4 Pesanan Untuk Yang Masih Tercari-Cari Rumah Pertama

Baguslah bagi anda yang sudah punyai kesedaran untuk memiliki rumah pertama, dan sudah pastinya ia bukan perkara yang mudah. Yalah, nak pecah telur katanya kan?

Bila sebut rumah pertama, tidak semestinya seseorang individu itu membelinya untuk dijadikan tempat tinggal sendiri, tetapi ada yang menjadikannya sebagai pelaburan dengan menyewakan rumah tersebut untuk mendapat aliran tunai (cash flow) positif.

Namun demikian, masih terdapat beberapa faktor yang telah merupakan halangan besar kepada anda unuk memiliki rumah pertama anda sendiri. Berikut adalah 4 pesanan kepada mereka yang ingin membeli rumah pertama.

1. Mahukan Rumah Di Tengah Bandar Tetapi Murah

Semuanya bergantung kepada expectation, siapa taknak rumah murah kan? Tapi murah dan tengah bandar tu macam tak kena pulak. Nak murah, terpaksa jugalah cari di luar bandar sikit.

Inilah realiti yang membuatkan masih ramai yang tidak berjaya membeli rumah pertama. Asyik survey rumah-rumah di bandar dan tidak terbuka minda untuk tengok di kawasan yang jauh sedikit daripada bandar. Harus diingat, rumah pertama adalah pembelian berdasarkan keperluan dan bajet yang anda ada. Bukannya berdasarkan keinginan anda semata-mata.

2. Masih Tiada Simpanan

Nak beli rumah, tapi simpanan pun tiada. Asyik habiskan duit untuk membeli-belah, melancong ke sana ke mari, layan hobi mahal seperti modified kereta dan sebagainya.

Nak beli rumah ni, sekurang-kurangnya kena ada deposit 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli. Lebih pun takpe, jangan kurang daripada 10%. Kalau nak beli rumah harga RM200,000, kena standby duit sebanyak RM20,000.

Kalau tiba-tiba dapat offer rumah tanpa deposit sekalipun, anda masih memerlukan simpanan untuk membiayai kos-kos seperti bayaran guaman dan juga kos baik pulih. Oleh yang demikian, buatlah simpanan lebih awal, sebaik-baiknya sewaktu mula bekerja. Insyaallah selepas 2-3 tahun menabung, bolehlah dijadikan sebagai deposit.

3. Komitmen Dan Hutang Yang Sudah Tinggi 

Apabila ada telah mempunyai komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan pinjaman PTPTN; ini akan membataskan harga rumah yang mampu anda beli.

Pihak bank akan mengkaji terlebih dahulu segala komitmen yang anda perlu tanggung setiap bulan, dan jika anda mempunyai kadar komitmen yang tinggi; kebarangkalian untuk anda dapat kelulusan pinjaman rumah menjadi tipis.

*Secara dasarnya, pihak bank dapat beri pinjaman sehingga 60% daripada gaji bersih anda. Ini juga dikenali sebagai Debt Service Ratio.

Tapi kalau hutang keliling pinggang, pihak bank akan melihat anda sebagai berisiko tinggi untuk tidak dapat membayar instalment bulanan, dan menolak permohonan pinjaman rumah anda.

Sebaiknya, anda dahulukan dulu tabungan simpanan untuk beli rumah, sebelum membeli kereta. Bila dah ada simpanan, takkan anda buat pinjaman peribadi pula kan? Sebab anda dah bijak mengawal nafsu dan mengurus kewangan dengan baik.

Jadikan pembelian rumah pertama sebagai keutamaan anda.

4. Tunggu Harga Rumah Turun

Dah biasa dengar dah pernyataan bahawa harga rumah akan turun, malah ianya diulang untuk bertahun-tahun lamanya. Tapi ada ke harga rumah turun? Mungkin ya, tapi untuk rumah high-end yang berharga jutaan ringgit; tapi mampu ke anda beli rumah kos tinggi tersebut walaupun harganya turun?

Jika anda terus menunggu, maka sampai bila pun anda tidak dapat memiliki rumah pertama. Semakin hari, harga hartanah akan menjadi semakin meningkat disebabkan permintan yang sangat tinggi; terutama di kawasan titik panas atau hotspot.

Harga rumah jarang-jarang sekali akan turun, maka anda harus cepat beli ikut kemampuan anda dan tidak perlu tunggu sampai harga rumah turun. Kalau tak mampu beli rumah atas tanah, beli rumah apartmen dulu, tak mampu beli apartmen, beli rumah flat je dulu.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!