Smart Malaysia Rai Pengedaran 100 Unit EV smart #1 Dalam Tempoh Sebulan

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Bernama) — Smart Malaysia mencatatkan pencapaian luar biasa dengan pengedaran sebanyak 100 unit kenderaan elektrik (EV) smart #1 dalam tempoh sebulan disebabkan 10 cawangan bilik pamerannya terletak di lokasi strategik.

Ia mempunyai cawangan di Ipoh, Balakong, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Alor Setar, Glenmarie, Setia Alam, Melaka, Johor Bahru dan Damansara di Petaling Jaya.

Kemudahan aplikasi digital yang komprehensif iaitu ‘Hello smart’ telah membantu proses pembelian menjadi pantas dan cekap daripada peringkat tempahan kepada permohonan pinjaman, kata Smart Malaysia dalam satu kenyataan dikeluarkan.

“Selain menyerahkkan sebanyak 100 unt EV smart #1 dalam masa yang singkat, kami teruja melihat kereta kami memenuhi kehendak pembeli yang mengutamakan gaya dan keperibadian.

“Pembeli bukan sekadar mencari mobiliti tetapi mereka menghargai gabungan teknologi, keselamatan dan ketersambungan yang ditawarkan oleh kenderaan smart #1 kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Smart Malaysia, Zhang Qiang.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA