10 Orang Paling Kaya Dalam Bidang Hartanah

Bidang property atau hartanah jelas memberikan pulangan yang berlipat kali ganda, malah ramai orang menjadi kaya setelah berjaya dalam bidang ini. 

Bidang hartanah telah menghasilkan ramai jutawan, termasuklah Donald Trump. 

Walaupun Donald Trump juga dikatakan seorang jutawan bidang hartanah yang terkenal tetapi beliau tidak memecahkan senarai 10 orang paling kaya dalam bidang hartanah menurut senarai Forbes. Berikut adalah 10 orang paling kaya dalam bidang hartanah.

1. Sun Hongbin

Sun Hongbin merupakan antara warganegara Amerika yang paling kaya dalam bidang hartanah yang memiliki aset bersih berjumlah USD9.2 billion. Kekayaannya datang sepenuhnya daripada pelaburan di luar Amerika Syarikat dan telah mengasaskan Sunac China Holdings. 

Sunac China Holdings merupakan salah satu pemaju hartanah terbesar di China yang memfokuskan kepada pembangunan hartanah berskala sederhana sehinggalah kepada yang sangat mewah.

2. Sam Zell

Sam Zell adalah salah seorang peneraju awal dalam sektor amanah pelaburan hartanah (REIT). Beliau kini merupakan Pengerusi lima syarikat awam, termasuk beberapa REIT, yang diketuai oleh Equity Residential (NYSE: EQR). Beliau juga terkenal menjual pejabat REIT Equity Office kepada gergasi ekuiti swasta Blackstone (NYSE: BLK) sejurus sebelum pasaran hartanah mengalami kejatuhan pada tahun 2007. Aset bersih miliknya berjumlah USD4.8 billion.

3. John A. Sobrato

John Sobrato mula menceburi bidang properti semasa masih di kolej lagi dengan menjual rumah di California. Beliau kemudiannya bekerja untuk membangunkan hartanah perindustrian dan mengasaskan syarikat hartanahnya, Sobrato Organization, pada tahun 1979. Kini, beliau antara individu paling kaya dalam bidang properti dengan aset bersih berjumlah USD6.1 billion.

4. Jerry Speyer

Gambar : Amacad

Jerry Speyer adalah Pengerusi pemaju hartanah Tishman Speyer yang memiliki aset kekayaan berjumlah USD3.6 billion. Syarikatnya telah membangunkan lebih 152 juta kaki persegi hartanah, termasuk bangunan pencakar langit di bandar ikonik seperti New York, Chicago, Berlin, London, Frankfurt dan Paris. 

Beliau juga telah membangunkan semula beberapa hartanah mercu tanda, termasuklah Pusat Rockefeller dan Bangunan Chrysler di Manhattan. Beliau merupakan antara 10 orang paling kaya dalam bidang hartanah.

5. Jeff Sutton

Gambar : Commercial Server

Jeff Sutton ialah pengasas Wharton Properties, yang telah memperoleh lebih daripada 120 buah bangunan di seluruh New York City dan kawasan sekitarnya. Beliau memiliki hartanah marquee di sepanjang Fifth Avenue, Times Square dan 34th Street. Aset bersih yang dimiliki olehnya dikatakan bernilai USD3.1 billion. Menarik bukan baca kisah mereka yang tergolong dalam 10 orang terkaya dalam bidang hartanah ini.

6. Igor Olenicoff

Gambar : Brooksy Society

Igor Olenicoff membina empayar hartanah daripada impiannya sejak zaman remajanya lagi. Beliau memiliki syarikatnya yang sendiri iaitu Olen Properties yang memiliki lebih daripada 8 juta kaki persegi ruang pejabat dan 15,000 unit kediaman, terutamanya di California. Aset bersih miliknya berjumlah USD4.7 billion.

7. Leonard Stern

Gambar : Celeb Family

Leonard Stern memulakan perniagaan pembekalan haiwan peliharaan bapanya pada 1959 sebelum menceburi bidang properti dengan membeli sebuah gudang di New Jersey. Syarikatnya, Hartz Mountain Industries, kini memiliki lebih daripada 260 hartanah, yang terdiri daripada lebih 45 juta kaki persegi hartanah kediaman, pejabat, hotel dan perindustrian. Aset bersih miliknya dikatakan berjumlah USD6.2 billion.

8.  Sheldon Solow

Gambar : Bloomberg

Pada tahun 1972, Sheldon Solow yang merupakan salah seorang dari 10 orang terkaya dalam bidang hartanah ini mempertaruhkan keseluruhan asetnya untuk membina 9 West 57th Street di New York City. 

Pada 2016, ianya dinilai lebih daripada $3.4 bilion yang menjadikannya salah satu bangunan pejabat paling berharga di bandar New York tersebut. 

Selain itu, Sheldon Solow juga memiliki beberapa bangunan pejabat lain di 57th Street serta hartanah kediaman berhampiran East River. Asetnya kini dikatakan berjumlah USD4.2 billion.

9. Stephen Ross

Gambar : USA Today

Stephen Ross merupakan pengasas dan Pengerusi The Related Companies serta pemilik bagi Miami Dolphins dan Stadium Sunlife yang kini memiliki aset bersih berjumlah USD7.6 billion. 

Beliau pada awalnya bermula dengan membangunkan rumah mampu milik dan telah mengembangkan pelaburan hartanahnya ke dalam pembangunan yang lain. Beliau juga menerajui Projek Pembangunan Semula Hudson Yards di NYC yang menampilkan lapan struktur yang menempatkan kediaman, pejabat, hotel, ruang runcit dan pusat kebudayaan.

10. Donald Bren

Donald Bren merupakan orang terkaya dalam bidang hartanah berkat pemilikannya terhadap Syarikat Irvine. Beliau telah membeli kepentingan besar dalam syarikat itu pada tahun 1977, yang menguasai 93,000 ekar tanah di California Selatan, yang dikenali sebagai Irvine Ranch. Beliau juga memiliki berpuluh-puluh pusat runcit, pusat peranginan pantai, hotel, padang golf dan beberapa marina yang membuatkannya memiliki aset bersih berjumlah USD 15.5 billion.

Kesimpulannya, apa yang boleh kita lihat pada kekayaan 10 orang paling kaya dalam bidang properti di atas adalah disebabkan oleh keberanian mereka semua dalam mengambil risiko yang ada. Selain itu, kebijaksanaan mereka dalam menguruskan perniagaan yang dimiliki juga antara aspek utama kejayaan mereka menjadi orang paling kaya dalam bidang properti. Bagi anda yang menyertai bidang properti, teruskan kerjaya anda dan jangan mengalah untuk mengecapi kejayaan yang manis kelak.

Gambar yang tidak mempunyai kredit dibawahnya adalah gambar daripada laman Forbes.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/