Mana Lebih Bagus, Rumah Landed Atau Rumah High-Rise?

Nak beli sebuah hartanah bukanlah satu keputusan mudah untuk kita lakukan. Banyak faktor yang perlu diambil kira oleh pembeli sebelum membuat keputusan membeli sesebuah hartanah. Terutamanya bagi pembeli yang telah berkeluarga serta mempunyai anak-anak yang ramai.

Faktor-faktor inilah yang akan digunakan sebagai panduan untuk memilih jenis kediaman yang bersesuaian dengan kemampuan. Apa yang penting, kediaman ini memberikan keselesaan buat seisi keluarga untuk didiami.

Berikut adalah faktor-faktor yang boleh diambil kira sewaktu membuat pemilihan jenis kediaman untuk dibeli.

1. Faktor Kewangan

Paling penting, buat semakan awal tentang kewangan anda sebagai pembeli. Apakah jenis kediaman yang bersesuaian dengan kewangan anda. Kebiasaannya, kediaman jenis apartment adalah lebih murah harganya berbanding dengan kediaman rumah landed. Lebih menguntungkan lagi, kadar sewa apartment lebih mahal jika dibandingkan dengan rumah landed.

Jika tujuan anda membeli kediaman jenis apartment untuk disewakan, sebenarnya anda akan dapat menjana keuntungan aliran tunai yang positif. Ini kerana anda masih mempunyai baki hasil duit sewa walaupun setelah anda membuat pembayaran ansuran kepada pihak bank.

2. Faktor Ruang

Bagi anda yang telah berkeluarga, pastinya faktor ini memainkan peranan yang cukup penting. Ramai yang lebih tertarik dengan hartanah jenis rumah landed disebabkan oleh ruangnya yang besar untuk didiami berbanding dengan apartment.

3. Faktor Privasi

Tidak dinafikan, ada yang mengambil faktor ini sebagai satu faktor utama dalam membuat pemilihan ketika hendak membuat pembelian. Ini kerana, ramai yang menginginkan suasana yang sunyi dan tahap kepadatan penduduk yang rendah.

Jika kediaman jenis apartment, pastinya privasi yang anda inginkan tidak memuaskan disebabkan oleh kejiranan yang padat dan ramai. Sebaliknya pula jika dibandingkan dengan kediaman jenis landed.

4. Faktor Keselamatan

Bagi hartanah jenis kediaman apartment, kebiasaannya segala kos seperti kawalan keselamatan juga pengurusan sampah perlu ditanggung oleh penduduk. Kadar kosnya juga jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan kediaman rumah landed.

Namun begitu, sekarang, telah banyak pembangunan rumah landed yang mengutamakan keselamatan atau mempunyai kemudahan seperti rumah high-rise dengan kos pengurusan yang lebih kurang sama.

5. Faktor Pemilikan

Ramai pembeli hartanah yang masih memandang penting akan faktor ini dimana jenis kediaman rumah adalah berstatus pegangan bebas (freehold). Ini disebabkan oleh stigma masyarakat bahawa kediaman jenis leasehold adalah lebih sukar untuk dijual dan harganya susah untuk naik.

Jadi, tidak kiralah kediaman jenis apa sekalipun, sama ada high rise seperti kondominium dan apartment atau landed, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Apa yang penting adalah keperluan kita sebagai pengguna atau penduduk yang akan menetap di kawasan tersebut.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/