Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya

Seronok juga sebenarnya kalau ‘cashless’ (nirtunai) ke mana-mana. Selamat pun selamat. Orang zaman sekarang boleh lupa nak bawa dompet. Tapi tak pernah lupa nak bawa smartphone, sentiasa ada di tangan.

Buka smartphone, scan barkod, terus siap. Memang nampak bergaya, lebih-lebih lagi kalau yang guna tu umur dah 40-an.

Tapi tahukah anda, selain aplikasi e-wallet yang popular seperti Wechat Pay dan GrabPay, masih ada lagi aplikasi yang boleh dicuba seperti Boost?

Ketiga-tiga e-wallet ini antara yang aktif, banyak peniaga yang terima.

Boost?

Boost app

Konsepnya sama seperti e-wallet yang lain. Pengguna tidak perlu lagi membayar menggunakan duit tunai sebaliknya hanya menggunakan app ini sahaja (biasanya hanya perlu scan barcode dan masukkan amaun)

Nampaknya Malaysia pun cuba berdiri setanding dengan negara China seperti bandar Hangzhou di mana penggunaan pembayaran digital sangat meluas. Lebih menakjubkan lagi mereka telah menggunakan “face id” untuk menggantikan kad pengenalan. Bila lah agaknya negara kita nak sampai ke tahap itu agaknya ya?.

Tapi bolehkah masyarakat di Malaysia hidup dengan nirtunai sepenuhnya?

Kalau ikutkan kita juga sudah terbiasa menggunakan nirtunai sejak dari dulu lagi seperti Touch ‘n Go.

Jom ‘challenge’ untuk hidup sehari tanpa tunai. Berani ke tidak? Kali ini kita cuba guna Boost, inshaAllah lain kali e-wallet lain pula.

Pergi Kerja Naik Grab Guna Boost

Kita mulakan dengan pergi kerja menaiki Grab. Eh, boleh ke guna Boost untuk naik Grab? Sebenarnya pengguna boleh beli voucher Grab dengan lebih murah dari Boost.

Boost app

Selepas itu, hanya masukkan ‘Promo code’ sebelum tempah Grab.

Nak Makan Pun Boleh Guna Boost

Dengan Boost ada dua pilihan, sama ada nak gunakan Food Delivery ataupun beli sendiri makanan dengan harga diskaun.

Boost app

Kalau rasa malas nak keluar pejabat, tempah sahaja makanan hanya dengan masukkan alamat, pilih restoran yang tersenarai, buat pembayaran dan seterusnya ‘enjoy your food!’. Wah sempoi.

Restoran yang tersenarai seperti Kenny Rogers, Fuel Shack, Texas chicken dan banyak lagi. Sebenarnya lebih daripada 200 restoran yang boleh dipilih.

Tapi kalau makan di kedai pun boleh. Tahu ke tidak anda boleh dapatkan yang diskaun lebih daripada 50% di restoran-restoran yang terpilih. Jimat bukan?

Boost app

Kalau semuanya berdiskaun, maknanya makin kuranglah duit yang keluar. Bijak ke tak bijak?

Nak Urut Badan Pun Boleh Guna Boost

Pernah nampak kerusi urut dekat mall? Contohnya seperti kerusi urut Gintell. Sebenarnya kalau nak tahu, anda boleh bayar menggunakan Boost. Dapat diskaun pula tu. Tapi pastikan ada lambang Boost di kerusi tersebut. Barulah boleh bayar dengan Boost.

Bayar Bil Pun Boleh

Bukan itu sahaja, ambil peluang masa rehat anda dengan membayar bil yang perlu dibayar. Tidak perlu lagi beratur lagi untuk membayar bil. Gunakan sahaja Boost App. Boleh bayar dari bil air sehinggalah ke bil Astro. Jimat masa.

Kalau ikutkan memang boleh gunakan terma “cashless” ke mana-mana untuk setiap hari. Tapi pastikan tempat-tempat tersebut menerima pembayaran melalui Boost ataupun mana-mana applikasi pembayaran secara digital.

Masukkan kredit ke dalam Boost Wallet

Pernah dengar Grab Wallet? Iaitu masukkan kredit ke dalam wallet. Sama juga seperti Boost wallet.

Nak topup kredit Boost ini boleh melalui 3 kaedah iaitu

  1. Debit card
  2. Credit card
  3. Online banking

Lagi satu yang menariknya tentang Boost ini, ada dua pengguna yang boleh topup kredit ke dalam wallet iaitu Basic Wallet dan Premium Wallet.

Untuk pengguna Basic Wallet, maksimum kemasukan kredit hanyalah sebanyak RM200 sekali sahaja pada satu masa dan limit kepada RM1000 sehari.

Tak cukup RM200?

Jom upgrade ke Premium. Jangan risau, yang pasti tiada charge yang dikenakan. Untuk pengguna Premium Wallet, kredit boleh ditambah sehingga RM1,500 ke dalam wallet.

Seusai tambah kredit ke dalam wallet, pengguna boleh menggunakan “Shake Reward” pula dengan hanya “menggocangkan” smartphone dan menerima cashback secara rawak bermula dari RM0.50 sehinggalah RM5 bagi setiap penambahan kredit ke dalam wallet.

Bukan itu sahaja, Boost juga membenarkan kita melakukan transaksi perpindahan kredit kepada pengguna Boost yang lain dan “Go Dutch” feature untuk membayar bil secara asing. Tidak perlu risau lagi selepas ini untuk keluar makan bersama kawan-kawan dan bayar bil secara berasingan.

Sebenarnya Boost ini bukan sahaja untuk mendapat diskaun tetapi anda juga boleh menderma ke persatuan Tabung Bersamamu dan Persatuan Kebajikan Anak-anak Istimewa Selangor (ORKIDS) yang terpilih melalui Boost App.

Wow banyak betul kegunaan Boost rupanya. Bukan sahaja membeli-belah untuk diri sendiri tetapi juga dapat menyumbang dana kepada yang memerlukan.

Features seperti insurans, parking, dan events semuanya ada di dalam Boost ini. Jadi, tidak hairanlah suatu hari nanti pengguna Boost akan lebih ramai pada masa akan datang.

 Jom lihat apa yang ditawarkan oleh Boost App.

F&B:

Bayar RM8.50 untuk dapatkan RM10 Dunkin Donuts Voucher

Bayar RM9 untuk dapatkan RM10 myBurgerLab Voucher

 

Transportation:

Bayar RM9.50 untuk dapatkan RM10 Grab Ride

Bayar RM7 untuk mejadi ahli VIP oBike selamanya 7 hari.

Online shop:

Bayar RM46 untuk dapatkan RM50 11Street Voucher

Bayar RM40 untuk dapatkan RM50 FashionValet Voucher

Fave deals:

A&W: Golden/Spicy Aroma Chicken Combo with Fries and RB for 2-3 people (n/p: RM39.90) – RM35

Tony Romas: Tony’s Roma’s New York Strip Steak (7oz) with Bake Potato Soup (n/p: RM55.51) – RM45

Original Cake: One Large-Sized Golden Cheese Cake (n/p: RM17) – RM13

90-Minute Full Body Signature Massage and Treatment for 1 Person @ Embun Day Spa (n/p:RM200) – RM48

Sebenarnya banyak lagi features yang pengguna boleh dapat.

Dowload lah Boost sekarang.

Jangan lupa masukkan invite code ini sekali untuk nikmati cashback:

khahs6x

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajian Ini Kata Kuala Lumpur Adalah Bandar Ke-12 Termahal Di Asia

Menurut kepada kajian yang dilakukan oleh laman web Expatistan, Kuala Lumpur berada di tangga ke-12 bagi bandar termahal di Asia berdasarkan Indeks Kos Kehidupan (Cost of Living Index). Nak tahu bandar mana yang lagi mahal? Atau nak berhijrah ke bandar yang lagi murah pun ada dalam senarai ni.

Tapi Apa Itu Expatistan?

Pakistan, Uzbekistan, Gohed Gostan. Seolah-olah seperti sebuah negara tersendiri, tetapi nama Expatistan ini diambil daripada perkataan ‘Expat’ atau nama panjangnya Expatriate. Jika diterjemahkan kepada Bahasa Melayu, dipanggil ekspatriat; yang membawa maksud “Seseorang yang tinggal di luar negara asalnya”.

Contohnya kita dilahirkan di Malaysia, tetapi kemudiannya berhijrah ke negara Australia – maka kita digelar sebagai expat. Maka lahirlah Expatistan….

6 Kumpulan Utama Yang Diambilkira

Untuk dapatkan Indeks Kos Kehidupan tersebut, 6 kumpulan utama digunakan iaitu:

  • Makanan
  • Perumahan
  • Pakaian
  • Pengangkutan
  • Kesihatan
  • Hiburan

Kumpulan ini berdasarkan kepada laporan antarabangsa berkenaan kos kehidupan. Setelah digabungkan maklumat yang ada di dalam laporan tersebut, maka terhasillah purata pemberat bagi setiap kumpulan berdasarkan pembelian yang biasa dilakukan oleh seseorang ekspatriat tadi.

Indeks Kos Kehidupan Dibandingkan Dengan Republik Czech

Untuk dijadikan kayu pengukur, bandar Prague di Republik Czech diberikan nilai 100. Maka jika bandar tersebut mempunyai Indeks Kos Kehidupan sebanyak 134, ini bermakna kos kehidupan adalah 34% lebih mahal jika dibandingkan dengan kos kehidupan di Prague.

Sebaliknya jika ia mempunyai Indeks Kos Kehidupan sebanyak 75, maka kos kehidupan adalah 25% lebih murah jika dibandingkan dengan kos kehidupan di Prague.

Dah faham? Jom kita tengok senarai bandar di Asia pula.

Terdapat 34 Bandar Di Asia

Daripada data yang diperolehi, kita dapat lihat senarai bandar-bandar tersebut di bawah:

Kedudukan Bandar Indeks Kos Kehidupan
1. Hong Kong 224
2. Singapura 191
3. Tokyo (Jepun) 183
4. Seoul (Korea Selatan) 144
5. Taipei (Taiwan) 130
6. Shanghai (China) 125
7. Bangkok (Thailand) 120
8. Beijing (China) 118
9. Shenzhen (China) 110
10. Yangon (Myanmar) 89
11. Chiang Mai (Thailand) 87
12. Kuala Lumpur (Malaysia) 86
13. Jakarta (Indonesia) 84
14. Dhaka (Bangladesh) 84
15. Manila (Filipina) 82
16. Mumbai (India) 79
17. Georgetown (Malaysia) 77
18. Ho Chi Minh City (Vietnam) 77
19. Bangalore (India) 74
20. Colombo (Sri Lanka) 72
21. Delhi (India) 72
22. Pune (India) 72
23. Kathmandu (Nepal) 71
24. Gurgaon (India) 71
25. Hanoi (Vietnam) 69
26. Almaty (Kazakhstan) 66
27. Astana (Kazakhstan) 65
28. Jaipur (India) 63
29. Ahmedabad (India) 62
30. Hyderabad (India) 62
31. Kolkata (India) 61
32. Bhubaneswar (India) 60
33. Madras (India) 60
34. Vadodara (India) 54

Syukurlah Malaysia Masih Murah Untuk Didiami

Kalau dilihatkan kepada kebanjiran warga asing untuk menetap di Malaysia dan menjadikan Kuala Lumpur dan Georgetown sebagai tempat tinggal dan tempat mencari rezeki, kita sebagai rakyat Malaysia harus bersyukur kerana kos tidaklah setinggi bandar-bandar lain. Tengok saja Hong Kong dengan 224 iaitu hampir tiga kali ganda Kuala Lumpur, Singapura dengan 191 lebih daripada dua kali ganda, Tokyo dengan 184, Seoul dengan 144. Malah di Yangon dan Chiang Mai adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan Kuala Lumpur.

Tapi Kuala Lumpur lebih mahal jika dibandingkan dengan bandar-bandar terkenal lain seperti Jakarta, Dhaka, Manila, Ho Chi Minh City, Colombo, Kathmandu dan banyak lagi.

Sumber: Expatistan

Adakah SST 2.0 Bakal Menyaksikan Kos Meningkat?

Umum tahu bahawa Cukai Jualan Dan Perkhidmatan atau Sales And Services Tax telah diperkenalkan semula pada 1 September 2018, kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca Dah Sedia Untuk SST 2.0? Ini Senarai Barang Yang Dikenakan 5%, 10% Dan Dikecualikan Cukai.

Malaysia telah menikmati keadaan ‘bebas cukai’ sejak GST ditetapkan pada kadar sifar, tetapi tak rasa sangat penurunan harga barang seperti yang diperkatakan. Dan adakah SST 2.0 ini bakal menyaksikan kos semakin meningkat, sekaligus meningkatkan Indeks Kos Kehidupan di Kuala Lumpur dan seluruh Malaysia?

Sama-sama kita tunggu dan lihat kesannya.

Iklan

“Tolonglah Jangan Bazir Duit Dekat 3 Benda Ini”

Memang tidak dapat dinafikan, rakyat Malaysia terutamanya golongan muda adalah yang paling banyak berhutang. Menurut statistik Bank Negara Malaysia, 47% pemuda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi manakala 38% mempunyai pinjaman peribadi.

Jom kita dengar daripada personaliti Shark Tank Kevin O’Leary mengenai tiga pembaziran yang tidak sepatutnya dilakukan golongan muda. Kita disarankan untuk berhenti daripada membelanjakan wang ke arah pembaziran berikut:

1. Kopi Mewah

Punyalah banyak kedai kopi, kafe juga menjadi tumpuan. Di tempat lain, kopi boleh didapati dengan harga bawah RM2 – nak juga pergi tempat yang menjual kopi hampir mencecah RM20.

“Kopi mewah, memang bodoh,” ujar O’Leary kepada CNBC sewaktu Sidang Kemucak Kerajaan Dunia di Dubai baru-baru ini. “Kopi sebenarnya berharga beberapa sen saja kalau dibuat sendiri. Melainkan anda telah melangsaikan hutang pelajaran, jangan beli kopi mewah.”

2. Kasut

“Anda tak perlukan lebih daripada 4 pasang kasut. Anda perlu sepasang untuk bersantai, sepasang lagi untuk bersenam atau beriadah, dan dua pasang kasut untuk situasi formal. Lebih daripada ini, anda bodoh jika beli lebih daripada ini. Kerana anda tidak akan memakainya, dan ia akan duduk di rak kasut untuk bertahun lamanya.”

Golongan perempuan yang paling ramai melakukan kesilapan ini. Menurut kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, 75% wanita di sana memiliki lebih daripada 20 pasang kasut, manakala lelaki memiliki 12 pasang. Turut dilaporkan bahawa secara purata, seseorang individu membeli 7.8 pasang kasut setiap tahun.

Kajian juga menunjukkan bahawa, memang benar dalam banyak-banyak kasut yang kita ada; kita hanya memakai tiga atau empat pasang sahaja!

3. Seluar Jeans

Menurut O’Leary, tiada siapa perlu ada lebih daripada 3 pasang seluar jeans. “Jika anda memiliki lebih daripada 3 pasang seluar jeans, anda bodoh.

Pada hari ini, sepasang seluar jeans berharga RM150 secara purata. Dan penduduk di Amerika Syarikat belanja $38.5 juta USD setiap hari untuk beli seluar jeans, atau $14 bilion USD setahun.

Wanita pada umumnya lebih banyak berbelanja untuk pakaian, iaitu 76% lebih daripada lelaki yang sama peringkat umur.

Dapat Jimat Banyak Dan Boleh Kembangkan Duit

Dengan hanya tidak berbelanja terhadap tiga benda di atas, kita dah boleh jimat 10% daripada gaji bulanan kita.

Kemudian kita ambil 10% tersebut dan melaburkannya ke dalam instrumen yang boleh beri pulangan sebanyak 7% setahun, dah boleh jadi jutawan menjelang umur 65 tahun.

“Jadi sebelum nak beli sesuatu yang kita minat, ingat pesanan saya.” Ujar O’Leary bagi menutup bicara.

Sumber: CNBC

Kredit: CNBC

3 Punca Utama Rakyat Malaysia Bankrap

Kalau diikutkan statistik daripada Jabatan Insolvensi Malaysia, 69.8% rakyat Malaysia menjadi bankrap disebabkan 3 punca utama berikut:

  1. Sewa Beli Kenderaan– 26,801 kes, atau 27.6%
  2. Pinjaman Peribadi– 22,153 kes, atau 22.8%
  3. Pinjaman Perumahan– 18,819 kes, atau 19.4%

Oleh itu, bersama-samalah kita beringat dan cegah sebelum parah.

Iklan

14 Sebab Kenapa Jiran Kau Lebih Kaya Dari Kau

Jiran sebelah pakai kereta Honda Civic, kau pakai Boon Siew Honda.

Jiran sebelah selalu travel ke Maldives, kau hanya mampu tengok IG story dia.

“Hmmmmmm…..”

Artikel pendek ini adalah tekaan kami bagaimana jiran sebelah rumah kau “nampak lebih kaya” daripada kau walaupun gaji dia dengan gaji kau takdelah jauh beza.

Nota : Mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.

  1. Itu sebenarnya rumah mak dia, jadi dia tak perlu bayar sewa rumah atau ansuran bank.
  2. Dia ambil pembiayaan peribadi.
  3. Dia tak ada hutang PTPTN.
  4. Dia menang saman fitnah.
  5. Dia hentam maksimum limit kad kredit setiap bulan.
  6. Dia part time bawa GRAB.
  7. Dia part time runner FOOD PANDA, BUNGKUSIT.
  8. Dia part time ejen COWAY dan CUCKOO.
  9. Dia beli pakej travel masa MATTA FAIR.
  10. Dia buat part time mengajar budak mengaji.
  11. Dia main kutu.
  12. Dia scam duit orang.
  13. Dia keluarkan duit KWSP.
  14. Dia anak Menteri.
  15. Dia mewarisi harta pusaka Ahmad Albab.
  16. Dia menang contest dekat Facebook.
  17. Dia guna e-wallet. GRABPAY, BOOST, FAVE selalu kasi cashback dan benda free.
  18. Dia tak bazirkan duit dekat 3 benda ni. Nak tahu benda apa klik sini.
  19. Dia ada perlindungan TAKAFUL.
  20. Dia konsisten untung dari jual beli saham dekat Bursa Malaysia. Nak belajar klik sini.
  21. Dia seorang “kapitalis”, cash flow dia cantik sebab ada 2-3 rumah sewa. Nak belajar klik sini.
  22. Dia amalkan konsep lepas dapat gaji dia SIMPAN, MELABUR, akhir sekali baru BELANJA. Kalau kau nak jadi macam dia, eloklah mula dari sekarang, jangan tunggu gaji bulan depan.

Janji nak kasi 14 sebab tetapi kami kasi lebih. Jadi jika anda baik hati sila kongsikan artikel ini supaya lebih ramai dapat buat duit ekstra dan boleh pergi Maldives.

Iklan

Nike Vaporfly, Kasut Sukan Kontroversi Yang Bakal Diharamkan Di Sukan Olimpik 2020

Sebut sahaja jenama Nike,pasti ramai di kalangan kita yang memiliki kasut berjenama ini. Kasut yang popular yang berasal dari Amerika Syarikat telah lama bertapak di dunia sejak tahun 1980-an.

Di antara faktor kejayaan yang mempengaruhi kejayaan Nike selain daripada kualiti kasut itu sendiri, adalah faktor pemasaran yang dilakukan oleh syarikat tersebut dalam memperkenalkan produk mereka kepada masyarakat.

Hal ini terbukti apabila Steve Jobs sendiri mengakui bahawa teknik pemasaran yang dilakukan oleeh Nike sangat mempengaruhi Apple untuk berkembang.

Nike sekali lagi menarik perhatian masyarakat dengan mengeluarkan produk kasut sukan yang mencetuskan kontroversi di kalangan pelari sukan Marathon.

Buat pertama kali dalam sejarah dunia sukan Marathon, pelari bernama Eliud Kipchoge telah berjaya memecah rekod dunia di dalam sukan itu. Beliau berjaya menamatkan perlumbaan sukan Marathon kurang dari dua jam pada Oktober 2019 yang lalu.

Pada bulan yang sama juga, seorang lagi pelari Marahton wanita yang bernama Brigid Kosgei telah memecah rekod dunia di dalam kategori wanita.

Apa yang menarik mengenai kedua-dua pelari ini adalah, ketika perlumbaan Marathon tersebut mereka berdua memakai kasut Nike Vaporfly. Ini bukan pertama kali ianya terjadi, kebanyakan pelari amatur  di Amerika Syarikat juga memakai kasut yang dibangunkan oleh Nike ini dan berjaya menamatkan perlumbaan pada kedudukan hadapan berbanding dengan kasut jenama lain.

Apa Yang Istimewa Sangat Nike Vaporfly?

Keistimewaan yang pertama yang terdapat di dalam kasut Nike Vaporfly adalah ketebalan tapak kasut ini berbanding dengan kasut pesaing mereka.

Kasut ini yang mempunyai tapak yang sedikit tebal dan dihasilkan menggunakan teknologi yang dikenali sebagai ZoomX Foam.

Pihak Nike yang mendakwa bahan ini diguna pakaidalam pembangunan teknologi yang melibat aerospace. Foam ini dikatakan ringan dan mampu memberi penjimatan tenaga kepada pemakainya sebanyak 4% berbanding dengan kasut sukan yang lain.

Jika kasut ini diharamkan ketika sukan Olimpik di Tokyo berlangsung, ini bukan kali pertama Nike menghadapi situasi seperti itu di dalam pertandingan. Sebelum wujudnya Vaporfly, Nike telah menghadapi krisis yang sama di mana kasut yang dihasilkan mereka telah diharamkan di dalam pertandingan bola keranjang di Amerika Syarikat pada tahun 1984.

Di antara kasut yang pernah diharamkan adalah kasut jenama Air Jordan 1, di mana Nike telah berkolaborasi dengan pemain bola keranjang terhebat sepanjang zaman iatiu Michael Jordan.

Kasut ini diharamkan kerana tidak mengikut peraturan yang telah ditetapkan di dalam sukan NBA. Dengan pengharaman kasut ini dalam pertandingan, ia telah menarik perhatian orang ramai untuk mendapatkan kasut ini. Kesannya, kasut ini merupakan di antara kasut yang paling mahal yang pernah dihasilkan oleh Nike kerana para penjual telah meletakkan harga yang tinggi disebabkan permintaan yang tinggi.

Selain kasut yang dipakai oleh Michael Jordan, Roger Federer juga pernah menerima nasib serupa apabila kasut Nike Zoom Vapor 9 Tour Grass telah diharamkan. Ianya gara-gara tapak yang berwarna oren ketika kejohanan tenis Wimbledon pada tahun 2013, di mana peraturan pada ketika itu memerlukan setiap pemain wajib memakai pakaian yang berwarna putih termasuklah kasut.

Tidak mustahil kasut Nike Vaporfly bakal diharamkan di dalam temasya Sukan Olimpik yang bakal diadakan di Tokyo kerana faktor memberi kelebihan kepada pemakainya.

Organisasi Olimpik juga sebelum ini pernah mengaharamkan pakaian renang yang dipakai oleh perenang sensasi dunia dari Amerika Syarikat iaitu Michael Phelps, kerana pakaian renang yang dihasilkan oleh Speedo telah memberinya satu kelebihan kepada dirinya berbanding peserta lain.

Jika kasut Nike Vaporfly ini diharamkan, ia pastinya akan menjadi kasut buruan orang ramai dan harga pasaran akan menjadi lebih tinggi daripada harga runcit seperti yang berlaku kepada kasut Nike Air Jordan 1.

Walaupun kasut sukan untuk berlari tidak begitu popular berbanding dengan kasut sukan yang lain, ia tetap menjadi perhatian kepada golongan pemburu kasut yang inginkan kasut yang unik di dalam koleksi mereka.

Kita sama-sama nantikan pengumuman yang akan dilakukan oleh jawatankuasa Olimpik mengenai nasib kasut ini tidak lama lagi.

Sumber Rujukan:

https://www.fastcompany.com/90450018/how-the-end-of-the-white-majority-could-change-office-dynamics-in-2040

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!