7 Pantang Larang Dalam Analisis Teknikal

Analisis Teknikal Pelaburan Saham

Sebagai seorang pelabur mahupun pedagang, anda tidak boleh lari daripada analisa teknikal (TA). Seorang pelabur mungkin tidak menumpukan 100% perhatian terhadap analisa teknikal namun pedagang akan memberikan lebih perhatian terhadap analisa teknikal berbanding analisa fundamental (FA).

Oleh kerana pedagang tidak memegang saham untuk tempoh yang lama, pergerakan harga saham adalah sangat penting bagi mereka dan TA akan dapat membantu pedagang untuk memaksimakan potensi keuntungan dalam pelaburan saham. 

Baca : 4 Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis) Dalam Saham

Jika anda berminat untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan analisa teknikal, anda boleh cari artikel tersebut di sini.

Pantang Larang Dalam Technical Analysis

  1. Tidak mengemas kini carta

Kami faham apabila pasaran saham menjadi lemau dan sendu, ramai yang memilih untuk tidak terlibat dalam pasaran saham. 

Perkara ini akan mendorong pelabur untuk tidak mengemaskini chart saham. Apabila pasaran sudah mula pulih dan naik, barulah para pelabur kelam kabut nak kemaskini chart

Meskipun pasaran sedang bearish, kita perlu sentiasa bersedia dengan melukis garisan resistance, support dan trendline pada carta saham. Hal ini kerana, ini akan mempersiapkan diri kita apabila pasaran kembali bullish kelak.

  1. Tidak menunggu confirmation

Sebarang keputusan untuk membeli dan menjual saham menggunakan analisa teknikal haruslah menunggu sehingga ada confirmation buy atau sell signal.

  1. Tidak belajar secara sistematik

Ramai yang suka mengikuti banyak seminar. Itu tidak menjadi masalah kerana semakin banyak ilmu yang dipelajari, seharusnya ilmu tersebut dapat membantu meningkatkan prestasi seorang pelabur. 

Masalah yang timbul adalah apabila pelabur tersebut tidak tahu apa yang dicarinya. Menurut Tuan Haji Zainal seorang otai dalam pelaburan saham tempatan, asas kepada technical analysis ialah price action dan volume.

Kita melihat pada price action terlebih dahulu barulah kemudian kita tengok indikator. Untuk menentukan price action, kita perlu menggunakan trend.

Kemudian, untuk menentukan entry dan exit kita menggunakan support dan resistance.

  1. Terlalu banyak indikator

Sebenarnya tidak perlu kita meletak bermacam-macam indikator pada carta. Menurut Tuan Haji Zainal juga, beliau hanya menggunakan price action, volume dan 1 indikator.

Terlampau banyak indikator akan memberi kesan kepada keputusan yang ingin dibuat. 

  1. Terlampau lama melihat carta

Perkara ini sering terjadi pada newbie. Apabila kita melihat carta terlalu lama ia akan menyebabkan kita nampak bermacam-macam chart pattern. Ini kemudiannya akan menyebabkan kita keliru dan sukar mengkaji carta.

  1. Tidak mengikut aturan analisa

Apakah maksudnya aturan analisa ini? Maksudnya adalah apabila kita menganalisa carta, kita perlu bermula dengan long term, mid-term dan kemudian short term.

Kita mesti melihat longer term supaya kita boleh tahu ke mana arah pergerakan saham. Selepas melihat carta dari sudut long term barulah kita mengkaji carta dari sudut mid-term dan short term.

  1. Beli & jual tanpa mengkaji analisa teknikal

Ramai pelabur yang rajin belajar ilmu analisa teknikal namun tidak mengaplikasikan ilmu tersebut ketika beli & jual saham.

Apabila sudah terciduk mereka mula menggunakan teknik harapan yang tidak diajar oleh mana-mana guru.

Seharusnya TA dapat membantu anda untuk menentukan bila untuk beli dan bila nak jual saham yang dimiliki. Kita belajar Analisa teknikal supaya kita boleh buat trading plan.

Dengan adanya trading plan, kita akan tahu apa yang kita nak buat. Ramai sekali yang bila dah beli saham barulah panik nak tukar strategi.

Kesimpulannya, dalam technical analysis ada banyak pantang larang yang anda perlu patuh dan apa yang dikongsikan dalam artikel ini adalah hanya beberapa daripadanya. Semoga pantang larang yang dikongsikan ini dapat membantu anda menyusun strategi anda. 

Rakaman video 7 pantang larang dalam technical analysis boleh didapati di laman Facebook Majalah Labur dan The Kapital. Selamat menonton.

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……