Mana Lebih Bagus, Rumah Landed Atau Rumah High-Rise?

Nak beli sebuah hartanah bukanlah satu keputusan mudah untuk kita lakukan. Banyak faktor yang perlu diambil kira oleh pembeli sebelum membuat keputusan membeli sesebuah hartanah. Terutamanya bagi pembeli yang telah berkeluarga serta mempunyai anak-anak yang ramai.

Faktor-faktor inilah yang akan digunakan sebagai panduan untuk memilih jenis kediaman yang bersesuaian dengan kemampuan. Apa yang penting, kediaman ini memberikan keselesaan buat seisi keluarga untuk didiami.

Berikut adalah faktor-faktor yang boleh diambil kira sewaktu membuat pemilihan jenis kediaman untuk dibeli.

1. Faktor Kewangan

Paling penting, buat semakan awal tentang kewangan anda sebagai pembeli. Apakah jenis kediaman yang bersesuaian dengan kewangan anda. Kebiasaannya, kediaman jenis apartment adalah lebih murah harganya berbanding dengan kediaman rumah landed. Lebih menguntungkan lagi, kadar sewa apartment lebih mahal jika dibandingkan dengan rumah landed.

Jika tujuan anda membeli kediaman jenis apartment untuk disewakan, sebenarnya anda akan dapat menjana keuntungan aliran tunai yang positif. Ini kerana anda masih mempunyai baki hasil duit sewa walaupun setelah anda membuat pembayaran ansuran kepada pihak bank.

2. Faktor Ruang

Bagi anda yang telah berkeluarga, pastinya faktor ini memainkan peranan yang cukup penting. Ramai yang lebih tertarik dengan hartanah jenis rumah landed disebabkan oleh ruangnya yang besar untuk didiami berbanding dengan apartment.

3. Faktor Privasi

Tidak dinafikan, ada yang mengambil faktor ini sebagai satu faktor utama dalam membuat pemilihan ketika hendak membuat pembelian. Ini kerana, ramai yang menginginkan suasana yang sunyi dan tahap kepadatan penduduk yang rendah.

Jika kediaman jenis apartment, pastinya privasi yang anda inginkan tidak memuaskan disebabkan oleh kejiranan yang padat dan ramai. Sebaliknya pula jika dibandingkan dengan kediaman jenis landed.

4. Faktor Keselamatan

Bagi hartanah jenis kediaman apartment, kebiasaannya segala kos seperti kawalan keselamatan juga pengurusan sampah perlu ditanggung oleh penduduk. Kadar kosnya juga jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan kediaman rumah landed.

Namun begitu, sekarang, telah banyak pembangunan rumah landed yang mengutamakan keselamatan atau mempunyai kemudahan seperti rumah high-rise dengan kos pengurusan yang lebih kurang sama.

5. Faktor Pemilikan

Ramai pembeli hartanah yang masih memandang penting akan faktor ini dimana jenis kediaman rumah adalah berstatus pegangan bebas (freehold). Ini disebabkan oleh stigma masyarakat bahawa kediaman jenis leasehold adalah lebih sukar untuk dijual dan harganya susah untuk naik.

Jadi, tidak kiralah kediaman jenis apa sekalipun, sama ada high rise seperti kondominium dan apartment atau landed, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Apa yang penting adalah keperluan kita sebagai pengguna atau penduduk yang akan menetap di kawasan tersebut.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA