Kuala Lumpur (KUL) Ke Changi Singapura (SIN) Ialah Laluan Antarabangsa Global Paling Sibuk Di Dunia, Data OAG Mendedahkan

Asia Menguasai Laluan Antarabangsa dan Domestik Global; Heathrow London Antara 5 Lapangan Terbang Global Paling Sibuk di Dunia

Dapatan Penting:

  • Laluan antarabangsa global paling sibuk ialah Kuala Lumpur (KUL) ke Changi Singapura (SIN)
  • Kaherah (CAI) ke Jeddah (JED) ialah laluan antarabangsa global #2 paling sibuk, diikuti oleh Hong Kong (HKG) ke Taipei (TPE) pada kedudukan #3.
  • Heathrow London (LHR) ke New York (JFK) ialah laluan antarabangsa global #8 paling sibuk.
  • Dubai (DXB) ke Heathrow London (LHR) dan Lisbon (LIS) ke Madrid (MAD) berada pada kedudukan #5 dan #10 laluan paling sibuk di EMEA.

LONDON, 21 Dis (Bernama) — OAG, platform data terkemuka bagi industri perjalanan global, pada hari ini mendedahkan Laluan Paling Sibuk di dunia bagi 2023. Analisis ini dikuasakan oleh Data Jadual Penerbangan Global OAG dan memberikan gambaran keseluruhan prestasi dan trend laluan, pada peringkat antarabangsa dan domestik.

Sekali lagi Asia Pasifik mempunyai laluan paling sibuk di dunia, berjaya merebut 7 daripada 10 laluan antarabangsa global dan 9 laluan domestik global Teratas. Laluan antarabangsa global paling sibuk ialah Kuala Lumpur (KUL) ke Changi Singapura (SIN) dengan 4.9 juta tempat duduk. Kaherah (CAI) ke Jeddah (JED) berada pada kedudukan #2 dengan 4.8 juta tempat duduk, meningkat daripada 3.4 juta pada tahun 2019.

Heathrow London (LHR) berada pada kedudukan #4 Lapangan Terbang Global Paling Sibuk di dunia pada tahun ini dengan 49,370,859 tempat duduk. Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL) berada pada kedudukan #1 dan Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai (DXB) pada kedudukan #2.

Daripada laluan domestik paling sibuk, Beijing (PEK) ke Shanghai Hongqiao (SHA) berada pada kedudukan #1 di China dan Honolulu (HNL) ke Kahului (OGG) merupakan laluan paling sibuk di Amerika Syarikat.

“Asia terus mempunyai laluan paling sibuk di dunia kerana populariti sebagai destinasi tumpuan pelancongan,” kata John Grant, ketua penganalisis di OAG. “Walaupun kapasiti masih belum kembali kepada tahap 2019, Heathrow London kekal sebagai hab penting untuk perjalanan udara global.”

Untuk mendapatkan lebih banyak cerapan, lihat analisis penuh di sini.

Sumber: OAG

–BERNAMA


Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA