Macam Mana Nak Naikkan Kadar Sewa Rumah?

Menjadi satu kerungsingan dan keserabutan yang dihadapi oleh tuan rumah apabila mereka berhadapan dengan isu untuk menaikkan kadar sewa rumah.

Kadang kala, bukan untuk mengaut keuntungan semata-mata tetapi ada situasi-situasi yang memaksa kita sebagai tuan rumah untuk menaikkan harga sewa rumah kepada penyewa.

Namun, apakah cara yang sesuai untuk membolehkan anda sebagai tuan rumah menaikkan kadar sewa rumah kepada penyewa?

Anda boleh mencuba beberapa cara ini sekiranya ianya bersesuaian dan bertepatan dengan situasi yang sedang anda alami sekarang ini.

1. Naikkan Kadar Sewa Rumah Setiap Kali Penyewa Bertukar

Apabila penyewa rumah bertukar dan anda dalam proses mencari penyewa yang baharu, apa yang perlu anda lakukan adalah dengan memastikan rumah anda berada dalam keadaan yang bersih dan tiada cacat cela dari segi kerosakan dan sebagainya.

Sekiranya terdapat kerosakan, penambahbaikan perlu dilakukan dan sudah pasti ia memerlukan kos.

Justeru, amat wajar sekiranya anda menaikkan sedikit kadar sewa rumah kepada penyewa yang baru.

2. Kelengkapan Perabot Dan Kelengkapan Asas Rumah

Kadar sewaan rumah anda secara tidak langsung dapat ditingkatkan dengan adanya kelengkapan rumah seperti perabot, mesin basuh, televisyen, peti sejuk dan sebagainya.

Ini telah memudahkan penyewa yang hanya perlu ‘mencuci kaki’ ketika memasuki rumah sewaan anda. Dengan ini, penyewa tidak dapat menidakkan harga sewa rumah yang telah diletakkan kerana rumah sewa anda telah lengkap dengan segala keperluan yang penyewa perlukan.

Penyewa pula tidak perlu mengeluarkan kos untuk membeli keperluan-keperluan yang telah disediakan.

3. Letak 2 Jenis Peralatan Elektrik

Dua peralatan elektrk ini adalah penyaman udara (air-cond) dan juga pemanas air. Dua peralatan elektrik ini jelas mampu meningkatkan harga sewa rumah anda.

Di antara kipas dan penyaman udara (air-cond), kedua-dua ini mempunyai perbezaan harga yang sangat ketara. Secara puratanya, rumah sewa yang memilki penyaman udara (air-cond) mempunyai perbezaan harga sewaan mencecah RM75 dan ke atas.

4. Sewa Bilik

Jika anda berani untuk menyewakan rumah kepada para pelajar, anda boleh menyewakan bilik kepada mereka dan bukannya menyewakan sebuah rumah.

Cara sebegini lebih menguntungkan anda sebenarnya. Untuk sebuah bilik master bedroom sahaja anda boleh mendapat hasil kadar sewa lebih daripada RM350. Lumayan bukan?

Namun begitu, tetapkan kadar sewaan rumah anda pada kadar yang berpatutan. Ambil kira kadar sewaan rumah di kawasan sekitar dalam membuat ketetapan kadar sewaan rumah anda.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA