Khazanah, MARA Meterai LOI Rancang Bina Dua Hangar Pesawat

SHAH ALAM, 13 Sept (Bernama) — Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikatnya, Impeccable Vintage Properties (IVP) memeterai Surat Niat (LOI) dengan Mara Corporation Sdn Bhd untuk membina dua hangar pesawat seluas 2.8 hektar.

Ketua Pegawai Eksekutif IVP, M Fuad Sharuji berkata kerjasama itu dijangka merancakkan lagi industri penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang, dekat sini.

“Jumlah keluasan tanah IVP adalah 40 hektar namun, ada kira-kira 1.6 hektar belum diteroka dan bersempadan dengan tanah UniKL (dimiliki sepenuhnya oleh Mara Corporation Sdn Bhd).

“UniKL pula mempunyai lebih kurang 1.2 hektar dan jika digabungkan akan menjadi 2.8 hektar yang boleh dijadikan hangar,” katanya kepada pemberita selepas majlis pemeteraian LOI itu di Pusat Penerbangan Wilayah Skypark, Bukit Jelutong sempena Pameran Udara Selangor (SAS) 2023 pada Jumaat.

Pada majlis sama, IVP turut memeterai LOI bersama Malaysia Airlines Group (MAG) bagi pengoperasian hangar empat yang berkeluasan 220,000 kaki persegi sebagai pusat MRO di LTSAAS.

“Kerjasama ini memberi peluang kepada MAG untuk mewujudkan hangar penyelenggaraan di Subang (LTSAAS) selain, dua hangar di KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur),” katanya.

Pemeteraian kedua-dua LOI itu turut dihadiri oleh Exco Pelaburan, Perdagangan dan Mobiliti Selangor, Ng Sze Han dan Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor Bhd, Datuk Hasan Azhari Idris.

SAS 2023 selama tiga hari sehingga hari ini, menempatkan hampir 50 pesawat statik selain 119 pempamer dari enam negara iaitu Amerika Syarikat, Australia, Perancis, Denmark, Singapura dan Hong Kong yang mengambil bahagian tahun ini.

Pengunjung boleh melayari media sosial SAS 2023 di Facebook, Instagram dan Linkedln (@selangoraviationshow) serta Twitter (@SelAviationShow) bagi mendapatkan maklumat lanjut.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA