Perodua Cecah Paras Momentum Jualan Positif Sebanyak 200,000

KUALA LUMPUR, 10 Nov (Bernama) — Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) telah mencatatkan angka jualan sebanyak 222,203 kenderaan antara Januari hingga Oktober tahun ini. 

Pada Januari lepas, Perodua mengumumkan sasaran pendaftaran sebanyak 247,800 unit bagi 2022. 

Syarikat pengeluar kereta kompak itu dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan berdasarkan perbandingan tahun terkini, pendaftaran kereta Perodua melonjak 51.2 peratus berbanding 146,951 unit yang dijual dalam tempoh yang sama pada 2021. 

“Terdapat jurang jualan antara Jun dan Ogos tahun lalu disebabkan sekatan pergerakan yang dikenakan oleh kerajaan untuk membendung kes COVID-19.

“Melangkah ke hadapan, kami menjangkakan momentum pendaftaran akan terus meningkat sehingga akhir tahun ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad. 

Bagi Oktober 2022, Perodua menjual 25,849 unit iaitu kenaikan lima peratus berbanding 24,626 unit yang dijual pada September 2022. 

Tiga model Perodua paling popular yang dijual pada Oktober ialah Bezza dengan 6,768 unit, diikuti Myvi (6,130 unit) dan Axia (4,989 unit).

Dari segi pengeluaran, Perodua mengeluarkan 22,974 unit pada Oktober menjadikan jumlah kenderaan yang dihasilkan kepada 229,811 unit antara Januari dan Oktober tahun ini. 

“Akan datang, kami merancang untuk meningkatkan lagi jumlah pengeluaran dan jualan dalam usaha melangkaui sasaran jualan kami untuk 2022 dan dengan berbuat demikian akan mengurangkan tempoh menunggu pelanggan kami,” kata Zainal.     

Beliau juga berkata prestasi pengeluaran dan jualan yang lebih tinggi daripada jangkaan telah memberi kesan positif kepada ekosistem automotif tempatan, memandangkan secara purata 95 peratus alat ganti Perodua diperoleh dari dalam negara.

“Malah, kadar penyetempatan yang tinggi juga telah membantu melindungi Perodua daripada turun naik pasaran pertukaran matawang asing pada masa ini.

“Hasrat kami adalah untuk menambah baik lagi rantaian bekalan automotif tempatan kerana dengan adanya industri ini, ia memberi banyak manfaat kepada Perodua dan para pengguna,” kata Zainal.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/perodua-cecah-paras-momentum-jualan-positif-sebanyak-200000/

Previous ArticleNext Article

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA