Seorang Pelabur Perlu Ada 3 Ciri-Ciri Ini

Semua orang mahu berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi. Termasuklah nak berjaya dalam bidang pelaburan.

Tetapi apakah ciri-ciri seorang pelabur berjaya? Nak tahu jawapannya, kenalah belajar daripada pelabur yang dah berjaya.

Pakar-pakar pelaburan yang hebat sentiasa mendapat perhatian kerana pelbagai kisah kejayaan dan sesiapa sahaja yang berminat untuk melabur pasti ingin mengetahui rahsia di sebalik kejayaan mereka.

Apabila menghadiri seminar-seminar dan membaca buku-buku mereka yang berjaya ini, kita akan mendapati bahawa terdapat pelbagai cara untuk berjaya. Tetapi pada masa yang sama, kita boleh melihat terdapat persamaan di antara ciri-ciri tersebut.

Pada akhir artikel ini, anda akan dapat mengenal pasti beberapa ciri yang biasanya dimiliki oleh pakar-pakar pelaburan seperti Benjamin Graham, Warren Buffett, Philip A. Fisher, Peter Lynch, John Templeton dan John Neff.

1. Elak Daripada Meramal Pasaran

This image has an empty alt attribute; its file name is stock-exchange-boom-economy-pay-700x457.jpg

Melainkan kita ini dilahirkan dengan kebolehan meramal masa depan, biasanya anda akan dapati meramal pasaran memberikan kesan yang negatif.

Hampir semua pakar pelaburan menyarankan bahawa anda tidak akan berjaya sekiranya mengatur strategi pembelian atau jualan dengan cubaan untuk meramal pergerakan harga pasaran di masa depan.

Terlalu banyak faktor yang mempengaruhi pasaran saham sehingga agak mustahil untuk sesiapa sahaja mengetahui dengan jelas arah jangka pendek atau waktu perubahan pergerakan pasaran.

Banyak juga pakar yang menawarkan pelbagai model yang dibantu dengan komputer yang dikatakan dapat meramal pasaran dengan tepat. Namun, secanggih mana sekalipun model tersebut, ianya tidak pernah mampu mengambil kira faktor yang paling utama iaitu manusia atau pelabur itu sendiri.

Biasanya manusia bertindak balas secara tidak rasional terhadap pergerakan pasaran dan menyumbang kepada keadaan pasaran yang tidak dapat diduga. Setiap pelabur akan dipengaruhi oleh ciri dan keadaan masing-masing dan tindakan mereka berbeza antara satu sama lain, lantas menjadikan usaha mentafsir perilaku manusia hampir mustahil.

Pakar-pakar pelaburan menasihatkan pelabur agar mengabaikan pergerakan saham harian dan menumpukan perhatian kepada perkara yang lebih penting, iaitu potensi jangka panjang saham yang dimiliki. Pelabur tidak digalakkan untuk mengikut naik turun pasaran melainkan saham yang dimiliki menghadapi masalah yang serius.

Kebanyakan pakar pelaburan hanya akan menjual saham-saham mereka atas sebab-sebab yang kukuh. Warren Buffett pernah berkata, setelah membeli saham, beliau tidak peduli sekiranya pasaran ditutup sepenuhnya selama sepuluh tahun kerana yakin dengan nilai saham tersebut sehingga beliau tidak perlukan pasaran untuk mengesahkannya.

2. Berani Bertindak Di Luar Kebiasaan

This image has an empty alt attribute; its file name is blue-yellow-ball-bunch-700x394.jpg

Sesetengah pakar pelaburan lebih gemar kepada saham nilai, ada pula yang lebih sukakan saham pertumbuhan dan ada juga yang memilih kedua-duanya sekali. Tidak kira bagaimana strategi pelaburan mereka, kesemuanya mempunyai ciri-ciri yang sama. Mereka tidak takut untuk bertindak di luar kebiasaan.

Menjadi lumrah manusia untuk lari menyelamatkan diri apabila menghadapi bahaya dan apabila terdengar sahaja berita buruk, kebanyakan pelabur akan menjual saham kerana takut harga turun. Apabila pasaran kembali rancak, mereka akan masuk ke pasaran semula dalam usaha untuk mengaut keuntungan seperti orang lain; walaupun harga saham pada ketika itu mungkin agak tinggi daripada biasa.

Tindakan sebegini biasanya menyebabkan pelabur mengambil langkah ‘beli tinggi, jual rendah’(buy high, sell low) dan bukan ‘beli rendah, jual tinggi’ (buy low, sell high) yang menyebabkan pelaburan mereka rugi dan tidak untung.

Bertentangan dengan tindakan pelabur biasa, kebanyakan pakar pelaburan mengatakan bahawa masa yang paling sesuai untuk mencari saham dengan harga terbaik adalah ketika semua orang melarikan diri daripada pasaran. Ketika inilah pelabur menemui ‘lubuk emas’ di pasaran.

Seperti yang dikatakan oleh Sir John Templeton, Bekas Ketua Pengurusan Pelaburan Templeton:

“Jika anda membeli saham yang sama seperti orang lain, anda akan mendapat keputusan yang sama seperti orang lain… Untuk membeli ketika orang lain menjual dan menjual ketika orang lain membeli memerlukan ketabahan dan keberanian, dan memberikan pulangan yang tertinggi.”

– Sir John Templeton

3. Tahu Setiap Butiran

This image has an empty alt attribute; its file name is dices-over-newspaper-2656028_960_720-700x467.jpg

Semua pelabur berjaya memiliki satu ciri yang sama iaitu mereka mendalami selok-belok pelaburan. Mereka mungkin mempunyai cara yang berbeza untuk menganalisa maklumat, namun mereka hanya akan melabur selepas melakukan kajian yang terperinci.

Mereka semua akan melakukan analisis kewangan yang lengkap sebelum membeli sebarang saham. Jelas sekali mereka tidak akan masuk ke dalam pasaran semata-mata kerana rakan-rakan mereka melakukan perkara yang sama.

Atau dalam erti kata lain, kita hanya menunggu buy call daripada orang lain, barulah kita nak beli sesuatu saham.

Semua perkara di atas adalah asas-asas pelaburan yang mungkin anda sudah tahu. Walau bagaimanapun, mengetahui dan mengamalkan adalah dua perkara yang berbeza. Dalam usaha untuk berjaya, kita mesti menetapkan prinsip pelaburan untuk diri sendiri dan berdisiplin untuk mematuhinya.

Sumber Rujukan: Bijak Labur

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tips Simpan Emas Setiap Bulan

Melabur emas sebenarnya tidak memerlukan modal yang besar dan tidak salah jika kita memulakan pelaburan emas dengan modal yang rendah terlebih dahulu. Tahukah anda, dengan modal serendah RM1, anda sudah boleh menyertai pelaburan emas di HelloGold atau Public Gold sebagai contoh. Ada beberapa pilihan platform yang boleh dibuat untuk pembelian emas secara sedikit demi sedikit.

Namun, jangan terus melabur. Perlu ketahui terlebih dahulu antara tips simpan emas setiap bulan supaya tidak tersalah langkah.

1. Buat Simpanan RM10 Sehari

Money of Malaysia. Malaysian ringgit bills. MYR banknotes. 10 ringgits. Business, finance, news background.

Dengan adanya wang, anda boleh membeli emas. Jadi bagaimana? Ada juga individu yang selalu menyimpan RM10 sehari untuk berjaya menyimpan emas setiap bulan. Tips ini dilihat amat berkesan kerana apabila cukup 30 hari, anda sudah boleh memiliki emas seberat 1 gram. Bijak bukan?

2. Guna Duit Kutu

Selain menyimpan sendiri, ada juga makcik-makcik atau kakak-kakak di kampung yang sering menggunakan teknik duit kutu secara bulanan bagi membuat simpanan setiap bulan. 

Teknik guna duit kutu ini sangat berkesan dan mampu menjana lebih banyak jumlah simpanan emas setiap bulan. Sebagai contoh, jika duit kutunya RM100 seorang dan ahlinya 15 orang sebulan, anda sudah terima RM 1,500. Jadi, pasti setiap bulan akan mendapat lebih daripada 2 gram, betul tak?

3. Tukarkan Simpanan Wang Kumpulan RM5, RM10 Dan RM20

Pernahkah anda terfikir mengenai simpanan wang kumpulan RM5, RM10 dan RM20 anda tersebut ditukarkan kepada simpanan emas setiap bulan. Daripada anda menyimpan wang tersebut begitu sahaja, mungkin anda boleh menukarkannya kepada simpanan emas kerana nilainya susah untuk jatuh.

4. Beli Emas Bulanan Secara Tetap Dengan Harga Serendah RM100

Bagi anda yang tidak mampu menyimpan emas yang banyak setiap bulan, anda boleh menyimpan emas dengan harga RM100 setiap bulan dengan Public Gold. Ini mungkin merupakan antara simpanan emas dengan nilai yang agak rendah, namun dengan usaha yang berterusan ia akan mendatangkan hasil yang memuaskan. Kaedah ini akan membolehkan anda memiliki simpanan 1 gram emas setiap 3 bulan.

5. Beli Emas 1 Gram Setiap Bulan

Bagi anda yang mempunyai hasil kewangan yang banyak, anda boleh membeli emas 1 gram setiap bulan untuk dijadikan sebagai simpanan emas. Cara ini sering dilakukan oleh kebanyakan masyarakat di negara kita. Dengan konsisten membeli emas, anda akan mengumpul emas yang cukup banyak satu hari nanti.

Kesimpulannya, tips di atas merupakan tips yang berkesan dalam usaha menyimpan emas setiap bulan. Anda juga boleh menyimpan emas setiap bulan mengikut kreativiti masing-masing. Pentingnya menyimpan emas secara bulanan mulai sekarang kerana dalam masa 6 tahun, mungkin anda akan berjaya memiliki jongkong emas yang bernilai 1 kilogram.

Hampir lima tahun kami berkongsi ilmu kewangan di portal MajalahLabur.com, ramai yang beritahu kami mereka stress..

“Pak Teh, gaji saya habis bayar hutang je setiap bulan..”

“Saya dah tak tahu macam mana nak settle hutang, kalau saya meninggal..apa jadi dekat anak bini saya?”

“Suami saya dah diisytihar bankrap, macam mana ni?”

“Tuan, saya berjaya simpan duit sikit-sikit, tapi orang kata kena gandakan duit tu..Saya tak pandai..”

“Tolong saya Pak Teh, saya nak jadi pandai uruskan duit”

Kami tahu, ramai lagi diluar sana yang hadapi masalah serupa.

Semua orang mesti pernah dengar, pentingnya uruskan duit, uruskan hutang dan uruskan pelaburan supaya kita tiada masalah duit di kemudian hari.

Tetapi… Berapa ramai yang tahu cara untuk uruskan semua ini dengan betul? Banyak artikel dah kami kongsikan, tapi kami sedar tak semua orang boleh baca dan terus faham lepas baca artikel sahaja.

Kami berkongsi ilmu kewangan bukan sebab terlebih pandai, tetapi kami berasa lebih bahagia bila mengetahui orang lain tidak mengulangi kesilapan yang pernah kami lalui.

Maka, kami berbesar hati membawakan speaker dalam perancangan kewangan Islam yang berdaftar di bawah Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Belajar buat ANALISA KEWANGAN DIRI dan susun semula kewangan kasi cantik supaya hidup lebih bahagia.

Kita akan bersama Puan Aisya Rahman, Licensed Islamic Financial Planner (CFP CERT TM, IFP)

Puan Aisya Rahman merupakan seorang ibu dan isteri. Kerjaya beliau yang bermula di dalam industri pengiklanan, penerbangan dan seterusnya ke industri perbankan telah memberikan pengalaman meluas untuknya melebarkan sayap ke industri kewangan yang berlandaskan syariah. Beliau telah melalui pelbagai fasa kehidupan daripada tiada pendapatan untuk beberapa bulan sehingga berjaya menyelesaikan hutang melebihi 6 angka. Bila Allah dah bagi nikmat sebegitu beliau rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu pengurusan kewangan ini kepada ibu-ibu, ayah-ayah dan adik-adik di luar sana yang memerlukan bantuan.

Jika dalam Webinar Audit Profil Kewangan sebelum ini, anda belajar :

  • Fokus cara urus hutang dan duit supaya tak perlu kerja sampai umur 80 tahun
  • Mantapkan pengurusan kewangan supaya dapat bebas hutang
  • Belajar exit strategy yang berkesan sekiranya kita dah terlibat dalam hutang “jahat”
  • Rancang duit di dunia agar di akhirat kita selamat dan tak susahkan keluarga yang ditinggalkan
  • Cara betul mewariskan harta untuk anak-anak

Kali ini, kami bawakan kelas kewangan eksklusif dan premium khas buat mereka yang ingin menambah ilmu dalam pengurusan kewangan.

Apa yang anda dapat dalam Audit Profil Kewangan Intensif?

  • Pengurusan kewangan lebih terperinci dan personalised
  • Sesi Financial Coaching Eksklusif selama 2 hari
  • 1 jam sesi One-to-One bersama Puan Aisya Rahman
  • Telegram support 2 hala

Jangan rasa rendah diri. Kita mula belajar sekarang.

Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di Audit Profil Kewangan Intensif