4 Pesanan Untuk Yang Masih Tercari-Cari Rumah Pertama

Baguslah bagi anda yang sudah punyai kesedaran untuk memiliki rumah pertama, dan sudah pastinya ia bukan perkara yang mudah. Yalah, nak pecah telur katanya kan?

Bila sebut rumah pertama, tidak semestinya seseorang individu itu membelinya untuk dijadikan tempat tinggal sendiri, tetapi ada yang menjadikannya sebagai pelaburan dengan menyewakan rumah tersebut untuk mendapat aliran tunai (cash flow) positif.

Namun demikian, masih terdapat beberapa faktor yang telah merupakan halangan besar kepada anda unuk memiliki rumah pertama anda sendiri. Berikut adalah 4 pesanan kepada mereka yang ingin membeli rumah pertama.

1. Mahukan Rumah Di Tengah Bandar Tetapi Murah

Semuanya bergantung kepada expectation, siapa taknak rumah murah kan? Tapi murah dan tengah bandar tu macam tak kena pulak. Nak murah, terpaksa jugalah cari di luar bandar sikit.

Inilah realiti yang membuatkan masih ramai yang tidak berjaya membeli rumah pertama. Asyik survey rumah-rumah di bandar dan tidak terbuka minda untuk tengok di kawasan yang jauh sedikit daripada bandar. Harus diingat, rumah pertama adalah pembelian berdasarkan keperluan dan bajet yang anda ada. Bukannya berdasarkan keinginan anda semata-mata.

2. Masih Tiada Simpanan

Nak beli rumah, tapi simpanan pun tiada. Asyik habiskan duit untuk membeli-belah, melancong ke sana ke mari, layan hobi mahal seperti modified kereta dan sebagainya.

Nak beli rumah ni, sekurang-kurangnya kena ada deposit 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli. Lebih pun takpe, jangan kurang daripada 10%. Kalau nak beli rumah harga RM200,000, kena standby duit sebanyak RM20,000.

Kalau tiba-tiba dapat offer rumah tanpa deposit sekalipun, anda masih memerlukan simpanan untuk membiayai kos-kos seperti bayaran guaman dan juga kos baik pulih. Oleh yang demikian, buatlah simpanan lebih awal, sebaik-baiknya sewaktu mula bekerja. Insyaallah selepas 2-3 tahun menabung, bolehlah dijadikan sebagai deposit.

3. Komitmen Dan Hutang Yang Sudah Tinggi 

Apabila ada telah mempunyai komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan pinjaman PTPTN; ini akan membataskan harga rumah yang mampu anda beli.

Pihak bank akan mengkaji terlebih dahulu segala komitmen yang anda perlu tanggung setiap bulan, dan jika anda mempunyai kadar komitmen yang tinggi; kebarangkalian untuk anda dapat kelulusan pinjaman rumah menjadi tipis.

*Secara dasarnya, pihak bank dapat beri pinjaman sehingga 60% daripada gaji bersih anda. Ini juga dikenali sebagai Debt Service Ratio.

Tapi kalau hutang keliling pinggang, pihak bank akan melihat anda sebagai berisiko tinggi untuk tidak dapat membayar instalment bulanan, dan menolak permohonan pinjaman rumah anda.

Sebaiknya, anda dahulukan dulu tabungan simpanan untuk beli rumah, sebelum membeli kereta. Bila dah ada simpanan, takkan anda buat pinjaman peribadi pula kan? Sebab anda dah bijak mengawal nafsu dan mengurus kewangan dengan baik.

Jadikan pembelian rumah pertama sebagai keutamaan anda.

4. Tunggu Harga Rumah Turun

Dah biasa dengar dah pernyataan bahawa harga rumah akan turun, malah ianya diulang untuk bertahun-tahun lamanya. Tapi ada ke harga rumah turun? Mungkin ya, tapi untuk rumah high-end yang berharga jutaan ringgit; tapi mampu ke anda beli rumah kos tinggi tersebut walaupun harganya turun?

Jika anda terus menunggu, maka sampai bila pun anda tidak dapat memiliki rumah pertama. Semakin hari, harga hartanah akan menjadi semakin meningkat disebabkan permintan yang sangat tinggi; terutama di kawasan titik panas atau hotspot.

Harga rumah jarang-jarang sekali akan turun, maka anda harus cepat beli ikut kemampuan anda dan tidak perlu tunggu sampai harga rumah turun. Kalau tak mampu beli rumah atas tanah, beli rumah apartmen dulu, tak mampu beli apartmen, beli rumah flat je dulu.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Jenis Pasaran Hartanah Yang Newbies Perlu Tahu

Pelaburan hartanah merupakan salah satu pelaburan yang berpotensi untuk memberi keuntungan dalam jangka masa panjang.

Ini kerana market value bagi satu-satu kawasan hartanah itu bakal meningkat dari masa ke masa terutamanya di kawasan hot spot dan yang mempunyai banyak booster hartanah.

Jika anda baru saja nak berjinak-jinak dan bercadang untuk membeli hartanah dalam masa terdekat, ambil tahu dulu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di Malaysia.

Kenapa kena ambil tahu? Sebab, setiap jenis hartanah ini berbeza daripada segi keuntungan dan juga risiko.

1. Pasaran Primer (Undercon)

Rumah primer atau under construction merupakan rumah yang masih dalam pembinaan. Jadi pembeli akan menjadi pemilik pertama untuk rumah jenis ini.

Biasanya rekaan rumah tersebut adalah yang terkini dan semuanya masih dalam keadaan yang cantik dan sempurna.

Cuma satu sahaja, kalau nasib kurang baik pembeli bakal berdepan dengan risiko pembinaan rumah yang terbengkalai.

Daripada segi harga pula, market value bagi rumah undercon adalah lebih tinggi berbanding dengan unit lain yang ada di sekitar kawasan tersebut.

Bila rumah ini dah siap, anda dapat menjual unit ini dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan harga belian.

Tapi ini bergantung juga kepada apa yang anda telah lakukan terhadap rumah tersebut seperti renovation, wiring, perabot dan sebagainya.

2. Pasaran Sekunder (Subsale)

Pasaran sekunder melibatkan jual beli rumah terpakai atau second hand. Ramai yang gemar membeli rumah subsale kerana tidak perlu berdepan dengan risiko rumah bakal terbengkalai.

Iyalah, rumah tersebut memang dah siap dibina. Selain itu, pembeli juga senang mendapatkan maklumat tentang harga semasa hartanah tersebut serta kadar sewa semasa.

Daripada segi proses jual beli pula, pembeli perlu menyediakan deposit 10% daripada harga rumah tersebut. Pembeli juga perlu menanggung kos-kos tambahan lain seperti kos guaman, kos penilai dan lain-lain lagi sebanyak lebih kurang 5% daripada harga rumah.

Ramai pelabur baru memilih untuk membeli dari pasaran subsale kerana risiko yang lebih rendah. Bagi yang ingin menjadikan unit ini sebagai unit sewaan, kadar sewa juga lebih senang untuk dianggarkan.

3. Pasaran Tertiari (Lelong)

Pasaran tertiari pula melibatkan jualan rumah lelong oleh pihak bank. Rumah lelong juga menarik kerana anda boleh membeli rumah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Lebih untung sekiranya anda boleh sewakan atau jual semula rumah tersebut mengikut harga semasa. Jadi anda boleh membuat keuntungan yang sangat lumayan.

Namun, risiko tetap ada jika anda ingin membeli rumah lelong seperti deposit wang tunai yang bakal hangus jika tiba-tiba permohonan untuk buat pinjaman ditolak.

Bagi anda yang berminat untuk melabur dalam bidang hartanah, anda boleh membeli unit yang anda impikan itu mengikut kemampuan anda.

Tak kisahlah anda melibatkan diri dalam pasaran yang primer, sekunder mahupun tertiari, kesemuanya mempunyai risiko serta keuntungan yang berbeza.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur