Apa Itu Pelaburan Langsung Asing (FDI) Dan Mengapa Ianya Penting?

Pelaburan langsung asing (FDI) adalah ukuran pemilikan asing aset-aset yang produktif seperti kilang, lombong dan tanah. Peningkatan pelaburan asing boleh digunakan sebagai salah satu ukuran pertumbuhan ekonomi.

Pelaburan langsung asing merujuk kepada individu, syarikat atau institusi kewangan yang melabur di negara lain dan memiliki lebih daripada 10% ekuiti syarikat. Ini bermaksud, ia membolehkan pelabur mengawal dan mempengaruhi operasi dan proses syarikat.

Selain itu, membuka kilang dan pejabat di negara lain juga merupakan contoh pelaburan langsung asing.

Kelebihan Pelaburan Asing

Terdapat banyak kelebihan pelaburan asing, antaranya ialah ia mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Apabila pelabur membuat pelaburan di sesebuah negara, ia akan menyebabkan peningkatan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan, di mana, ia meningkatkan peluang pekerjaan, seterusnya mengurangkan kadar pengangguran, dan sekali gus dapat mengurangkan gejala sosial yang disebabkan oleh pengangguran.

Selain itu, pelaburan asing juga dapat meningkatkan infrastruktur negara dan memajukan kawasan mundur dengan membina kilang, gudang dan juga prasarana lain yang diperlukan. Pelaburan asing menggalakkan pembukaan kawasan-kawasan perindustrian yang baru di kawasan luar bandar.

Apabila kawasan perindustrian dibuka di kawasan luar bandar, maka kawasan itu juga akan bertambah maju dan dapat menjadi kawasan bandar yang maju selari dengan kawasan perbandaran yang sedia ada. Hal ini kerana, akan bermula pembukaan kedai-kedai, pejabat, pengangkutan awam dan lain-lain kemudahan disebabkan oleh adanya penempatan yang baru.

Kekurangan Pelaburan Asing

Kekurangan pelaburan asing adalah ia memberi risiko kepada peniaga tempatan atau kecil. Perkara ini disebabkan oleh jumlah pelaburan asing adalah besar dan tujuan utama mereka bukanlah untuk peroleh untung atau rugi, tetapi merebut bahagian pasaran terlebih dahulu. Mereka juga mula menjual produk mereka pada harga di bawah harga pasaran yang mana dapat menarik perhatian masyarakat.

Disebabkan itu, peniaga tempatan atau kecil mungkin tidak dapat bertahan dan perniagaan mereka akan ditutup. Hal ini dapat dibuktikan dimana ada sesetengah barang di pasaran, produk yang dikeluarkan oleh pelaburan asing lebih murah berbanding harga barang tempatan dan menyebabkan produk mereka laris di pasaran.

Selain itu, pelaburan asing boleh menyebabkan perniagaan di sesebuah negara itu didominasi oleh syarikat asing. Terdapat kemungkinan syarikat tempatan akan kehilangan kawalan terhadap perniagaan

dan majoriti keuntungan yang diperoleh daripada syarikat perniagaan akan disalur keluar dari negara ini. Bukan itu sahaja, ini juga merisaukan bagi perniagaan kecil dan tempatan kerana mereka tidak mempunyai modal perniagaan yang banyak untuk bersaing dengan syarikat besar pelabur asing yang menggunakan modal perniagaan yang tinggi.

Faktor Pelaburan Asing

Faktor-faktor dalam menggalakkan dan meningkatkan kedatangan pelabur asing kedalam negara haruslah dikenal pasti dan direncanakan dengan sebaiknya. Kestabilan politik merupakan faktor yang sangat penting dalam sesebuah negara.

Politik yang stabil menandakan negara tersebut mempunyai hala tuju ekonomi yang lebih terjamin. Justeru itu pelabur tidak akan teragak agak dan berminat untuk melabur. Keyakinan pelabur asing akan mendorong mereka untuk mempercayai birokrasi sesebuah negara.

Birokrasi yang merumitkan sebagai contohnya dari segi pengurusan akan menyulitkan dan melambatkan urusan pelabur dan  secara tidak langsung akan memberi kesan yang buruk kepada sesebuah negara. Oleh itu, pihak berkuasa hendaklah memastikan urusan pentadbiran negara berjalan dengan baik dan lancar supaya kesulitan yang boleh memudaratkan negara dapat dielakkan.

Selain itu, hubungan diplomatik yang stabil antara negara juga merupakan elemen yang penting dalam dunia pelaburan asing. Malaysia boleh mewujudkan hubungan perdagangan yang baik dengan negara luar dengan memperbaiki hubungan bilateral dan multilateral.

Hubungan bilateral ini dapat diperkukuhkan melalui pelbagai cara antaranya mengadakan lawatan diplomatik ke luar negara. Sesebuah negara perlulah memanfaatkan hubungan baiknya dengan negara luar dan tidak menjadi negara seperti katak di bawah tempurung, enggan berkerjasama dengan dunia luar dan terpedaya dengan dakyah yang mengatakan kemasukan pelaburan asing itu adalah sama seperti menjual kedaulatan negara.

Hubungan multilateral pula dapat dihasilkan melalui sidang pertubuhan yang melibatkan beberapa buah negara seperti ASEAN, Komanwel, OIC dan lain lain. Persidangan seperti ini akan memberi impak terhadap ekonomi negara serta negara asia yang lain.

Infrastruktur sesebuah negara juga perlu dititikberatkan. Prasarana yang disediakan kerajaan seperti sistem jalan raya, pelabuhan, lapangan terbang, bekalan elektrik serta jaringan komunikasi merupakan elemen yang penting dalam aktiviti pelaburan. Justeru itu kerajaan haruslah menyediakan infrastruktur yang lengkap supaya dapat menarik pelabur asing dengan lebih ramai untuk melabur di negara kita. Infrastruktur yang lengkap dan selesa dapat memberi kesan yang positif dalam negara.

Malaysia Negara Pilihan Pelabur

Malaysia telah diletakkan sebagai pilihan kedua di Asia Tenggara selepas Singapura bagi melakukan operasi dan meningkatkan kegiatan pelaburan. Walaubagaimanapun, menurut kajian Standard Chartered, pasaran luar negara tetap kekal menjadi kunci pertumbuhan kegiatan pelaburan ini walaupun wujud ketidaktentuan yang disebabkan oleh pandemik dan kesan ekonomi.

Menurut kajian itu juga, berlaku penekanan untuk melabur di dalam teknologi digital. Justeru itu, penekanan ini telah membuka peluang kepada Malaysia untuk meningkatkan pelaburan asing dengan menyediakan kemudahan perniagaan di dalam negara.

Pada tahun 2020,  pelaburan langsung asing (FDI) di Malaysia mencapai RM64.2 bilion yang dilaporkan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA). Pelancaran Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) juga dapat membantu memajukan ekonomi Malaysia serta memberi sokongan terhadap projek pelaburan asing.

Prestasi FDI 1980 – 2019

Prestasi Pelaburan Malaysia 2020: Pelaburan Langsung Asing Sebanyak RM64.2 Bilion

Kesimpulannya, kegiatan pelaburan asing ini dapat merangsang ekonomi negara. Hal ini amat penting untuk dititikberatkan kerana pelaburan asing menjadi nadi utama bagi pendapatan negara serta membantu dalam memajukan ekonomi negara agar seiring dengan negara maju.

Justeru itu, kementerian perlulah terus komited dalam menarik pelaburan asing bagi memastikan rantaian ekonomi  terus berkembang dalam situasi negara yang berada dalam keadaan pemulihan pada waktu ini. Hal ini sudah pasti memberi manfaat kepada rakyat dari pelbagai aspek.

Penulis boleh dihubungi di:

Nurasma Hafidzah Binti Mohd Adzhar ([email protected])
Nur Aisyah Nadhirah Binti Mat Suan ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Sukuk Murabahah Senior RM1.0 Bilion Bank Islam Raih Minat Kukuh Pelabur

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Sukuk Murabahah Senior RM1.0 bilion Bank Islam Malaysia Bhd yang diterbitkan hari ini meraih sambutan yang menggalakkan daripada para pelabur, dengan nisbah bidaan kepada terbitan melebihi 3.2 kali ganda saiz terbitan selepas peningkatan daripada RM500.0 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Islam berkata penerbitan sukuk itu adalah sebahagian daripada program murabahah sukuk bernilai RM10.0 bilion dalam nilai nominal.

“Hasil daripada terbitan ini akan membiayai aktiviti perbankan Bank Islam, keperluan modal kerja dan tujuan korporat lain.

“Penggunaan hasil di bawah program sukuk murabahah juga hendaklah patuh Syariah,” katanya.

Bank itu berkata sukuk senior murabahah itu yang masing-masing mempunyai tempoh lima tahun (siri pertama) dan tujuh tahun (siri dua), diberi penarafan “AA3/stabil” oleh RAM Ratings Services Bhd.

“Ia menawarkan kadar keuntungan tetap sebanyak 4.01 peratus dan 4.13 peratus setahun,” katanya.

Bank Islam ialah penasihat utama, pengatur utama, pengurus utama dan penasihat syariah untuk program sukuk murabahah itu.

— BERNAMA