StorHub Buka Lapan Kemudahan Seluruh Negara Dalam Dua Tahun Lagi

KUALA LUMPUR, 24 Ogos (Bernama) — Pengendali perkhidmatan penyimpanan terbesar di Singapura, StorHub Group merancang untuk membuka sehingga lapan kemudahan penyimpanan di Malaysia dalam tempoh dua tahun akan datang, khususnya bandar-bandar besar di seluruh negara.

Sebagai sebahagian daripada langkah pengembangannya, kumpulan itu telah mengumumkan pengambilalihan kepentingan dalam syarikat penyimpanan layan diri di Malaysia, Flexi Storage, yang kemudiannya dibuat penjenamaan semula semula kepada StorHub Self Storage Malaysia. 

Ketua Pegawai Pelaburan StorHub Group David Chin berkata kumpulan itu sedang meninjau beberapa kawasan seperti di Lembah Klang, Pulau Pinang dan selatan Johor untuk pengembangannya.

“Malaysia telah dikenal pasti sebagai pasaran pertumbuhan utama selepas StorHub Group menyaksikan terdapat perubahan dalam kaedah pengguna termasuk perniagaan melihat ruang hidup atau hartanah berikutan kepesatan dalam pembandaran.

“Kadar urbanisasi negara ini telah meningkat tiga kali ganda dalam tempoh lima dekad berbanding hanya 28.4 peratus pada 1970 kepada 75.1 peratus menjelang 2020, dengan Selangor mempunyai penduduk bandar terbesar iaitu 6.7 juta,” katanya pada pelancaran kemudahan StorHub Self Storage keempat di sini hari ini. 

Sejak Flexi Storage beroperasi pada 2015, syarikat itu telah menyediakan kemudahan penyimpanan yang selamat serta fleksibel untuk kegunaan peribadi dan perniagaan kepada lebih daripada 1,600 pelanggan, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) StorHub Self Storage Malaysia dan Pengasas Bersama Flexi Storage Desmond How.

“Di Malaysia, kami menyaksikan hampir 90 peratus pengambilan kemudahan kami, yang seterusnya telah memacu trajektori pertumbuhan kumpulan. 

“Hobi pandemik seperti memasak dan berbasikal turut membawa gelombang pelanggan baharu yang kemudiannya terpaksa dikemas semula bagi memberi laluan kepada minat baharu,” katanya. 

CEO StorHub Self Storage Malaysia, Alex Lee berkata fasiliti StorHub di sepanjang Jalan Klang Lama secara rasminya merupakan kemudahan pertama syarikat itu di Malaysia yang terletak dalam kawasan bangunan kediaman. 

Dengan kemudahan terbaharu itu, StorHub Malaysia kini menawarkan lebih 1,000 unit simpanan diri merangkumi kawasan lantai kasar seluas 85,000 kaki persegi bagi menampung keperluan penyimpanan diri komuniti berdekatan.

“Lokasi berpusat dan padat di Jalan Klang Lama adalah agak mudah diakses selain memberi manfaat kepada komuniti kejiranan di Taman OUG, Taman Kinrara, Taman Damai Utama, Bandar Baru Sri Petaling, Mid Valley City serta mereka yang berada di luar kawasan memandangkan mereka akan dapat menikmati kelebihan kemudahan yang ditawarkan StorHub”, katanya. 

StorHub Group mengendalikan 18 kemudahan di Singapura serta telah mewujudkan kehadiran di 15 bandar termasuk di Australia, China, Hong Kong SAR, Jepun, Singapura, Korea Selatan, Thailand dan Malaysia. 

 Kumpulan itu kini mengendalikan kemudahan yang merangkumi lebih daripada 5.1 juta kaki persegi kawasan lantai kasar dan lebih daripada 70,000 unit simpanan sendiri.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan StorHub Group Mike Hagbeck berkata dengan pengalaman 20 tahun menjadi pengendali paling lama di Singapura dan Asia Pasifik, kumpulan itu terus teguh dengan matlamat untuk menjadi pemain simpanan diri Pan-Asia yang dominan dengan mencatatkan pertumbuhan pesat industri penyimpanan diri di seluruh pasaran utama di Asia Pasifik. 

“Kami berhasrat membawa bersama-sama banyak pengalaman dalam membina kemudahan penyimpanan diri yang selamat dan terjamin selain memahami keperluan pelanggan simpanan diri kami di Malaysia,” katanya. 

StorHub menawarkan penyelesaian penyimpanan diri agar pelanggan dapat mengoptimumkan ruang di rumah dan di pejabat untuk menikmati kehidupan tanpa semak, dengan ruang simpanan diri antara sepuluh kaki persegi hingga lebih 400 kaki persegi, dengan bayaran penyimpanan bermula daripada RM95.50 sebulan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama