Perbezaan Sewa Rumah Dan Sewa Kedai

Sewa kedai bukan mudah macam sewa rumah. Perbezaan sewa kedua-duanya ramai yang tak tahu.

Jangan menyesal kalau tersilap langkah. Terdapat perbezaan dalam sewa rumah dan sewa kedai.

Berikutan pasaran hartanah kini, harga hartanah yang ditawarkan sememangnya agak tinggi. Sehingga kebanyakan daripada kita terpaksa memilih sama ada untuk menyewa rumah atau kedai yang diinginkan. Lain situasinya jika anda mempunyai pengalaman menyewa kedua-duanya. 

Untuk pengetahuan anda, terdapat perbezaan di antara sewa rumah dan sewa kedai. Ramai yang belum tahu akan situasi dan syarat penyewaan bagi rumah dan kedai. Apabila sudah jelas, mudahlah untuk anda merancang perjalanan sewa kediaman atau kedai anda.

1. Bayaran Pendahuluan

Dari segi bayaran pendahuluan yang dikenakan oleh sewa rumah dan sewa kedai adalah amat berbeza. Jika dilihat pada bayaran pendahuluan yang sering dikenakan oleh sewa rumah adalah 1+1, 2+1 dan 2+1+1. Namun berbeza pula dengan sewa kedai, bayaran pendahuluan yang dikenakan adalah 3+1, 4+1 dan 6+1. Sewa kedai memerlukan bayaran pendahuluan yang lebih tinggi.

Jumlah bayaran pendahuluan yang dikenakan oleh sewa rumah ditetapkan dengan jumlah yang dijanjikan, manakala untuk sewa kedai, jumlah bayaran pendahuluannya tidak tetap. Ia juga bergantung kepada kehendak pemilik kedai tersebut dan jenis perniagaan yang dijalankan. 

Jika pemilik perniagaan itu menjalankan operasi kedai 24 jam, harga depositnya mungkin akan mencecah RM17 ribu sebulan bergantung kepada caj bil utiliti yang digunakan. 

2. Bayaran Sewa

Male hands counting 50 Ringgit Malaysia in a leather wallet on a wooden table. RM50 in mans hand. Malaysian Ringgit shown by young man in a wallet. Close up to Malaysian currency.

Kita sedia maklum bahawa bayaran sewa untuk sewa rumah adalah bergantung kepada lokasi rumah tersebut dengan kemudahan prasarana yang disediakan. Sekiranya lokasinya amat strategik dan dipenuhi dengan kemudahan prasarana yang lengkap, maka harganya juga akan mencecah RM1,000 sebulan. 

Bagi bayaran sewa kedai pula, ia bergantung kepada keluasan tapak kedai tersebut. Sebagai contoh, kita ambil keluasan tapak kedai berukuran 6 meter persegi yang mengenakan caj sewaan sekitar RM1,000 sebulan untuk 1 lot kedai. Cuba bayangkan, sekiranya anda ingin menyewa dua lot kedai, harganya pasti akan digandakan, benar? Ini adalah antara perbezaan sewa rumah dan sewa kedai dari segi bayaran sewa.

Gambar : Berita Harian

3. Tempoh Sewaan

Tempoh sewaan untuk sewa rumah dan sewa kedai amat berbeza sama sekali. Bagi sewa rumah, tempoh sewaan boleh dilanjutkan dari masa ke semasa dan mengikut kehendak penyewa. Namun untuk tempoh sewa kedai, ia bergantung atas pemilik kedai tersebut.

Ada juga pemilik kedai yang menetapkan jika perniagaan anda tidak mencapai target jualan, maka anda akan diminta untuk meninggalkan kedai berkenaan walaupun anda mampu untuk membayarnya. Ia mungkin agak menyedihkan bukan? 

Tetapi itu adalah realiti perniagaan dan syarat yang telah diadakan, terpaksa kita akur. Oleh itu, penting fahami syarat serta perbezaan sewa rumah dan sewa kedai dahulu sebelum menandatangani persetujuan bersama.

4. Kemudahan Asas

Kemudahan asas yang disediakan oleh pemilik rumah sewa dan kedai sewa adalah amat berbeza. Bagi pemilik rumah sewa, segala kemudahan asas disediakan oleh mereka dan penyewa boleh masuk terus. 

Berbeza dengan sewa kedai, dimana pemilik kedai tidak menyediakan sebarang kemudahan asas dan perlu diuruskan sendiri oleh penyewa. 

Jadi, semuanya perlu diubah secara sendiri. Namun, penyewa akan diberi 1 bulan percuma sewa untuk tujuan pengubahsuaian kedai tersebut. Itulah antara perbezaan sewa rumah dan sewa kedai.

Akhir kata, terdapat beberapa perbezaan sewa rumah dan sewa kedai. Tidak dinafikan keduanya mempunyai  kelebihan masing-masing. Bagi anda yang ingin menyewa rumah atau kedai, penting untuk ambil maklum beberapa aspek di atas.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA