Perkhidmatan KOCEK Kini Di Pos Malaysia

Pengenalan perkhidmatan pertukaran duit syiling di cawangan Pos Malaysia seluruh negara

KUALA LUMPUR, 17 Oktober 2023 – Pertama Digital Berhad (“Pertama Digital” atau “Syarikat”) mengumumkan pelancaran Perkhidmatan Pertukaran Syiling KOCEK (KOCEK) hari ini. Syarikat ini memperluaskan perkhidmatan KOCEK melalui kolaborasi dengan Pos Malaysia Berhad (“Pos Malaysia”). Kerjasama strategik ini membolehkan KOCEK menawarkan perkhidmatan pertukaran syiling inovatifnya di cawangan Pos Malaysia di seluruh Malaysia. Kini boleh didapati di empat lokasi di Lembah Klang, perkhidmatan ini dijangka akan berkembang ke kira-kira 30 cawangan menjelang akhir tahun 2023. Perkhidmatan KOCEK akan berkembang ke negeri-negeri lain secara berperingkat pada tahun 2024, dengan pelan untuk melancarkan perkhidmatannya ke 100 lokasi.

Acara pelancaran ini dirasmikan oleh YB Datuk Seri Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan 1 yang menyampaikan ucaptama oleh YAB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia, dan Encik Abd. Rahman Bin Abu Bakar, Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, yang menandakan kepentingan kerjasama ini dalam merevolusikan pertukaran syiling sebagai sebahagian daripada peningkatan pengedaran mata wang dan menyediakan kemudahan kepada Rakyat. Mewakili Pos Malaysia adalah Pengerusinya, Y.Bhg. Tan Sri Syed Faisal Albar Syed A.R. Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Charles Brewer.

Perkhidmatan inovatif KOCEK ini dimulakan oleh Pertama Digital untuk merangsang semula pengedaran semula syiling yang tidak digunakan di kalangan rakyat Malaysia. Setiap tahun, sejumlah besar syiling yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) tidak dikembalikan untuk pengedaran semula, dengan anggaran sehingga 30% atau lebih daripada 200 juta keping syiling yang dikeluarkan setiap tahun berakhir sebagai syiling tidak digunakan yang disimpan di rumah, dalam balang dan laci. KOCEK menyediakan akses yang mudah dan perkhidmatan yang cepat untuk membantu rakyat menukarkan koleksi syiling tidak digunakan mereka kepada nilai tunai digital, yang dipindahkan ke akaun bank mereka. Ini akan mengurangkan keperluan untuk mencetak dan mengedarkan syiling baru dan membantu menurunkan kos pengeluaran mata wang bagi bank pusat.

KOCEK, sebelum ini dikenali sebagai MyPay Coin Conversion, menawarkan penyelesaian yang lancar bagi individu untuk menukar syiling tidak digunakan mereka kepada nilai tunai digital dalam akaun bank mereka. Selain itu, peniaga dan pedagang boleh membeli syiling untuk keperluan perniagaan mereka, menangani titik kesulitan pengguna dan perniagaan serta meningkatkan kuasa beli mereka.

Pengerusi Pertama Digital, Y.Bhg. Datuk Ahmad Nazri Abdullah, menyatakan kebanggaannya dalam kerjasama dengan Pos Malaysia, menyatakan, “Kami gembira untuk menjadikan produk dan perkhidmatan KOCEK kami mudah digunakan oleh rakyat melalui rangkaian luas Pos Malaysia. Dengan kehadiran mereka di bandar-bandar utama dan kawasan luar bandar, KOCEK dapat mencapai lebih banyak orang dengan cepat dan efisien. Dalam persekitaran ekonomi hari ini, setiap sen penting, dan KOCEK bertujuan untuk menghasilkan pendapatan tambahan bagi semua orang.”

Charles Brewer, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Berhad, menambah, “Kami gembira berganding bahu dengan KOCEK. Perkhidmatan KOCEK selaras dengan tujuan Pos Malaysia – kami bersemangat untuk membina kepercayaan untuk menghubungkan kehidupan dan perniagaan demi masa depan yang cemerlang. Pengenalan perkhidmatan KOCEK di cawangan Pos Malaysia adalah bukti sebenar kepada komitmen kami untuk menawarkan penyelesaian yang efektif untuk keperluan harian komuniti kami. KOCEK mewakili lebih daripada sekadar kemudahan – ia mencerminkan nilai-nilai Pos Malaysia dalam mendorong inovasi dan menyampaikan kegembiraan kepada pelanggan kami.”

Melalui kerjasama ini, Pertama Digital akan mempunyai akses ke cawangan Pos Malaysia di seluruh negara, menyediakan perkhidmatan pertukaran syiling KOCEK (KOCEK IN) dan kemudahan pembelian syiling (KOCEK OUT) untuk perniagaan dan pedagang. Perkhidmatan KOCEK boleh didapati melalui aplikasi MyPay Pertama Digital, yang membolehkan komunikasi yang lancar dengan agensi kerajaan yang dipilih. Pertama Digital merancang untuk melancarkan perkhidmatan KOCEK secara lebih meluas di seluruh Malaysia dalam masa terdekat.

“Kami berterima kasih kepada Pos Malaysia atas kerjasama ini, dan kami percaya ia akan mencapai objektifnya untuk semua pihak yang terlibat. Matlamat utama kami adalah untuk mendigitalkan perkhidmatan tukaran wang syiling ini untuk segenap lapisan masyarakat, dan cawangan Pos Malaysia merupakan pelantar terbaik untuk perkhidmatan kami. Dengan KOCEK, individu dapat menukarkan sisa syiling mereka kepada kuasa beli yang lebih baik,” kata Datuk Ahmad Nazri.

KOCEK kini beroperasi di tiga lokasi utama di Lembah Klang, termasuk Subang Parade, Berjaya Times Square dan NSK Trade City di Kuchai Lama, selain daripada empat cawangan Pos Malaysia, iaitu Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur, Pejabat Pos Besar Shah Alam, Pejabat Pos Kajang 2020 dan Pejabat Pos Bandar Baru Bangi.

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama