Penyewa Bermasalah? Cuba 5 Perkara Ini Untuk Mengusir Mereka

Bagi mereka yang mempunyai unit sewaan, menghadapi penyewa bermasalah merupakan satu perkara yang pahit untuk ditelan.

Masalah yang dilalui bukan sahaja hanya melibatkan bayaran sewa, tetapi mungkin disebabkan perkara-perkara lain seperti sikap, tidak menjaga unit sewa dengan baik dan bermacam-macam lagi.

Walaupun dah berbuih mulut tuan rumah bagi nasihat pun tak jalan juga. Jadi, apa yang boleh tuan rumah lakukan?

Selalunya tuan rumah akan menggunakan jalan terakhir iaitu dengan mengusir penyewa tersebut. Tetapi nak usir orang, bukan senang.

Boleh cuba guna cara ini:

1. Jangan Tangguh

Photo by samer daboul from Pexels

Selalunya tuan rumah ni, tak nak pun halau penyewa daripada unit mereka. Tapi tuan rumah pun ada tanggungan juga.

Kalau sampai berbulan-bulan sewa tidak dibayar bagaimana? Ada sesetengah owner lebih suka mengambil sikap tunggu dan lihat.

Tapi kalau boleh jangan tunggu terlalu lama. Sebab lagi lama anda bagi muka, lagi susah anda nak suruh mereka keluar.

Sebaiknya, sampai sahaja tarikh akhir seperti yang tertera dalam notis, lakukan sahaja pengusiran. Ingat, kalau dibiarkan terlalu lama, anda juga yang bakal menanggung kerugian nanti!

2. Catat Setiap Perkara

Pastikan anda simpan segala rekod berkaitan dengan pengusiran penyewa seperti notis pengusiran dan juga perbualan di antara anda dan juga penyewa di dalam satu nota khas.

Simpan semuanya seperti email, perbualan mesej di WhatsApp dan sebagainya yang boleh menjadi penyelamat anda di kemudian hari. Bukan apa, kadang-kadang kita tak tahu apa yang bakal dilakukan oleh penyewa tersebut.

Ada penyewa yang berani mengambil tindakan mahkamah dan memanipulasikan keadaan sehingga membuatkan kita yang kelihatan bersalah.

Jika ini berlaku, segala bukti yang anda simpan tadi dapat membantu anda untuk memenangi kes tersebut. Kata orang tua, baik sediakan payung sebelum hujan.

3. Siapkan Diri Dengan Ilmu Perundangan

Photo by Pixabay from Pexels

Nak suruh penyewa keluar bukan boleh main halau begitu saja. Ada prosedur yang perlu dilakukan. Nanti kalau main halau saja, silap hari bulan, anda pula yang bakal dikenakan tindakan mahkamah.

Sebab itu, penting untuk anda mempersiapkan diri serba sedikit tentang undang-undang yang berkaitan dengan bidang hartanah termasuk hak pemilik dan penyewa bagi mengelakkan sebarang pertelingkahan teruk di kemudian hari.

4. Dapatkan Bantuan Guaman

Nak lebih mudah dan berkesan, anda boleh gunakan khudmat peguam. Mereka lebih pakar dalam menguruskan masalah yang berkaitan dengan perundangan.

Kongsikan setiap butiran yang anda simpan tadi kepada peguam anda.

Selalunya penyewa yang bermasalah tidak mahu terlibat dengan prosedur perundangan yang rumit. Tambah lagi kalau memang terbukti bahawa mereka yang bersalah.

Daripada kena bayar denda atau ke penjara, lebih baik keluar sahaja bukan?

5. Bersabar

Walaupun anda tengah makan hati dengan sikap dengil daripada penyewa tersebut, sebaiknya cubalah untuk bertenang dan bersabar. Perkara ini bukan mudah, tetapi sabar itu penting bagi membolehkan anda berfikir dengan lebih rasional demi mencari penyelesaian yang terbaik.

Sudah menjadi adat jika menyewakan harta kita kepada orang lain, pasti akan ada satu dua penyewa yang bermasalah.

Tetapi sebagai pelabur hartanah, inilah cabaran yang perlu anda hadapi.

Jika anda pertama kali menyewakan unit anda kemudian terjadi pula hal sebegini, janganlah serik. Ada ramai penyewa di luar sana yang baik dan bertanggungjawab.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

Baca juga:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-7-mac-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 28 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur