StorHub Buka Lapan Kemudahan Seluruh Negara Dalam Dua Tahun Lagi

KUALA LUMPUR, 24 Ogos (Bernama) — Pengendali perkhidmatan penyimpanan terbesar di Singapura, StorHub Group merancang untuk membuka sehingga lapan kemudahan penyimpanan di Malaysia dalam tempoh dua tahun akan datang, khususnya bandar-bandar besar di seluruh negara.

Sebagai sebahagian daripada langkah pengembangannya, kumpulan itu telah mengumumkan pengambilalihan kepentingan dalam syarikat penyimpanan layan diri di Malaysia, Flexi Storage, yang kemudiannya dibuat penjenamaan semula semula kepada StorHub Self Storage Malaysia. 

Ketua Pegawai Pelaburan StorHub Group David Chin berkata kumpulan itu sedang meninjau beberapa kawasan seperti di Lembah Klang, Pulau Pinang dan selatan Johor untuk pengembangannya.

“Malaysia telah dikenal pasti sebagai pasaran pertumbuhan utama selepas StorHub Group menyaksikan terdapat perubahan dalam kaedah pengguna termasuk perniagaan melihat ruang hidup atau hartanah berikutan kepesatan dalam pembandaran.

“Kadar urbanisasi negara ini telah meningkat tiga kali ganda dalam tempoh lima dekad berbanding hanya 28.4 peratus pada 1970 kepada 75.1 peratus menjelang 2020, dengan Selangor mempunyai penduduk bandar terbesar iaitu 6.7 juta,” katanya pada pelancaran kemudahan StorHub Self Storage keempat di sini hari ini. 

Sejak Flexi Storage beroperasi pada 2015, syarikat itu telah menyediakan kemudahan penyimpanan yang selamat serta fleksibel untuk kegunaan peribadi dan perniagaan kepada lebih daripada 1,600 pelanggan, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) StorHub Self Storage Malaysia dan Pengasas Bersama Flexi Storage Desmond How.

“Di Malaysia, kami menyaksikan hampir 90 peratus pengambilan kemudahan kami, yang seterusnya telah memacu trajektori pertumbuhan kumpulan. 

“Hobi pandemik seperti memasak dan berbasikal turut membawa gelombang pelanggan baharu yang kemudiannya terpaksa dikemas semula bagi memberi laluan kepada minat baharu,” katanya. 

CEO StorHub Self Storage Malaysia, Alex Lee berkata fasiliti StorHub di sepanjang Jalan Klang Lama secara rasminya merupakan kemudahan pertama syarikat itu di Malaysia yang terletak dalam kawasan bangunan kediaman. 

Dengan kemudahan terbaharu itu, StorHub Malaysia kini menawarkan lebih 1,000 unit simpanan diri merangkumi kawasan lantai kasar seluas 85,000 kaki persegi bagi menampung keperluan penyimpanan diri komuniti berdekatan.

“Lokasi berpusat dan padat di Jalan Klang Lama adalah agak mudah diakses selain memberi manfaat kepada komuniti kejiranan di Taman OUG, Taman Kinrara, Taman Damai Utama, Bandar Baru Sri Petaling, Mid Valley City serta mereka yang berada di luar kawasan memandangkan mereka akan dapat menikmati kelebihan kemudahan yang ditawarkan StorHub”, katanya. 

StorHub Group mengendalikan 18 kemudahan di Singapura serta telah mewujudkan kehadiran di 15 bandar termasuk di Australia, China, Hong Kong SAR, Jepun, Singapura, Korea Selatan, Thailand dan Malaysia. 

 Kumpulan itu kini mengendalikan kemudahan yang merangkumi lebih daripada 5.1 juta kaki persegi kawasan lantai kasar dan lebih daripada 70,000 unit simpanan sendiri.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan StorHub Group Mike Hagbeck berkata dengan pengalaman 20 tahun menjadi pengendali paling lama di Singapura dan Asia Pasifik, kumpulan itu terus teguh dengan matlamat untuk menjadi pemain simpanan diri Pan-Asia yang dominan dengan mencatatkan pertumbuhan pesat industri penyimpanan diri di seluruh pasaran utama di Asia Pasifik. 

“Kami berhasrat membawa bersama-sama banyak pengalaman dalam membina kemudahan penyimpanan diri yang selamat dan terjamin selain memahami keperluan pelanggan simpanan diri kami di Malaysia,” katanya. 

StorHub menawarkan penyelesaian penyimpanan diri agar pelanggan dapat mengoptimumkan ruang di rumah dan di pejabat untuk menikmati kehidupan tanpa semak, dengan ruang simpanan diri antara sepuluh kaki persegi hingga lebih 400 kaki persegi, dengan bayaran penyimpanan bermula daripada RM95.50 sebulan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia Airlines Lancar Penerbangan Terus Baharu Ke Kertajati Indonesia

JAKARTA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia Airlines memperluaskan rangkaiannya di Indonesia dengan memperkenalkan penerbangan terus baharu terus dari Kuala Lumpur ke Kertajati bermula 30 Oktober ini.

Penerbangan dua kali seminggu itu akan menggunakan pesawat Boeing 737-800NG bagi memudahkan lagi pelancong untuk meneroka Bandung dan lebih banyak bandar lain di Jawa Barat.

Syarikat penerbangan tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata rangkaian baharu itu akan menawarkan penerbangan terus ke tujuh bandar di Indonesia termasuk Jakarta, Denpasar, Medan, Yogyakarta, Pekanbaru dan Surabaya.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata sebagai satu daripada lima pasaran terbesar bagi Malaysia Airlines, penambahan Kertajati ke dalam rangkaiannya akan memberi keselesaan kepada pelancong, meningkatkan pelancongan dan mengukuhkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

“Ketika permintaan perjalanan global terus mengukuh, kami melihat sambutan positif bagi laluan Indonesia kami setakat ini dengan purata faktor muatan pada 80 peratus,” katanya.

Syarikat penerbangan itu menawarkan tambang pengenalan untuk masa terhad bermula hari ini hingga 8 Okt bagi perjalanan bermula 3 Okt hingga 29 Mac tahun depan dengan tambang bermula daripada RM519 pergi balik melalui Kelas Ekonomi dan daripada RM1,969 pergi balik menerusi Kelas Perniagaan.

— BERNAMA