Khazanah, MARA Meterai LOI Rancang Bina Dua Hangar Pesawat

SHAH ALAM, 13 Sept (Bernama) — Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikatnya, Impeccable Vintage Properties (IVP) memeterai Surat Niat (LOI) dengan Mara Corporation Sdn Bhd untuk membina dua hangar pesawat seluas 2.8 hektar.

Ketua Pegawai Eksekutif IVP, M Fuad Sharuji berkata kerjasama itu dijangka merancakkan lagi industri penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang, dekat sini.

“Jumlah keluasan tanah IVP adalah 40 hektar namun, ada kira-kira 1.6 hektar belum diteroka dan bersempadan dengan tanah UniKL (dimiliki sepenuhnya oleh Mara Corporation Sdn Bhd).

“UniKL pula mempunyai lebih kurang 1.2 hektar dan jika digabungkan akan menjadi 2.8 hektar yang boleh dijadikan hangar,” katanya kepada pemberita selepas majlis pemeteraian LOI itu di Pusat Penerbangan Wilayah Skypark, Bukit Jelutong sempena Pameran Udara Selangor (SAS) 2023 pada Jumaat.

Pada majlis sama, IVP turut memeterai LOI bersama Malaysia Airlines Group (MAG) bagi pengoperasian hangar empat yang berkeluasan 220,000 kaki persegi sebagai pusat MRO di LTSAAS.

“Kerjasama ini memberi peluang kepada MAG untuk mewujudkan hangar penyelenggaraan di Subang (LTSAAS) selain, dua hangar di KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur),” katanya.

Pemeteraian kedua-dua LOI itu turut dihadiri oleh Exco Pelaburan, Perdagangan dan Mobiliti Selangor, Ng Sze Han dan Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor Bhd, Datuk Hasan Azhari Idris.

SAS 2023 selama tiga hari sehingga hari ini, menempatkan hampir 50 pesawat statik selain 119 pempamer dari enam negara iaitu Amerika Syarikat, Australia, Perancis, Denmark, Singapura dan Hong Kong yang mengambil bahagian tahun ini.

Pengunjung boleh melayari media sosial SAS 2023 di Facebook, Instagram dan Linkedln (@selangoraviationshow) serta Twitter (@SelAviationShow) bagi mendapatkan maklumat lanjut.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA