Melabur Hartanah Dan Saham Dengan Modal Minima

Majoriti rakyat Malaysia hari ini dibelenggu dengan kos sara hidup yang saban hari meningkat dan buntu untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Gaji setiap bulan hanya cukup-cukup untuk menampung kos sara hidup, jika ada lebih pun biasanya kurang daripada RM500 setiap bulan.

Terdetik dalam naluri untuk mencari pendapatan lebihan untuk upgrade sedikit hidup lebih selesa bersama keluarga.

Tahun 2020 merupakan tahun yang paling mencabar untuk kita semua, terutamanya jika kita merupakan golongan B40 dan M40.

Kebanyakan syarikat yang terjejas tidak mampu untuk memberikan bonus atau kenaikan gaji kepada pekerja mereka akibat pendapatan syarikat yang merosot.

Namun begitu, dalam derita yang dialami oleh majoriti kita, ada juga insan yang menjadi semakin kaya hasil daripada pelaburan yang mereka miliki.

Sebut saja mengenai orang kaya, kita mesti terfikir mereka yang mempunyai:

  • Hartanah yang banyak
  • Pegangan saham di syarikat ternama
  • Mewarisi kekayaan papa (anak owner Megah Holdings)

Baca: 5 Orang Paling Kaya Di Malaysia Datangnya Dari Industri Hartanah

Pelaburan hartanah dan saham sangat sinonim dan biasanya kelas-kelas berkenaan pelaburan hartanah dan saham ini mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia.

Jelas bahawa ramai antara kita yang dahagakan ilmu untuk menjana pendapatan lebih setiap bulan untuk mengubah hidup kita.

“Nak jadi kaya kene beli rumah untuk pelaburan dan main saham ke? Bukan je takde modal, masa pun takde nak uruskan pelaburan macam ni. Lagipun benda-benda macam ni susah kot”

Sebenarnya, ada satu rahsia untuk kita mulakan kedua-dua pelaburan ini dengan modal yang minima.

Lagi best, ada yang tolong uruskan untuk kita, jadi kita boleh jalani kehidupan seharian kita seperti biasa. Cukup bulan dapat duit extra!

‘Biar betul? Macam mana?”

Mari kita lihat cara untuk melabur hartanah dan saham dengan modal minima.

Pelaburan Hartanah Tanpa Modal

Bila sebut sahaja mengenai pelaburan hartanah, kita pasti teringat berita mengenai jumlah hartanah yang tidak terjual yang semakin meningkat.

Justeru membantutkan hasrat kita untuk menceburi dunia pelaburan hartanah ini kerana khuatir pelaburan hartanah tadi tidak dapat mencapai pulangan yang diimpikan atau mungkin menyebabkan kita rugi.

Tetapi yang peliknya masih ramai orang berpusu-pusu membeli hartanah sama ada untuk mendiami sendiri apatah lagi untuk pelaburan.

Kenapa?

Antara sebab masih ramai yang memilih hartanah sebagai medium pelaburan hari ini adalah kerana:-

  • Diskaun hartanah daripada pemaju
  • Banyak hartanah dijual di bawah nilai pasaran
  • Galakan daripada kerajaan menerusi pelbagai kempen seperti kempen HOC 2020
  • Kadar faedah yang lebih rendah menyebabkan harga pembiayaan rumah yang lebih rendah
  • Pengumuman beberapa mega projek yang bakal dibina (Kwasa Land, MRT3 dan lain-lain yang menjadi booster kepada kenaikan harga rumah kelak.

Hari ini kita melihat kebanyakan hartanah dijual pada bawah harga pasaran atas sebab-sebab tertentu.

Banyak juga rumah-rumah dilelong kerana pemiliknya gagal untuk melunaskan hutang-hutang yang ada.

Masa inilah paling sesuai untuk mereka yang punyai modal untuk shopping hartanah.

Tapi membeli rumah subsale atau lelong, masih perlukan modal sekurang-kurangnya 10% sehingga 20% daripada harga hartanah tersebut.

Nak Mula Melabur Tanpa Modal Yang Tinggi?

Untuk yang tiada modal besar, antara pilihan yang ada adalah dengan membeli hartanah under construction.

Kebanyakannya hartanah under construction ini hanya memerlukan modal yang sangat minima. Ada juga yang langsung tidak memerlukan modal!

Bukan itu sahaja, kebanyakan pemaju sekarang memberikan diskaun yang banyak kepada bakal pemilik rumah memandangkan sentimen pasaran hartanah yang agak suram semenjak Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan pada Mac 2020 yang lepas.

Alangkah seronoknya jika kita dapat membeli hartanah pada harga diskaun. Bukan hanya diskaun, ada juga pembeli hartanah yang dibayar untuk membeli hartanah mereka pada waktu ini dengan menawarkan cash back lebih daripada RM50,000 kepada pembeli.

Rumah Dapat, Wang Tunai Pun Dapat

Tetapi awas! Bukan semuanya indah-indah belaka dalam pelaburan hartanah ini. Ramai juga yang terperangkap dengan jerat pelaburan kayangan ini akibat termakan dengan kata-kata manis oleh pihak penjual.

Paling menyedihkan ada yang disenarai hitam oleh pihak Bank apabila gagal untuk membuat pembayaran penuh ke atas pembelian rumah sebelum ini sehingga jatuh miskin akibat pelaburan kayangan ini.

Sebab itu sebelum redah apa-apa jenis pelaburan pun, kita perlu ada:-

  • Ilmu pelaburan
  • Circle yang betul
  • Mentor yang terbukti kejayaannya

Namun, jika anda dapat mencari circle yang betul, anda bukan sahaja dapat melabur dengan betul atas bimbingan dan nasihat daripada mereka yang berpengalaman, malah dapat special discount dalam membuat pembelian hartanah sehingga 50%!

Hal ini membolehkan anda membeli hartanah yang sama dengan harga jauh lebih murah daripada orang lain atau membeli secara individu!

Dengan bimbingan yang betul, anda tahu untuk mengaplikasikan strategi pelaburan yang betul untuk mendapatkan pulangan yang positif kepada hartanah pelaburan anda.

Khabarnya adalah satu group hartanah yang boleh membimbing mereka yang baru nak mencuba pelaburan hartanah dan dapatkan diskaun pukal hartanah.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai group hartanah ini? Isikan maklumat anda di sini.

Guna Cashback Daripada Hartanah Untuk Melabur Saham

Berbalik kepada cerita cashback tadi. Dah dapat duit percuma, apa nak buat? Enjoy sakan ke?

Apa kata kita manfaatkan cashback yang diperolehi tadi dengan menggandakannya dalam pelaburan saham atau pun Private Mandate.

Pelaburan saham ini semengnya diketahui bahawa ianya adalah antara lubuk emas unatk seseorang mengandakan pelaburan mereka.

Dengan pulangan yang hebat, ianya datang daripada risiko yang tinggi. Jika terus terjun dalam dunia pelaburan dengan hanya mengharapkan buy call, boleh lenyap semua modal pelaburan kita.

Sebelum menceburi dunia pelaburan saham ini, masuklah dulu kelas saham supaya kita faham apa yang kita lakukan.

Walaupun kita rugi guna duit daripada cashback tadi, ingat duit cashback itu sebenarnya hutang yang diberikan bank kepada kita.

Malas nak belajar berkenaan saham, tapi nak juga melabur? Apa kata anda menggunakan perkhidmatan Private Mandate.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah satu jenis instrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berpengalaman dan berlesen.

Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan saham bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana.

Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Pelaburan private mandate ini lebih tulus dimana pelabur akan mendapat laporan pelaburan mereka setiap bulan.

Dalam laporan ini, pelabur akan melihat secara terperinci semua transaksi yang terlibat untuk bulan tersebut. Pelabur dapat melihat:-

  • Transaksi jual beli saham 
  • Kos-kos yang terlibat
  • Keuntungan atau kerugian dalam setiap belian

Private mandate ini juga melayakan pelabur untuk mendapat hak sebagai pelabur saham seperti:-

  • Hak menghadiri Annual Meeting
  • Hak mengundi
  • Dividen daripada syarikat

Dulu private mandate ini adalah khas untuk golongan T20 dengan minima pelaburan bernilai RM1,000,000 keatas.

Tetapi hari ini, ada syarikat pengurusan pelaburan membuka peluang perkhidmatan ini dengan modal pelaburan bermula RM50,000 sahaja.

Boleh la gunakan cashback beli rumah tadi untuk melabur menerusi private mandate.

Pelaburan ini juga tidak menjanjikan keuntungan yang pasti. Biasanya scammer sahaja yang akan menjanjikan pelaburan untung tiada rugi.

Tetapi pelaburan menerusi private mandate ini diuruskan oleh pengurus dana yang mempunyai pengalaman yang sangat lama dalam dunia pelaburan saham ini.

Setiap pembelian yang dilakukan oleh pengurus dana biasanya berdasarkan kajian yang rapi oleh kumpulan pengurus dana yang terlatih.

Jadi anda tidak perlu risau, pelaburan anda akan diuruskan dengan sebaik mungkin.

Ada satu syarikat yang menguruskan Private Mandate ini mampu memberikan pulangan purata lebih daripada 7% sebulan berdasarkan prestasi tahun lepas.

Jika anda mempunyai modal RM50,000 dan ke atas serta berminat untuk membuat pelaburan private mandate ini, sila isi maklumat anda di sini.

Setiap Pelaburan Ada Risiko

Sebelum nak melabur, kita dinasihatkan untuk mendalami ilmu pelaburan yang kita bakal ceburi. Jangan melabur ke tempat yang kita tak faham.

Bukan semua orang mampu untuk menanggung risiko yang bakal ditempuhi dalam dunia pelaburan baik hartanah dan juga saham.

Pilihan sentiasa di tangan kita, apa-apa keputusan yang kita buat adalah atas pilihan kita sendiri.

Pelaburan yang paling penting di sini bukanlah pelaburan hartanah mahu pun pelaburan saham, tetapi pelaburan ilmu.

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM