4 Pesanan Untuk Yang Masih Tercari-Cari Rumah Pertama

Baguslah bagi anda yang sudah punyai kesedaran untuk memiliki rumah pertama, dan sudah pastinya ia bukan perkara yang mudah. Yalah, nak pecah telur katanya kan?

Bila sebut rumah pertama, tidak semestinya seseorang individu itu membelinya untuk dijadikan tempat tinggal sendiri, tetapi ada yang menjadikannya sebagai pelaburan dengan menyewakan rumah tersebut untuk mendapat aliran tunai (cash flow) positif.

Namun demikian, masih terdapat beberapa faktor yang telah merupakan halangan besar kepada anda unuk memiliki rumah pertama anda sendiri. 

Berikut adalah 4 pesanan kepada mereka yang ingin membeli rumah pertama.

1. Mahukan Rumah Di Tengah Bandar Tetapi Murah

Semuanya bergantung kepada expectation, siapa taknak rumah murah kan? Tapi murah dan tengah bandar tu macam tak kena pulak. Nak murah, terpaksa jugalah cari di luar bandar sikit.

Inilah realiti yang membuatkan masih ramai yang tidak berjaya membeli rumah pertama. Asyik survey rumah-rumah di bandar dan tidak terbuka minda untuk tengok di kawasan yang jauh sedikit daripada bandar. Harus diingat, rumah pertama adalah pembelian berdasarkan keperluan dan bajet yang anda ada. Bukannya berdasarkan keinginan anda semata-mata.

2. Masih Tiada Simpanan

Nak beli rumah, tapi simpanan pun tiada. Asyik habiskan duit untuk membeli-belah, melancong ke sana ke mari, layan hobi mahal seperti modified kereta dan sebagainya.

Nak beli rumah ni, sekurang-kurangnya kena ada deposit 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli. Lebih pun takpe, jangan kurang daripada 10%. Kalau nak beli rumah harga RM200,000, kena standby duit sebanyak RM20,000.

Kalau tiba-tiba dapat offer rumah tanpa deposit sekalipun, anda masih memerlukan simpanan untuk membiayai kos-kos seperti bayaran guaman dan juga kos baik pulih. Oleh yang demikian, buatlah simpanan lebih awal, sebaik-baiknya sewaktu mula bekerja. InsyaAllah selepas 2-3 tahun menabung, bolehlah dijadikan sebagai deposit.

3. Komitmen Dan Hutang Yang Sudah Tinggi 

Apabila ada telah mempunyai komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan pinjaman PTPTN; ini akan membataskan harga rumah yang mampu anda beli.

Pihak bank akan mengkaji terlebih dahulu segala komitmen yang anda perlu tanggung setiap bulan, dan jika anda mempunyai kadar komitmen yang tinggi; kebarangkalian untuk anda dapat kelulusan pinjaman/pembiayaan rumah menjadi tipis.

*Secara dasarnya, pihak bank dapat beri pinjaman sehingga 60% daripada gaji bersih anda. Ini juga dikenali sebagai Debt Service Ratio.

Tapi kalau hutang keliling pinggang, pihak bank akan melihat anda sebagai berisiko tinggi untuk tidak dapat membayar instalment bulanan, dan menolak permohonan pinjaman/pembiayaan rumah anda.

Sebaiknya, anda dahulukan dulu tabungan simpanan untuk beli rumah, sebelum membeli kereta. Bila dah ada simpanan, takkan anda buat pinjaman peribadi pula kan? Sebab anda dah bijak mengawal nafsu dan mengurus kewangan dengan baik.

Jadikan pembelian rumah pertama sebagai keutamaan anda.

4. Tunggu Harga Rumah Turun

Dah biasa dengar dah pernyataan bahawa harga rumah akan turun, malah ianya diulang untuk bertahun-tahun lamanya. Tapi ada ke harga rumah turun? Mungkin ya, tapi untuk rumah high-end yang berharga jutaan ringgit; tapi mampu ke anda beli rumah kos tinggi tersebut walaupun harganya turun?

Jika anda terus menunggu, maka sampai bila pun anda tidak dapat memiliki rumah pertama. Semakin hari, harga hartanah akan menjadi semakin meningkat disebabkan permintan yang sangat tinggi; terutama di kawasan titik panas atau hotspot.

Harga rumah jarang-jarang sekali akan turun, maka anda harus cepat beli ikut kemampuan anda dan tidak perlu tunggu sampai harga rumah turun. Kalau tak mampu beli rumah atas tanah, beli rumah apartmen dulu, tak mampu beli apartmen, beli rumah flat je dulu.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA