Pembayaran Tanpa Tunai Adalah Masa Depan Warga Sekinchan

SEKINCHAN, 2 Sept (Bernama) — Hong Leong Bank Bhd (HLB) bekerjasama dengan Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) untuk melancarkan ‘Projek Kampung Tanpa Tunai’ pertama Malaysia di Sekinchan, Selangor.

Projek tersebut menjadikan Sekinchan sebagai kawasan luar bandar pertama yang boleh melaksanakan sebarang pembayaran tanpa wang tunai dan tanpa sentuhan.

HLB berkata ia bertujuan untuk menjayakan keterangkuman kewangan di bandar kecil itu dengan memastikan penduduk Sekinchan mendapat akses sepenuhnya kepada kemudahan dan perkhidmatan perbankan sambil memperkasakan 800 pemilik perniagaan kecil untuk mendigitalkan perniagaan mereka.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Domenic Fuda berkata, langkah untuk mengubah Sekinchan menjadi kampung tanpa tunai pertama di Malaysia adalah selaras dengan strategi bank iaitu ‘Digital at the Core’ dan nilai alam sekitar, sosial dan tadbir urusnya bagi memacu keterangkuman digital dan kewangan dalam komuniti.

Projek ini bertujuan untuk merapatkan jurang di antara bandar dengan luar bandar dari segi penerimaan pembayaran tanpa tunai.

“Memandangkan Sekinchan adalah sebuah bandar kecil dan menjadi destinasi kegemaran dalam kalangan pelancong, saya menyokong sepenuhnya penggunaan transaksi tanpa tunai kerana kebanyakan pelancong lebih suka pembayaran tanpa tunai dan ini pada akhirnya membantu meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri, Ng Suee Lim.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa lawatan media ke Sekinchan baru-baru ini, yang mana ahli media dapat menyaksikan dengan lebih dekat usaha untuk mengubah perkampungan nelayan terkenal itu menjadi ‘kampung tanpa tunai’.

Sementara itu, seorang penjual nasi lemak, A Jamal A Jalil, 66, yang telah berniaga di Sekinchan selama lebih 40 tahun berkata, sistem pembayaran tanpa tunai adalah lebih mudah kerana dia tidak perlu menyediakan wang pertukaran seperti sebelum ini. 

Selain daripada golongan peniaga, penerima faedah luar biasa bagi ‘Projek Kampung Tanpa Tunai’ ialah Kuil Na Tuk Gong Sekinchan.

Pengerusinya, Chia O Peng, 61, memberitahu Bernama bahawa pilihan pembayaran tanpa tunai menjadikannya jauh lebih mudah bagi penderma dan juga pengunjung untuk menderma di kuil itu.

“Peti derma kami pernah dicuri dari kuil sebelum ini, dan perkara baik tentang pembayaran tanpa tunai ialah derma yang kami peroleh daripada orang ramai tidak boleh lagi dicuri,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pembayaran-tanpa-tunai-adalah-masa-depan-warga-sekinchan/

Previous ArticleNext Article

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA