9 Checklist Sebelum Nak Apply Pembiayaan Rumah

Beli rumah bukanlah seperti membeli pisang goreng di tepi jalan, bukan juga seperti membeli gajet, barang elektronik dan sebagainya. Rumah adalah sebuah aset yang amat bernilai dan melibatkan tempoh pembiayaan yang sangat lama.

Wajarlah untuk anda menyediakan checklist ini bagi menyemak semula semua perkara penting sebelum nak apply loan rumah. Untuk mendapatkan sesuatu yang bernilai, persiapan dan persediaan yang rapi perlu dilakukan.

Bagi memudahkan proses anda, jom lihat satu persatu senarai semak di bawah sebelum memohon pembiayaan perumahan.

#1 Pekerjaan

Tahukah anda, zaman sekarang amat susah untuk diluluskan pembiayaan sekiranya anda bekerja berstatus kontrak? Bank akan melihat faktor pekerjaan yang stabil, dengan gaji yang meyakinkan bahawa anda mampu membeli sesuatu rumah.

Sekiranya mempunyai 2 pekerjaan, ia akan membantu anda menampakkan kemasukan pendapatan yang lebih.

#2 Semak DSR (Debt Service Ratio)

Pegawai bank akan membantu untuk mengira DSR anda. Jumlah DSR yang tinggi menunjukkan semakin banyak komitmen dan hutang anda. Anda boleh membuat semakan DSR anda di Hi Home dan memilih rumah yang bersesuaian dengan anda.

#3 Semak Akaun Bank Anda

Sudah pasti anda perlu mempunyai simpanan di dalam akaun bank. Kalau tak banyak pun sikit mesti nak ada.

Ianya boleh dijadikan sebagai bukti simpanan di mana anda bukanlah tak ada duit langsung.

#4 Semak CCRIS Dan CTOS

CCRIS dan CTOS akan menunjukkan sama ada anda seorang peminjam dan pembayar pinjaman yang baik atau tidak. Kalau pinjam tapi asyik bayar lewat pun susah juga.

Semak rekod CCRIS dan CTOS anda dahulu. Pastikan tidak ada bayaran yang tidak cantik.

Baca Laporan Kredit CTOS Percuma Tersedia Di Seluruh Negara

#5 Semak Kelayakan Pembiayaan

Pembiayaan rumah haruslah tepat dan bersesuaian dengan pendapatan bulanan anda. Bagaimana untuk ketahui jumlah harga rumah yang boleh anda beli?

Anda boleh kira sendiri dengan menolak semua hutang bayaran bulanan anda bagi mendapatkan anggaran kasar simpanan bulanan. Kemudian darabkan dengan 200.

Sekiranya selepas potong semua hutang, wang anda tinggal RM1,000, kemudian darabkannya dengan 200, maka dapatlah jawapan RM200,000. Bermaksud, anda boleh beli rumah bernilai bawah RM200,000.

Jadi, dengan menambahkan pendapatan bulanan atau mengurangkan komitmen bulanan sebanyak RM500, kelayakan pembiayaan perumahan anda boleh bertambah sebanyak RM100,000.

#6 Semak Jumlah Downpayment

Downpayment sebenarnya membantu anda mengurangkan jumlah bulanan yang perlu anda bayar.  Jika berkemampuan, beli rumah yang perlu bayar downpayment dan biayainya supaya loan anda tidak tinggi pada setiap bulan nanti.

Tapi kalau simpanan pun kurang, boleh cari rumah yang memerlukan downpayment yang rendah – atau ada juga yang tak memerlukan kita membayar downpayment.

#7 Semak Kos-Kos Lain

Kos lain yang perlu anda bayar adalah kos peguam dan kos penilaian harga rumah. Simpanan yang banyak akan membantu anda, tidaklah anda terkapai-kapai apabila kena bayar itu dan ini yang anda tidak masukkan ke dalam bajet.

#8 Semak Rumah

Sebelum nak beli, semak betul-betul rumah tersebut dan ambil tahu jenis, ukuran luas rumah dan lain-lain. Sebelum loan lulus dan berjaya beli rumah, jangan tersilap beli rumah yang bersaiz kecil pula.

Dan jangan terus beli rumah, kena pergi tengok rumah dan bayangkan anda tinggal di rumah tersebut.

#9 Sediakan Dokumen Yang Lengkap

Siapkan segala dokumen yang diperlukan dengan lengkap. Jangan last minute baru nak cari semua dokumen ini.

Bersedialah dari awal untuk memudahkan segala urusan anda. Ada beberapa dokumen utama dan dokumen sokongan yang perlu kita sediakan.

Dokumen Utama:

  • Salinan Kad Pengenalan: Pastikan jelas depan dan belakang.
  • Penyata Pendapatan Tahunan (EA: Swasta, EC: Penjawat Awam) (1-2 Tahun)
  • Surat Pengesahan Majikan (kalau penjawat awam boleh sertakan surat lantikan atau pengesahan jawatan)
  • Slip Gaji (3 bulan, nak letak 6 bulan pun terbaik kalau bulan tu ada terima bonus ataupun overtime)
  • Penyata EPF (terkini)
  • Penyata Bank (3 bulan-6 bulan)

Dokumen Sokongan:

  • TH, ASB, Fixed Deposit
  • Unit Amanah, simpanan, saham.
  • Surat perjanjian hutang / komitmen kena bayar pada bank setiap bulan untuk perkiraan DSR.
  • Sebarang dokumen yang boleh menampakkan kau mampu membayar ansuran bulanan.
  • Laporan CCRIS

Gunakanlah 9 checklist lengkap ini sebelum memohon loan rumah dan beli rumah. Semoga permohonan pembiayaan perumahan anda berjaya serta dapat beli rumah yang diidamkan.

Baca juga 6 Sebab Bank Tak Luluskan Permohonan Pembiayaan

Sumber Rujukan: 

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod.

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun.

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 18 Julai 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur