Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Sejak kebelakangan ini, macam-macam hal yang berlaku kan? Di antara yang menjadi perhatian umum adalah apabila penyewa gagal membayar sewa rumah seperti yang dipersetujui. Jadi apakah yang kita boleh lakukan sebagai pemilik rumah terhadap tenant tersebut?

Kenapa PenyewaTak Bayar?

Pertama sekali, tanya dulu penyewa baik-baik. Mungkin beliau baru saja diberhentikan kerja dan tidak ada duit untuk bayar sewa. Atau mungkin mereka ditimpa musibah seperti kemalangan dan menyebabkan mereka memerlukan wang untuk kecemasan.

Kalau anda rasa berpuas hati dengan jawapan penyewa tersebut, apa kata beri ruang kepada mereka. Jangan zalim sangat, baru lambat bayar sikit dah halau mereka dari rumah anda. Ingatlah bahawa rezeki yang dikurniakan kepada kita juga boleh ditarik balik pada bila-bila masa saja.

Tapi Kalau Lama Sangat Tak Bayar?

Lama tu berapa lama? Kalau ikut tenancy agreement atau perjanjian penyewaan anda ada ambil deposit 2+1+1 yang biasa diamalkan iaitu 2 bulan deposit pendahuluan, 1 bulan deposit boleh bayar balik dan 1 bulan deposit api air; maka anda ada ‘buffer’ 2 bulan sebenarnya kalau penyewa tak bayar. Jadi kalau dah sampai bulan ke-3 masih tak bayar, barulah boleh mulakan tindakan.

Simbah Saja Cat Merah?

Eh jangan geram, kerana rumah tersebut anda yang punya. Takkan nak rosakkan harta milik anda sendiri? Kita perlu rujuk kepada undang-undang, dan menurut undang-undang – ianya memihak kepada anda sekiranya penyewa gagal menjalankan tanggungjawab mereka membayar sewa.

Buat Dua Perkara Ini Sebelum Panggil Peguam

Pertama sekali, amatlah penting untuk merujuk kembali kontrak yang ditandatangani. Sebab itu penting adanya perhubungan tuan rumah dan penyewa berdasarkan kontrak yang dipersetujui kedua-dua belah pihak. Ia juga lebih dikenali sebagai tenancy agreement.

Di antara perkara penting yang terdapat dalam perjanjian penyewaan tersebut adalah kadar sewa, tempoh perjanjian, had-had dan langkah penyelesaian pada kebiasaannya ada di dalamnya.

Kedua, sebelum anda mengambil sebarang langkah undang-undang; anda perlu terlebih dahulu membuat permintaan rasmi secara bertulis kepada penyewa bertanyakan sewa yang tertunggak. Ini boleh di dalam bentuk surat, emel mahu pun SMS atau WhatsApp.

Anda juga boleh mengambil gambar atau screenshot sebagai bukti bahawa anda telah pun menghantarnya, sekiranya penyewa mengatakan beliau tidak menerima sebarang permintaan daripada anda. Jika anda menghantarnya melalui surat, boleh juga minta penyewa menandatangani surat tersebut dan meletakkan tarikh di atasnya.

Dan permintaan tersebut perlu secara jelas memperincikan permintaan anda. Masukkan secara spesifik sewa bulanan yang diminta, berapa bulan sudah tertunggak dan tempoh masa yang diberikan untuk membayar tunggakan tersebut, dan sekiranya gagal – penyewa tersebut perlu mengosongkan rumah anda.

Masih Gagal Bayar Dalam Tempoh, Baru Dapatkan Khidmat Peguam

Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa tuan rumah tidak boleh menghalau penyewa dengan menggunakan kekerasan. Jangan suka-suka masuk ke dalam rumah, keluarkan barangan penyewa yang degil, dan kemudian menukar segala jenis kunci yang anda.

Ini adalah kerana Seksyen 7 (2) dalam Akta Relief Spesifik 1950 menyatakan:

Jika sesuatu harta tak alih spesifik telah disewakan di bawah sesuatu penyewaan, dan penyewaan itu ditamatkan atau telah berakhir, tetapi penghuni itu masih terus menduduki harta itu atau sebahagian daripada tanah itu, orang yang berhak kepada milikan harta itu tidak boleh menguatkuasakan haknya untuk mendapatkan harta itu kembali terhadap penghuni itu melainkan dengan prosiding di mahkamah.

Sumber: BME615

Menurut akta ini, ia adalah salah dari segi undang-undang untuk menggunakan cara selain daripada mendapat perintah mahkamah untuk memaksa penyewa keluar. Ini bermakna, anda perlu dapatkan khidmat peguam untuk membantu anda menyaman penyewa untuk sewa yang tertunggak serta mendapatkan perintah mahkamah bagi mengosongkan rumah yang didiami.

Hanya apabila anda dapat perintah mahkamah tersebut, baru anda boleh mendapat kembali hak pemilikan rumah anda.

Mahkamah Ambil Masa Yang Lama, Ada Jalan Pintas Tak?

Sebenarnya ada, iaitu dengan memotong bekalan air ke rumah. Anda dibenarkan untuk melakukan sedemikian, hanya jika ianya terdapat dalam perjanjian penyewaan anda. Dan anda tidak perlu dapatkan perintah mahkamah untuk memotong bekalan air, jadi tak perlulah naik turun mahkamah. Jimat masa dan jimat kos.

Semak Tenancy Agreement Anda Betul-Betul

Sebab itu sangatlah penting untuk anda menyemak perjanjiaan penyewaan yang telah dipersetujui dan ditandatangani kedua-dua belah pihak. Kebanyakan daripada kita hanya copy paste saja template sedia ada daripada internet, print dan sign. Itu boleh kalau sekiranya tiada apa-apa yang berlaku semasa tempoh penyewaan tersebut. Tetapi apabila penyewa tidak membayar sewa seperti yang sepatutnya, barulah nak menyesal.

Sumber Rujukan: Ask Legal

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur