Melabur Hartanah Dan Saham Dengan Modal Minima

Majoriti rakyat Malaysia hari ini dibelenggu dengan kos sara hidup yang saban hari meningkat dan buntu untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Gaji setiap bulan hanya cukup-cukup untuk menampung kos sara hidup, jika ada lebih pun biasanya kurang daripada RM500 setiap bulan.

Terdetik dalam naluri untuk mencari pendapatan lebihan untuk upgrade sedikit hidup lebih selesa bersama keluarga.

Tahun 2020 merupakan tahun yang paling mencabar untuk kita semua, terutamanya jika kita merupakan golongan B40 dan M40.

Kebanyakan syarikat yang terjejas tidak mampu untuk memberikan bonus atau kenaikan gaji kepada pekerja mereka akibat pendapatan syarikat yang merosot.

Namun begitu, dalam derita yang dialami oleh majoriti kita, ada juga insan yang menjadi semakin kaya hasil daripada pelaburan yang mereka miliki.

Sebut saja mengenai orang kaya, kita mesti terfikir mereka yang mempunyai:

  • Hartanah yang banyak
  • Pegangan saham di syarikat ternama
  • Mewarisi kekayaan papa (anak owner Megah Holdings)

Baca: 5 Orang Paling Kaya Di Malaysia Datangnya Dari Industri Hartanah

Pelaburan hartanah dan saham sangat sinonim dan biasanya kelas-kelas berkenaan pelaburan hartanah dan saham ini mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia.

Jelas bahawa ramai antara kita yang dahagakan ilmu untuk menjana pendapatan lebih setiap bulan untuk mengubah hidup kita.

“Nak jadi kaya kene beli rumah untuk pelaburan dan main saham ke? Bukan je takde modal, masa pun takde nak uruskan pelaburan macam ni. Lagipun benda-benda macam ni susah kot”

Sebenarnya, ada satu rahsia untuk kita mulakan kedua-dua pelaburan ini dengan modal yang minima.

Lagi best, ada yang tolong uruskan untuk kita, jadi kita boleh jalani kehidupan seharian kita seperti biasa. Cukup bulan dapat duit extra!

‘Biar betul? Macam mana?”

Mari kita lihat cara untuk melabur hartanah dan saham dengan modal minima.

Pelaburan Hartanah Tanpa Modal

Bila sebut sahaja mengenai pelaburan hartanah, kita pasti teringat berita mengenai jumlah hartanah yang tidak terjual yang semakin meningkat.

Justeru membantutkan hasrat kita untuk menceburi dunia pelaburan hartanah ini kerana khuatir pelaburan hartanah tadi tidak dapat mencapai pulangan yang diimpikan atau mungkin menyebabkan kita rugi.

Tetapi yang peliknya masih ramai orang berpusu-pusu membeli hartanah sama ada untuk mendiami sendiri apatah lagi untuk pelaburan.

Kenapa?

Antara sebab masih ramai yang memilih hartanah sebagai medium pelaburan hari ini adalah kerana:-

  • Diskaun hartanah daripada pemaju
  • Banyak hartanah dijual di bawah nilai pasaran
  • Galakan daripada kerajaan menerusi pelbagai kempen seperti kempen HOC 2020
  • Kadar faedah yang lebih rendah menyebabkan harga pembiayaan rumah yang lebih rendah
  • Pengumuman beberapa mega projek yang bakal dibina (Kwasa Land, MRT3 dan lain-lain yang menjadi booster kepada kenaikan harga rumah kelak.

Hari ini kita melihat kebanyakan hartanah dijual pada bawah harga pasaran atas sebab-sebab tertentu.

Banyak juga rumah-rumah dilelong kerana pemiliknya gagal untuk melunaskan hutang-hutang yang ada.

Masa inilah paling sesuai untuk mereka yang punyai modal untuk shopping hartanah.

Tapi membeli rumah subsale atau lelong, masih perlukan modal sekurang-kurangnya 10% sehingga 20% daripada harga hartanah tersebut.

Nak Mula Melabur Tanpa Modal Yang Tinggi?

Untuk yang tiada modal besar, antara pilihan yang ada adalah dengan membeli hartanah under construction.

Kebanyakannya hartanah under construction ini hanya memerlukan modal yang sangat minima. Ada juga yang langsung tidak memerlukan modal!

Bukan itu sahaja, kebanyakan pemaju sekarang memberikan diskaun yang banyak kepada bakal pemilik rumah memandangkan sentimen pasaran hartanah yang agak suram semenjak Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan pada Mac 2020 yang lepas.

Alangkah seronoknya jika kita dapat membeli hartanah pada harga diskaun. Bukan hanya diskaun, ada juga pembeli hartanah yang dibayar untuk membeli hartanah mereka pada waktu ini dengan menawarkan cash back lebih daripada RM50,000 kepada pembeli.

Rumah Dapat, Wang Tunai Pun Dapat

Tetapi awas! Bukan semuanya indah-indah belaka dalam pelaburan hartanah ini. Ramai juga yang terperangkap dengan jerat pelaburan kayangan ini akibat termakan dengan kata-kata manis oleh pihak penjual.

Paling menyedihkan ada yang disenarai hitam oleh pihak Bank apabila gagal untuk membuat pembayaran penuh ke atas pembelian rumah sebelum ini sehingga jatuh miskin akibat pelaburan kayangan ini.

Sebab itu sebelum redah apa-apa jenis pelaburan pun, kita perlu ada:-

  • Ilmu pelaburan
  • Circle yang betul
  • Mentor yang terbukti kejayaannya

Namun, jika anda dapat mencari circle yang betul, anda bukan sahaja dapat melabur dengan betul atas bimbingan dan nasihat daripada mereka yang berpengalaman, malah dapat special discount dalam membuat pembelian hartanah sehingga 50%!

Hal ini membolehkan anda membeli hartanah yang sama dengan harga jauh lebih murah daripada orang lain atau membeli secara individu!

Dengan bimbingan yang betul, anda tahu untuk mengaplikasikan strategi pelaburan yang betul untuk mendapatkan pulangan yang positif kepada hartanah pelaburan anda.

Khabarnya adalah satu group hartanah yang boleh membimbing mereka yang baru nak mencuba pelaburan hartanah dan dapatkan diskaun pukal hartanah.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai group hartanah ini? Isikan maklumat anda di sini.

Guna Cashback Daripada Hartanah Untuk Melabur Saham

Berbalik kepada cerita cashback tadi. Dah dapat duit percuma, apa nak buat? Enjoy sakan ke?

Apa kata kita manfaatkan cashback yang diperolehi tadi dengan menggandakannya dalam pelaburan saham atau pun Private Mandate.

Pelaburan saham ini semengnya diketahui bahawa ianya adalah antara lubuk emas unatk seseorang mengandakan pelaburan mereka.

Dengan pulangan yang hebat, ianya datang daripada risiko yang tinggi. Jika terus terjun dalam dunia pelaburan dengan hanya mengharapkan buy call, boleh lenyap semua modal pelaburan kita.

Sebelum menceburi dunia pelaburan saham ini, masuklah dulu kelas saham supaya kita faham apa yang kita lakukan.

Walaupun kita rugi guna duit daripada cashback tadi, ingat duit cashback itu sebenarnya hutang yang diberikan bank kepada kita.

Malas nak belajar berkenaan saham, tapi nak juga melabur? Apa kata anda menggunakan perkhidmatan Private Mandate.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah satu jenis instrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berpengalaman dan berlesen.

Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan saham bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana.

Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Pelaburan private mandate ini lebih tulus dimana pelabur akan mendapat laporan pelaburan mereka setiap bulan.

Dalam laporan ini, pelabur akan melihat secara terperinci semua transaksi yang terlibat untuk bulan tersebut. Pelabur dapat melihat:-

  • Transaksi jual beli saham 
  • Kos-kos yang terlibat
  • Keuntungan atau kerugian dalam setiap belian

Private mandate ini juga melayakan pelabur untuk mendapat hak sebagai pelabur saham seperti:-

  • Hak menghadiri Annual Meeting
  • Hak mengundi
  • Dividen daripada syarikat

Dulu private mandate ini adalah khas untuk golongan T20 dengan minima pelaburan bernilai RM1,000,000 keatas.

Tetapi hari ini, ada syarikat pengurusan pelaburan membuka peluang perkhidmatan ini dengan modal pelaburan bermula RM50,000 sahaja.

Boleh la gunakan cashback beli rumah tadi untuk melabur menerusi private mandate.

Pelaburan ini juga tidak menjanjikan keuntungan yang pasti. Biasanya scammer sahaja yang akan menjanjikan pelaburan untung tiada rugi.

Tetapi pelaburan menerusi private mandate ini diuruskan oleh pengurus dana yang mempunyai pengalaman yang sangat lama dalam dunia pelaburan saham ini.

Setiap pembelian yang dilakukan oleh pengurus dana biasanya berdasarkan kajian yang rapi oleh kumpulan pengurus dana yang terlatih.

Jadi anda tidak perlu risau, pelaburan anda akan diuruskan dengan sebaik mungkin.

Ada satu syarikat yang menguruskan Private Mandate ini mampu memberikan pulangan purata lebih daripada 7% sebulan berdasarkan prestasi tahun lepas.

Jika anda mempunyai modal RM50,000 dan ke atas serta berminat untuk membuat pelaburan private mandate ini, sila isi maklumat anda di sini.

Setiap Pelaburan Ada Risiko

Sebelum nak melabur, kita dinasihatkan untuk mendalami ilmu pelaburan yang kita bakal ceburi. Jangan melabur ke tempat yang kita tak faham.

Bukan semua orang mampu untuk menanggung risiko yang bakal ditempuhi dalam dunia pelaburan baik hartanah dan juga saham.

Pilihan sentiasa di tangan kita, apa-apa keputusan yang kita buat adalah atas pilihan kita sendiri.

Pelaburan yang paling penting di sini bukanlah pelaburan hartanah mahu pun pelaburan saham, tetapi pelaburan ilmu.

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Jenis Pasaran Hartanah Yang Newbies Perlu Tahu

Pelaburan hartanah merupakan salah satu pelaburan yang berpotensi untuk memberi keuntungan dalam jangka masa panjang.

Ini kerana market value bagi satu-satu kawasan hartanah itu bakal meningkat dari masa ke masa terutamanya di kawasan hot spot dan yang mempunyai banyak booster hartanah.

Jika anda baru saja nak berjinak-jinak dan bercadang untuk membeli hartanah dalam masa terdekat, ambil tahu dulu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di Malaysia.

Kenapa kena ambil tahu? Sebab, setiap jenis hartanah ini berbeza daripada segi keuntungan dan juga risiko.

1. Pasaran Primer (Undercon)

Rumah primer atau under construction merupakan rumah yang masih dalam pembinaan. Jadi pembeli akan menjadi pemilik pertama untuk rumah jenis ini.

Biasanya rekaan rumah tersebut adalah yang terkini dan semuanya masih dalam keadaan yang cantik dan sempurna.

Cuma satu sahaja, kalau nasib kurang baik pembeli bakal berdepan dengan risiko pembinaan rumah yang terbengkalai.

Daripada segi harga pula, market value bagi rumah undercon adalah lebih tinggi berbanding dengan unit lain yang ada di sekitar kawasan tersebut.

Bila rumah ini dah siap, anda dapat menjual unit ini dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan harga belian.

Tapi ini bergantung juga kepada apa yang anda telah lakukan terhadap rumah tersebut seperti renovation, wiring, perabot dan sebagainya.

2. Pasaran Sekunder (Subsale)

Pasaran sekunder melibatkan jual beli rumah terpakai atau second hand. Ramai yang gemar membeli rumah subsale kerana tidak perlu berdepan dengan risiko rumah bakal terbengkalai.

Iyalah, rumah tersebut memang dah siap dibina. Selain itu, pembeli juga senang mendapatkan maklumat tentang harga semasa hartanah tersebut serta kadar sewa semasa.

Daripada segi proses jual beli pula, pembeli perlu menyediakan deposit 10% daripada harga rumah tersebut. Pembeli juga perlu menanggung kos-kos tambahan lain seperti kos guaman, kos penilai dan lain-lain lagi sebanyak lebih kurang 5% daripada harga rumah.

Ramai pelabur baru memilih untuk membeli dari pasaran subsale kerana risiko yang lebih rendah. Bagi yang ingin menjadikan unit ini sebagai unit sewaan, kadar sewa juga lebih senang untuk dianggarkan.

3. Pasaran Tertiari (Lelong)

Pasaran tertiari pula melibatkan jualan rumah lelong oleh pihak bank. Rumah lelong juga menarik kerana anda boleh membeli rumah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Lebih untung sekiranya anda boleh sewakan atau jual semula rumah tersebut mengikut harga semasa. Jadi anda boleh membuat keuntungan yang sangat lumayan.

Namun, risiko tetap ada jika anda ingin membeli rumah lelong seperti deposit wang tunai yang bakal hangus jika tiba-tiba permohonan untuk buat pinjaman ditolak.

Bagi anda yang berminat untuk melabur dalam bidang hartanah, anda boleh membeli unit yang anda impikan itu mengikut kemampuan anda.

Tak kisahlah anda melibatkan diri dalam pasaran yang primer, sekunder mahupun tertiari, kesemuanya mempunyai risiko serta keuntungan yang berbeza.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur