7 Pantang Larang Dalam Analisis Teknikal

Analisis Teknikal Pelaburan Saham

Sebagai seorang pelabur mahupun pedagang, anda tidak boleh lari daripada analisa teknikal (TA). Seorang pelabur mungkin tidak menumpukan 100% perhatian terhadap analisa teknikal namun pedagang akan memberikan lebih perhatian terhadap analisa teknikal berbanding analisa fundamental (FA).

Oleh kerana pedagang tidak memegang saham untuk tempoh yang lama, pergerakan harga saham adalah sangat penting bagi mereka dan TA akan dapat membantu pedagang untuk memaksimakan potensi keuntungan dalam pelaburan saham. 

Baca : 4 Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis) Dalam Saham

Jika anda berminat untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan analisa teknikal, anda boleh cari artikel tersebut di sini.

Pantang Larang Dalam Technical Analysis

  1. Tidak mengemas kini carta

Kami faham apabila pasaran saham menjadi lemau dan sendu, ramai yang memilih untuk tidak terlibat dalam pasaran saham. 

Perkara ini akan mendorong pelabur untuk tidak mengemaskini chart saham. Apabila pasaran sudah mula pulih dan naik, barulah para pelabur kelam kabut nak kemaskini chart

Meskipun pasaran sedang bearish, kita perlu sentiasa bersedia dengan melukis garisan resistance, support dan trendline pada carta saham. Hal ini kerana, ini akan mempersiapkan diri kita apabila pasaran kembali bullish kelak.

  1. Tidak menunggu confirmation

Sebarang keputusan untuk membeli dan menjual saham menggunakan analisa teknikal haruslah menunggu sehingga ada confirmation buy atau sell signal.

  1. Tidak belajar secara sistematik

Ramai yang suka mengikuti banyak seminar. Itu tidak menjadi masalah kerana semakin banyak ilmu yang dipelajari, seharusnya ilmu tersebut dapat membantu meningkatkan prestasi seorang pelabur. 

Masalah yang timbul adalah apabila pelabur tersebut tidak tahu apa yang dicarinya. Menurut Tuan Haji Zainal seorang otai dalam pelaburan saham tempatan, asas kepada technical analysis ialah price action dan volume.

Kita melihat pada price action terlebih dahulu barulah kemudian kita tengok indikator. Untuk menentukan price action, kita perlu menggunakan trend.

Kemudian, untuk menentukan entry dan exit kita menggunakan support dan resistance.

  1. Terlalu banyak indikator

Sebenarnya tidak perlu kita meletak bermacam-macam indikator pada carta. Menurut Tuan Haji Zainal juga, beliau hanya menggunakan price action, volume dan 1 indikator.

Terlampau banyak indikator akan memberi kesan kepada keputusan yang ingin dibuat. 

  1. Terlampau lama melihat carta

Perkara ini sering terjadi pada newbie. Apabila kita melihat carta terlalu lama ia akan menyebabkan kita nampak bermacam-macam chart pattern. Ini kemudiannya akan menyebabkan kita keliru dan sukar mengkaji carta.

  1. Tidak mengikut aturan analisa

Apakah maksudnya aturan analisa ini? Maksudnya adalah apabila kita menganalisa carta, kita perlu bermula dengan long term, mid-term dan kemudian short term.

Kita mesti melihat longer term supaya kita boleh tahu ke mana arah pergerakan saham. Selepas melihat carta dari sudut long term barulah kita mengkaji carta dari sudut mid-term dan short term.

  1. Beli & jual tanpa mengkaji analisa teknikal

Ramai pelabur yang rajin belajar ilmu analisa teknikal namun tidak mengaplikasikan ilmu tersebut ketika beli & jual saham.

Apabila sudah terciduk mereka mula menggunakan teknik harapan yang tidak diajar oleh mana-mana guru.

Seharusnya TA dapat membantu anda untuk menentukan bila untuk beli dan bila nak jual saham yang dimiliki. Kita belajar Analisa teknikal supaya kita boleh buat trading plan.

Dengan adanya trading plan, kita akan tahu apa yang kita nak buat. Ramai sekali yang bila dah beli saham barulah panik nak tukar strategi.

Kesimpulannya, dalam technical analysis ada banyak pantang larang yang anda perlu patuh dan apa yang dikongsikan dalam artikel ini adalah hanya beberapa daripadanya. Semoga pantang larang yang dikongsikan ini dapat membantu anda menyusun strategi anda. 

Rakaman video 7 pantang larang dalam technical analysis boleh didapati di laman Facebook Majalah Labur dan The Kapital. Selamat menonton.

Previous ArticleNext Article

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee