OPR Naik, Berbaloi ke Beli Hartanah Sekarang?

Biasanya soalan ini sentiasa ditanya oleh mereka yang baru pertama kali nak membeli rumah. Semua orang ingin memiliki rumah sendiri tetapi menunggu masa yang sesuai untuk mendapatkan penjimatan. Maklumlah, zaman sekarang ni semua benda perlu jimat.

“Berbaloikah beli hartanah sekarang walaupun OPR nak naik lagi?”

Bagi mengetahui sama ada berbaloi atau tidak, perlu kita fahamkan dahulu apa itu OPR dan kesannya kepada kita dalam membuat pinjaman atau pembiayaan perumahan dengan pihak bank.

Apa Itu OPR (Kadar Dasar Semalaman)?

Baca lagi: Bank Pelaburan Jangka BNM Naikkan OPR Sekurang-Kurangnya 25 bps Tahun Ini

OPR ialah kadar faedah yang dibayar oleh sebuah bank kepada sebuah bank yang lain apabila meminjam wang. Eh, kenapa bank meminjam wang sesama mereka? Senang cerita, kadangkala ada bank yang kekurangan wang tunai setelah mereka memberi pinjaman wang kepada pelanggan.

Dalam proses pinjaman ini berlaku, ia juga melibatkan kadar faedah yang diberikan oleh bank kepada bank lain.  Adakalanya ia berlangsung dalam masa sehari sahaja atau satu malam, dan ia dikenakan kadar.  Kadar inilah dikatakan OPR (Kadar Dasar Semalaman).

Faktor Kenaikan Atau Penurunan Kadar OPR

Kadar OPR ini akan ditentukan oleh Bank Negara Malaysia. Tahukah anda, kenapa bank negara menaikkan atau menurunkan OPR? Ia bukan kerana Inflasi tetapi kerana mereka ingin mengurangkan permintaan pinjaman dalam pasaran supaya dapat mengawal pembelian dan harga barang.

Apabila aktiviti membeli belah berkurangan, barang tidak terjual dan akan makin lama bertambah. Maka secara langsungnya, harga barang akan terkawal. Apabila harga barang terkawal, permintaan tetap akan ada.

Berbaloi Atau Tidak Beli Hartanah?

Lebih tinggi OPR ditetapkan, lebih tinggi kos pinjaman dan pembiayaan. Maka semakin terhad peluang pembiayaan modal untuk individu dan perniagaan.

Tetapi itu tidak bermakna kita perlu beli rumah ketika OPR turun, kerana OPR boleh naik juga nanti.

Sebenarnya beli rumah ketika OPR jatuh adalah mindset yang salah kerana OPR boleh naik semula. Masa OPR rendah nampak semua indah belaka sebab kita nampak macam mampu nak bayar setiap bulan.

Tips terbaik beli hartanah, sebenarnya kita tak perlu ambil kira faktor OPR. Kadar OPR boleh berubah dan terbukti berubah berkali-kali dalam tempoh beberapa tahun lepas.

OPR akan naik dan turun tanpa dapat kita kawal. Jadi, jangan jadikan OPR sebagai faktor yang menghalang kita dari memiliki rumah idaman.

OPR naik sekalipun, ya, masih berbaloi kita membeli rumah kerana nilai rumah tersebut. Maksudnya, rumah itu nanti harganya boleh naik atau tidak? Boleh disewakan atau tidak?

Nilai, kawasan dan aspek-aspek rumah tersebut yang perlu dilihat sama ada berbaloi atau tidak sebelum memiliki rumah.

3 Kriteria Perlu Lihat Untuk Beli Rumah

  1. Pastikan rumah yang ingin dibeli mempunyai nilai harga sewa mengikut harga market yang berbaloi.
  1. Rumah tersebut mempunyai potensi untuk naik dari segi Value dan Capital Appreciation. Contohnya kemudahan berdekatan rumah yang banyak menyebabkan nilai hartanah akan bertambah satu masa nanti.
  1. Lokasi rumah terbaik yang kita sendiri sanggup tinggal di rumah tersebut. 

Bayu Sutera Oleh Matrix Concepts

Nak beli hartanah yang sangat berbaloi, projek perumahan Bayu Sutera di Bandar Sri Sendayan adalah pilihan yang sangat tepat! Untuk pengetahuan anda, Matrix Concepts telah melancarkan rumah 2 tingkat yang sangat cantik. 

Lokasinya adalah bersebelahan dengan Bandar Sri Sendayan, Seremban. Perumahan Bayu Sutera ini sangat berbaloi bagi anda yang ingin mencari hartanah yang sangat bernilai.

Kelebihan Bayu Sutera Di Bandar Sri Sendayan

Pertama sekali, kawasan perumahan ini sangat luas iaitu lebih dari 216 ekar pembangunan bagi pegangan bebas (freehold) yang akan dibangunkan. Ia boleh diakses dengan kemudahan jalan seperti Lebuhraya Utara-Selatan, KLIA Linkage dan Lebuhraya Seremban-Port Dickson.

Bayu Sutera menawarkan lebih 2,000 unit rumah teres, dengan ukuran 20’x70′. Perumahan ini terdiri dari 4 presint dengan enklaf kejiranan selamat untuk semua presint. Setiap presint pula mempunyai kemudahan yang tersendiri seperti taman permainan kanak-kanak dan lain-lain lagi.

Kawasan perumahan Bayu Sutera ini terletak berhampiran dengan  Country Club, X-Park, Carnelian Park, Sendayan Merchant Square, Sendayan Metropark and Matrix Global School.

Bagi anda yang ingin membeli rumah pertama dan menaikkan taraf keluarga, Bayu Sutera sangat sesuai dan dapat meningkatkan kualiti gaya hidup anda sekeluarga.

Kemudahan Rumah Bayu Sutera

  • Kediaman dua tingkat Lyra II @ Bayu Sutera
  • Lot Size 20’x 70, keluasan daripada 2,212 sq.ft 
  • Lengkap dengan 4 bilik tidur dan 3 bilik air
  • Memiliki kemudahan dalam presint
  • Lengkap dengan pos pengawal dan pintu pagar kawalan keselamatan
  • Bersebelahan dengan 9.5 ekar Taman Rekreasi

Keistimewaan Bayu Sutera

Sekiranya ingin beli hartanah untuk rumah pertama atau pelaburan, pastikan rumah tersebut mempunyai keistimewaan yang sangat menarik. Dengan nilai dan tarikan rumah tersebut, ia akan lebih efektif dan berbaloi untuk jangka masa yang panjang. 

Berikut adalah tarikan dan keistimewaan Bayu Sutera:

1. Lokasi Yang Strategik

Bayu Sutera ini terletak di tengah-tengah Bandar Sri Sendayan. Anda boleh bayangkan di tengah bandar tersebut membuatkan kawasan rumah ini berada berdekatan dengan semua kemudahan seperti sekolah, hub komersial, restoran, pusat membeli-belah dan lain-lain lagi. Lokasinya sangat strategik.

2. Lengkap Dengan Kemudahan Dan Ameniti

Bayu Sutera juga terletak berdekatan dengan tempat kemudahan dan keperluan seperti sekolah, kedai barang keperluan, kedai serbaneka dan lain-lain lagi. Kita akan lebih mudah menguruskan urusan harian sekiranya lokasi rumah berdekatan dengan tempat kemudahan.

3. Lengkap Dengan Hiburan Untuk Sekeluarga

Tambahan lagi, Bayu Sutera juga dikelilingi banyak tempat riadah yang boleh anda gunakan pada hujung minggu untuk bersama keluarga. 

Antara tempat menarik di sini adalah X-Park Sendayan, Taman Rekreasi Carnelian Park, Sendayan Green Park, Club House dan banyak lagi. Semua tempat menarik ini hanya mengambil masa beberapa minit sahaja dari Bayu Sutera. Paling dekat pun, tiga minit sahaja.

Dapatkan Rumah Bayu Sutera | Rumah Idaman Paling Berbaloi

Dengan segala kemudahan rumah yang lengkap, lokasi rumah yang strategik dan kawasan perumahan yang menarik, nilai hartanah Bayu Sutera boleh menjadi sangat tinggi untuk masa yang akan datang. 

Namun, jika anda inginkan kawasan perumahan ini, dengan kadar pembiayaan RM 2,xxx sebulan misalnya, ia sangat berbaloi! 

Nak tahu maklumat lanjut tentang Bayu Sutera? Klik link: lyra2.bayusutera.com

Nota: Semua Imej / Foto dalam artikel ini adalah berdasarkan ilustrasi artis sahaja

Previous ArticleNext Article

JCorp Dan Sojitz Meterai Kerjasama Dalam Inisiatif Penyahkarbonan Di Johor, Membina Masa Depan Tenaga Lebih Bersih Dan Hijau Bagi Industri

Johor Bahru, 27 September 2022 – Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, dan Sojitz Corporation telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan bersama selama tiga tahun mengenai penyahkarbonan dengan menggunakan bahan api hidrogen di Johor.

JCorp diwakili oleh JLand Group Sdn Bhd (JLG), bahagian hartanah dan infrastruktur Kumpulan, dan Sojitz Corporation (Sojitz) pula diwakili oleh ibu pejabat serantau bagi Asia dan Oceania, Sojitz Asia Pte. Ltd. Majlis tandatangan tersebut disaksikan oleh YAB Datuk Onn Hafiz bin Ghazi, Menteri Besar Johor dan YB Lee Ting Han, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor.

Di bawah kerjasama strategik ini, JLG dan Sojitz akan berganding bahu untuk menjayakan beberapa inisiatif penyahkarbonan, yang antara lain, mewujudkan rantaian bekalan lestari dalam bahan api hidrogen daripada pengimportan amonia.  Hasil kajian diharapkan akan membantu meningkatkan keupayaan membekalkan tenaga hijau kepada pelbagai industri di Johor, yang boleh memanfaatkan bekalan tenaga lestari dan boleh diperbaharui.

Kajian ini juga merupakan sebahagian daripada perancangan ke arah pembangunan terminal penerimaan amonia, pangkalan bekalan tangki simpanan, loji kuasa turbin gas amonia sebagai bahan api untuk membekalkan tenaga hijau kepada pelanggan industri, dan pelan penyahkarbonan menyeluruh bagi operasi pelabuhan JCorp untuk mewujudkan pelabuhan neutral karbon di Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT). YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp dan Pengerusi JLG berkata, “MOU ini menandakan satu mercu jaya penting dalam usaha kami memulakan perjalanan mencapai Emisi Karbon Sifar Bersih menjelang 2050. Inisiatif strategik bersama Sojitz ini adalah sejajar dengan komitmen JCorp untuk mengukuhkan agenda kelestarian di seluruh rantaian nilai perniagaan kami. Kami berharap usaha sama ini akan menyumbang kepada pembangunan rantaian bekalan hidrogen di Johor dan untuk rantau ini.”

“Sektor logistik menghadapi tekanan besar untuk mengurangkan jejak karbon dalam operasi masing-masing. Kerjasama ini dijalin tepat pada masanya untuk mengalihkan ekonomi-ekonomi kita daripada bahan api berasaskan fosil kepada tenaga alternatif. Ia bukan sahaja pelaburan untuk melindungi masa depan dan mewujudkan kelestarian dalam perniagaan JCorp, tetapi juga memacu perkembangan ekonomi baharu di negeri ini sambil memenuhi komitmen ESG untuk mencipta tenaga lebih hijau bagi industri masa depan dan juga generasi akan datang,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah, Bahagian Hartanah dan Infrastruktur, JCorp berkata, “Kerjasama JLG dengan Sojitz menekankan usaha tertumpu dan komitmen untuk merintis jalan bagi menjana pertumbuhan perindustrian yang lestari menerusi tenaga hijau. Seiring hasrat Johor untuk mengurangkan emisi rumah hijau (GHG), meningkatkan kecekapan guna tenaga dan memindahkan portfolio penjanaan kuasa ke arah emisi karbon sifar bersih, kajian kebolehlaksanaan ini merupakan langkah jelas yang diambil oleh pihak kami dalam usaha mengguna pakai bahan api hidrogen untuk mencapai cita-cita tersebut.”

Sojitz menggalakkan pembangunan rantaian nilai menggunakan bahan api generasi akan datang seperti hidrogen, berasaskan pengalaman perniagaan dalam pelbagai industri di Asia dan seluruh dunia. Dalam kerjasama ini, Sojitz akan mengetuai rundingan dengan bahagian pengeluaran hidrogen dan amonia, menentukan kaedah pengangkutan optimum dan mengunjurkan kebolehlaksanaan dari segi ekonomi.

Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT) yang akan menempatkan tapak kajian, ialah laluan penting dan strategik bagi pengangkutan laut, sekali gus bersedia memainkan peranan sebagai titik penyimpanan dan pembekalan amonia kepada kompleks perindustrian berhampiran. Langkah ini juga menggalakkan peluang pelaburan industri menerusi pemerolehan dan pengimportan amonia bersih dari pasaran antarabangsa dan tempatan ke Johor.

Sebagai sebatian hidrogen dan nitrogen, amonia tidak menghasilkan karbon dioksida apabila terbakar, dan sudah lama dianggap sebagai bahan api generasi akan datang bagi penjanaan tenaga haba dan kapal besar yang merentasi lautan. Amonia juga dijangka memainkan peranan sebagai pengangkut tenaga bagi hidrogen memandangkan kelebihannya yang lebih mudah dicairkan dan diangkut berbanding hidrogen.