Proton catat jualan memberangsangkan pada Januari 2024

PROTON CATAT JUALAN MEMBERANGSANGKAN PADA JANUARI 2024

KUALA LUMPUR, 5 Feb (Bernama) – Proton Holdings Bhd menjual 12,882 unit kereta (domestik dan eksport) pada Januari 2024, yang merupakan permulaan tahun terbaiknya sejak 2013. 

Ketua Pegawai Ekskutif Proton Edar Roslan Abdullah berkata syarikat itu teruja untuk memulakan tahun 2024 dengan prestasi memberangsangkan, disokong oleh penghantaran kukuh bagi model terbaru, Proton S70.

“Sambutan memberangsangkan itu membuktikan daya tarikan model kami kepada pembeli yang mencari kenderaan inovatif.

“Kami komited sepenuhnya untuk memenuhi peningkatan permintaan daripada pelanggan kami manakala pasukan kami berusaha keras untuk memastikan penghantaran tepat pada masanya bagi memenuhi harapan pelanggan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini. 

Pengeluar kereta nasional itu melaporkan anggaran bahagian pasaran sebanyak 19.5 peratus bagi bulan tersebut, merupakan peningkatan 3.3 peratus berbanding bulan sebelumnya.

“Penghantaran model terbaharu Proton S70 bermula dengan 1,442 unit dihantar pada Januari.

“Pada masa ini model itu memperoleh lebih 8,000 tempahan, mencerminkan permintaan kukuh dan positif yang diterima daripada pelanggan yang berminat,” katanya.

Sementara itu, Proton berkata Proton X50, meneruskan penguasaannya sebagai kenderaan utiliti sukan (SUV) segmen B paling utama bagi tahun ini dengan 2,002 unit dijual pada Januari. 

“Begitu juga Proton Persona yang memulakan tahun dengan prestasi kukuh mendahului jualan bagi sedan segmen B dengan 1,846 unit dijual.

“Proton X90 turut mengekalkan penerajuannya dalam pasaran SUV segmen D, dengan sejumlah 365 unit dijual pada Januari. Ini dipadankan oleh Proton Exora yang walaupun pengeluarannya telah tamat, kenderaan pelbagai guna (MPV) segmen C itu kekal relevan dengan 203 unit dijual,” katanya.

Proton melaporkan Proton Saga bermula kukuh pada 2024 dengan 6,129 unit dijual, membuktikan populariti dan kepentingannya dalam portfolio Proton.

“Bagi model Proton lain, jualan untuk Proton Iriz melonjak sebanyak 7 peratus berbanding Disember dengan 523 unit dijual manakala 372 Proton X70 telah dijual bulan lepas,” katanya.

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA