MITI Akan Teliti Semula Sasaran 10,000 Stesen Pengecas EV Menjelang 2025 – Tengku Zafrul

PETALING JAYA, 23 Jan (Bernama) — Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) akan meneliti semula sasaran 10,000 stesen pengecas kenderaan elektrik (EV) beroperasi di negara ini menjelang 2025 seperti yang ditetapkan sebelum ini, kata menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata, sehingga kini terdapat hampir 1,500 stesen pengecas EV yang beroperasi namun jumlah tersebut jauh daripada sasaran awal itu yang digariskan di bawah Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030.

Menurutnya, setakat ini kerajaan masih mengekalkan sasaran awal tersebut namun beliau bersama- sama rakan Kabinet akan melihat semula sama ada sasaran itu boleh dicapai ataupun tidak.

“Nampaknya target (sasaran) itu agak agresif kerana ada banyak isu yang perlu kita tangani dan ia melibatkan banyak proses dan agensi seperti proses kelulusan dan agensi seperti Suruhanjaya Tenaga, pihak berkuasa tempatan serta pihak-pihak lain,” kata Tengku Zafrul.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan pelan langganan pascabayar pemilikan e-motosikal, di sini, hari ini. 

Selain itu, katanya, prosedur penyediaan stesen pengecas juga perlu diperkemaskan kerana terdapat aduan yang diterima daripada syarikat penyedia stesen pengecasan EV.

“Antara aduan yang diterima adalah mengenai tempoh kelulusan untuk menyediakan stesen pengecas yang mengambil masa yang lama.

“Saya dan rakan-rakan Kabinet akan memperhalusi proses dan meneliti cabaran tersebut bersama-sama pemain industri yang turut mengemukakan cadangan untuk memendekkan proses kelulusan pembinaan stesen pengecasan.

“Apa yang kita perlu fokus sekarang adalah bagaimana untuk melancarkan proses dan mendapatkan kelulusan dengan pantas,” katanya. 

Mengulas mengenai rebat Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik yang dijenamakan semula sebagai MARiiCas, Tengku Zafrul berkata beliau telah memaklumkan kepada Kementerian Kewangan (MoF) mengenai keperluan untuk menambah peruntukan.

“Permohonan MARiiCas amat memberansangkan namun kita juga perlu melihat tahap kelulusan permohonan. Kita masih membuat kajian, dan setakat ini tiada bantahan dari MoF,” katanya.

Sementara itu, CelcomDigi Bhd dan anak syarikat Yinson Holdings Bhd, Yinson GreenTech hari ini melancarkan bersama pelan pemilikan e-motosikal dengan langganan pelan pascabayar pertama seumpamanya daripada syarikat telekomunikasi untuk memacu penerimagunaan kenderaan elektrik di Malaysia.

Pelanggan kini boleh menyewa milik e-motosikal rydeEV, hanya dengan mendaftar mana-mana pelan 5G Pascabayar CelcomDigi dengan pelan ansuran Easy360.

Ini merupakan tawaran pertama yang dilancarkan sejak kedua-dua pihak memeterai MoU pada September lalu dengan focus untuk meneroka pembangunan perkhidmatan dan infrastruktur kenderaan elektrik yang inovatif bagi pengguna Malaysia, dan memacu EV dan penerapan tenaga hijau di negara ini.

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA