Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya

Seronok juga sebenarnya kalau ‘cashless’ (nirtunai) ke mana-mana. Selamat pun selamat. Orang zaman sekarang boleh lupa nak bawa dompet. Tapi tak pernah lupa nak bawa smartphone, sentiasa ada di tangan.

Buka smartphone, scan barkod, terus siap. Memang nampak bergaya, lebih-lebih lagi kalau yang guna tu umur dah 40-an.

Tapi tahukah anda, selain aplikasi e-wallet yang popular seperti Wechat Pay dan GrabPay, masih ada lagi aplikasi yang boleh dicuba seperti Boost?

Ketiga-tiga e-wallet ini antara yang aktif, banyak peniaga yang terima.

Boost?

Boost app

Konsepnya sama seperti e-wallet yang lain. Pengguna tidak perlu lagi membayar menggunakan duit tunai sebaliknya hanya menggunakan app ini sahaja (biasanya hanya perlu scan barcode dan masukkan amaun)

Nampaknya Malaysia pun cuba berdiri setanding dengan negara China seperti bandar Hangzhou di mana penggunaan pembayaran digital sangat meluas. Lebih menakjubkan lagi mereka telah menggunakan “face id” untuk menggantikan kad pengenalan. Bila lah agaknya negara kita nak sampai ke tahap itu agaknya ya?.

Tapi bolehkah masyarakat di Malaysia hidup dengan nirtunai sepenuhnya?

Kalau ikutkan kita juga sudah terbiasa menggunakan nirtunai sejak dari dulu lagi seperti Touch ‘n Go.

Jom ‘challenge’ untuk hidup sehari tanpa tunai. Berani ke tidak? Kali ini kita cuba guna Boost, inshaAllah lain kali e-wallet lain pula.

Pergi Kerja Naik Grab Guna Boost

Kita mulakan dengan pergi kerja menaiki Grab. Eh, boleh ke guna Boost untuk naik Grab? Sebenarnya pengguna boleh beli voucher Grab dengan lebih murah dari Boost.

Boost app

Selepas itu, hanya masukkan ‘Promo code’ sebelum tempah Grab.

Nak Makan Pun Boleh Guna Boost

Dengan Boost ada dua pilihan, sama ada nak gunakan Food Delivery ataupun beli sendiri makanan dengan harga diskaun.

Boost app

Kalau rasa malas nak keluar pejabat, tempah sahaja makanan hanya dengan masukkan alamat, pilih restoran yang tersenarai, buat pembayaran dan seterusnya ‘enjoy your food!’. Wah sempoi.

Restoran yang tersenarai seperti Kenny Rogers, Fuel Shack, Texas chicken dan banyak lagi. Sebenarnya lebih daripada 200 restoran yang boleh dipilih.

Tapi kalau makan di kedai pun boleh. Tahu ke tidak anda boleh dapatkan yang diskaun lebih daripada 50% di restoran-restoran yang terpilih. Jimat bukan?

Boost app

Kalau semuanya berdiskaun, maknanya makin kuranglah duit yang keluar. Bijak ke tak bijak?

Nak Urut Badan Pun Boleh Guna Boost

Pernah nampak kerusi urut dekat mall? Contohnya seperti kerusi urut Gintell. Sebenarnya kalau nak tahu, anda boleh bayar menggunakan Boost. Dapat diskaun pula tu. Tapi pastikan ada lambang Boost di kerusi tersebut. Barulah boleh bayar dengan Boost.

Bayar Bil Pun Boleh

Bukan itu sahaja, ambil peluang masa rehat anda dengan membayar bil yang perlu dibayar. Tidak perlu lagi beratur lagi untuk membayar bil. Gunakan sahaja Boost App. Boleh bayar dari bil air sehinggalah ke bil Astro. Jimat masa.

Kalau ikutkan memang boleh gunakan terma “cashless” ke mana-mana untuk setiap hari. Tapi pastikan tempat-tempat tersebut menerima pembayaran melalui Boost ataupun mana-mana applikasi pembayaran secara digital.

Masukkan kredit ke dalam Boost Wallet

Pernah dengar Grab Wallet? Iaitu masukkan kredit ke dalam wallet. Sama juga seperti Boost wallet.

Nak topup kredit Boost ini boleh melalui 3 kaedah iaitu

  1. Debit card
  2. Credit card
  3. Online banking

Lagi satu yang menariknya tentang Boost ini, ada dua pengguna yang boleh topup kredit ke dalam wallet iaitu Basic Wallet dan Premium Wallet.

Untuk pengguna Basic Wallet, maksimum kemasukan kredit hanyalah sebanyak RM200 sekali sahaja pada satu masa dan limit kepada RM1000 sehari.

Tak cukup RM200?

Jom upgrade ke Premium. Jangan risau, yang pasti tiada charge yang dikenakan. Untuk pengguna Premium Wallet, kredit boleh ditambah sehingga RM1,500 ke dalam wallet.

Seusai tambah kredit ke dalam wallet, pengguna boleh menggunakan “Shake Reward” pula dengan hanya “menggocangkan” smartphone dan menerima cashback secara rawak bermula dari RM0.50 sehinggalah RM5 bagi setiap penambahan kredit ke dalam wallet.

Bukan itu sahaja, Boost juga membenarkan kita melakukan transaksi perpindahan kredit kepada pengguna Boost yang lain dan “Go Dutch” feature untuk membayar bil secara asing. Tidak perlu risau lagi selepas ini untuk keluar makan bersama kawan-kawan dan bayar bil secara berasingan.

Sebenarnya Boost ini bukan sahaja untuk mendapat diskaun tetapi anda juga boleh menderma ke persatuan Tabung Bersamamu dan Persatuan Kebajikan Anak-anak Istimewa Selangor (ORKIDS) yang terpilih melalui Boost App.

Wow banyak betul kegunaan Boost rupanya. Bukan sahaja membeli-belah untuk diri sendiri tetapi juga dapat menyumbang dana kepada yang memerlukan.

Features seperti insurans, parking, dan events semuanya ada di dalam Boost ini. Jadi, tidak hairanlah suatu hari nanti pengguna Boost akan lebih ramai pada masa akan datang.

 Jom lihat apa yang ditawarkan oleh Boost App.

F&B:

Bayar RM8.50 untuk dapatkan RM10 Dunkin Donuts Voucher

Bayar RM9 untuk dapatkan RM10 myBurgerLab Voucher

 

Transportation:

Bayar RM9.50 untuk dapatkan RM10 Grab Ride

Bayar RM7 untuk mejadi ahli VIP oBike selamanya 7 hari.

Online shop:

Bayar RM46 untuk dapatkan RM50 11Street Voucher

Bayar RM40 untuk dapatkan RM50 FashionValet Voucher

Fave deals:

A&W: Golden/Spicy Aroma Chicken Combo with Fries and RB for 2-3 people (n/p: RM39.90) – RM35

Tony Romas: Tony’s Roma’s New York Strip Steak (7oz) with Bake Potato Soup (n/p: RM55.51) – RM45

Original Cake: One Large-Sized Golden Cheese Cake (n/p: RM17) – RM13

90-Minute Full Body Signature Massage and Treatment for 1 Person @ Embun Day Spa (n/p:RM200) – RM48

Sebenarnya banyak lagi features yang pengguna boleh dapat.

Dowload lah Boost sekarang.

Jangan lupa masukkan invite code ini sekali untuk nikmati cashback:

khahs6x

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Restoran Halal Dengan Status ‘Michelin Star’ Di Seluruh Dunia

Dengan angka sekitar 2.1 trilion USD (RM8.8 trilion) pada tahun 2017, perbelanjaan orang Islam terus berkembang maju dalam pelbagai sektor.

Antara tumpuan utama dalam kalangan sektor itu adalah industri makanan dan minuman (F&B) dan industri hospitaliti. Ini adalah satu berita yang baik buat umat Islam yang mengembara. Sebelum ini, mencari makanan halal di negara bukan Islam adalah perkara yang sukar. Namun sekarang, bukan sahaja terdapat banyak pilihan makanan, tetapi juga peluang untuk menikmati makanan halal di restoran-restoran terkemuka. Apabila bercakap tentang restoran, setakat ini, status Michelin Star adalah penghargaan yang paling tinggi.

Berikut adalah senarai 4 restoran halal di seluruh dunia dengan status Michelin Star:

1. Bismillah Biryani (Singapura)

Sumber

Untuk pilihan pertama dalam senarai, restoran Bismillah Biryani ini tidaklah terlalu jauh. Nama restoran ini saja sudah memberikan gambaran yang jelas. Sudah tentu anda akan menjangkakan restoran dengan “Bismillah” pada namanya menyediakan juadah yang halal. Apa yang  menarik lagi, walaupun restoran ini mempunyai status Michelin Star, ia bukanlah restoran yang sangat mewah dan mahal. Sebaliknya, harga hidangan adalah di antara SGD4.50 (RM13.68) ke SGD20 (RM60.80).

Dalam panduan Michelin, pengasas restoran tersebut Arif Salahuddin menyenaraikan Nasi Beriani Dum (juga dinamakan Beriani Gam) sebagai menu cadangan mereka. Menu cadangan yang lain juga termasuklah Kebab Kambing Seekh, Lassi Manga sebagai minuman, dan Pista Kulfi yang dilapisi buah pelage sebagai pencuci mulut.

2. Soranoiro (Tokyo)

Sumber

Apabila anda berkunjung ke kawasan yang terkenal dengan ramen, tentulah anda ingin menikmati hidangan Jepun. Walau bagaimanapun, penyediaan tradisional ramen adalah menggunakan tonkatsu (air rebusan tulang khinzir). Pelancong Islam bernasib baik kerana mereka hanya memerlukan lima minit untuk berjalan kaki dari Stesen Kojimachi untuk mendapatkan ramen yang bukan sahaja halal tetapi sangat enak.

Soranoiro menghidangkan beberapa ramen vegan dan mi soba yang anda boleh dapati. Hidangan-hidangan yang disediakan di sini tidak mengandungi daging atau alkohol. Satu mangkuk hidangan berharga sekitar 1,100 Yen(RM42.77). Restoran ini sangatlah popular sehinggakan anda perlu beratur panjang sebelum ia dibuka lagi untuk makan di sini.

3. Arabesque (Geneva)

Sumber

Restoran yang terkenal dengan masakan Lubnan ini terletak di Geneva, yang merupakan sebuah ibu kota negara Switzerland.  Di sini, anda boleh menikmati mezzes (snek) yang berwarna-warni dan daging panggang yang lazat, semuanya dimasak menggunakan kaedah tradisional Lubnan.  Anda juga boleh menemui beberapa hidangan istimewa dan masakan ikan seperti Samak Mechoui atau Syadieh.

Pengaturan ruang makan restoran Arabesque ini juga amat mengagumkan. Anda akan menjamu selera dalam keadaan redup daripada lakuer hitam berserta dengan perabot berwarna putih dan mozek emas . Tidak hairanlah mereka menggambarkan restoran mereka sebagai tempat yang menawarkan hidangan masakan unik di dalam dunia Thousand and One Nights!

4.   Pollen Street Social (London)

Sumber

Walaupun terdapat hidangan-hidangan yang tidak halal di dalam menu, hidangan vegetarian, vegan dan makanan laut mereka lebih daripada cukup untuk memuaskan selera pelancong muslim. Restoran ini dibuka pada bulan April 2011 dan telah dianugerahkan Michelin Star dalam hanya tempoh enam bulan.

Pollen Street Social menyediakan suasana sosial yang tidak formal, di mana persekitarannya adalah menakjubkan, setaraf dengan makanannya. Restoran ini adalah bistro kontemporari yang menawarkan santapan yang santai dan tidak formal.

Perbankan Halal Yang Sebenarnya

Dari dulu hingga sekarang, ada masa di mana kita perlu untuk memohon pinjaman tertentu. Antara sebab pinjaman perlu dibuat adalah seperti perniagaan, pelancongan, perkahwinan, pengubahsuaian rumah dan lain-lain. Di sinilah kewangan Islam dapat dilaksanakan. Ia mempunyai beberapa kelebihan berbanding pembiayaan konvensional seperti:

  • Keadilan dan perlindungan daripada bahaya
  • Selamat daripada krisis
  • Kos yang tetap dan jelas
  • Penalti yang lebih rendah
  • Perlindungan takaful

Untuk mendapatkan tawaran pembiayaan Islam yang terbaik di Malaysia, layari ke laman web AsSidq.com. Ia adalah platform sehenti bagi produk kewangan Islam. Mereka membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik daripada rakan perbankan dan kewangan mereka, mengikut keperluan anda. Perkhidmatan disediakan secara percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan dengan segera. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Iklan

Nak Isteri Gembira Dekat Rumah? Hadiahkan Isteri Benda-Benda Ini

Jadi suami, biarlah yang bertanggungjawab. Isteri, nalurinya pasti nak mudahkan suami. Jadi suami kenalah mudahkan isteri juga.

Isteri kita bukan taknak melawa dekat rumah. Tapi macam mana nak melawa kalau nak melawa pun tak sempat?? Biasanya si isteri tak sempat atau tak ada masa sebab banyak kerja rumah nak kena buat.

Harap para suami dapat baca tips ini.

Kami cuma ingin membantu para pembaca ke arah pengurusan rumahtangga yang tip-top dengan sedikit ‘pelaburan’.

Beli alat-alat ini manfaatnya adalah seumpama menghadiahkan isteri kita seorang pembantu rumah (kami bukan ejen mahupun dropship).

Percayalah. Isteri itu anugerah terhebat. Dialah penyeri hidup seorang suami, dialah sumber pahala buat suami. Bila kita ikhlas untuk gembirakan hati isteri kita, Tuhan akan mudahkan urusan kita dan makin bertambah-tambah pula rezeki kita nanti.

1.Phillips Steam Generator Iron

Aktiviti menggosok baju semestinya bukanlah kegemaran para isteri. Peluh mencurah-curah kot. Tak percaya boleh tanya isteri masing-masing.

Tetapi jika ada iron yang mahal dan mantap lain ceritanya. Sebab benda mahal biasanya pasti istimewa. Julat harga model ini dari RM1,000 ke RM1,559. Harga tak masuk akal? Bayangkan betapa gembiranya si isteri bila dapat gosok satu side, sebelah lagi automatik licin. Cuba bayangkan senyuman yang bakal terukir di bibir isteri.

Model ini paling selamat sebab kalau terbiar iron atas baju, dijamin takkan terbakar. Sesuailah untuk para isteri yang ada tudung harga ribu-ribu. Jadi sambil-sambil tengok harga saham dekat smartphone boleh gosok baju dengan tenang. Ia juga dilengkapi dengan teknologi ‘Optimal TEMP’ supaya isteri tak perlu setting suhu dan boleh guna untuk pelbagai jenis kain berbeza. Semuanya automatik.

Jika dulu si isteri perlu peruntukkan lebih kurang 3 jam untuk menggosok baju kita dan anak-anak, sekarang 15 minit semua setel.

2. Vakum Dyson Fluffy V6

Memvakum bukanlah aktiviti mengemas rumah yang menyeronokkan. lebih-lebih lagi jika si isteri terpaksa mengheret pembersih vakum yang berat itu ke sekeliling rumah.

Jadi kami pasti vakum tanpa wayar yang berkuasa tinggi ini pasti memudahkan lagi kerja-kerja mengemas. Senang nak bersihkan sawang dekat sudut-sudut yang lebih tinggi, rendah atau jauh sebab tak perlu terganggu dengan gangguan sambungan wayar. Masa pengecasan bateri pula sesingkat 3.5 jam.

Harga di Lazada dalam lingkungan RM2,500 hingga RM7,000.

3. Noxxa Electric Multifunction Pressure Cooker

Periuk tekanan pelbagai fungsi ini mampu bantu kurangkan tekanan isteri. Julat harga dari RM680 ke RM800. Kata kunci utamanya adalah aktiviti memasak si isteri menjadi lebih cepat dan menjimatkan masa.

Selain dapat rebus daging, tulang dalam masa yang singkat, periuk ajaib ini juga boleh digunakan untuk buat pop-corn, masak kek kukus dan masak dodol .

Antara keistimewan yang lain:

  • Saiz periuknya yang besar sehingga boleh masak sehingga 14 pot nasi. Dengar cerita nasi boleh masak dalam masa 3 minit.
  • Boleh masak 3 ekor ayam sekaligus.
  • Dilengkapi fungsi Stir Fry. Walaupun benda ni kategori periuk tekanan tapi boleh menggoreng semua jenis masakan.
  • Dilengkapi fungsi Delay Timer yang boleh set nak start masak pukul berapa. Nanti dah masak dia berbunyilah.

4. Thermomix® TM6

Sekarang mungkin ramai yang dah dengar produk femes terbaru Thermomix TM6. Especially bila Tuanku Permaisuri kita pun pakai Thermomix. Para artis pun makin ramai yang beli, guna dan suka.

Yang menariknya, Thermomix ni boleh masakkan makanan untuk kita. Ada lebih 55,000+- resepi untuk dicuba. Boleh la try satu menu berbeza setiap hari.

Alat elektronik ini datang dengan fungsi 20 in 1, ia boleh digunakan sebagai
1. Blender
2. Chopper
3. Ice cream maker
4. Steamer
5. Bread maker
6. Air Fryer
7. Slow Cooker
8. Microwave
9. Food processor
10. Rice Cooker
11. Multicooker
12. Mixer
13. Whisker
14. Grinder

Dan macam-macam lagi lah. Nak buat dalgona coffee boleh. Masak nasi dekat bawah, ayam dekat atas sekali gus pon boleh. Siap boleh cuci sendiri lepas guna.

Produk ini tak sama macam alat elektrik lain, ia didatangkan dengan micro chip, mother board, lcd dan sensor.

Harga di Shopee dalam lingkungan RM7,000.

Alah membeli menang memakai. Semoga pembaca kami menjadi suami yang memahami. Jika tak mampu bantu isteri buat kerja rumah, belikanlah dia pembantu!

Baca lagi Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

Iklan

Biar Tak Bergaya, Asalkan Poket Kita Kaya

Apakah yang dimaksudkan dengan “poket kaya?”

Poket yang masih berisi wang dan juga kad yang mampu memberi kita bantuan di waktu kita amat memerlukannya, seperti kad bank, kad kredit dan kad perubatan.

Bukan tidak boleh bergaya, boleh. Tapi berpada-padalah. Sesuai dengan diri sendiri dan keperluan.

Lihat contoh pasangan suami isteri Mark Zuckerberg yang mempunyai net worth $55.1 bilion USD, Warret Buffet pula $72.6 bilion USD dan Bill Gates dengan $98.9 billion USD. Mereka ini bergaya secara sederhana apabila di luar dan bergaya mengikut keperluan dan lokasi.

Jika urusan formal, sudah tentu mereka mengenakan pakaian formal.

Kurangkan gaya, tingkatkan ilmu dan simpanan serta berani melabur.

Bolehkah Melabur Dan Menyimpan Sekaligus?

Boleh! Mulakan secara kecil-kecilan dengan melabur di Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan secara tunai dalam unit amanah. Boleh simpan wang di Tabung Haji. Bagi yang suka emas, silakan kumpul dan melabur ke dalam emas.

Labur dalam perkara yang anda suka, faham dan berani. Suka dengan pelaburan hartanah? Silakan, takde masalah.

Berdasarkan piramid hirarki keperluan Maslow, seorang manusia perlukan 5 keperluan iaitu daripada segi fisiologi, keselamatan, sosial, penghargaan, dan hasrat diri. Apabila berlakunya wabak Covid-19 ini, isu keperluan bergaya dan status diri sudah menjadi tidak penting.

Yang paling penting sekarang adalah keperluan fisiologi iaitu makanan, air, udara bersih, tidur yang tenang serta keselamatan diri dengan kempen #StayAtHome dan emosi.

Nasib baik kita sudah punyai rangkaian internet di mana kita masih boleh berhubung melalui telefon, WhatsApp, video call dan bermacam-macam lagi. Piramid penghargaan dan hasrat diri akan muncul apabila keadaan sudah semakin pulih.

Ia juga mempunyai kaitan dengan keadaan ekonomi seseorang juga. Apabila seseorang berjaya kebal dalam keadaan sukar ini, kita perlu tanya apakah persiapan yang telah dilakukannya?

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Kewangan adalah soal survival, bukan untuk bergaya dengan barang mewah, melainkan kita sudah betul-betul mampu. Ingin tahu mereka mampu yang sebenarnya, adalah ketika waktu sukar dan berlakunya kegawatan ekonomi.

Walaupun mampu, seeloknya ketika ini kita turunkan gaya hidup.Waktu ini ramai emosi yang terusik, atau lebih teruk lagi kejadian tidak diingini boleh berlaku seperti rompakan atau wujudnya pelbagai scammer kerana  tuntutan hidup.

Di kala pandemik Covid-19 ini memberi cabaran kepada hampir seluruh penduduk dunia. Ia turut dirasai mereka yang kaya dan lagi terkesan kepada yang tidak mampu. Ini adalah tindakan kerajaan bagi membantu mereka yang terkesan dengan situasi ini.

Boleh mohon jika anda bekerja sendiri seperti Makcik Kiah berniaga goreng pisang, artis atau mereka yang tiada pendapatan tetap. Usah malu dan segan, kerajaan nak bantu, kita rebut peluang yang ada.

Boleh semak status untuk Bantuan Prihatin Nasional (BPN) bermula 1 April 2020 di http://www.bpn.hasil.gov.my.

Selain daripada itu, kita boleh manfaatkan perkhidmatan internet untuk mencari maklumat berguna mahu pun mewujudkan sesuatu yang bermanfaat untuk diri sendii dan orang lain. Masa inilah nak buat blog, jual barang melalui e-commerce, menghasilkan e-book atau saluran YouTube sendiri.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Sumber Rujukan:

Iklan

6 Tips Melancong Ke Negara Bukan Islam

Menjadi seorang yang beragama islam tidak menghalang kita untuk melawat atau menziarahi negara yang bukan beragama islam. Hal ini kerana, sebagai seorang manusia kita harus menjelajahi negara asing untuk mengenal budaya luar dan bagaimana persepsi Islam di negara asing. Jom tengok 5 tips bagi anda yang ingin melancong ke negara bukan Islam:

1. Bawa Kompas Mini

Hal ini mudah untuk mengetahui arah kiblat. Dimana sahaja kita berada di bumi ini, solat jangan ditinggalkan. Malah, sebagai seorang yang beragama Islam, kita mempunyai kelebihan solat musafir. Oleh itu, membawa kompas memudahkan anda mencari arah kiblat. Malah, di dalam kebanyakkan telefon bimbit mudah alih kini mempunyai aplikasi kompas mini. Ini memudahkan perjalanan anda ke negara asing.

2. Roti Sebagai Bekalan Makanan

Sekiranya, makanan sukar didapati di negara asing, anda boleh membawa roti dari Malaysia. Hal ini kerana, jika anda ragu dengan pembuatan roti mereka dicampur dengan alkohol atau wain merah, anda boleh makan bekalan roti anda.

3. Guna Pengangkutan Awam

Sekiranya anda takut diganggu oleh orang bukan beragama Islam kerana Islamphobia di negara asing, anda digalakkan mengunakan pengangkutan Awam. Keadaan ini mengurangkan risiko diganggu oleh Eksterimis yang benci kepada Islam apabila anda berada di khalayak ramai.

4. Kaji Tempat Dituju Terlebih Dahulu

Sebelum anda menziarahi negara tersebut, kaji terlebih dahulu mengenai budaya dan persepsi penduduk terhadap orang yang beragama Islam. Maklumat dan pengetahuan yang anda dapati hasil dari kajian anda membolehkan anda dapat menyesuaikan diri dengan keadaan negara tersebut.

5. Bawa Kain Telekung Jenis Parachute

Tips ini untuk perempuan yang beragama islam. Kain telekung yang jenis parachute digalakkan dibawa kerana selain mudah lipat, kain tersebut sangat ringan. Ia memudahkan perjalanan anda sekiranya anda mahu bersolat. Kesimpulannya, Islam itu mudah. Tiada paksaan atau membebankan umatnya sekiranya anda mahu melancong. Malah Islam mengalakkan umatnya sentiasa menjelajah untuk mengenali bumi ciptaan Tuhan ini.

6. Ambil Takaful Perjalanan

Ramai yang mengambil sikap sambil lewa berkenaan dengan Takaful Perjalanan ni. Sebab itulah juga, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Takaful adalah berbentuk perlindungan untuk seseorang individu, pasangan, anak-anak atau seluruh keluarga, manakala Takaful Perjalanan pula merupakan pelan perlindungan khusus bagi mereka yang ingin melancong samada dalam Malaysia atau pun ke luar negara. Boleh baca lebih lanjut di Kaki Travel Pastikan Melanggan Dulu Travel Takaful.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!