Perkara Penting Seorang Newbie Pelabur Hartanah Perlu Tahu


Apakah pelaburan hartanah? Secara umumnya, pelaburan hartanah ialah pelaburan yang mengaut keuntungan dengan membeli jenis hartanah tertentu, sama ada untuk aliran tunai atau untuk keuntungan modal.

Bagi memastikan hartanah yang dibeli oleh para pelabur itu menguntungkan, mereka perlu melakukan kajian terperinci terhadap hartanah tersebut sebelum melakukan sesebuah pelaburan. Terdapat beberapa tips penting pelaburan hartanah bagi newbie.

Pelaburan hartanah bukanlah sebuah pelaburan yang murah kerana hartanah melibatkan modal yang tinggi untuk dibeli. Oleh itu, sebagai pelabur hartanah yang baru, anda perlu merancang kewangan dan menguruskan kos yang terlibat dengan baik.

Dalam pembelian hartanah, para pelabur mempunyai pilihan sama ada membeli dengan menggunakan wang simpanan yang telah dikumpul selama beberapa tahun atau dengan membuat sebarang jenis pinjaman. Terdapat beberapa kos tambahan yang perlu diambil kira dalam menguruskan pelaburan hartanah.

Antaranya adalah, penyelenggaraan asas sesebuah hartanah tersebut, penjagaan tahunan, sebarang penambahbaikan, dan juga perbelanjaan lain seperti utiliti dan cukai.

Setelah mempunyai simpanan yang cukup untuk membuat pelaburan, anda mestilah memutuskan jenis hartanah yang ingin dilaburkan. Anda boleh memilih hartanah komersial ataupun kediaman.

Contohnya, anda boleh menjadi tuan rumah and menyewa rumah tersebut untuk dijadikan sebagai Airbnb, homestay atau sewakan kepada penyewa lain untuk mendapat pendapatan daripada pelaburan hartanah tersebut.

Selain itu, adalah penting bagi pelabur hartanah yang baru untuk membuat pemantauan terhadap kawasan hartanah yang ingin dibeli. Kemudahan seperti sekolah, pusat beli belah, kedai serbaneka, dan juga tempat pengangkutan awam merupakan faktor penting yang perlu anda teliti atas dasar penyewaan kediaman atau percutian.

Terdapat kemungkinan bahawa kawasan hartanah yang para pelabur mahu beli mempunyai pelbagai hartanah lain yang lebih murah. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengkaji dan mengambil kira faktor-faktor yang menarik kepada kawasan hartanah yang diingini agar anda tidak menyesal di kemudian hari.

Anda juga harus ketahui jenis perlindungan takaful untuk melindungi hartanah anda. Kenali harga bagi setiap takaful yang boleh diambil untuk melindungi hartanah tersebut. Dengan adanya perlindungan takaful untuk hartanah anda, anda tidak perlu risau memikirkan jikalau ada perkara buruk yang terjadi kepada hartanah itu.

Selain daripada perlindungan takaful, pilihlah ejen dan agensi yang berwibawa untuk membantu anda membuat pilihan terbaik dalam pelaburan hartanah.

Apabila melabur dalam hartanah, anda mungkin akan menjual semula hartanah tersebut sama ada cepat atau lambat untuk mendapatkan keuntungan. Matlamatnya adalah untuk menjual hartanah anda pada harga yang lebih tinggi daripada harga belian.

Apabila nilai hartanah anda bertambah, anda dapat menjualnya dengan lebih tinggi lagi dan mendapat keuntungan yang lumayan. Sebelum anda membuat pilihan untuk menjual hartanah tersebut, seeloknya anda membuat penilaian untuk ketahui berapa harga di pasaran.

Bukan itu sahaja, beli semasa orang lain sibuk menjual. Bagi pelabur, situasi ini dianggap sebagai peluang terbaik untuk membeli rumah. Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu dan pasaran hartanah yang lembap, ramai orang menjual rumah untuk mengurangkan kerugian.

Ini adalah peluang terbaik untuk membeli rumah daripada kumpulan ini. Sebab itu dalam bidang pelaburan hartanah, wang tunai merupakan antara perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh pelabur.

Apabila orang sibuk menjual, anda sibuk membeli. Ini kerana anda mahukan rumah di bawah harga pasaran kerana orang lain sedang bersemangat untuk menjual dan anda mungkin berpeluang mendapat pada harga yang lebih murah.

Akhir sekali, teruskan untuk belajar dan mengkaji di mana kawasan yang sesuai untuk membuat pelaburan. Salah satu cara adalah dengan meningkatkan rangkaian hubungan antara pelabur.

Dengan rangkaian yang baik, anda boleh belajar banyak perkara. Sambil itu, anda boleh menambah bahan bacaan. Dalam era maklumat di hujung jari ini, jadikan ia sebagai medium untuk menghadamkan sebanyak mungkin ilmu pelaburan hartanah yang ada.

Penulis boleh dihubungi di:

Norsolehah Binti Abol Khir ([email protected])
Nur Sazwani Binti Abu Bakar ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA