OPR Naik, Berbaloi ke Beli Hartanah Sekarang?

Biasanya soalan ini sentiasa ditanya oleh mereka yang baru pertama kali nak membeli rumah. Semua orang ingin memiliki rumah sendiri tetapi menunggu masa yang sesuai untuk mendapatkan penjimatan. Maklumlah, zaman sekarang ni semua benda perlu jimat.

“Berbaloikah beli hartanah sekarang walaupun OPR nak naik lagi?”

Bagi mengetahui sama ada berbaloi atau tidak, perlu kita fahamkan dahulu apa itu OPR dan kesannya kepada kita dalam membuat pinjaman atau pembiayaan perumahan dengan pihak bank.

Apa Itu OPR (Kadar Dasar Semalaman)?

Baca lagi: Bank Pelaburan Jangka BNM Naikkan OPR Sekurang-Kurangnya 25 bps Tahun Ini

OPR ialah kadar faedah yang dibayar oleh sebuah bank kepada sebuah bank yang lain apabila meminjam wang. Eh, kenapa bank meminjam wang sesama mereka? Senang cerita, kadangkala ada bank yang kekurangan wang tunai setelah mereka memberi pinjaman wang kepada pelanggan.

Dalam proses pinjaman ini berlaku, ia juga melibatkan kadar faedah yang diberikan oleh bank kepada bank lain.  Adakalanya ia berlangsung dalam masa sehari sahaja atau satu malam, dan ia dikenakan kadar.  Kadar inilah dikatakan OPR (Kadar Dasar Semalaman).

Faktor Kenaikan Atau Penurunan Kadar OPR

Kadar OPR ini akan ditentukan oleh Bank Negara Malaysia. Tahukah anda, kenapa bank negara menaikkan atau menurunkan OPR? Ia bukan kerana Inflasi tetapi kerana mereka ingin mengurangkan permintaan pinjaman dalam pasaran supaya dapat mengawal pembelian dan harga barang.

Apabila aktiviti membeli belah berkurangan, barang tidak terjual dan akan makin lama bertambah. Maka secara langsungnya, harga barang akan terkawal. Apabila harga barang terkawal, permintaan tetap akan ada.

Berbaloi Atau Tidak Beli Hartanah?

Lebih tinggi OPR ditetapkan, lebih tinggi kos pinjaman dan pembiayaan. Maka semakin terhad peluang pembiayaan modal untuk individu dan perniagaan.

Tetapi itu tidak bermakna kita perlu beli rumah ketika OPR turun, kerana OPR boleh naik juga nanti.

Sebenarnya beli rumah ketika OPR jatuh adalah mindset yang salah kerana OPR boleh naik semula. Masa OPR rendah nampak semua indah belaka sebab kita nampak macam mampu nak bayar setiap bulan.

Tips terbaik beli hartanah, sebenarnya kita tak perlu ambil kira faktor OPR. Kadar OPR boleh berubah dan terbukti berubah berkali-kali dalam tempoh beberapa tahun lepas.

OPR akan naik dan turun tanpa dapat kita kawal. Jadi, jangan jadikan OPR sebagai faktor yang menghalang kita dari memiliki rumah idaman.

OPR naik sekalipun, ya, masih berbaloi kita membeli rumah kerana nilai rumah tersebut. Maksudnya, rumah itu nanti harganya boleh naik atau tidak? Boleh disewakan atau tidak?

Nilai, kawasan dan aspek-aspek rumah tersebut yang perlu dilihat sama ada berbaloi atau tidak sebelum memiliki rumah.

3 Kriteria Perlu Lihat Untuk Beli Rumah

  1. Pastikan rumah yang ingin dibeli mempunyai nilai harga sewa mengikut harga market yang berbaloi.
  1. Rumah tersebut mempunyai potensi untuk naik dari segi Value dan Capital Appreciation. Contohnya kemudahan berdekatan rumah yang banyak menyebabkan nilai hartanah akan bertambah satu masa nanti.
  1. Lokasi rumah terbaik yang kita sendiri sanggup tinggal di rumah tersebut. 

Bayu Sutera Oleh Matrix Concepts

Nak beli hartanah yang sangat berbaloi, projek perumahan Bayu Sutera di Bandar Sri Sendayan adalah pilihan yang sangat tepat! Untuk pengetahuan anda, Matrix Concepts telah melancarkan rumah 2 tingkat yang sangat cantik. 

Lokasinya adalah bersebelahan dengan Bandar Sri Sendayan, Seremban. Perumahan Bayu Sutera ini sangat berbaloi bagi anda yang ingin mencari hartanah yang sangat bernilai.

Kelebihan Bayu Sutera Di Bandar Sri Sendayan

Pertama sekali, kawasan perumahan ini sangat luas iaitu lebih dari 216 ekar pembangunan bagi pegangan bebas (freehold) yang akan dibangunkan. Ia boleh diakses dengan kemudahan jalan seperti Lebuhraya Utara-Selatan, KLIA Linkage dan Lebuhraya Seremban-Port Dickson.

Bayu Sutera menawarkan lebih 2,000 unit rumah teres, dengan ukuran 20’x70′. Perumahan ini terdiri dari 4 presint dengan enklaf kejiranan selamat untuk semua presint. Setiap presint pula mempunyai kemudahan yang tersendiri seperti taman permainan kanak-kanak dan lain-lain lagi.

Kawasan perumahan Bayu Sutera ini terletak berhampiran dengan  Country Club, X-Park, Carnelian Park, Sendayan Merchant Square, Sendayan Metropark and Matrix Global School.

Bagi anda yang ingin membeli rumah pertama dan menaikkan taraf keluarga, Bayu Sutera sangat sesuai dan dapat meningkatkan kualiti gaya hidup anda sekeluarga.

Kemudahan Rumah Bayu Sutera

  • Kediaman dua tingkat Lyra II @ Bayu Sutera
  • Lot Size 20’x 70, keluasan daripada 2,212 sq.ft 
  • Lengkap dengan 4 bilik tidur dan 3 bilik air
  • Memiliki kemudahan dalam presint
  • Lengkap dengan pos pengawal dan pintu pagar kawalan keselamatan
  • Bersebelahan dengan 9.5 ekar Taman Rekreasi

Keistimewaan Bayu Sutera

Sekiranya ingin beli hartanah untuk rumah pertama atau pelaburan, pastikan rumah tersebut mempunyai keistimewaan yang sangat menarik. Dengan nilai dan tarikan rumah tersebut, ia akan lebih efektif dan berbaloi untuk jangka masa yang panjang. 

Berikut adalah tarikan dan keistimewaan Bayu Sutera:

1. Lokasi Yang Strategik

Bayu Sutera ini terletak di tengah-tengah Bandar Sri Sendayan. Anda boleh bayangkan di tengah bandar tersebut membuatkan kawasan rumah ini berada berdekatan dengan semua kemudahan seperti sekolah, hub komersial, restoran, pusat membeli-belah dan lain-lain lagi. Lokasinya sangat strategik.

2. Lengkap Dengan Kemudahan Dan Ameniti

Bayu Sutera juga terletak berdekatan dengan tempat kemudahan dan keperluan seperti sekolah, kedai barang keperluan, kedai serbaneka dan lain-lain lagi. Kita akan lebih mudah menguruskan urusan harian sekiranya lokasi rumah berdekatan dengan tempat kemudahan.

3. Lengkap Dengan Hiburan Untuk Sekeluarga

Tambahan lagi, Bayu Sutera juga dikelilingi banyak tempat riadah yang boleh anda gunakan pada hujung minggu untuk bersama keluarga. 

Antara tempat menarik di sini adalah X-Park Sendayan, Taman Rekreasi Carnelian Park, Sendayan Green Park, Club House dan banyak lagi. Semua tempat menarik ini hanya mengambil masa beberapa minit sahaja dari Bayu Sutera. Paling dekat pun, tiga minit sahaja.

Dapatkan Rumah Bayu Sutera | Rumah Idaman Paling Berbaloi

Dengan segala kemudahan rumah yang lengkap, lokasi rumah yang strategik dan kawasan perumahan yang menarik, nilai hartanah Bayu Sutera boleh menjadi sangat tinggi untuk masa yang akan datang. 

Namun, jika anda inginkan kawasan perumahan ini, dengan kadar pembiayaan RM 2,xxx sebulan misalnya, ia sangat berbaloi! 

Nak tahu maklumat lanjut tentang Bayu Sutera? Klik link: lyra2.bayusutera.com

Nota: Semua Imej / Foto dalam artikel ini adalah berdasarkan ilustrasi artis sahaja

Previous ArticleNext Article

Maybank Perkenal Ciri Nyahaktif Akses Segera, Tangani Penipuan Dalam Talian

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) — Malayan Banking Bhd (Maybank) memperkenalkan ciri keselamatan ‘Kill Switch’ yang membolehkan pelanggan menyahaktif akses Maybank2u dan aplikasi MAE secara segera dengan satu klik mudah jika berasakan mereka menjadi mangsa penipuan dalam talian.

Kemudahan menerusi kedua-dua platform itu yang diperkenalkan pada 28 Jan 2023, merupakan sebahagian daripada usaha berterusan bank tersebut bagi meningkatkan keselamatan serta menangani penipuan dalam talian.

Dalam kenyataannya hari ini, Maybank berkata ciri ‘Kill Switch’ itu boleh diaktifkan melalui Maybank2u atau aplikasi MAE dan setelah diaktifkan, pelanggan akan didaftar keluar secara automatik daripada semua sesi dalam talian yang aktif di platform perbankan berkenaan.

“Atas faktor keselamatan, ketika tempoh penyahaktifan itu pelanggan tidak dapat daftar masuk ke dalam Maybank2u dan pengaktifan semula hanya boleh dilakukan selepas pengesahan yang berjaya melalui cawangan atau Khidmat Pelanggan Kumpulan Maybank.

“Ini juga akan menghalang penipu atau ‘scammer’ atau mana-mana pihak yang tidak dibenarkan daripada mengakses Maybank2u atau aplikasi MAE melakukan aliran keluar dana selanjutnya,” katanya.

Maybank berkata, pelanggan masih boleh mengeluarkan wang tunai daripada mesin juruwang automatik (ATM) dan membuat pembelian menggunakan kad debit atau kredit Maybank mereka.

Bagaimanapun, pengeluaran tunai tanpa kad dan tanpa sentuh tidak dibenarkan pada masa terbabit kerana memerlukan pelanggan untuk daftar masuk ke dalam Maybank2u.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Perkhidmatan Kewangan Komuniti Datuk John Chong berkata Maybank sentiasa komited untuk memastikan keselamatan dan sekuriti pelanggannya bagi perbankan dalam talian dan ini terbukti dengan peningkatan serta panambahbaikan yang kerap pada sistemnya.

“Menerusi pengenalan ciri ‘Kill Switch’ itu, pelanggan boleh mengambil alih dan melindungi dana mereka secara proaktif daripada sebarang kejadian tidak diingini serta mengurangkan jumlah kerugian sebelum siasatan bank dan pihak berkuasa berkaitan selesai,” katanya.

Beliau berkata memandangkan bilangan penipuan dalam talian dilihat kian meningkat, orang ramai perlu mengakui bahawa pencegahan penipuan adalah tanggungjawab semua dan bersama untuk membasminya.  

Bank katanya, hanya boleh berusaha untuk memperkenalkan pelbagai langkah keselamatan lanjutan untuk mencegah dan mengurangkan penipuan dalam talian, namun terpulang kepada orang ramai dan pelanggan untuk memainkan peranan dalam melindungi diri mereka secara berterusan dengan memastikan butiran perbankan peribadi mereka disimpan selamat dan tidak dikongsi dengan pihak ketiga.

“Amalan mudah terbaik adalah dengan mengingatkan serta mendidik ahli keluarga dan rakan mengenai kepentingan berwaspada dan tidak mengakses mana-mana pautan tidak diketahui.

“Jika sesuatu kelihatan terlalu baik (menarik) serta tidak munasabah, maka kemungkinan besar ianya satu penipuan,” katanya.

Dalam pada itu, Maybank berkata, langkah terbaharu itu dilakukan melalui penambahbaikan ciri keselamatan sedia ada dalam Maybank2u dan lebih banyak langkah lain akan dilancarkan bagi membantu pelanggan meminimumkan kerugian mereka.

“Ini dapat dilihat melalui pelbagai inisiatif, termasuk melancarkan talian hotline khusus untuk pelanggan melaporkan aktiviti penipuan, pemindahan daripada SMS TAC ke Secure2u (S2U) dalam MAE dan mengehadkan penggunaan S2U kepada hanya satu peranti.

“Turut diperkenalkan adalah tempoh pengaktifan 12 jam untuk pendaftaran S2U baharu di MAE yang membantu menghalang kelulusan transaksi tanpa kebenaran,” katanya.

Maybank pertama kali memperkenalkan S2U pada April 2017 sebagai kaedah pengesahan lebih selamat.

Malah, ia akan menguatkuasakan sepenuhnya kemudahan itu untuk diluluskan pada aplikasi MAE bagi semua aktiviti atau transaksi dalam talian berkaitan dengan pembukaan akaun, pemindahan dana dan pembayaran serta perubahan pada maklumat peribadi dan tetapan akaun menjelang Jun 2023.

— BERNAMA