Pembayaran Tanpa Tunai Adalah Masa Depan Warga Sekinchan

SEKINCHAN, 2 Sept (Bernama) — Hong Leong Bank Bhd (HLB) bekerjasama dengan Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) untuk melancarkan ‘Projek Kampung Tanpa Tunai’ pertama Malaysia di Sekinchan, Selangor.

Projek tersebut menjadikan Sekinchan sebagai kawasan luar bandar pertama yang boleh melaksanakan sebarang pembayaran tanpa wang tunai dan tanpa sentuhan.

HLB berkata ia bertujuan untuk menjayakan keterangkuman kewangan di bandar kecil itu dengan memastikan penduduk Sekinchan mendapat akses sepenuhnya kepada kemudahan dan perkhidmatan perbankan sambil memperkasakan 800 pemilik perniagaan kecil untuk mendigitalkan perniagaan mereka.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Domenic Fuda berkata, langkah untuk mengubah Sekinchan menjadi kampung tanpa tunai pertama di Malaysia adalah selaras dengan strategi bank iaitu ‘Digital at the Core’ dan nilai alam sekitar, sosial dan tadbir urusnya bagi memacu keterangkuman digital dan kewangan dalam komuniti.

Projek ini bertujuan untuk merapatkan jurang di antara bandar dengan luar bandar dari segi penerimaan pembayaran tanpa tunai.

“Memandangkan Sekinchan adalah sebuah bandar kecil dan menjadi destinasi kegemaran dalam kalangan pelancong, saya menyokong sepenuhnya penggunaan transaksi tanpa tunai kerana kebanyakan pelancong lebih suka pembayaran tanpa tunai dan ini pada akhirnya membantu meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri, Ng Suee Lim.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa lawatan media ke Sekinchan baru-baru ini, yang mana ahli media dapat menyaksikan dengan lebih dekat usaha untuk mengubah perkampungan nelayan terkenal itu menjadi ‘kampung tanpa tunai’.

Sementara itu, seorang penjual nasi lemak, A Jamal A Jalil, 66, yang telah berniaga di Sekinchan selama lebih 40 tahun berkata, sistem pembayaran tanpa tunai adalah lebih mudah kerana dia tidak perlu menyediakan wang pertukaran seperti sebelum ini. 

Selain daripada golongan peniaga, penerima faedah luar biasa bagi ‘Projek Kampung Tanpa Tunai’ ialah Kuil Na Tuk Gong Sekinchan.

Pengerusinya, Chia O Peng, 61, memberitahu Bernama bahawa pilihan pembayaran tanpa tunai menjadikannya jauh lebih mudah bagi penderma dan juga pengunjung untuk menderma di kuil itu.

“Peti derma kami pernah dicuri dari kuil sebelum ini, dan perkara baik tentang pembayaran tanpa tunai ialah derma yang kami peroleh daripada orang ramai tidak boleh lagi dicuri,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pembayaran-tanpa-tunai-adalah-masa-depan-warga-sekinchan/

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA