Apa Terjadi Pada Saham Yang Delisted?

Pada 24 Mac 2022, sebuah saham berstatus PN17 iaitu Sumatec Resources Berhad telah dinyahsenaraikan dari Papan Utama Bursa Malaysia. Apa itu PN17?

Baca: Apa Itu PN17 Dan Kenapa Pedagang Bijak Menjauhinya

Dah faham maksud PN17 dan bagaimana sesebuah syarikat boleh jatuh ke dalam kategori tersebut? Pendek kata, syarikat yang mempunyai masalah kewangan berisiko dikategorikan dalam PN17. 

Anda boleh dapatkan senarai saham yang dikategorikan PN17 dari laman Bursa Malaysia.

Sumber: malaysiastock.biz

Gambar di bawah merupakan pejabat Sumatec. Sumatec menawarkan perkhidmatan kepada industri minyak dan gas asli. Syarikat ini menawarkan perkhidmatan kejuruteraan dan pembinan, perkhidmatan pengangkutan minyak, menyediakan pelantar penggerudian darat dan menyimpan minyak.

Sumber: Berita Harian

Tahukah anda saham Sumatec telah dibekukan sejak November 2019? Saham Sumatec dibekukan setelah syarikat itu gagal melaporkan laporan kewangan suku tahunannya.

Bayangkan sesiapa yang memiliki saham ini dan tidak berjaya menjual saham ini pada ketika itu, akhirnya saham ini dinyahsenaraikan pula dari Bursa Malaysia. Hampir tiga tahun para pemegang saham Sumatec tidak boleh melakukan apa-apa. 

Sumber: Trading View

Disebabkan saham Sumatec dibekukan, saham Sumatec tidak boleh dibeli dan dijual sepanjang tempoh tersebut.

Setelah lebih dari 2 tahun, berita yang lebih buruk pula menghiasi dada akhbar. 

Pembubar berpandangan bahawa syarikat itu gagal mengawal selia kedudukan kewangannya mengikut Practice Note 17 Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama. 

Apa Terjadi Pada Saham Yang Delisted?

Maksud delisted adalah sesebuah syarikat dikeluarkan daripada terus disenaraikan di pasaran saham.

Sekiranya anda masih memegang saham yang dinyahsenarai dari pasaran saham, hakikatnya anda masih lagi seorang pemegang saham. Anda masih memegang hak ke atas pemilikan syarikat dan hak terhadap saham yang anda miliki dalam syarikat.

Kesannya? Anda tidak boleh menjual saham anda di pasaran terbuka seperti Bursa Malaysia. 

Perkara ini amat melecehkan kerana anda perlu mencari sendiri pembeli yang sudi membeli saham anda itu. Anda rasa ada pelabur yang ingin membeli saham yang sudah dinyahsenarai dari Bursa Malaysia?

Biasanya syarikat yang delisted ini tidak mempunyai fundamental yang baik.

Bagaimana Pula Jika Syarikat Mengalami Liquidation?

Liquidation juga bermaksud penggulungan. Jika hutang syarikat terlampau tinggi dan terpaksa membuat keputusan untuk melakukan penggulungan, pemegang saham keutamaan (preference shares) akan menerima bayaran hasil daripada liquidation selepas syarikat membayar kesemua pemiutang mereka sekiranya terdapat lebihan. 

Setelah itu barulah pemegang saham biasa (ordinary shares) menerima bayaran (jika ada).

Baca: Apa Itu Preference Shares Dan Apa Bezanya Dengan Saham Biasa (Ordinary Shares)?

Adakah Sebuah Syarikat Yang Telah Delisted Boleh Disenaraikan Semula?

Syarikat yang telah dinyahsenarai boleh disenaraikan semula. Walaubagaimanapun, ia merupakan satu insiden yang amat jarang sekali terjadi. Sebuah syarikat yang telah dinyahsenarai dan ingin disenaraikan semula perlu memastikan mereka telah menyelesaikan isu yang menyebabkan syarikat delisted, memastikan kedudukan kewangan kembali kukuh dan memastikan syarikat patuh terhadap peraturan dan piawaian yang telah ditetapkan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

10 Pesanan Dari ‘Otai’ Kepada Trader Saham Newbie

Mereka baru yang mula mengenal dunia pasaran saham perlu berhati-hati dalam mengorak langkah. Ada yang berjaya dalam meraih pulangan yang baik kerana langkah disusun rapi, menjaga modal dengan baik dan akhirnya berjaya meraih pulangan yang baik.

Ramai trader atau pedagang baru yang tidak mampu bertahan lama dek kerana gagal untuk menguruskan emosi. Gelojoh, tamak dan mengikut sahaja orang lain menyebabkan mereka terkandas dan gagal untuk bertahan dalam dunia pasaran saham.

Modal hangus, rugi begitu sahaja tanpa ilmu dan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman. Mungkin, perkongsian ini untuk anda.

Kami kongsikan pesanan daripada Master Yus yang merupakan antara mereka yang berpengalaman dalam dunia pasaran saham di Malaysia.

Kepada para pedagang saham baru, ingat 10 pesanan ni!

1. Nak buat duit dari trading memang senang. Sambil duduk silang kaki atas sofa kat rumah pun boleh untung. Tapi kena ingat, bukan setiap hari boleh untung dengan senang.

2. Nak buat rugi pun senang. Jangan ingat tang buat untung jer. Mana ada traders yang buat 100% untung saja, tak pernah rugi. Kalau tak, dah bersepah Lembugini kat Federal Highway.

3. Bila dah untung tu, cepat cepat sedekah, segerakan zakat, pergi reward diri. Kalau tak, sedekah kat market balik lah jawabnya. Ingat, sedekah kat market, pahala langsung takde.

4. Bila ada rugi tu, stop trade dulu. Takyah nak balas dendam kat market. Kena ingat, market sentiasa betul, selalu menang. Korang tu baru nak up, baru setahun jagung dalam market, kena lah sedar diri sikit.

5. Cash adalah king. Selalu dengar kan. Tapi kenapa semua cash nak all in. Mana pergi Reserved Cash. Bila market bagi diskaun, mula la melopong. Cash semua sangkut kat puncak tertinggi Everest.

6. Belajar kawal emosi sendiri. Jika baru lepas gaduh dengan suami, takyah trade. Jika baru lepas kena marah dengan bini, takyah trade. Jika frust nape uqashah pilih kamal, takyah trade.

7. Belajar urus duit sendiri. Takyah sibuk nak cari traders lain, tolong trade kan. Duit sendiri urus sendiri, untung sendiri, rugi sendiri. Bagi duit kat orang lain, konpem merana kemudian hari.

8. Mahirkan satu satu teknik. Praktis teknik yang dah belajar sampai jadi duit. Selagi tak jadi, maknanya masih kurang praktis. Bukan salah teknik. Entry bila nampak signal, bukan sebab murah, bukan nampak macam nak naik.

9. Fokus dan sabar dalam trading. Usah kalut sangat. Tak lari market dikejar. Bila market cantik, trading dengan hepi. Bila market bergelora, tak salah duduk tepi. Bawak bertenang, yang naik akan jatuh. Yang jatuh akan naik balik. Tak perlu rushing, chil chil udah, lek lek brader sap kok lu.

10. Traders kena kuat semangat. Rugi itu pasti, untung itu realiti. Jika rasa nak give up, duduk dalam circle yang kuat semangat.

Kalau nak wangi, duduk bersama penjual minyak wangi. Bukan duduk seorang diri, kelak menangis sendiri.

Dapatkan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman dan circle yang boleh membantu. Dengan bimbingan dan ilmu yang betul, anda akan mampu berjaya dan bertahan dalam dunia pelaburan saham.

Baca juga Hafiz Tokyo Wajar Digelar ‘King Of Peram Sampai Lebam’

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee