Melabur Hartanah Dan Saham Dengan Modal Minima

Majoriti rakyat Malaysia hari ini dibelenggu dengan kos sara hidup yang saban hari meningkat dan buntu untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Gaji setiap bulan hanya cukup-cukup untuk menampung kos sara hidup, jika ada lebih pun biasanya kurang daripada RM500 setiap bulan.

Terdetik dalam naluri untuk mencari pendapatan lebihan untuk upgrade sedikit hidup lebih selesa bersama keluarga.

Tahun 2020 merupakan tahun yang paling mencabar untuk kita semua, terutamanya jika kita merupakan golongan B40 dan M40.

Kebanyakan syarikat yang terjejas tidak mampu untuk memberikan bonus atau kenaikan gaji kepada pekerja mereka akibat pendapatan syarikat yang merosot.

Namun begitu, dalam derita yang dialami oleh majoriti kita, ada juga insan yang menjadi semakin kaya hasil daripada pelaburan yang mereka miliki.

Sebut saja mengenai orang kaya, kita mesti terfikir mereka yang mempunyai:

  • Hartanah yang banyak
  • Pegangan saham di syarikat ternama
  • Mewarisi kekayaan papa (anak owner Megah Holdings)

Baca: 5 Orang Paling Kaya Di Malaysia Datangnya Dari Industri Hartanah

Pelaburan hartanah dan saham sangat sinonim dan biasanya kelas-kelas berkenaan pelaburan hartanah dan saham ini mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia.

Jelas bahawa ramai antara kita yang dahagakan ilmu untuk menjana pendapatan lebih setiap bulan untuk mengubah hidup kita.

“Nak jadi kaya kene beli rumah untuk pelaburan dan main saham ke? Bukan je takde modal, masa pun takde nak uruskan pelaburan macam ni. Lagipun benda-benda macam ni susah kot”

Sebenarnya, ada satu rahsia untuk kita mulakan kedua-dua pelaburan ini dengan modal yang minima.

Lagi best, ada yang tolong uruskan untuk kita, jadi kita boleh jalani kehidupan seharian kita seperti biasa. Cukup bulan dapat duit extra!

‘Biar betul? Macam mana?”

Mari kita lihat cara untuk melabur hartanah dan saham dengan modal minima.

Pelaburan Hartanah Tanpa Modal

Bila sebut sahaja mengenai pelaburan hartanah, kita pasti teringat berita mengenai jumlah hartanah yang tidak terjual yang semakin meningkat.

Justeru membantutkan hasrat kita untuk menceburi dunia pelaburan hartanah ini kerana khuatir pelaburan hartanah tadi tidak dapat mencapai pulangan yang diimpikan atau mungkin menyebabkan kita rugi.

Tetapi yang peliknya masih ramai orang berpusu-pusu membeli hartanah sama ada untuk mendiami sendiri apatah lagi untuk pelaburan.

Kenapa?

Antara sebab masih ramai yang memilih hartanah sebagai medium pelaburan hari ini adalah kerana:-

  • Diskaun hartanah daripada pemaju
  • Banyak hartanah dijual di bawah nilai pasaran
  • Galakan daripada kerajaan menerusi pelbagai kempen seperti kempen HOC 2020
  • Kadar faedah yang lebih rendah menyebabkan harga pembiayaan rumah yang lebih rendah
  • Pengumuman beberapa mega projek yang bakal dibina (Kwasa Land, MRT3 dan lain-lain yang menjadi booster kepada kenaikan harga rumah kelak.

Hari ini kita melihat kebanyakan hartanah dijual pada bawah harga pasaran atas sebab-sebab tertentu.

Banyak juga rumah-rumah dilelong kerana pemiliknya gagal untuk melunaskan hutang-hutang yang ada.

Masa inilah paling sesuai untuk mereka yang punyai modal untuk shopping hartanah.

Tapi membeli rumah subsale atau lelong, masih perlukan modal sekurang-kurangnya 10% sehingga 20% daripada harga hartanah tersebut.

Nak Mula Melabur Tanpa Modal Yang Tinggi?

Untuk yang tiada modal besar, antara pilihan yang ada adalah dengan membeli hartanah under construction.

Kebanyakannya hartanah under construction ini hanya memerlukan modal yang sangat minima. Ada juga yang langsung tidak memerlukan modal!

Bukan itu sahaja, kebanyakan pemaju sekarang memberikan diskaun yang banyak kepada bakal pemilik rumah memandangkan sentimen pasaran hartanah yang agak suram semenjak Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan pada Mac 2020 yang lepas.

Alangkah seronoknya jika kita dapat membeli hartanah pada harga diskaun. Bukan hanya diskaun, ada juga pembeli hartanah yang dibayar untuk membeli hartanah mereka pada waktu ini dengan menawarkan cash back lebih daripada RM50,000 kepada pembeli.

Rumah Dapat, Wang Tunai Pun Dapat

Tetapi awas! Bukan semuanya indah-indah belaka dalam pelaburan hartanah ini. Ramai juga yang terperangkap dengan jerat pelaburan kayangan ini akibat termakan dengan kata-kata manis oleh pihak penjual.

Paling menyedihkan ada yang disenarai hitam oleh pihak Bank apabila gagal untuk membuat pembayaran penuh ke atas pembelian rumah sebelum ini sehingga jatuh miskin akibat pelaburan kayangan ini.

Sebab itu sebelum redah apa-apa jenis pelaburan pun, kita perlu ada:-

  • Ilmu pelaburan
  • Circle yang betul
  • Mentor yang terbukti kejayaannya

Namun, jika anda dapat mencari circle yang betul, anda bukan sahaja dapat melabur dengan betul atas bimbingan dan nasihat daripada mereka yang berpengalaman, malah dapat special discount dalam membuat pembelian hartanah sehingga 50%!

Hal ini membolehkan anda membeli hartanah yang sama dengan harga jauh lebih murah daripada orang lain atau membeli secara individu!

Dengan bimbingan yang betul, anda tahu untuk mengaplikasikan strategi pelaburan yang betul untuk mendapatkan pulangan yang positif kepada hartanah pelaburan anda.

Khabarnya adalah satu group hartanah yang boleh membimbing mereka yang baru nak mencuba pelaburan hartanah dan dapatkan diskaun pukal hartanah.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai group hartanah ini? Isikan maklumat anda di sini.

Guna Cashback Daripada Hartanah Untuk Melabur Saham

Berbalik kepada cerita cashback tadi. Dah dapat duit percuma, apa nak buat? Enjoy sakan ke?

Apa kata kita manfaatkan cashback yang diperolehi tadi dengan menggandakannya dalam pelaburan saham atau pun Private Mandate.

Pelaburan saham ini semengnya diketahui bahawa ianya adalah antara lubuk emas unatk seseorang mengandakan pelaburan mereka.

Dengan pulangan yang hebat, ianya datang daripada risiko yang tinggi. Jika terus terjun dalam dunia pelaburan dengan hanya mengharapkan buy call, boleh lenyap semua modal pelaburan kita.

Sebelum menceburi dunia pelaburan saham ini, masuklah dulu kelas saham supaya kita faham apa yang kita lakukan.

Walaupun kita rugi guna duit daripada cashback tadi, ingat duit cashback itu sebenarnya hutang yang diberikan bank kepada kita.

Malas nak belajar berkenaan saham, tapi nak juga melabur? Apa kata anda menggunakan perkhidmatan Private Mandate.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah satu jenis instrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berpengalaman dan berlesen.

Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan saham bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana.

Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Pelaburan private mandate ini lebih tulus dimana pelabur akan mendapat laporan pelaburan mereka setiap bulan.

Dalam laporan ini, pelabur akan melihat secara terperinci semua transaksi yang terlibat untuk bulan tersebut. Pelabur dapat melihat:-

  • Transaksi jual beli saham 
  • Kos-kos yang terlibat
  • Keuntungan atau kerugian dalam setiap belian

Private mandate ini juga melayakan pelabur untuk mendapat hak sebagai pelabur saham seperti:-

  • Hak menghadiri Annual Meeting
  • Hak mengundi
  • Dividen daripada syarikat

Dulu private mandate ini adalah khas untuk golongan T20 dengan minima pelaburan bernilai RM1,000,000 keatas.

Tetapi hari ini, ada syarikat pengurusan pelaburan membuka peluang perkhidmatan ini dengan modal pelaburan bermula RM50,000 sahaja.

Boleh la gunakan cashback beli rumah tadi untuk melabur menerusi private mandate.

Pelaburan ini juga tidak menjanjikan keuntungan yang pasti. Biasanya scammer sahaja yang akan menjanjikan pelaburan untung tiada rugi.

Tetapi pelaburan menerusi private mandate ini diuruskan oleh pengurus dana yang mempunyai pengalaman yang sangat lama dalam dunia pelaburan saham ini.

Setiap pembelian yang dilakukan oleh pengurus dana biasanya berdasarkan kajian yang rapi oleh kumpulan pengurus dana yang terlatih.

Jadi anda tidak perlu risau, pelaburan anda akan diuruskan dengan sebaik mungkin.

Ada satu syarikat yang menguruskan Private Mandate ini mampu memberikan pulangan purata lebih daripada 7% sebulan berdasarkan prestasi tahun lepas.

Jika anda mempunyai modal RM50,000 dan ke atas serta berminat untuk membuat pelaburan private mandate ini, sila isi maklumat anda di sini.

Setiap Pelaburan Ada Risiko

Sebelum nak melabur, kita dinasihatkan untuk mendalami ilmu pelaburan yang kita bakal ceburi. Jangan melabur ke tempat yang kita tak faham.

Bukan semua orang mampu untuk menanggung risiko yang bakal ditempuhi dalam dunia pelaburan baik hartanah dan juga saham.

Pilihan sentiasa di tangan kita, apa-apa keputusan yang kita buat adalah atas pilihan kita sendiri.

Pelaburan yang paling penting di sini bukanlah pelaburan hartanah mahu pun pelaburan saham, tetapi pelaburan ilmu.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: