Nasib Industri Kapal Pelayaran Mewah Kini Bagaikan Telur Di Hujung Tanduk

Sebelum ini, kita tahu bahawa industri penerbangan dunia sangat terkesan disebabkan pandemik Covid-19 yang berlaku sehingga menyebabkan mereka mengalami kerugian yang sangat besar.

Banyak syarikat penerbangan dunia terpaksa gulung tikar dan sebahagian pula mendapat suntikan dana daripada pihak kerajaan untuk terus beroperasi.

Sekarang kita akan lihat pula kesan terhadap industri kapal pelayaran mewah yang bernilai USD150 bilion yang ramai orang tidak tahu.

Permulaan Industri Perlayaran Mewah

Industri kapal pelayaran mewah merupakan salah satu industri yang menjana pendapatan berbilion dollar setiap tahun.

Industri ini bermula pada awal kurun ke-20 dan kapal yang paling terkenal dalam sejarah moden manusia adalah Titanic. Ianya merupakan kapal terbesar dan pertama di dunia yang melakukan pelayaran mewah pada ketika itu.

Harga tiket yang mahal iaitu USD300 pada ketika itu (bersamaan dengan USD10,000 pada hari ini) membuatkan hanya golongan berada sahaja yang layak menaiki kapal tersebut.

Kredit Gambar: Hakai Magazine

Ia merupakan kapal terbesar didunia yang pertama di dalam industri pelancongan yang melintasi Lautan Atlantik tetapi tidak berjaya. Titanic juga merupakan kapal pertama di dalam industri ini yang tenggelam di Lautan Atlantik.

Kisah  kapal ini telah diabadikan oleh James Cameron di dalam filemnya Titanic, yang pernah menjadi filem paling laku keras dalam sejarah perfileman dunia.

Industri pelayaran mewah mula merosot ketika penerbangan komersial mula mendapat tempat di era 1960-an. Harga tiket penerbangan yang semakin murah dan masa perjalanan yang semakin pendek menyebabkan ramai orang mula beralih kepada industri penerbangan komersial untuk melancong.

Pada ketika itu, pelancongan melalui kapal pelayaran mewah tidak lagi mendapat tempat di kalangan orang ramai.

Perkembangan Industri Kapal Pelayaran Mewah Dunia

Banyak syarikat baru telah muncul dan di era 1990-an, syarikat yang terkenal pada ketika itu adalah Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Line dan Carnival Cruise Line.

Syarikat ini telah berjaya mengubah pandangan orang ramai terhadap industri kapal pelayaran mewah dengan memperkenalkan kapal yang lebih besar disertai dengan taman tema yang luar biasa sehingga dikenali sebagai pulau bergerak.

Kredit Gambar: Traveland Leisure

Dengan harga tiket yang semakin murah dan kapal yang semakin besar, ia telah menarik ramai orang untuk melakukan pelancongan melalui kapal mewah ini.

Tiga syarikat utama dunia yang menawarkan pakej istimewa memberikan banyak pilihan kepada orang ramai untuk bercuti di atas lautan.

Dari dekad ke dekad, industri kapal pelayaran mewah semakin mendapat permintaan yang tinggi. Pada tahun 2019, industri ini telah menjana pendapatan yang sangat lumayan.

Penganalisis percaya bahawa tahun 2020 sepatutnya merupakan tahun dengan pendapatan yang tertinggi mengikut unjuran dari tahun-tahun sebelumnya.

Syarikat pelayaran mewah dikatakan bakal mendapat keuntungan sebanyak USD10 juta setiap kali mereka melakukan pelayaran.

Kredit Gambar: Statista

Langit tidak selalu cerah, apabila tahun 2020 merupakan tahun yang paling perit di dalam industri pelancongan dunia, dan industri pelayaran mewah tidak terkecuali.

Pandemik yang mula melanda dunia pada awal tahun 2020 telah melumpuhkan sama sekali industri ini.

Dalam tempoh satu bulan sahaja, industri ini telah kerugian hampir USD5 bilion.

Amerika Syarikat telah menghalang mana-mana syarikat kapal pelayaran mewah di negara tersebut melakukan pelayaran disebabkan jangkitan Covid-19 yang semakin merebak pada ketika itu.

Sesetengah kapal yang melakukan pelayaran mewah terpaksa dikuarantin kerana terdapat beberapa anak kapal dan penumpang mereka yang dijangkiti oleh virus ini.

Masa Depan Industri Pelayaran Mewah

Kini, sebahagian besar kapal mewah tidak dapat beroperasi dan kebanyakan syarikat pelayaran mewah yang kecil terpaksa menutup operasi syarikat mereka kerana tidak mampu untuk meneruskan operasi.

Walaupun kini sesetengah negara membenarkan operasi pelayaran kapal mewah, orang ramai masih lagi tidak berminat disebabkan keadaan pandemik yang masih lagi belum reda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Apple Dalam Membina Jenama Sehingga Dikenali Seluruh Dunia

Siapa yang tak kenal dengan nama Apple yang merupakan jenama yang sangat popular di dunia? Setiap kali iPhone baru dilancarkan, setiap kali iPad baru keluar, maka ribuan manusia yang sanggup beratur untuk jadi orang pertama yang mendapatkannya.

Walaupun harganya lebih mahal daripada produk daripada jenama lain, tetapi Apple mempunyai ramai peminat setia.

Tahukah anda strategi yang mereka gunakan dalam membina jenama Apple tersebut?

Jom kita lihat beberapa strategi yang Apple gunakan untuk membina jenama mereka sehingga dikenali di seluruh dunia.

1. Harga vs Nilai

Walaupun banyak jenama lain sering menjalankan pelbagai promosi, Apple memilih untuk tetap dianggap sebagai jenama mewah. Sebagai contoh, setelah pelanggan membeli produk daripada Apple, mereka merasa seperti mereka mempunyai sesuatu yang bernilai, tahan lama dan berkualiti.

Apple membuatkan penggunanya setia kepada produk Apple dengan menawarkan pelbagai pengalaman menakjubkan kepada para pelanggannya. Pendek kata, walaupun ianya mahal tetapi harga yang dibayar adalah setanding dengan nilai yang mereka terima.

2. Mesra Pengguna

Image by Jan Vašek from Pixabay

Apple biasanya akan mengambil maklum balas produk mereka daripada pengguna yang telah menggunakannya. Hasilnya, produk mereka tidak memerlukan masa yang lama untuk belajar cara untuk menggunakannya.

Malah anak kecil pun dengan mudah boleh kendalikan produk keluaran Apple, memang mesra pengguna sangat.

Dan sekiranya ada masalah, mereka akan bertanggungjawab dan menyelesaikannya dengan secepat mungkin.

3. Menerangkan Produk Mereka Dengan Ayat Yang Mudah

Kita ketahui bahawa Apple biasanya meyakinkan kepada para pelanggan bahawa produk mereka sangat istimewa. Mereka akan menerangkan dengan seringkas mungkin dan membuatkan pelanggan mudah untuk faham tentang ciri-ciri dan fungsi produk keluaran Apple.

Tiada istilah atau jargon yang berat-berat, semuanya dalam bahasa mudah dan santai.

4. Ada Komuniti Tersendiri

Photo by Pixabay from Pexels

Apple juga menggalakkan perkembangan komuniti Apple bagi membuat pengguna produk mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga Apple. Mereka juga rajin berkongsi masalah dan penyelesaian yang biasa berlaku.

Cuba juga lihat gambar selfie pengguna telefon pintar Apple, pasti mereka akan memaparkan logo Apple yang menunjukkan bahawa mereka bangga menjadi pengguna Apple.

Satu daripada empat pengguna Apple mengatakan bahawa mereka memilih produk Apple kerana rakan mereka juga memilikinya.

5. Buat Produk Seringkas Mungkin

Setiap produk yang dikeluarkan Apple termasuklah telefon pintar, komputer, komputer riba, jam tangan, tablet dan bermacam-macam lagi amat mudah untuk digunakan.

Penggunaannya amat ringkas dan tidak merumitkan, sesiapa saja boleh menggunakannya walaupun bukan tech savvy.

Sumber Rujukan: Medium

Tahukah anda bahawa saham Apple disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Majalah Labur