Perodua Jalankan Penilaian Terperinci Susulan Pengumuman Daihatsu

KUALA LUMPUR, 20 Dis (Bernama) — Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) sedang menjalankan penilaian terperinci berkaitan dengan pengumuman Daihatsu Motor Co Ltd (DMC) mengenai penggantungan model-modelnya disebabkan oleh “ketidakaturan prosedur”. 

“(Kami) sedang dalam perbincangan bersama pihak berkuasa Malaysia tentang kesan perkembangan ini terhadap kenderaan keluaran kami.

“Kami memohon maaf kepada para pelanggan yang kami hargai dan orang awam atas keresahan yang timbul daripada pengumuman ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata Perodua akan berkongsi hasil perbincangan ini dengan semua pelanggannya dalam masa terdekat.

Pada 28 April lepas, DMC telah mengumumkan berlakunya “ketidakaturan prosedur” semasa menjalankan ujian keselamatan ke atas kenderaan di Jepun dan telah menubuhkan jawatankuasa audit bebas yang terdiri daripada peguam dan tenaga kerja teknikal. 

Laporan jawatankuasa audit bebas mendedahkan bahawa pemeriksaan dan ujian mengesahkan kesemua 174 ketidakaturan yang dikenal pasti oleh jawatankuasa audit bebas memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh undang-undang dan peraturan.

Menurut laporan berita, ketidakaturan itu melibatkan 64 model dan tiga enjin kenderaan, termasuk 22 model dan satu enjin yang dijual oleh Toyota.

Sebagai respons kepada penemuan itu, Daihatsu telah memutuskan untuk menggantung sementara penghantaran modelnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA