIDS) yang terpilih melalui Boost App.

Wow banyak betul kegunaan Boost rupanya. Bukan sahaja membeli-belah untuk diri sendiri tetapi juga dapat menyumbang dana kepada yang memerlukan.

Features seperti insurans, parking, dan events semuanya ada di dalam Boost ini. Jadi, tidak hairanlah suatu hari nanti pengguna Boost akan lebih ramai pada masa akan datang.

 Jom lihat apa yang ditawarkan oleh Boost App.

F&B:

Bayar RM8.50 untuk dapatkan RM10 Dunkin Donuts Voucher

Bayar RM9 untuk dapatkan RM10 myBurgerLab Voucher

 

Transportation:

Bayar RM9.50 untuk dapatkan RM10 Grab Ride

Bayar RM7 untuk mejadi ahli VIP oBike selamanya 7 hari.

Online shop:

Bayar RM46 untuk dapatkan RM50 11Street Voucher

Bayar RM40 untuk dapatkan RM50 FashionValet Voucher

Fave deals:

A&W: Golden/Spicy Aroma Chicken Combo with Fries and RB for 2-3 people (n/p: RM39.90) – RM35

Tony Romas: Tony’s Roma’s New York Strip Steak (7oz) with Bake Potato Soup (n/p: RM55.51) – RM45

Original Cake: One Large-Sized Golden Cheese Cake (n/p: RM17) – RM13

90-Minute Full Body Signature Massage and Treatment for 1 Person @ Embun Day Spa (n/p:RM200) – RM48

Sebenarnya banyak lagi features yang pengguna boleh dapat.

Dowload lah Boost sekarang.

Jangan lupa masukkan invite code ini sekali untuk nikmati cashback:

khahs6x

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!